Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Skoki FPS podczas gry.

LuiseeK05.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu około 5 dni na serwerze zauważyłem spadki FPS nie są one bardzo odczuwalne lecz potrafią przyciąć płynność gry na serwerze, spadki wyglądają następujaca:

Z 55 FPS do 20 następnie po kilku sekundach ponownie skacze do 40, tak od ostatniej aktualizacji związanej z optymalizacj.

Jakieś porady jak mogę to naprawić?

Dodam że z problemem problem mają również inni gracze serwera.

Raczej tego nie naprawisz tutaj potrzebna jest optymalizacja skryptów, grafik, modeli itp ja zauważyłem że mimo że na serwerze który wzoruje się grą od EA mam gwarantowane 30 fps na serwerze zbyka również mam gwarantowane 30 fps a na tym serwerze jest problem z tym.

41 minut temu, Shadox998 napisał:

Witam, od pewnego czasu około 5 dni na serwerze zauważyłem spadki FPS nie są one bardzo odczuwalne lecz potrafią przyciąć płynność gry na serwerze, spadki wyglądają następujaca:

Z 55 FPS do 20 następnie po kilku sekundach ponownie skacze do 40, tak od ostatniej aktualizacji związanej z optymalizacj.

Jakieś porady jak mogę to naprawić?

Dodam że z problemem problem mają również inni gracze serwera.

W jakich miejscach występuję owy problem w każdych czy zaludnionych?

Teraz, KoDzo napisał:

Spróbuj może skorzystać z tych poradników, może coś pomoże:

Sposób nie daje nic poza szybszym uruchamianiem aplikacji...

(FPSy zmniejszyły się o ok.5/10, więc sposób zmniejsza FPSy niż jest zwiększa)
Tutaj opinia gracza z tego poradnika

Polecam przetestować aktualizację MTA do najnowszej wersji nightly: https://nightly.mtasa.com/mtasa-1.5.9-rc-21084-20220108.exe oraz aktualizację sterowników od karty graficznej do najnowszej. Pisało z tym problemem do mnie już kilku graczy w ostatnim czasie i te dwa sposoby im pomogły rozwiązać problem. Jeśli te kroki nie pomogą, skontaktuj się ze mną np. na discord - zbiorę od Ciebie logi i spróbuję sprawdzić inne potencjalne przyczyny

20 godzin temu, KoDzo napisał:

Spróbuj może skorzystać z tych poradników, może coś pomoże:

Te poradniki są warte nic. One ci nie polepszą fpsów jedyna rzecz która może ci je polepszyć to optymalizacja skryptów i serwera ograniczenie osób na serwerze do np 200 optymalizacja pojazdów (sam mam z tym problem że jak obok mnie przejadą nagle fps poniżej 20). Czy chociażby kupienie mega dobrego procesora jednordzeniowego do grania bo gta San Andreas korzysta z jednego rdzenia. Albo kupić wydajny procesor wielordzeniowy gdzie jeden rdzeń zdoła utrzymywać gta bez problemu 

5 godzin temu, Sky napisał:

Polecam przetestować aktualizację MTA do najnowszej wersji nightly: https://nightly.mtasa.com/mtasa-1.5.9-rc-21084-20220108.exe oraz aktualizację sterowników od karty graficznej do najnowszej. Pisało z tym problemem do mnie już kilku graczy w ostatnim czasie i te dwa sposoby im pomogły rozwiązać problem. Jeśli te kroki nie pomogą, skontaktuj się ze mną np. na discord - zbiorę od Ciebie logi i spróbuję sprawdzić inne potencjalne przyczyny

Z tego co pamiętam tą wersję można pobrać mta ustawiając odpowiednio betę, sam pamiętam że na serwerze co wzoruje się na grze EA wyścigowej tak ustawiałem bo nie wiem jak to zrobili ale na tej wersji zwykłej nie było tego co było dopiero na tej nightly. Plus był bug dzięki temu że auta za wykonanie jakiś rzeczy można było odblokować normalnie xD także radzę też jakoś uważać żeby nie było bugów z tym na project

17 minut temu, KaruiS napisał:

Masz mta na dysku hdd?

Ale to nie jest tak jakby zależne (znaczy jest ale no...) na prpg mam nie wiem w zaludnionych miejscach takich jak sf 20-30 sf a załóżmy na serwerze zbyka 50-60 fps gwarantowane też w zaludnionych miejscach, a posiadam hhd'ka. (Trochę nie umiem tłumaczyć ale chodzi mi o porównanie serwerów)

1 godzinę temu, keeganky.SWK napisał:

Ale to nie jest tak jakby zależne (znaczy jest ale no...) na prpg mam nie wiem w zaludnionych miejscach takich jak sf 20-30 sf a załóżmy na serwerze zbyka 50-60 fps gwarantowane też w zaludnionych miejscach, a posiadam hhd'ka. (Trochę nie umiem tłumaczyć ale chodzi mi o porównanie serwerów)

Miałem ten sam problem na pylife, po prostu według mnie niektóre modele bardziej obciążają kompa. Odpal w tle menedżer zadań i patrz na % zużycia dysku. Zwróć uwagę czy w momencie ścinki nie masz 99%. 

Sprobuj jeszcze dopisać więcej ramu do mta i usunąć i pobrać zasoby serwera. 

Godzinę temu, KaruiS napisał:

Miałem ten sam problem na pylife, po prostu według mnie niektóre modele bardziej obciążają kompa. Odpal w tle menedżer zadań i patrz na % zużycia dysku. Zwróć uwagę czy w momencie ścinki nie masz 99%. 

Sprobuj jeszcze dopisać więcej ramu do mta i usunąć i pobrać zasoby serwera. 

Nie mi odpowiadaj tylko opowi, ponieważ ja piszę tylko jak ja mam i nic nie wspominałem o ściankach.

W dniu 8.01.2022 o 03:37, Sky napisał:

Aktualizacja nightly pomogła - problem rozwiązany💪😄👌

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.