Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Wywiad z byłem administratorem RCON Polak.

xHamster

Rekomendowane odpowiedzi

o19VB7M.png

naTqDnE.png

Witajcie kochani czytelnicy. Dziś przyszedłem do Was z wywiadem, który przeprowadziłem z @Polak. Byłem administatorem RCON, oraz do nie dawna jeszcze zasłużonym dla całej naszej wspólnoty serwera. Zapraszam do lektury.
Gzqqb1L.png

R: @xHamster P: @Polak

R: Witaj. Jestem Senior Pressman xHamster z Redakcji Prasowej Project News. Czy chciałbyś udzielić mi wywiadu o Twojej osobie?
P: Cześć. No jasne, chętnie odpowiem ci na pytania. 

R: Super, w takim razie przedstaw się naszym czytelnikom.
P: Witam serdecznie. Jak większość może mnie znać, tak są świeże osoby na serwerze, które mnie nie znają, dlatego pragnę się przedstawić. Na imię mi Mateusz (pseudonim Polak), tworzyłem serwer ProjectRPG od samego zera z pierwotnymi RCON'ami. Byłem odpowiedzialny za skrypty. Mogę śmiało powiedzieć, że napisałem większą część kodu, a moja główna strona programowania to Front-end, czyli to, co Wy - gracze widzicie na serwerze, dzieje się przed Waszymi oczami. Prywatnie mam już na karku 22 lata i niestety zaczynam przejawiać objawy boomera (starość nie radość). Pochodzę z wielkopolski. Na co dzień pracuje na pełen etat, poza pracą dalej programuje oraz ogrywam gierki. W weekendy studiuje zaocznie na najpopularniejszej (nie najlepszej) uczelni przedmiotów ścisłych w moim województwie. Interesuje się motoryzacją, automatyką i zastosowaniem sztucznej inteligencji w szeroko pojętej produkcji przemysłowej. 

R: Rozumiem. Opowiesz o tym Front-end? Co to takiego jest najprościej ujmując?
P: Cały kod po stronie klienta. Można by dużo rzeczy wymienić ale w skrócie to konstrukcja interfejsu graficznego, animacje, efekty, cząsteczki. Dla przykładu w pracy drwala front end to interfejs, w którym podejmujecie rodzaj pracy, interfejsy trójwymiarowe przy drzewach czy choćby animacja ścinania drewna, efekty dźwiękowe podlewania i efekt wody. 

pLLqfMc.png

R: Skąd się wzięło u Ciebie zainteresowanie do automatyki i robotyki?
P: Uwielbiam programować, ale w programowaniu zwykłym brakuje mi prawdziwej interakcji i żywych efektów. Interesuje się też, jak wspomniałem motoryzacją. Pierwszą smykałkę do automatyki, czyli połączenia programowania z mechaniką złapałem przy analizie modułów zapłonowych silników spalinowych. Kilka razy remontowałem silniki w motocyklach, wyjmowałem je w całości, rozkładałem na drobne części i składałem w całość. Jedyna rzecz, jaka mnie cały czas interesowała, to był właśnie zapłon i jego sterowanie. Zaczęło się na analizie, czytaniu i eksperymentach, a skończyło się na sterowalnym zapłonie ze zmiennym kątem wyprzedzenia zapłonu oraz dodatkowymi modyfikacjami w postaci odcięcia zapłonu czy strzałach z wydechu spowodowanych modyfikacją także kąta wyprzedzeniu zapłonu. Wszystko było sterowane Arduino z "podkręconą" jednostką CPU z Chin by nadążało zegarem nad obrotami silnika. Tak się zaczęła moja przygoda z automatyką. O wiele większą satysfakcję mam, gdy napisze kod i widzę jego efekty w żywej postaci w prawdziwym życiu.

R: No ładnie, ładnie. Przejdźmy teraz do świata wirtualnego. Jak zacząłeś przygodę z MTA?
P: Już dokładnej daty nie pamiętam, ale zaczęło się to dobre 8 lat temu, kiedy razem z ekipą z osiedla grywaliśmy w różne gierki i jedna z tych gierek było właśnie MTA i SA:MP. SAMP mniej pamiętam, ale w MTA zaczynaliśmy od BestPlaya, mieliśmy tam dość solidny gang. Pamiętam, jak mój ziomek dostał się do administracji. Wszyscy wtedy mu zazdrościliśmy. Następnym serwerem był Play Your Life. Pamiętam początki tego serwera jako surowe i ciężkie. Zarabiałem dobre dwa tygodnie na nurku na wymarzoną sabre. Przygoda na tym serwerze skończyła się na dostanie się do SAPD i banie (powodu wolę nie publikować). Po PYL-u jak wielu zbanowanych wybierało, był konkurencyjny serwer. Grałem dość długo, byłem w SAPD jako starszy sierżant. Niestety zakończyłem grę banem z tego samego powodu co na pylu. Po banie na tym właśnie serwerze przenieśliśmy się na inne gierki, znalazłem też nowa ekipę i straciłem kontakt z poprzednią. W trakcie gry na konkurencji poznałem pewną osobę na jej serwerze, która miała pseudola. Po dłuższej rozmowie zacząłem z tą osobą tworzyć autorski serwer. To właśnie z tą osobą zaczęła się moja poważniejsza przygoda z projektami. W tym projekcie zacząłem moja znajomość z indorem, którego znam do dziś. By już nie zanudzać - projekt nie wypalił, zaczęliśmy go tworzyć od nowa pod inną nazwą z nieco inną ekipą, kolejny też nie dobiegł do końca. Po kolejnym niewypale przyszedł czas na dzisiejszy PRPG (był jeszcze jeden projekt przed nim, ale wolę zachować go dla siebie). W każdym projekcie jedyna osoba, która została ze mną to indor dlatego darze go największym zaufaniem. Projekty upadały, ponieważ można powiedzieć, że poniekąd uczyłem się na nich programować w lua, dlatego były pełne błędów. 

R: To jak na 8 lat stażu to bardzo ciekawe "CV". 30 kwietnia 2020 roku wystartował serwer Project RPG. Wspomniałeś, że tworzyłeś również go. Jakie były twoje zadania?
P: Jak już wspomniałem wyżej. Pisałem skrypty oraz byłem głównym pomysłodawcą większości rzeczy różniących się od klasycznych RPG. 

R: Byłeś na randze RCON. Czy prócz pisania kodów zajmowałeś się czymś jeszcze?
P: Miałem także podstawowe obowiązki RCON, czyli utrzymywanie porządku na serwerze, banowanie tych "złych", czytanie apelacji na forum, rozpatrywanie skarg na administrację lub czytanie działu propozycji i błędów. Raz nawet poprowadziłem pierwsze spotkanie nowych supportów.

8IIA3Fd.png

R: Czy każda propozycja napisana na forum była pozytywnie rozpatrzona i zrealizowana? Jeżeli propozycje były zrealizowane, trudno było wtedy napisać skrypt, który po części jest pomysłem gracza?.
P: Nie. Nie każda. Drobne propozycje były realizowane w krótkim czasie, natomiast większe propozycje najczęściej były zostawiane na "później" ponieważ my jako administracja mieliśmy tzw. Roadmap na kilka miesięcy w przód. 

R: 23 kwietnia 2021 pojawiło się na forum ogłoszenie, które zamieścił @Sky, że dobrowolnie opuszczasz grono administracji i otrzymałeś zasłużonego dla naszego serwera. Co było powodem odejścia?
P: Nie chce mówić w szczegółach i wystawiać prywatnych rozmów na światło dzienne, ale można powiedzieć w dużym skrócie, że różnica zdań. 

R: Dobrze. Odejdźmy na moment od platformy MTA i na chwilkę zostańmy przy tych wirtualnych sprawach. Pogrywasz w jakieś gierki obecnie poza MTA?
P: Moim faworytem są RPG'i i grindowniki. Pogrywam aktualnie w Warframe. Często wracam do Black Desert, Forzy lub New World'a. 

R: Super. Na końcu każdego wywiadu jest czas dla osoby, która odpowiada na moje pytania. Teraz jest moment, że możesz pozdrowić, kogo tylko chcesz. Chciałbyś skorzystać z tej możliwości?
P: Pozdrawiam moją ekipke, amigosów, batoniarza baton @Kowal, @Bob_Pop i @ukashhh'a. 🙂

R: Dołączam się do pozdrowień. Bardzo dziękuję, że znalazłeś czas dla mnie na możliwość przeprowadzenia wywiadu. Życzę Ci powodzenia w życiu prywatnym. Do zobaczenia.
P: Dziękuję. 

8eybfgF.png

Dla Redakcji Prasowej Project News Senior Pressman @xHamster

Grafiki: Junior Graphic Designer @Tomcio.

Korekta: @Rafaal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.