Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

✔️ zrealizowana Skarga na Martin*

WafelTLD
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Login: WafelTLD
Nick(i) oskarżonego(/ych): Martin*
Powód skargi: Nieuzasadnione, niezrozumiałe i bezsensowne nałożenie kary na forum
Data zdarzenia: 02.09.2025
Dowody: 
02_09_2025.thumb.png.d37665029fb3f451fa3595d420ed2ede.png

czemupuzyno.thumb.png.90cfb6194d0c6aaf77b8ede5cc8cc281.png

komentarz.thumb.png.a10b934be12184c62817710f63b01547.png
Opis sytuacji: Napisałem komentarz do propozycji odnośnie zmiany regulaminu/ustalenia minimalnej ceny PP (https://projectrpg.pl/topic/135007-propozycja-dodania-punktu-w-regulaminie-minimalna-cena-sprzedaży-pp).
Nie napisałem tam nic łamiącego regulamin, a mimo to zostałem ukarany. Dodam więcej, treści tego samego typu jakie wypisałem w komentarzu widnieją w tejże propozycji do teraz i nie zostały one nawet tknięte.
Jako, że kara trochę trwała postanowiłem doradzić się ARCON @Skyczy kara jest nadana poprawnie, czy jest coś w mojej wypowiedzi co mogłoby sprawiać, że regulamin w jakikolwiek sposób byłby złamany. ARCON odpowiedział, że nie, doradził mi również napisanie skargi, więc to robię.
Przeanalizowałem treść mojego komentarza i uważam, że napisany był on z sensem. Nie podbijałem wątku, odniosłem się na temat, a nawet podałem przykład czemu moja opinia jest taka, a nie inna.
W podpunkcie regulaminu, który został mi przytoczony przy karze pisze o tym by nie podbijać wątku, by odnosić się tylko do propozycji i nie pisać "na tak/na nie" - nie podbiłem wątku, napisałem tematycznie, nie pisałem "na tak/na nie".
Zatem chciałbym zadać pytanie oskarżonemu: Czemu została nałożona mi kara?

• Super 4
  • Lubię to! 2

Witam.

20 minut temu, WafelTLD napisał:

Napisałem komentarz do propozycji odnośnie zmiany regulaminu/ustalenia minimalnej ceny PP (https://projectrpg.pl/topic/135007-propozycja-dodania-punktu-w-regulaminie-minimalna-cena-sprzedaży-pp).
Nie napisałem tam nic łamiącego regulamin, a mimo to zostałem ukarany.

"Moim zdaniem lepiej po prostu byłoby dać jakieś nowe funkcjonalności i aktywności, które pozwalałyby na wydawanie tychże punktów premium." 
Powyżej zacytowałem fragment twojej wypowiedzi. Proponujesz dodać nowe funkcjonalności i aktywności, ale nie podajesz żadnych szczegółów. Jest to ogólnikowy wpis, który nie proponuje konkretnych aktywności, które mogłyby być wprowadzone. Mógłbym to porównać do propozycji typu "dodajcie jakąś prace", "dodajcie coś nowego na serwer".

24 minuty temu, WafelTLD napisał:

Dodam więcej, treści tego samego typu jakie wypisałem w komentarzu widnieją w tejże propozycji do teraz i nie zostały one nawet tknięte.

Nie należałem do moderacji działu w momencie pojawienia się tych starszych postów. Jako iż były to wpisy, które nie podlegały karze punktowej ze względu na "przedawnienie", to postanowiłem ich nie ruszać.

28 minut temu, WafelTLD napisał:

Jako, że kara trochę trwała postanowiłem doradzić się ARCON @Skyczy kara jest nadana poprawnie, czy jest coś w mojej wypowiedzi co mogłoby sprawiać, że regulamin w jakikolwiek sposób byłby złamany. ARCON odpowiedział, że nie, doradził mi również napisanie skargi, więc to robię.

Ja natomiast przed nadaniem Tobie punktów konsultowałem sprawę z liderem działu. Otrzymałem odpowiedź, że twoja wypowiedź i "sugestia" jest zbyt ogólnikowo i powinna otrzymać ostrzeżenie, co też uczyniłem w związku z tym, że nie dajesz żadnych konkretów i było to w głównej mierze tylko opinia. 

31 minut temu, WafelTLD napisał:

Przeanalizowałem treść mojego komentarza i uważam, że napisany był on z sensem. Nie podbijałem wątku, odniosłem się na temat, a nawet podałem przykład czemu moja opinia jest taka, a nie inna.

Komentarze zamieszczane pod propozycjami powinny zawierać co do nich sugestie, czyli co byłoby można dodać/zmienić itp. Twoje wypowiedzi to w głównej mierze zbędne opinie, które zawsze punktujemy. Nie wnoszą one niczego, a są jedynie zbędnym wpisem, dlatego jeżeli gracz chce wyrazić swoją aprobatę, czy też dezaprobatę, to powinien skorzystać z ankiety. 

Pozdrawiam.

• Haha 1
  • Lubię to! 1
  • WOW! 1

Witam.

Cytat

"Moim zdaniem lepiej po prostu byłoby dać jakieś nowe funkcjonalności i aktywności, które pozwalałyby na wydawanie tychże punktów premium." 
Powyżej zacytowałem fragment twojej wypowiedzi. Proponujesz dodać nowe funkcjonalności i aktywności, ale nie podajesz żadnych szczegółów. Jest to ogólnikowy wpis, który nie proponuje konkretnych aktywności, które mogłyby być wprowadzone. Mógłbym to porównać do propozycji typu "dodajcie jakąś prace", "dodajcie coś nowego na serwer".

Sporo osób tak pisze i nigdy za to nie dostawało kar na forum. Sądzę tak ponieważ dużo takich odpowiedzi przewija się w propozycjach i nie są kasowane niezależnie od tego, czy są stare, czy nowe.

Cytat

Nie należałem do moderacji działu w momencie pojawienia się tych starszych postów. Jako iż były to wpisy, które nie podlegały karze punktowej ze względu na "przedawnienie", to postanowiłem ich nie ruszać.

Pierwszy raz spotykam się z tego typu kwestią jaką opisałeś jako "przedawnienie" się komentarza. To po prostu bardzo dziwnie wygląda z mojej perspektywy.

Cytat

Ja natomiast przed nadaniem Tobie punktów konsultowałem sprawę z liderem działu. Otrzymałem odpowiedź, że twoja wypowiedź i "sugestia" jest zbyt ogólnikowo i powinna otrzymać ostrzeżenie, co też uczyniłem w związku z tym, że nie dajesz żadnych konkretów i było to w głównej mierze tylko opinia. 

Mam wrażenie, że było to zbyt naciągane, ponieważ sporo osób tak pisze, z resztą wiele razy to powtórzyłem w tej odpowiedzi i nie zawsze jest na to reakcja. Opinia to też forma wypowiedzenia się na temat i nie zawsze musi oznaczać chęć podbicia wątku czy robienia off-topu na danym dziale.

Cytat

Komentarze zamieszczane pod propozycjami powinny zawierać co do nich sugestie, czyli co byłoby można dodać/zmienić itp. Twoje wypowiedzi to w głównej mierze zbędne opinie, które zawsze punktujemy. Nie wnoszą one niczego, a są jedynie zbędnym wpisem, dlatego jeżeli gracz chce wyrazić swoją aprobatę, czy też dezaprobatę, to powinien skorzystać z ankiety. 

Mam wrażenie, że to co robicie, a to co jest regulaminowo ustalone powinno być poprawione, nie wnikam czy ze strony waszego zachowania, czy regulaminu, ponieważ reagujecie na jedno, opiekun na drugie, regulamin na trzecie, a ARCON na czwarte. Gdzie się nie zapytam, gdzie nie spojrzę, każdy ma inną perspektywę. A zapominacie o jednym, o człowieczeństwie i wolności wypowiedzi. Często właśnie przez to ludzie boją się cokolwiek napisać i większość propozycji przepada. Musi być milion podpunktów podane na tacy co i jak, żeby aby przypadkiem nie dostać punktów na forum. Zero luźnej refleksji, możliwości popodawania argumentów kiedy trzeba, tylko masówka, pisz od razu, a potem tłumaczenie gdy ktoś napisze to samo innymi słowami to "no ale temu nie dałem kary bo się przedawniło, mimo, że napisał to samo tyle, że inaczej".

Jak to jest, że opiekun działu mówi "nadaj karę", a najważniejsza głowa serwera ARCON mówi "nie należy się kara"? Wy nie macie jakiegoś wspólnego ustalonego działania?

• Super 2

37 minut temu, WafelTLD napisał:

Sporo osób tak pisze i nigdy za to nie dostawało kar na forum. Sądzę tak ponieważ dużo takich odpowiedzi przewija się w propozycjach i nie są kasowane niezależnie od tego, czy są stare, czy nowe.

Wszystkie tego typu odpowiedzi, które ja weryfikuje zawsze są karane. 

Pierwszy raz spotykam się z tego typu kwestią jaką opisałeś jako "przedawnienie" się komentarza. To po prostu bardzo dziwnie wygląda z mojej perspektywy.

Jest to kwestia wewnętrza w gronie moderatorów działu propozycji, więcej szczegółów podać nie mogę, ale czy wyobrażasz sobie karać za wpis łamiący regulamin rok temu? Aktualnie na bieżąco wszystkie wpisy są weryfikowane. Najwidoczniej poprzedni moderatorzy nie wszystko wyłapywali.

Mam wrażenie, że było to zbyt naciągane, ponieważ sporo osób tak pisze, z resztą wiele razy to powtórzyłem w tej odpowiedzi i nie zawsze jest na to reakcja. Opinia to też forma wypowiedzenia się na temat i nie zawsze musi oznaczać chęć podbicia wątku czy robienia off-topu na danym dziale.

W takich kwestiach, gdzie nie jestem do końca pewien, czy punkty powinny zostać nadane zawsze pytam się lidera działu, czy pozostałych członków moderacji. Tak też było w tym przypadku, co już pisałem wyżej, a rezultat uzyskanych rad widać w postaci punktów. Co do opinii i twojego zdania, że też jest to forma wypowiedzi na temat i nie zawsze musi oznaczać chęć podbicia wątku - otóż dołączając do moderacji działu propozycji  od początku byłem uczony, aby wyłapywać i karać te wypowiedzi, które właśnie są opinią i nie posiadają sugestii co do zmian w propozycji, gdyż to podchodzi pod punkt 4 regulaminu działu.

Mam wrażenie, że to co robicie, a to co jest regulaminowo ustalone powinno być poprawione, nie wnikam czy ze strony waszego zachowania, czy regulaminu, ponieważ reagujecie na jedno, opiekun na drugie, regulamin na trzecie, a ARCON na czwarte. Gdzie się nie zapytam, gdzie nie spojrzę, każdy ma inną perspektywę. A zapominacie o jednym, o człowieczeństwie i wolności wypowiedzi. Często właśnie przez to ludzie boją się cokolwiek napisać i większość propozycji przepada. Musi być milion podpunktów podane na tacy co i jak, żeby aby przypadkiem nie dostać punktów na forum. Zero luźnej refleksji, możliwości popodawania argumentów kiedy trzeba, tylko masówka, pisz od razu, a potem tłumaczenie gdy ktoś napisze to samo innymi słowami to "no ale temu nie dałem kary bo się przedawniło, mimo, że napisał to samo tyle, że inaczej".

Moim zadaniem jest reagowanie na łamanie regulaminu działu. Choć osobiście nie zawsze podoba mi się karanie za tego typu rozbudowane opinie i zwracałem na to uwagę, nie ja jestem od tworzenia regulaminów.

Jak to jest, że opiekun działu mówi "nadaj karę", a najważniejsza głowa serwera ARCON mówi "nie należy się kara"? Wy nie macie jakiegoś wspólnego ustalonego działania?

To już w takim razie problem do rozwiązania na linii opiekun działu-RCON. Chyba oczywiste, że z wątpliwościami będę kierował się do lidera działu i mojego opiekuna, a nie administracji RCON.

Edytowane przez Martin*
  • Haha 1
  • Lubię to! 2
  • WOW! 1

Cytat

Choć osobiście nie zawsze podoba mi się karanie za tego typu rozbudowane opinie i zwracałem na to uwagę, nie ja jestem od tworzenia regulaminów.

Rozumiem to i cieszy mnie, że chociaż tu się rozumiemy.

Cytat

To już w takim razie problem do rozwiązania na linii opiekun działu-RCON. Chyba oczywiste, że z wątpliwościami będę kierował się do lidera działu i mojego opiekuna, a nie administracji RCON.

Możliwe, że będę próbował kontaktować się w tej sprawie z administracją RCON, choć wiem, że takie działanie na linii gracz-administracja może niewiele wnieść, to jednak warto próbować wszystkiego.
Dziwi mnie taka rozbieżność zdania między opiekunostwem, a ARCON, ale może to też kwestia właśnie regulaminu, jedni traktują regulamin jako coś do przestrzegania, ale z takim człowieczym spojrzeniem, a inni po prostu maszynowo, regulamin = regulamin i tyle. Oczywiście nie mówię o tym by kogokolwiek urażać, ale po prostu chciałem zwrócić uwagę, że każdy ma postrzeganie go trochę inaczej.

Pominąłem 3 cytaty, ponieważ wyjaśniają one sytuację wystarczająco, a sam też nie mam za wiele do dodania. Niezależnie od tego czy się zgadzamy w pewnych kwestiach, czy też nie, pozostawię temat by został podjęty przez ARCON, a ja po prostu poczekam na werdykt.

• Super 2
  • Lubię to! 1

Wypowiedź była regulaminowa - kompletnie nie potrafię jej przypasować do zacytowanego punktu regulaminu w Twoim ostrzeżeniu. Ciężko winić też samego moderatora, skoro działał on na podstawie konsultacji z liderem działu - tym samym lider został poinformowany jak działać w takich przypadkach i jak powinno intepretować się ten punkt.

Nie mniej jednak skarga zostaje przyjęta, a Twoje punkty cofnięte. 

• Super 6

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.