Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

✔️ zrealizowana Skarga na Namik209

Yomenik*

Rekomendowane odpowiedzi

UID: 8865
Login: TereQ
Nick oskarżonego:  Namik209
Powód skargi: Zaliczka/Przywłaszczenie pieniedzy
Data zdarzenia: 27.09.23
Dowody: 

Spoiler

1.1.1.thumb_webp.61cf07e5d959e278b10a1d109b14da03

Opis sytuacji: No to tak, mialem odkupic od gracza Namik209 pojazd o VUID: 540 lecz nie mialem wystarczajacej ilosci gotowki przez co nie bylem wyplacalny dlatego z graczem doszlismy do porozumienia i dogadalismy sie ze po prostu dam mu zaliczke by mial jakies zabezpieczenie iz jestem pewnym kupcem, niestety po dozbieraniu sumy ponad 2kk stracilem czas ktory moglem przeznaczac na gre jak i zapal do zarabiania. Po napisaniu tego graczowi bardzo sie zdenerwowal po czesci mu sie nie dziwie bo specjalnie trzymal dla mnie furke ale to nie byla moja wina ze tak to wyszlo, poprosilem go o zwrot zaliczki bo jednak 100,000$ jest sporą sumą i nie powinno to tak wygladac ze gracz przywlaszcza sobie za nic taką sumę pieniedzy. Czekam na wypowiedz Administracji i na wyrazenie ich zdania na ten temat bo jest to jednak spora suma i nie powinno to tak wygladac ze gracz sobie przywlaszcza tak spora sume. Pozdrawiam i Życzę Miłego Dnia/Wieczoru !
Dowód na poinformowanie gracza o skardze: 

Spoiler

1881730712_Zrzutekranu(46).thumb.png.dbd4900a3934e384559a7d0c2a9bba4e.png

Witam serdecznie. 
Z racji, że wypowiedział się Administrator @Mixsu, wszystkie ważne i kluczowe screeny wyślę mu w prywatnej wiadomości. Ogólnie, w takich skargach fajnie by było nie zamazywać wiadomości @Yomenik*, bo w ten sposób trochę zamazujesz kontekst i naszą umowę, która była właściwa. 

Na starcie dodam jeszcze, że nie ładnie jest usuwać wiadomości na Discordzie. I to właściwie dość kluczowej w tej sprawie, jednakże wszystko zostanie wysłane do @Mixsu
Ogólnie, nie wiem dlaczego piszesz skargę po 1.5 miesiąca, a tymbardziej nie rozumiem Twojej wiadomości, w której pisałeś, że cytując: "spoko skargi nie dam ale musisz pojąc pewne rzeczy". Wiadomo, że każdy może zmienić zdanie, widocznie bardzo potrzebujesz kasy i brzytwy się chwytasz. Wyjaśnijmy sobie coś. 

Zróbmy oś czasu. 
1. Dnia 16.07.2023 o godzinie 02:36 piszesz do mnie pierwszy raz w sprawie Premiera. Pytałeś o cenę i stwierdziłeś, że Cię na tego Premiera nie stać i będziesz się ewentualnie odzywał. 
2. Dnia 24.09.2023 o godzinie 16:55 piszesz do mnie po ponad dwóch miesiącach ponownie w sprawie Premiera. Pytałeś ponownie o cenę i na końcu dodałeś, że jak dobijesz do 2.5kk to się do mnie odezwiesz. 
3. Dwa dni później, czyli dnia 26.09.2023 o godzinie 17:05 napisałeś do mnie, że widziałeś na forum ofertę 2.2kk. Napisałeś wtedy, że jesteś w stanie dać 2.5kk w następnym tygodniu. Po kilku wymianach zdań doszliśmy do tego, że oprócz Ciebie, jest kilku (minimum dwie osoby na tamten moment) zainteresowanych tym Premierem. W między czasie napisałeś do mnie, cytuję: "bo bardzo mi na nim zalezy nie bede ukrywał". Stwierdziłem, że skoro kiedyś miałeś ten pojazd i chcesz go odkupić, to mogę Ci zaufać prawie na pewno. 

Z racji tego, że nie byłeś od razu przygotowany i musiałem Ci ten samochód trzymać, mając od razu propozycję 2.5kk na stole od gracza o nazwie "szavteec" zaproponowałem, że mogę Ci go potrzymać, jeśli wpłacisz zaliczkę - od razu napisałem kwotę 100k. Przypominam, że to była końcówka września, a czas na kupno pojazdu ustaliliśmy do końca listopada, czyli ponad 2 miesiące - mocno Ci na aucie zależało, więc nie miałem z tym problemu, jednak poprzez zaliczkę chciałem mieć pewność, że pojazd zakupisz. Jak się potem okazało, nie dałeś rady. 

Teraz przejdźmy do Twoich argumentów. 
Zacznijmy od tego. Definicja, ze strony: https://pep.pl/poradnik/zadatek-a-zaliczka-czy-znasz-roznice-miedzy-nimi/
Zaliczka to nic innego jak wniesiona kwota przez jedną ze stron umowy stanowiąca część zapłaty za przedmiot umowy, niezrealizowaną dotąd usługę. Po jej wykonaniu zamawiający płaci całość określonej kwoty pomniejszoną o wniesioną wcześniej zaliczkę. W Kodeksie cywilnym nie znajdziemy definicji zaliczki, więc trzeba przyjąć, że jest to umowa wzajemna zawierana między dwoma stronami.
Napisałeś w temacie, że według Ciebie 100k to nie mała kwotą i nie powinna być tak o sobie "przywłaszczona". Co to według Ciebie znaczy? To była zaliczką, na którą Ty się zgodziłeś w zamian za to, że nie będę ogłaszał dalej pojazdu i nie będę rozmawiał na temat tego pojazdu z innymi graczami. Dodam tylko, że podczas tego, jak trzymałem pojazd dla Ciebie, kilka osób pytało o Premiera i było skłonnych go kupić. Więc nie - to nie jest przywłaszczenie, a kwota, na którą się umówiliśmy, aby przytrzymać pojazd Tobie. 
Druga sprawa. Czy według Ciebie 100k, przy kwocie łącznej 2.7kk za pojazd na ID to jest duża zaliczka? Zapytaj każdego gościa na serwerze, który handluję autami na ID, że jest to marna kwota. Mordo, 100k to jest 3.7% całej kwoty pojazdu, który miałeś kupić. I Ty mówisz, że to dużo? Przypominam tylko, że pojazd był zarezerwowany do końca listopada, ponad 2 miesiące. Czy według Ciebie, trzymanie auta na tak niskie ID ponad 2 miesiące w zamian za 100k (przy takiej samej cenie pojazdu, bez "inflacji) jest drogo? Przecież 100k to jest zapewne z 20h pracy na serwerze, a 20h pracy na serwerze to na pewno sporo z zapasem przez ponad 2 miesiące. 

Wróćmy do osi czasu. 
4. Dnia 27.09.2023 o godzinie 01:27 wpłaciłeś ową zaliczkę, czyli kilka godzin po uzgodnieniu warunków. Na ten moment było wszystko cacy. 
5. Dnia 26.10.2023 o godzinie 23:22, czyli praktycznie miesiąc po wpłacie zaliczki napisałeś, że niestety nie dałeś rady i jednak pojazdu nie zakupisz. Nie ukrywam, lekko się wkurzyłem, gdyż odczekałem miesiąc i byłem pewny, że pojazd zakupisz, a jak się okazało, zrezygnowałeś. Napisałeś wtedy również z prośbą o zwrot 100k. Napisałem Ci wtedy, dlaczego tego nie zrobię. Tego samego wieczoru napisałeś, że to nie Twoja wina, że Ci się życie rozwaliło (oczywiście, że nie Twoja - ale moja tymbardziej nie) i dodałeś, że skargi nie napiszesz. 

Dziś, po ponad 1.5 miesiąca, napisałeś na mnie skargę. 

Na koniec kilka zdań ode mnie. 
Uważam, że nie ładnie być osobą, która zmienia zdanie. Nie wiem, czy coś Ci się w życiu zawaliło, czy był to jedynie pretekst do zrezygnowania z auta, ale z natury jest to dość nieładne. Zgodziłeś się na wszystkie warunki, które Ci dałem - i jasno dodam, że zaliczka w wysokości 100k przy pojeździe, na którego kwotę uzgodniliśmy 2.7kk jest zaliczką śmieszną, zwłaszcza, że mówimy o trzymaniu pojazdu w pierwotnym założeniu 2 miesiące, gdzie wspomniane 100k można zarobić w średnio 20h na serwerze. Skoro zgodziłeś się na umowę, to jej dotrzymaj. Ja umowę ze swojej strony dotrzymałem, przez okres miesiąca nie ogłaszałem Premiera nigdzie, a wszystkie osoby, które były zainteresowane pojazdem spławiałem mówiąc wprost, że pojazd został zarezerwowany dla kogoś. Dziwi mnie również pisanie skargi po takim czasie i fakt, że na Discordzie, na którym umawialiśmy się na wszystko usunąłeś wiadomość, a to tylko pokazuję, że nie dorosłeś jeszcze do zawierania jakichkolwiek umów, a o honorze możesz zapomnieć. 

Dodam również, że jeśli Administracja uzna, że powinienem mu tą kwotę oddać, dacie zezwolenia na takie akcje innym graczom. Uzgodnione było wszystko, umowa między Nami była zawarta jasno i czytelnie, a nie moją winą jest fakt, że ktoś nie jest w stanie dotrzymać obiecanego słowa i rezygnuje z czegoś, na co się umówił. 
Ze swojej strony nie popełniłem żadnego błędu i nie zrobiłem nic źle.
Czekam na wiadomość od Administracji.

EDIT: Mixsu nie może otrzymać wiadomości prywatnej. Z racji tego, za zgodą Administracji, mogę wstawić wszystkie SSy tutaj lub wysłać je do kogokolwiek na forum w prywatnej wiadomości - proszę tylko napisać do kogo mam napisać lub niech napiszę do mnie @Mixsu

Jako, iż kwestia zaliczek nie jest uregulowana w regulaminie serwera, zastosuję tutaj zasadę złotego środka, tak, by pokryć koszty trzymania pojazdu przez taki okres czasu, oraz, by oskarżyciel nie czuł się poszkodowany w związku z tym, iż ostatecznie tego pojazdu nie kupił.

Dlatego, @Namik209 jesteś zobowiązany do zwrócenia graczowi @Yomenik* 50% kwoty, w tym przypadku 50.000$ na konto. Przelewu możesz dokonać bezpośrednio do gracza, bądź przez bank w Los Santos na UID 8865. 
Jako, iż posiadasz wymaganą kwotę na koncie, otrzymujesz 24h na uregulowanie płatności.

Jak to zrobisz, poinformuj mnie proszę za pomocą odpowiedzi do tej skargi.

Czekaj, czekaj. Na jakiej zasadzie to działa? Który punkt regulaminu został złamany, że jestem zobowiązany do oddania kasy, co bądź co bądź jest karą?  @Mixsu

Proszę o wypowiedzenie się administracji RCON. 

Każda decyzję trzeba brać na klatę. Ja w tej sprawie również zostałem poniekąd okradziony, gdyż miałem innych chętnych na owy pojazd. Na jakiej zasadzie jest decydowanie? 

Jaką dostanę karę, jeśli nie przeleje kwoty?

EDIT: Po za tym, 50k za koszty trzymania pojazdu na ID przez miesiąc czasu w momencie posiadania innych zainteresowanych? Jaja sobie robisz? 

11 minut temu, Namik209 napisał:

EDIT: Po za tym, 50k za koszty trzymania pojazdu na ID przez miesiąc czasu w momencie posiadania innych zainteresowanych? Jaja sobie robisz? 

Średnio rozumiem twoją wypowiedź, idąc Twoim tokiem rozumowania pojazd na ID traci na wartości przez trzymanie go?

Raczej cena pojazdu wzrosła, niżeli zmalała. Poza tym, czy umowa została spisana gdzieś indziej, niż na discordzie?

2 minuty temu, Mixsu napisał:

Średnio rozumiem twoją wypowiedź, idąc Twoim tokiem rozumowania pojazd na ID traci na wartości przez trzymanie go?

Raczej cena pojazdu wzrosła, niżeli zmalała. Poza tym, czy umowa została spisana gdzieś indziej, niż na discordzie?

Czy umowa zawierana gdzie indziej niż na discordzie jest umowa rzetelniejszą? Tu chodzi o to, że miałem innych kupców zainteresowanych pojazdem, a mimo wszystko z umowy się wywiązałem - nie ogłaszałem ani nie sprzedałem pojazdu nikomu innemu wiedząc, że będę miał gotówkę na dalsze projekty. Skoro gracz zgodził się na umowę, zaakceptował wszystko, to czemu teraz nagle ma się coś zmienić? Ja ze swojej strony dotrzymałem każde założone mi zadanie, czemu teraz mam cierpieć tylko dlatego, że on z Naszej dwójki się ze swojej umowy nie wywiązał? I czemu w ogóle mówimy o akcji sprzed 2 miesięcy? 

Skoro nie ma tego w regulaminie, nie złamałem żadnego punktu regulaminu. Czemu zatem zostaje ukarany? 

2 minuty temu, Namik209 napisał:

Czy umowa zawierana gdzie indziej niż na discordzie jest umowa rzetelniejszą? 

Tak, jako administracja nie mamy wglądu do waszych prywatnych wiadomości na discordzie. Pozwolę przytoczyć sobie odpowiednie punkty regulaminu, jako główna argumentacja mojej decyzji.

1. Wszelkie postanowienia umowy muszą zostać przedstawione na czacie lokalnym serwera lub w prywatnych wiadomościach między graczami.
    1. Do umowy wchodzą takie składniki, jak: Kupiec/Usługobiorca, Sprzedawca/Usługodawca, data zawiązania umowy, data rozwiązania umowy, przedmioty umowy, okres spłaty, potwierdzenie zawarcia
      umowy między graczami.
5 minut temu, Namik209 napisał:

Tu chodzi o to, że miałem innych kupców zainteresowanych pojazdem, a mimo wszystko z umowy się wywiązałem - nie ogłaszałem ani nie sprzedałem pojazdu nikomu innemu wiedząc, że będę miał gotówkę na dalsze projekty.

Nie twierdze zatem, że żadna gotówka Ci się nie należy, stąd zarządzenie o zwrocie 50% kwoty. 

7 minut temu, Namik209 napisał:

I czemu w ogóle mówimy o akcji sprzed 2 miesięcy? 

Skąd informacja o jakimkolwiek terminie "ważności" takich spraw? Nie mam mowy o przedawnieniu takich sytuacji.

8 minut temu, Namik209 napisał:

Skoro nie ma tego w regulaminie, nie złamałem żadnego punktu regulaminu. Czemu zatem zostaje ukarany? 

Żeby była jasność, nie jest to kara, a zwrot gotówki gracza, który Ci ją przekazał.

1. Kwestie nieujęte w regulaminie rozpatrywane są indywidualnie przez administrację.

W takich sprawach dowody w postaci rozmów i kwestii dogadywania się są wysyłane do administracji w celu obrony, a jestem wręcz pewny, że nawet nie przeczytałeś całej rozmowy, która Ci wysłałem - również na Discordzie, bo poprzez forum nie ma z Tobą kontaktu. 

Uważam to za niesprawiedliwe, gdyż ze swojej strony nie zrobiłem nic złego. To, że chłop nie potrafi dotrzymać słowa i zachowuje się jak lalka na wybiegu tylko mi to potwierdza. Niech nie bierze nawet tak dużej jak na Jego umiejętności odpowiedzialności, bo potem inni uczciwi ludzie, tacy jak ja teraz, muszą się tłumaczyć i jeszcze kasę oddawać. Wszystko to żałosne, ale tak jak mówi regulamin - to Ty tu decydujesz. 

Gotówkę niechętnie mogę oddać, ale nie jestem pewien, czy dam radę to zrobić w przeciągu 24h - nie ma mnie w domu i nie mam jak wejść na konto, a współdzielenie konta jest zabronione, więc brat z domu na komputer też mi nie wejdzie. 

2 minuty temu, Namik209 napisał:

Gotówkę niechętnie mogę oddać, ale nie jestem pewien, czy dam radę to zrobić w przeciągu 24h - nie ma mnie w domu i nie mam jak wejść na konto, a współdzielenie konta jest zabronione, więc brat z domu na komputer też mi nie wejdzie. 

W takim razie, kiedy będziesz w stanie wejść na serwer? Przedłużymy termin zwrotu gotówki.

Teraz, Mixsu napisał:

W takim razie, kiedy będziesz w stanie wejść na serwer? Przedłużymy termin zwrotu gotówki.

Jestem w trasie, wracam w piątek. "Poszkodowany" wybrał idealny moment, w którym nie ma mnie w domu. Możliwe, że we wtorek lub w środę zajadę na chwilę do domu, więc być może uda mu się oddać te "Jego" 50k we wtorek lub w środę, ale niczego nie obiecuję. W piątek będę w domu na 100% więc do piątku wieczora gotówka na pewno będzie u Niego. 

Swoją drogą, warto napisać do adm. RCON, aby usprawnili regulamin, aby nikt już w przyszłości przez takiego chłopa nie został źle potraktowany. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.