Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Wywiad z Sky

xHamster

Rekomendowane odpowiedzi

ASy08xf.png

naTqDnE.png

Witajcie. Ja jestem Journalist @xHamster z Redakcji Prasowej Project News. Dziś przychodzę do Was z wywiadem, na który czekało zapewne wiele osób. Przeprowadziłem go z administratorem RCON i zarazem właścicielem serwera @Sky. Zapraszam do lektury.

Gzqqb1L.png

X - @xHamster | S - @Sky

X -  Witaj, jestem Journalist xHamster z Redakcji Prasowej Project News. Czy chciałbyś udzielić mi wywiadu na temat twojej osoby?
Cześć, pewnie, że tak.

X - Super. To zaszczyt dla mnie, że mogę zadawać pytania akurat Tobie. Na wstępie chciałbym, żebyś przedstawił się naszym czytelnikom.
S - 
A więc tak - na imię mam Przemek, lat 23 - pochodzę z okolic Piły, lecz obecnie mieszkam zupełnie dalej. Na co dzień głównie pracuję i rozwijam swoją firmę, która zajmuje się przede wszystkim projektowaniem i zarządzaniem infrastrukturą w chmurze dla klientów biznesowych, po pracy zależnie od chęci staram się albo zająć serwerem, albo skorzystać obecnie z ładnej pogody.

6uswG1M.png

X - Skąd akurat zamiłowanie do pójścia w kierunku projektowania i zarządzaniem infrastrukturą w chmurze? Możesz bardziej rozwinąć, o co w tym wszystkim chodzi?
S - 
W zasadzie od moich najmłodszych lat, przyjmijmy tutaj okolice 12-13 lat bardzo interesowałem się zarządzaniem systemami typu Linux i sieciami, pasja pozostała, a że temat zarządzania pojedynczymi własnymi serwerami już nieco wyszedł z mody z biegiem lat, to postanowiłem nieco się doedukować i rozwinąć karierę właśnie w chmurach. 

X - Jak trafiłeś na platformę MTA?
Generalnie jest to dosyć długa historia, ale w dosyć mocnym skrócie wyglądało to tak, że w wieku 8-9 lat mój kumpel z podwórka pokazał mi sa-mp'a, zacząłem wtedy w niego grać, a gdy sa-mp odszedł do "lamusa" gdzieś w okolicach 2013-2014 roku to przeniosłem się na MTA - od tamtej pory mniej więcej tutaj zostałem. Oczywiście z licznymi przerwami, bo bardzo ciężko grać X lat bez przerwy w jedną grę.

X - Wiemy też, że byłeś administratorem RCON na serwerze konkurencyjnym. Czy odejście z grona ekipy i otwarcie nowego serwera było planowane przez dłuższy czas? Co skłoniło Cię do takiej zmiany?
Zgadza się, czy otwarcie ProjectRPG było planowane? Niekoniecznie - projekt wyszedł z bardzo spontanicznej inicjatywy i chęci spróbowania swoich sił w stworzeniu serwera RPG. Wcześniej przez kilka lat prowadziłem jeden z największych serwerów drift/freeroam w PL. Jeśli chodzi o główne powody otwarcia serwera RPG - uważam, że brakowało serwera, który udało nam się stworzyć na "scenie" MTA.

X - Jak to jest mieć serwer, który jest jednym z większych serwerów na scenie polskiego MTA?
Jest to bardzo fajne doświadczenie, ale także bardzo wymagające przedsięwzięcie, niestety prowadzenie takiego serwera wymaga poświęcenia bardzo dużej ilości czasu. Oprócz tego, nie mam na co narzekać - tworzenie nowych zasobów na serwer daje mi też swojego rodzaju ogromną satysfakcję, tym bardziej jak są to ciekawe i spore/rozbudowane zasoby.

X - Czy są plany na jakieś nowe prace na serwerze? Może jest coś realizowane już? Chciałbyś się tym podzielić?
Na ten moment jesteśmy świeżo po wypuszczeniu pracy górnika, więc w najbliższym czasie nie mamy w planach wypuszczania kolejnych prac. Chcielibyśmy się teraz skupić na rozwoju pobocznych skryptów na serwerze. Mogę tutaj jednak uchylić jeszcze rąbka tajemnicy - po tak pozytywnym odbiorze pracy odśnieżania posesji, która jest pracą co-op, stwierdziliśmy, że chcielibyśmy, aby na serwerze pojawiło się przynajmniej kilka prac co-op, które nie będą sezonowe.

X - Jakie są twoje obowiązki na serwerze prócz zarządzania nim? Piszesz jakieś skrypty, tworzysz modele, mapujesz? 
Jeśli chodzi o moje obowiązki, no to głównym obowiązkiem jest obmyślanie, planowanie i tworzenie nowych zasobów na serwer oraz nasze forum. Pobocznymi zadaniami są m.in. utrzymanie serwera, planowanie jego rozwoju, tzw. R&D (research&development), w skład którego wchodzi np. optymalizowanie starych zasobów, szukanie nowych lepszych rozwiązań itp., odpowiadam także za aspekt prawny serwera, ponieważ serwis w sam sobie jest także odłamem mojej działalności.

B3BWIlG.png

X - Czy znalezienie ludzi, którzy pomagają ci w modelowaniu, etc. było trudnym zadaniem?
Uważam, że jest to jedno z najtrudniejszych zadań w przypadku prowadzenia jakiegokolwiek serwera gier, a tym bardziej w przypadku tak małej gry, gdzie osób specjalizujących się np. w tworzeniu modeli, map czy zasobów jest tak mało. Sądzę, że miałem naprawdę sporo szczęścia, aby gronie ekipy serwera pojawiły się tak wyspecjalizowane osoby.

X - Jak wybierani są nowi członkowie do ekipy serwera? Na co najczęściej patrzycie? Co uwzględniacie?
Generalnie takie informacje są u nas lekko utajnione, aby nie podawać na tacy przepisu na "dostanie się" do ekipy, aczkolwiek mogę tutaj lekko zdradzić, że sam osobiście preferuję osoby, które mają świetną aktywność na serwerze.

X - Zbliżamy się do końca wywiadu. Rozmówca mój ma przywilej na końcu, na pozdrowienie kogo tylko chce. Chciałbyś skorzystać z tego przywileju?
Było bardzo przyjemnie, mam nadzieję, że wywiad się spodoba czytelnikom. Oczywiście pozdrawiam cały zarząd serwera wraz z ekipą i wszystkich graczy (chociaż wszystkich będzie chyba ciężko oznaczyć) 😄

8eybfgF.png

xhamster.pngaiishan.png.69d5849e1864675c6da18f8a92a27398.pngrafaal.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.