Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Wywiad z Sky

xHamster

Rekomendowane odpowiedzi

ASy08xf.png

naTqDnE.png

Witajcie. Ja jestem Journalist @xHamster z Redakcji Prasowej Project News. Dziś przychodzę do Was z wywiadem, na który czekało zapewne wiele osób. Przeprowadziłem go z administratorem RCON i zarazem właścicielem serwera @Sky. Zapraszam do lektury.

Gzqqb1L.png

X - @xHamster | S - @Sky

X -  Witaj, jestem Journalist xHamster z Redakcji Prasowej Project News. Czy chciałbyś udzielić mi wywiadu na temat twojej osoby?
S 
- Cześć, pewnie, że tak.

X - Super. To zaszczyt dla mnie, że mogę zadawać pytania akurat Tobie. Na wstępie chciałbym, żebyś przedstawił się naszym czytelnikom.
S - 
A więc tak - na imię mam Przemek, lat 23 - pochodzę z okolic Piły, lecz obecnie mieszkam zupełnie dalej. Na co dzień głównie pracuję i rozwijam swoją firmę, która zajmuje się przede wszystkim projektowaniem i zarządzaniem infrastrukturą w chmurze dla klientów biznesowych, po pracy zależnie od chęci staram się albo zająć serwerem, albo skorzystać obecnie z ładnej pogody.

6uswG1M.png

X - Skąd akurat zamiłowanie do pójścia w kierunku projektowania i zarządzaniem infrastrukturą w chmurze? Możesz bardziej rozwinąć, o co w tym wszystkim chodzi?
S - 
W zasadzie od moich najmłodszych lat, przyjmijmy tutaj okolice 12-13 lat bardzo interesowałem się zarządzaniem systemami typu Linux i sieciami, pasja pozostała, a że temat zarządzania pojedynczymi własnymi serwerami już nieco wyszedł z mody z biegiem lat, to postanowiłem nieco się doedukować i rozwinąć karierę właśnie w chmurach. 

X - Jak trafiłeś na platformę MTA?
S 
- Generalnie jest to dosyć długa historia, ale w dosyć mocnym skrócie wyglądało to tak, że w wieku 8-9 lat mój kumpel z podwórka pokazał mi sa-mp'a, zacząłem wtedy w niego grać, a gdy sa-mp odszedł do "lamusa" gdzieś w okolicach 2013-2014 roku to przeniosłem się na MTA - od tamtej pory mniej więcej tutaj zostałem. Oczywiście z licznymi przerwami, bo bardzo ciężko grać X lat bez przerwy w jedną grę.

X - Wiemy też, że byłeś administratorem RCON na serwerze konkurencyjnym. Czy odejście z grona ekipy i otwarcie nowego serwera było planowane przez dłuższy czas? Co skłoniło Cię do takiej zmiany?
S 
- Zgadza się, czy otwarcie ProjectRPG było planowane? Niekoniecznie - projekt wyszedł z bardzo spontanicznej inicjatywy i chęci spróbowania swoich sił w stworzeniu serwera RPG. Wcześniej przez kilka lat prowadziłem jeden z największych serwerów drift/freeroam w PL. Jeśli chodzi o główne powody otwarcia serwera RPG - uważam, że brakowało serwera, który udało nam się stworzyć na "scenie" MTA.

X - Jak to jest mieć serwer, który jest jednym z większych serwerów na scenie polskiego MTA?
S 
- Jest to bardzo fajne doświadczenie, ale także bardzo wymagające przedsięwzięcie, niestety prowadzenie takiego serwera wymaga poświęcenia bardzo dużej ilości czasu. Oprócz tego, nie mam na co narzekać - tworzenie nowych zasobów na serwer daje mi też swojego rodzaju ogromną satysfakcję, tym bardziej jak są to ciekawe i spore/rozbudowane zasoby.

X - Czy są plany na jakieś nowe prace na serwerze? Może jest coś realizowane już? Chciałbyś się tym podzielić?
S 
- Na ten moment jesteśmy świeżo po wypuszczeniu pracy górnika, więc w najbliższym czasie nie mamy w planach wypuszczania kolejnych prac. Chcielibyśmy się teraz skupić na rozwoju pobocznych skryptów na serwerze. Mogę tutaj jednak uchylić jeszcze rąbka tajemnicy - po tak pozytywnym odbiorze pracy odśnieżania posesji, która jest pracą co-op, stwierdziliśmy, że chcielibyśmy, aby na serwerze pojawiło się przynajmniej kilka prac co-op, które nie będą sezonowe.

X - Jakie są twoje obowiązki na serwerze prócz zarządzania nim? Piszesz jakieś skrypty, tworzysz modele, mapujesz? 
S 
- Jeśli chodzi o moje obowiązki, no to głównym obowiązkiem jest obmyślanie, planowanie i tworzenie nowych zasobów na serwer oraz nasze forum. Pobocznymi zadaniami są m.in. utrzymanie serwera, planowanie jego rozwoju, tzw. R&D (research&development), w skład którego wchodzi np. optymalizowanie starych zasobów, szukanie nowych lepszych rozwiązań itp., odpowiadam także za aspekt prawny serwera, ponieważ serwis w sam sobie jest także odłamem mojej działalności.

B3BWIlG.png

X - Czy znalezienie ludzi, którzy pomagają ci w modelowaniu, etc. było trudnym zadaniem?
S 
- Uważam, że jest to jedno z najtrudniejszych zadań w przypadku prowadzenia jakiegokolwiek serwera gier, a tym bardziej w przypadku tak małej gry, gdzie osób specjalizujących się np. w tworzeniu modeli, map czy zasobów jest tak mało. Sądzę, że miałem naprawdę sporo szczęścia, aby gronie ekipy serwera pojawiły się tak wyspecjalizowane osoby.

X - Jak wybierani są nowi członkowie do ekipy serwera? Na co najczęściej patrzycie? Co uwzględniacie?
S 
- Generalnie takie informacje są u nas lekko utajnione, aby nie podawać na tacy przepisu na "dostanie się" do ekipy, aczkolwiek mogę tutaj lekko zdradzić, że sam osobiście preferuję osoby, które mają świetną aktywność na serwerze.

X - Zbliżamy się do końca wywiadu. Rozmówca mój ma przywilej na końcu, na pozdrowienie kogo tylko chce. Chciałbyś skorzystać z tego przywileju?
S 
- Było bardzo przyjemnie, mam nadzieję, że wywiad się spodoba czytelnikom. Oczywiście pozdrawiam cały zarząd serwera wraz z ekipą i wszystkich graczy (chociaż wszystkich będzie chyba ciężko oznaczyć) 😄

8eybfgF.png

xhamster.pngaiishan.png.69d5849e1864675c6da18f8a92a27398.pngrafaal.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.