Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Omówienie Tunerów

bestia66

Rekomendowane odpowiedzi

3MtYFrq.png

naTqDnE.png

Witajcie drodzy czytelnicy!
Senior Pressman @Ketion z Redakcji Prasowej Project News się kłania.
Dzisiejszy wątek przeznaczony jest omówieniu wszystkich warsztatów, tak zwanych Tuner’ów na naszym serwerze! Zapraszam do czytania.

VDgjwdI.png

Zacznijmy od tego, czym w ogóle są te warsztaty.
Jest to nic innego jak miejsca, w których możemy dowolnie spersonalizować nasze pojazdy nie tylko wizualnie, lecz także mechanicznie. Dodatkowo ciekawą opcją jest zmodyfikowanie mapy silnika, która podkręca co nieco moc naszego pojazdu i nie tylko! Zapewne wiele osób myśli, że takie rzeczy wykonujemy sami, jednak jest całkiem inaczej… Warsztaty działają podobnie jak domy, czyli trzeba po prostu taki wynająć. Minusem jest to, że nie zawsze odpowiednia osoba jest aktywna, gdy akurat jej potrzebujemy. Kolejną, niezbyt ciekawą opcją jest kupno takiego warsztatu, mam tu na myśli to, że jedyną opcją kupna jest wylicytowanie lub odkupienie od poprzedniego właściciela (warsztaty nie zwalniają się po minięciu czasu wynajmu!)

Jak można się już domyślić - rozróżniamy aż trzy rodzaje tuner’ów, mianowicie dzielą się one na:
- mechaniczne,
- wizualne,
- programowe.

XGwBbve.png

I - Warsztat mechaniczny

Pierwsze z nich, czyli mechaniczne opierają się, tak jak sama nazwa mówi - o tuningi w środku naszych pojazdów.
Możemy u nich zamontować takie rzeczy jak: 
- ECU, 
- Turbo, 
- Instalację LPG, 
- Zestawy, 
- C.F.I.,
- Zmiany napędu,
- Powiększenie baku paliwa,
- Dodatki (radio, CB-radio, ogranicznik, wykrywacz fotoradarów, system ABS, gwintowane zawieszenie i hydraulikę).

Przedział cenowy w tym miejscu jest dość duży, ponieważ znajdziemy rzeczy zaczynające się od 500$, a skończymy nawet na 250.000$!
Jest to najczęściej odwiedzany i zarazem najbardziej pożądany warsztat, ponieważ to właśnie tutaj nasze pojazdy nabierają coraz większego sensu.

Gdzie znajdziemy te warsztaty?
1. Pierwszy znajdziemy w nowoczesnym mieście Las Venturas na dzielnicy Linden Station, nieopodal siedziby frakcji San Andreas Road Assistance. Obecnie właścicielem jest @Euzebiusz.

zfpTYdB.png

2. Kolejny zaś znajduje się na samej pustyni (Bone Country) w miasteczku Las Barrancas. Właścicielem jest @Hrabia_Klocek.

1l5M3cO.png

3. Następny warsztat mechaniczny znajdziemy w samym środku stanu San Andreas, czyli Bluberry Acres, lecz dostęp do samego miejsca jest od miasteczka, a nie od wsi. Właściciel – Administrator @Tubas.

AUVBSYj.png

4. Ostatniego Tunera możemy szukać w południowo-zachodniej części San Andreas, czyli w małym miasteczku Angel Pine, który stoi u podnóża góry Mount Chilliad. Właścicielem jest Administrator @MagiX.

TdfIcRA.png

Gzqqb1L.png

Poniżej zamieszczam wywiad z jednym z właścicieli takiego warsztatu:

R - Redaktor @Ketion  |  E - @Euzebiusz

R - Uszanowanie, Senior Pressman Ketion z Redakcji Prasowej Project News.
 E - Witam, Euzebiusz majster - Tuner z tej strony.

R - Dziękuję za znalezienie chwili dla naszej redakcji.
E - Spoczko.

R - Powiedz nam na początek, od kiedy pełnisz funkcję takiego tunera?
E - Od początku wakacji. 

R - Czy według ciebie opłacało się zacząć tutaj pracę? Co sądzisz o zarobkach?
 E - Zarobki są różne, raz klientów jest tyle, że się ruszyć nie da, a czasem trochę mniejszy ruch. Ogólnie da się z tego wyżyć.

- Dlaczego akurat zdecydowałeś się na warsztat mechaniczny?
E - Miałem wcześniej wizualny, ale tam za dużo roboty, więc wybrałem mechaniczny.

- Co najczęściej zamawiają u ciebie klienci?
E - Radio lub zestawy. Ciężko powiedzieć co częściej.

R - A czy jesteś w stanie określić, ile dziennie przybywa klientów?
E - Z 60 osób będzie na spokojnie.

R - No dobrze. To tyle ode mnie, dziękuję jeszcze raz za możliwość przeprowadzenia z tobą wywiadu.
E - Dzięki za wywiad. Pozdrawiam wszystkich graczy ProjectRPG.

jhL2fGR.png

VDgjwdI.png

II - Warsztat wizualny

Kolejnym warsztatem, który sobie omówimy, jest wizualny. Oczywistą kwestią jest raczej to, że w tym miejscu jedynie spersonalizujemy swój pojazd od zewnątrz. 
Co możemy zmienić w naszych pojazdach? Już tłumaczę:
- spoiler,
- progi boczne,
- wydech,
- przedni, jak i tylny zderzak,
- dach,
- maska,
- przednie, jak i tylnie lampy,
- reflektory,
- wloty powietrza,
- felgi.

Ważną kwestią jest to, że nie do każdego pojazdu jest możliwość zamontowania każdej z powyższej listy. Radzimy upewnić się, pytając o wszystko mechanika, u którego wykonujemy tuning.

Gdzie znajdziemy tego typu warsztaty?
Warto jeszcze zaznaczyć, że tego rodzaju tunera jest najwięcej na całym serwerze, bo aż pięć!

1. Pierwszy z nich znajduje się w Red Country - Blueberry. Niby małe miasto, a znajdziemy tam aż 2 warsztaty, i to różnych rodzai! Właścicielem tego miejsca jest @x-x-x-Arek-x-x-x.

50RAFXN.png

2. Kolejny warsztat jest całkiem blisko od poprzedniego miejsca. Znajduje się on we Flint County, niedaleko od wjazdu do miasta Los Santos. Właścicielem jest @Perfekt.

sbhOlvT.png

3. Następny warsztat, który wam przedstawię, również ma swoje miejsce w Red County, lecz tym razem w nieco innym miejscu, mianowicie w Palomino Creek! Właścicielką jest nie kto inny, jak Administratorka @Toya!

08EXo9V.png

4. Przedostatni tuner znajduje się na południe od Palomino Creek, czyli w wielkim mieście Los Santos, zagłębiając się, leży on na dzielnicy El Corona. Właścicielem jest @ToKrawczyk.

sR5NugE.png

5. Ostatni z nich znajdziemy na pustynnych terenach, a mowa tu o Fort Carson. Właściciel - @AGRR.cj.

HATx5pi.png

Gzqqb1L.png

R - Redaktor @Ketion  |  P - @Perfekt

P - Witam Pana!

P - Dość ciężko było, ale się udało.

- Powiedz nam na początek, od kiedy pełnisz funkcję takiego tunera?
P - Tunera posiadam od dwóch miesięcy.

P - Opłacało się bardzo, zarobki są satysfakcjonujące jak na koszt takiego oto warsztatu.

R - Dlaczego akurat zdecydowałeś się na warsztat wizualny?
P - Odpowiedź jest prosta, akurat był w sprzedaży, głównie polowałem na warsztat wizualny, trafił się, to kupiłem.

R - Co najczęściej zamawiają u ciebie klienci?
P - Najczęściej felgi.

R - A czy jesteś w stanie określić, ile dziennie przybywa klientów?
P - Oj ciężko, tak myślę, że nawet do 40.

R - No dobrze. To tyle ode mnie, dziękuję jeszcze raz za możliwość przeprowadzenia z tobą wywiadu.
P - Dzięki.

Bye9Pxg.png

VDgjwdI.png

III - Warsztat Programowy

Trzecim z kolei warsztatem jest ten najmniej każdemu znany - programowy.
W te miejsce udają się wyłącznie osoby, które już wcześniej dokonały wielkich zakupów u tunera mechanicznego. Dlaczego? A no dlatego, że zmodyfikowanie mapy silnika jest możliwe tylko wtedy, gdy mamy zamontowany moduł ECU, Turbo oraz dowolny zestaw, np. wyścigowy. 

Co daje nam taki program?
Daje nam to możliwość ustawienia poszczególnych części tak, aby ułatwiło nam to jazdę zgodnie z naszym wcześniej ustalonym celem. Każda mapa silnika będzie się od siebie różniła, bo jedna osoba robi ją przykładowo w celach drifterskich, za to inna pod maksymalną prędkość pojazdu.
Osobiście uważam, że to niesamowita opcja i warto z niej skorzystać. Oczywiście nie ma co się martwić, programy można w każdej chwili zmieniać lub przywrócić domyślną mapę.

Gdzie znajdziemy takie warsztaty?
Zaznaczę, że ich jest najmniej, bo zaledwie trzy...

1. Fort Carson, kolejne dość małe miasto, które ma aż dwa rodzaje warsztatów. Właścicielem jednego z tych miejsc jest Moderator @Testosteron!

0OawfPV.png

2. Następnym z kolei jest tuner położony w samym centrum Los Santos, na ulicy Willowfield. Gospodarzem tamtego miejsca jest @OycheDoniz.

wGNvSuX.png

3. Ostatnim na liście jest warsztat Administratora @Emciok, położony na skraju miasta Las Venturas, dzielnica - Come-A-Lot. Warsztat ten jest w pewnym stopniu wyjątkowy i wyróżnia się od innych, ponieważ jako jedyny nie ma charakterystycznej budowy i znajduje się w środku innego budynku.

dsFFqFg.png

Gzqqb1L.png

R - Redaktor @Ketion  |  O - @OycheDoniz

O - Witam, witam

O - Nie ma problemu!

R - Powiedz nam na początek, od kiedy pełnisz funkcję takiego tunera?
O - Funkcję tunera programowego pełnię od paru dni, może od tygodnia jakoś.

O - Na początku myślałem, że będzie gorzej, to tylko zależy od czasu, ile siedzimy na tunerze.

R - Dlaczego akurat zdecydowałeś się na warsztat programowy?
O - Bo jestem... biedny i mnie nie stać na lepszego.

R - Co najczęściej zamawiają u ciebie klienci?
O - Program pod VMAX oczywiście.

R - A czy jesteś w stanie określić. ile dziennie przybywa klientów?
O - Zależy, ile siedzę na tunerze, zazwyczaj dziennie jest to około 5 - 10 klientów.

O - Dziękuję również.

1xiwD0M.png

VDgjwdI.png

IV - Komponenty

Jest jeszcze jedna pewna rzecz, którą sobie omówimy, a nie została ona uwzględniona na samym początku tego materiału. 
Omówimy sobie dokładnie miejsce, które zostało nazwane "Komponentami". Co tam znajdziemy? Na czym to polega? Tego dowiecie się za chwile.
Komponenty, to też pewnego rodzaju warsztat, lecz w nim wyjątkowo wykonujemy wszystko sami. Kontrowersyjną kwestią jest to, że takie miejsce znajdziemy tylko w jednym miejscu, a gdzie? W San Fierro, na ulicy Ocean Flats, tuż obok koszar frakcji San Andreas Fire Department.

LurcwdP.gif

Rzeczy, jakie tam możemy zamontować, prezentują się następująco:
- dorabianie kluczy,
- personalizowanie tablicy rejestracyjnej,
- ulepszanie silnika,
- przyciemnianie szyb (powyżej 70% jest nielegalne!),
- zamontowanie aplikacji transportowej (dla pojazdów czteroosobowych),
- podświetlanie licznika,
- zmienienie koloru świateł.

Ceny wahają się od 5.000$, do nawet 80.000$.

Należy pamiętać, że ceny wszystkiego są dla każdego jednakowe, z wyjątkiem ulepszenia silnika. Ceny silnika są inne dla każdej marki pojazdu.
Ciekawą, zarazem bardzo przydatną opcją jest diagnostyka pojazdu, która również się mieści w tym samym miejscu i nie ma potrzeby jeżdżenia do innych, tego typu miejsc. Umożliwia nam to na przykład śledzenie średniego spalania paliwa (L/100km), po ulepszeniu mocy silnika.

XGwBbve.png

Dodatkowo na potrzeby tego artykułu zdecydowaliśmy się przeprowadzić małą sondę uliczną, w której spytaliśmy losowo spotkane osoby, co sądzą na temat takich warsztatów oraz który jest dla nich tym najlepszym!

Gzqqb1L.png

1. Na pierwszy ogień przedstawiamy wam gracza TurboWojtek, którego spotkaliśmy przy urzędzie w Los Santos.

R - Redaktor @Ketion  |  T - @TurboWojtek

T - Witam, Pracownik TurboWojtek z S.A Road Assistance!

R - Powiedz, co ogólnie rzecz biorąc, uważasz o warsztatach na naszym serwerze?
T - Myślę, że to był super pomysł, żeby takie coś stworzyć. Każdy tuner ma inne funkcje przypisane i to jest w tym najciekawsze.

R - Rozumiem, a który według ciebie jest tym najlepszym?
T - Sądzę, że... Mechaniczny.

- Dobrze, a najgorszym?
T - Programowy, bo rzadko ludzie robią i są z tego nieduże zarobki.

R - Czy jest jakaś rzecz, którą byś chętnie zmienił?
T - Tak, dodał więcej takich tunerów w innych miejscach na mapie, na przykład w San Fierro.

R - Powiedz nam na koniec, kogo uważasz obecnie za najlepszego mechanika?
T - Najlepszym mechanikiem jest Tubas, sam u niego robiłem swoje auto i jestem strasznie zadowolony.

R - Okej, dziękuję bardzo za możliwość przeprowadzenia wywiadu. Życzymy wszystkiego dobrego!
T - Dziękuje i wzajemnie.

OOcijgC.png

Gzqqb1L.png

2. Kolejną osobą jest członek frakcji SATC Neon., którego mieliśmy okazję spotkać na postoju taksówek na Spawn'ie w San Fierro.

R - Redaktor @Ketion  |  N - @Neon.

N - Witam, z tej strony Starszy Kierowca Neon. z San Andreas Transport Corporation!

N - Samochodowych?
R - Tak, chodzi o tak zwanych Tunerów.
N - Wiesz co, zdanie mam pozytywne. Korzystałem nie raz i za każdym razem wracałem z uśmiechem na twarzy. Każdy z nich wykonał swoje usługi profesjonalnie, a ceny jak najbardziej adekwatne do usług.

N - Najczęściej aktywnym jest @Perfekt, u którego gościłem dosyć często, tym samym serdecznie go pozdrawiam, a jego warsztat znajduje się na granicy San Fierro - Los Santos. Przyjazne miejsce, na którym jest dosyć duży parking. A odnośnie do cen, to idzie jeszcze negocjować. Jak można zauważyć, w czasie rzeczywistym naszego wywiadu, pod komendą "/tunerzy" jako jedyny jest online, co świadczy o jego zaangażowaniu.

R - Dobrze, a najgorszym?
 N - Wiesz co, korzystałem tylko z kilku tunerów i nie mam zdania o pozostałych, ale mogę jeszcze opowiedzieć ci o @Testosteron'ie. Całym sercem mogę pochwalić go i powiedzieć, że jest najlepszym tunerem na serwerze. Jego programy na auta robią naprawdę robotę i nie jedna osoba ma takie samo zdanie co ja. Mój samochód poprawił swoje osiągi dzięki jego pracy.  Jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony.

R - Czy jest jakaś rzecz, którą byś chętnie zmienił?
N - Z racji tego, że mamy coraz więcej osób na serwerze postawiłbym więcej tunerów oraz leciutko ceny podniósł do góry.

R - Ostatnim pytaniem było, kogo uważasz za najlepszego mechanika, ale tego już się dowiedzieliśmy wcześniej, a więc to na tyle z tego wywiadu. Dziękuję za chęci oraz szczere odpowiedzi.
N - Szczerze to mam właśnie dwóch, tak jak mówiłem - Perfekt oraz Testosteron. Serdecznie ich pozdrawiam i zachęcam do korzystania z ich usług.

uXbRpXT.png

Gzqqb1L.png

3. Ostatnią przepytaną przez nas osobą jest wajt, którego spotkaliśmy na bazie organizacji, do której należy.

R - Redaktor Ketion  |  W - wajt

W - Doberek!

W - Chłopaki i Toya bardzo dobrze wykonują swoją robotę.

W - Jednego nie da się wybrać.

R - Dobrze, a jesteś w stanie określić, jaki jest tym najgorszym? 
W - Według mnie najgorszym z każdego rodzaju to:
- mechaniczny: @Tubas,
- wizualny: @AGRR.cj,
- programowy: @Emciok.

R - No dobrze... a czy jest jakaś rzecz, którą byś chętnie zmienił?
W - Szczerze nic bym nie zmieniał, aktualnie jest dobrze.

R - Powiedz nam na koniec, kogo uważasz obecnie za najlepszego mechanika?
W - Jak mówiłem wcześniej, nie potrafię wybrać jednej osoby, więc wybiorę dwie - @Euzebiusz i @ToKrawczyk.

R - Okej, dziękuję bardzo za możliwość przeprowadzenia wywiadu. Życzymy wszystkiego dobrego!
W - Nawzajem!

lio2OgG.png

MfcHNDK.png

Wykonano dla Redakcji Prasowej Project News serwera ProjectRPG.
Autor: Senior Pressman @Ketion
Grafiki: Senior Graphic Designer @Aiishan
Korekta: Empl.Manager @xHamster

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.