Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Losowo pikająca płyta główna

Harnasiel

Rekomendowane odpowiedzi

No cześć, od dnia dzisiejszego moja płyta główna lub inny komponent od czasu do czasu pika jakby się przegrzewała pomijając fakt że temperatury są w porządku, obawiam się że płyta mogła się zniszczyć ponieważ tydzień temu wymieniałem paste na płycie oraz procku i karcie graficznej. Wie ktoś co może się dziać? (Płyta pika tylko jeden raz co 20 minut średnio)

51 minut temu, ZioloPL napisał:

Jaka jest to płyta główna?/najlepiej nagraj dzwięk pikania bo tak jak napisał wyżej Lightmil ilość "piknięć" symbolizują co jest uszkodzone.

Pika tylko raz i krótko. A płyta to asus m jakiś tam jak znajde dokładny model to napisze bo aktualnie nie wiem.

No to tak, 

Jak już masz problem z kompem to proszę o dokładny model, czy posiadasz wyświetlacz który pokazuje status płyty ? Przeważnie numerki lub litera i numerek? 

Z takim pytaniem to bym cię wyśmiał u mnie w serwisie 😂ale tak na poważnie. 

Dokładna specyfikacja kompa, co robisz gdy się to dzieje, czy wymieniałeś coś w kompie przed pojawieniem się błędu? 

Może warto sprawdzić czy żadne podłączone USB nie powoduje problemu? 

Co mówi error log w windowsie? Pokazuje specyficzny powód czy nie pokazuje się nic?

zawsze warto sformatować kompa, i zobaczyć czy na czystym windowsie tez to występuje 

@edit

Jestem ślepy.

wiec tak jeżeli wymieniałeś pastę i podejrzewasz kartę i procka, to jeżeli masz zintegrowana grafikę w procku to doepnij kartę, i sprawdź czy dalej występuje. Jeżeli tak to będziemy myśleć dalej.

A no i rozwiązanie na szybko to poprostu odetnij głośnik 😝

oraz jeszcze możesz spróbować wyłączyć monitorowanie temperatur w BIOS być może któryś z sensorów szwankuje i daje dźwięki ze coś nie gra

38 minut temu, Domi napisał:

No to tak, 

Jak już masz problem z kompem to proszę o dokładny model, czy posiadasz wyświetlacz który pokazuje status płyty ? Przeważnie numerki lub litera i numerek? 

Z takim pytaniem to bym cię wyśmiał u mnie w serwisie 😂ale tak na poważnie. 

Dokładna specyfikacja kompa, co robisz gdy się to dzieje, czy wymieniałeś coś w kompie przed pojawieniem się błędu? 

Może warto sprawdzić czy żadne podłączone USB nie powoduje problemu? 

Co mówi error log w windowsie? Pokazuje specyficzny powód czy nie pokazuje się nic?

zawsze warto sformatować kompa, i zobaczyć czy na czystym windowsie tez to występuje 

@edit

Jestem ślepy.

wiec tak jeżeli wymieniałeś pastę i podejrzewasz kartę i procka, to jeżeli masz zintegrowana grafikę w procku to doepnij kartę, i sprawdź czy dalej występuje. Jeżeli tak to będziemy myśleć dalej.

A no i rozwiązanie na szybko to poprostu odetnij głośnik 😝

oraz jeszcze możesz spróbować wyłączyć monitorowanie temperatur w BIOS być może któryś z sensorów szwankuje i daje dźwięki ze coś nie gra

Pika nie ważne co robię, dosłownie sekunde temu zapikało szybko dwa razy a nie jeden raz, temperatury wszystkie są w normie (Średnia 40-50) 

Dodam że mój sprzęt to:

Procek: AMD Phenom II X6 1055T

Karta Graficzna:  GTX 750 TI 2GB

Ram: 8 GB

Płyta główna: ASUS M4A88T-V/USB3

Nie znam się na komputerach tak bardzo aby wiedzieć co się dokładnie dzieję, jedynie wiem że taki problem nie występował i dopiero zaczął dzisiaj po tygodniu od wymienienia pasty, znajomy mi powiedział że mogłem jakoś uszkodził płytę główną w trakcie zmiany pasty ale to nie wchodzi w gre bo dbam o sprzęt i podchodziłem do niego z chirurgiczną precyzją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.