Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Co kryje się w Bone County: The Big Ear

Neesqus

Rekomendowane odpowiedzi

maMP24u.png
naTqDnE.png

Witam, z tej strony Junior Pressman @Neesqus z Project News. To jest artykuł rozpoczynający serię pod tytułem "Co kryje się w Bone County".
W tej serii będę omawiał ciekawe budowle, rzeczy, czy zjawiska w Bone County. Mam nadzieję, że seria wam się spodoba.
Miłego czytania.
VDgjwdI.png

Serię rozpocznę artykułem o ogromnym teleskopie radiowym w Bone County, znajduje się on na północ od Fort Carson. The Big Ear  to piękny obiekt służący do obserwacji odległych obiektów astronomicznych z wykorzystaniem fal radiowych. W odróżnieniu od teleskopu optycznego, który pozwala na badanie wyłącznie światła docierającego do Ziemi, radioteleskop umożliwia odbiór szerszego zakresu sygnałów. Zbudowany jest on z reflektora, który posiada 110 metrów średnicy, skupiającego fale radiowe w ognisku, w którym umieszczony jest odbiornik fal radiowych oraz podstawy, czyli jego trzonu. Swoją nazwę zawdzięcza swojemu wyglądowi, ponieważ radioteleskopy poniekąd wyglądają jak uszy. Istnieje jeszcze jeden powód, dlaczego tak jest nazywany, chodzi tu o dużą wadę teleskopu, mianowicie jego sygnały z są podobno tak silne, że miejscowi cierpią z powodu zatrucia promieniowaniem, co powoduje, że rodzą się bez uszu. Pomimo tego twierdzenia, w okolicy wciąż można spotkać pieszych. W kosmosie istnieją bardzo egzotyczne obiekty, które da się obserwować tylko przez radioteleskop. Jednym z przykładów mogą być tutaj pulsary. Są to gwiazdy wysyłające bardzo regularne impulsy. Dzięki zrozumieniu natury tych obiektów możliwe jest lepsze poznanie podstawowych praw fizyki. Radioteleskopy są też jedynym narzędziem pozwalającym na odbieranie wiadomości z kosmosu i właśnie tym chciałbym się zająć.

Q5mcDdG.gif
VDgjwdI.png

1 stycznia 2022 roku teleskop The Big Ear dokonał odkrycia brązowego karła, obiekt o masie pośredniej pomiędzy gwiazdami i planetami. To pierwsze tego typu odkrycie w zakresie obserwacji radioastronomicznych – poinformował Allen Sindelar, astronom przewodniczący grupą innych astronomów zajmujących się The Big Ear. Naukowcom udało się przy pomocy fal radiowych odkryć obiekt, który oznaczyli jako BDR J1750+3809. Przezwano go też mianem „Elegast”. Jest to brązowy karzeł – pierwszy odkryty w ten sposób. Wszystkie wcześniej znane brązowe karły odkryto dzięki teleskopom optycznym lub podczerwonym. Bezpośrednie wykrycie brązowego karła przy pomocy obserwacji na falach radiowych pokazuje, że astronomowie są w stanie odkrywać obiekty zbyt zimne i zbyt słabe, aby było je widać w istniejących przeglądach nieba w podczerwieni. Być może w ten sposób uda się też odkrywać duże planety swobodne, przemierzające kosmos bez towarzystwa swojej gwiazdy. Istnienie nowego brązowego karła na naszym niebie potwierdzono innymi teleskopami należącymi do NASA. Dzięki nim udało się również oszacować temperaturę Elegasta, która wynosi 800 Kelwinów, czyli około 980 stopni Celsjusza. To na tyle mało, że nie mogą w jego wnętrzu zachodzić reakcje przemiany wodoru w hel, które są głównym źródłem energii gwiazd.XGwBbve.png
Przeprowadziłem wywiad z astronomem, Panem Allenem Sindelarem, proszę zobaczyć, co powiedział.

E5JqESy.png
Gzqqb1L.png

R-Redaktor @Neesqus | A-Astronom

R: Witam serdecznie, ja w sprawie wywiadu
A: To z Panem byłem umówiony tak?
R: Tak, możemy zaczynać?
A: Jasne.
R: Dobrze, w takim razie pierwsze pytanie. Kiedy została odkryta nowa planeta?
A: Pamiętam tę chwil, jakby to było dziś, 1 stycznia o godzinie 18:30.
R: Rozumiem, można by rzec, że weszliście w nowy rok z przytupem.
A: Haha, no tak.
R: Dobrze, to teraz następne pytanie. Co przyczyniło się do tego odkrycia?
A: Jeśli chodzi o sprzęt, to był to oczywiście The Big Ear, lecz jeśli chodzi osobę, bądź okoliczności to w zasadzie byłem to ja i moich dwóch stażystów.
R: A jak doszło do samego odkrycia?
A: Jak wspomniałem wcześniej, wszystko zaczęło się o 18:30, siedzieliśmy i obserwowaliśmy fale radiowe i nagle system zaczął bardzo głośno piszczeć, nie dało się wytrzymać, szybko spojrzałem na radar i moim oczom ukazała się czerwona kropka pośród wielu innych zielonych. Nasz system myślał, że to asteroida, lecz był w ogromnym błędzie, ponieważ po skonsultowaniu tego z innymi stacjami dowiedzieliśmy się, że to brązowy karzeł, którego nie znaliśmy przedtem.
R: Naprawdę ciekawe. A jakie były wtedy emocje, co czuliście.
A: Z początku wielki strach i przerażenie, potem lekko ochłonęliśmy, a w chwili, gdy się dowiedzieliśmy, że odkryliśmy nowego brązowego karła, to wypełniła nas radość i otworzyliśmy szampan.
R: Fascynujące, to by było na tyle, dowidzenia.
A: Żegnam.

Vao0FPV.png
XGwBbve.png
Widać więc, że historia odkrycia nowej planety jest naprawdę świetna, a astronomowie weszli w nowy rok z dobrymi wieściami.
Mam nadzieję, że artykuł wam się spodobał i że jesteście pozytywnie nastawieni do nowej serii.
Dziękuje za poświęcony mi czas. Do zobaczenia niebawem!8eybfgF.png

Autor: Junior Pressman @Neesqus
Grafiki: Academy Supervisor @Tomcio.
Korekta: Academy Supervisor @Tomcio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.