Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Nowy właściciel banku w Los Santos

Traperhoff

Rekomendowane odpowiedzi

b99gdId.png

naTqDnE.png

Witam, jestem Traperhoff - Senior Pressman z Project News. W dzisiejszym artykule poruszę temat nowego właściciela banku w Los Santos. Jest to dość głośny temat ostatniego czasu, wiele osób ma nie pełne informacje z tym związane, a ja dzisiaj postaram się państwu przedstawić od początku do końca historie banku, jak i samego nowego właściciela. Udało mi się zdobyć trochę informacji na właśnie jego temat, poznałem także jego życiorys, który umieszczę w artykule. Na ten moment nie pozostaje mi nic innego, tylko zaprosić państwa do przeczytania tego artykułu.

VDgjwdI.png

Bank w Los Santos, historia

Bank w Los Santos znajduje się na dzielnicy Downtown. Pierwotnym właścicielem był Tomasz Korwin, gdzie budowa tego o to miejsca ruszyła w 1960 roku. Co ciekawe, gdy zaczynano budowę, początkowo to miejsce miało być sejmem, lecz z czasem, gdy budowa się kończyła Korwin, postanowił otworzyć tutaj swój własny bank, ponieważ nieopodal tego miejsca był dobrze prosperujący sejm, więc nie było potrzeby otwierania kolejnego. To była najlepsza decyzja, jaką Tomasz mógł podjąć, gdyż na terenie Los Santos był tylko jeden funkcjonujący bank, który miał naprawdę słabą ofertę. Budowa skończyła się po trzech latach ciężkiej pracy nad tym właśnie terenem, a już w 1964 roku bank w pełni został otworzony i był przygotowany na wejście klientów. W dzień otwarcia nastąpiły natomiast małe komplikacje, konkurencja specjalnie odcięła im prąd, a przed wejściem rozsypali pełno pułapek na myszy, by klienci nie mogli wejść. Na samym początku nie wiadomo było kto za tym stoi, lecz policja szybko doszła do tego, że głównym prowodyrem tej sytuacji była konkurencja, która bała się o to, że straci wszystkich swoich klientów. Wynajęła ona paru bezdomnych, aby właśnie rozrzucili przed wejściem pułapki, a sami ich pracownicy zajęli się stroną techniczną, czyli odcięciem prądu i podawaniem negatywnych wiadomości na temat banku Korwina. Na całe szczęście tydzień po tej sytuacji udało się bez żadnych problemów otworzyć bank, gdzie klientów było chyba nawet więcej niż w pierwszym planowanym dniu otwarcia, a to wszystko dlatego, że o tej sprawie było naprawdę głośno, więc sporo osób się o nowym powstającym banku dowiedziała. Tomasz na początku zatrudniał tylko trzy osoby, które były odpowiedzialne za sprawy związane z klientami, a na recepcji były zaledwie dwie osoby. Po jednym dniu widząc masę klientów i słabo skoordynowany zespół postanowił zatrudnić więcej osób. Interes rozwijał się naprawdę bardzo dobrze, dziennie miał sporo osób zainteresowanych tym tematem, a sam Tomasz zdobywał popularność. Konkurencja upadła już totalnie, rozwiązała spółkę i wyburzyli całkowicie swój budynek przez hejt jaki się na nich wylał, próbowali oczywiście wynająć komuś ten lokal, lecz nikt z faktu na opinie nie chciał. Przez następne lata nic się nie zmieniło, z wyjątkiem oczywiście postarzania się samego budynku i jego wnętrza. W roku 2020 natomiast Korwin przechodząc już w naprawdę podeszły wiek, postanowił wystawić na sprzedaż to miejsce, bo nie wiadomo było ile jeszcze uda mu się przeżyć, a bardzo nie chciał, by jego majątek przejął urząd skarbowy. Zainteresowanych kupnem banku było naprawdę sporo, dziennie miał po parę telefonów, lecz najczęściej kończyły się po podaniu ceny. Cena wynosiła 10.000.000$, więc nie oszukujmy się, nie każdego na to było stać. W końcu zadzwonił do niego bardzo stanowczy oraz zainteresowany klient, który za wszelką cenę chciał odkupić ten bank, nie chciał nawet negocjować ceny, tylko od razu podpisywać papiery. Nowym właścicielem został Karol Łodyga, który był mniej znanym lokalnym biznesmenem. Takie bynajmniej chodziły o nim plotki, nikt nie spodziewał się, że ma aż tyle pieniędzy, by odkupić ten teren od Tomasza Korwina, a jednak się udało. Po zakupie Karol postanowił zostawić cały sztab pracowników, który był tutaj za czasów Korwina, a dodatkowo postanowił zatrudnić parę kolejnych osób, z tego, co później się dowiedziano z rodziny. Jego pierwszym ruchem na tym terenem było zaplanowanie gruntownego remontu, odświeżenie całego terenu oraz wybudowanie parkingu, którego naprawdę bardzo brakowało, bo ludzie musieli parkować na chodniku bądź na innych parkingach nieopodal banku.

VDgjwdI.png

Karol Łodyga za sterami banku w Los Santos

Karol po kupnie banku postanowił tak, jak wspomniałem odświeżyć ten teren, wyremontować go oraz dobudować parę innych rzeczy, takich jak na przykład parking dla klientów. Wszyscy pracownicy zostali na swoich stanowiskach, co jest naprawdę szlachetnym zachowaniem z jego strony, że nie wyrzucił ludzi na bruk. Do sztabu pracowników dołączyło parę osób z jego rodziny, którzy od samego początku byli na wysokim stanowisko, ale no nie ma się co dziwić, rodzina to rodzina, pracownicy nie mogli mieć żadnych problemów z tym. Na pierwszy strzał poleciało zrobienie generalnego remontu na zewnątrz banku, jak i w środku, do tego zadania Karol wynajął najlepszą firmę w mieście Los Santos, która zna się na tym, jak mało kto. Za cały generalny remont zapłacił 150.000$, czyli naprawdę dość sporo, ale patrząc na zmianę, jaką to miejsce przeszło, to wydaje się, że nie wiele. Kolejnym krokiem było odświeżenie terenu, głównie tutaj chodzi o dodanie małych rzeczy, które cieszyłyby oczy klientów. Dlatego postanowił napisać do znanej już nam firmy ogrodniczej, czyli Garden Home z pytaniem o terminy, bo naprawdę ciężko było się do nich dodzwonić przez nadmiar klientów. Najbliższy termin był za 3 dni, więc była to super wiadomość. Firma ta posadziła przed wejściem małe drzewka, z tyłu większe i zadbała ogólnie o cały ten teren, jeżeli chodzi o rzeczy związane z właśnie roślinnością, czy drzewami. Za wszystkie te usługi Karol zapłacił 35.000$, nie wiele, bo nie było dużo pracy przy tym właśnie temacie. Naprawdę już po tych zmianach było czuć powiew świeżości w tym miejscu i wyglądało o niebo lepiej. Kolejnym punktem na liście zmian u Karola było dobudowanie paru innych rzeczy, na pierwszy rzut poleciał parking dla klientów. Ponownie pomogła mu w tym firma od remontu generalnego, która zbudowała od podstaw kameralny parking tuż przed bankiem. Za tą usługę zapłacił jedynie 20.000$, bo miał mały rabat ze względu na swoje poprzednie dość duże zlecenie powierzone tejże właśnie firmie. Wybudowane zostały też lampy ledowe, które były tuż obok drzwi wejściowych do banku. Po tych wszystkich zmianach bank zyskał naprawdę dużo więcej klientów niż przed rządami poprzedniego właściciela, czyli Tomasza Korwina. Na całe szczęście sztab pracowników w stu procentach wywiązywał się z umowy i wykonywał wszystkie powierzone im zadania. Każdy pracownik po pierwszym tygodniu dostał podwyżkę płacy, która wynosiła aż 25% poprzedniej wypłaty. Bank ten przez ostatnie miesiące naprawdę prężnie i silnie się rozwija, ciągle dochodzą nowi ambasadorzy oraz klienci. Co do planów przyszłościowych tego miejsca, to Karol zamierza otworzyć w tym samym budynku także prestiżowy hotel, dla najbardziej wymagających klientów. W ostatnim czasie brakuje właśnie takich miejsc, w których gwiazdy mogą spokojnie spędzić noc na bardzo wysokim poziomie. Początkowo hotel ma mieć około 200 w pełni wyposażonych apartamentów, gdzie każdy ma być objęty najwyższym standardem. Na ten moment są podpisane umowy między firmami w sprawie budowy oraz usług hotelarskich. Kolejnym z planów na liście do zrealizowania u Karola jest na pewno poszerzenie swojej działalności o kolejne miasta, a dokładniej chce otworzyć kolejny punkt banku w mieście San Fierro, w którym tak naprawdę się urodził i dorastał. Na ten moment to wszystkie przyszłościowe plany, jakie oczywiście są podane w internecie na głównej stronie Karola. Na poniższym zdjęciu możemy ujrzeć wyremontowany budynek oraz drobniejsze nowości, które również zostały dodane przy generalnej przebudowie.

W2On1pf.gif

Na tym zaś zdjęciu zobaczyć możemy prace firmy ogrodniczej, która zadbała o rośliny i drzewa wokół banku.

9w7AEyk.gif

Ostatnie już zdjęcie prezentuje parking świeżo wybudowany w pełni dostępny już dla klientów, który znajduje się dosłownie naprzeciwko samego budynku banku.

swuJE8X.gif

VDgjwdI.png

Karol Łodyga, życiorys

Karol Łodyga urodził się w roku 1980, w mieście San Fierro. Tam też dorastał wraz z jego dosyć dużą rodziną, bo miał aż trójkę rodzeństwa. Jego rodzice z zawodu byli piekarzami w pobliskiej piekarni, pracowali od świtu do nocy, bo każdy wie, jak wygląda praca piekarza, naprawdę dużo czasu trzeba temu poświęcić. Pieniądze nie spadały im z nieba, musieli ciężko pracować, by coś mieć. Karol, jak i jego rodzeństwo byli naprawdę grzecznymi i poukładanymi dziećmi, każdy z nich był w praktycznie takim samym wieku, a pomiędzy najmłodszym i najstarszym był zaledwie rok różnicy. Nie wspomniałem wcześniej, że jego rodzeństwo to tylko bracia, nie ma żadnej siostry. Gdy Karol poszedł do szkoły podstawowej, nie było z nim żadnych problemów, a uczył się wzorowo. W każdej klasie na koniec roku otrzymał pasek, a każdy z nauczycieli uczących w tamtej szkole mówił na niego "złote dziecko". Rodzice byli z niego dumni, najbardziej ze wszystkich ich synów, bo reszta była przeciętna, jeżeli chodzi o naukę. Lata mijały, a z Karolem nic się nie zmieniało, nadal był bardzo dobry w nauce i po zakończeniu edukacji w szkole podstawowej postanowił pójść do liceum, znajdującego się na drugim krańcu miasta. Nikt nie wie, dlaczego akurat tam chciał chodzić do szkoły, bo przecież inne licea również były w tym mieście i bliżej miejsca zamieszkania Karola. Aby zdążyć do szkoły, musiał wstawać o godzinie 4:30, gdzie jedyny autobus prowadzący właśnie do tamtego miejsca był o godzinie 5:30. Mimo tych wszystkich przeciwności losu Karol dawał radę i nigdy nie narzekał, że jest mu w jakimś stopniu ciężko czy źle. Cieszył się po prostu z życia i każdego dnia czerpał z niego, jak najwięcej umiał. Jego wyniki w nauce się nie zmieniły, a może i nawet trochę polepszyły. Co roku zdobywał stypendium, a otrzymane z tego pieniądze zbierał i oszczędzał. W międzyczasie udało mu się poznać pewną dziewczynę, jak się później okazało, to dla niej przyszedł tutaj do szkoły. Nie znał jej wcześniej i aby poznać ją lepiej, wybrał to liceum, na całe szczęście ten wybór się opłacił. Po kilku tygodniach znajomości postanowili oni ze sobą być i tak minęło tak naprawdę całe liceum, byli ze sobą w szczęśliwym związku i każdy z nich miał naprawdę bardzo podobny plan na wspólną przyszłość. Po ukończeniu edukacji Karol postanowił sprawdzić, ile udało mu się oszczędzić przez sześć lat. Naprawdę się w tamtym momencie zdziwił, a rzeczywistość zdecydowanie przebiła oczekiwania. W puszce udało mu się uzbierać aż 35.000$, to naprawdę sporo myślał, że nazbierał około 15.000$, a tu taka niespodzianka. Te pieniądze postanowił przeznaczyć na przeprowadzkę do Los Santos, bo to było jego marzenie. Przeprowadził się on tam ze swoją dziewczyną i mieszkali w małej kawalerce. Obydwoje poszli do pracy, gdzie po osiem godzin dziennie pracowali w sklepie. Po paru latach, gdy udało mu się więcej nazbierać, postanowił zakupić sklep, w którym jeszcze do niedawna był pracownikiem. Naprawdę był to dobry ruch z jego strony, ponieważ ten sklep był w bardzo dobrej lokalizacji oraz miał dobrze zbudowaną markę. Zyski zdecydowanie były większe od zainwestowanej kwoty, a swoje zarobione pieniądze znów inwestował we własny rozwój, ale i trochę oszczędzał. Każdy miał go za takiego lokalnego biznesmena, przedsiębiorcę, który jest dość świeży, jeżeli chodzi o ten temat, ale on ku każdego zdziwieniu był już milionerem. Tak duże przyrosty, jakie miał w sklepie oraz przyrosty z innych swoich działalności dały mu gwarancję godnego życia na naprawdę wysokim poziomie.

XGwBbve.png

Udało mi się również przeprowadzić wywiad z nowym właścicielem banku, czyli Karolem Łodygą.

Gzqqb1L.png

RT: @TraperhoffKAROL: Właściciel banku

RT: Witam serdecznie, mogę panu zająć chwilkę?
KAROL: Dzień dobry, a o co chodzi?
RT: Chciałbym chwilę porozmawiać o pana niedawnym zakupie, chodzi konkretnie o bank.
KAROL: Oh tak słucham, co by chciał pan wiedzieć?
RT: Przede wszystkim chciałbym zapytać, dlaczego akurat ten bank pan postanowił zakupić?
KAROL: Tak naprawdę to była zwykła inwestycja, cena mimo wszystko była atrakcyjna i wiedziałem, że szybko mi się to zwróci. Każdy chyba wie, jak banki funkcjonują, to nie jest biznes bez zysków. Pomijając ten fakt, chciałem też spróbować czegoś innego, a nigdy nie miałem własnego banku, ba nigdy nie pracowałem w banku.
RT: Rozumiem, ale był też inny bank w okolicy, dlaczego wybrał pan właśnie to miejsce? 
KAROL: Tamten bank był oszustwem, miał zniszczoną reputację, a sam właściciel żądał bardzo wysokich pieniędzy. Ten bank zdecydowanie był lepszy pod względem ceny do oferowanej jakości.
RT: A dlaczego postanowił pan zostawić wszystkich pracowników na swoich miejscach, ufał pan im?
KAROL: Nie ufałem, ale co miałem zrobić. Nie mam serca, by człowieka zostawić na pastwę losu, to nie zależało od nich, w jakich rękach jest bank. Każdy, kto chciał, mógł odejść i każdy chciał zostać. 
RT: A co do remontu, nie można by było jego jeszcze uniknąć?
KAROL: Można by było go przełożyć oczywiście, ale chciałem, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik od samego początku mojej kadencji w tym miejscu.
RT: Ile wydał pan na cały remont i zmiany przeprowadzone w tym właśnie miejscu?
KAROL: Niestety nie liczyłem, przepraszam, ale nie wiem dokładnie.
RT: Dobrze nie ma problemu, a czy planuje pan otworzyć kolejny bank w innym mieście?
KAROL: Planuję otworzyć kolejny punkt tego banku w San Fierro, lecz to trochę jeszcze potrwa.
RT: Dobrze, a czy...
KAROL: Przepraszam, ale czas mnie goni, możemy kiedyś indziej dokończyć tę rozmowę?
RT: Ah, tak oczywiście. Dziękuję za poświęcony czas, miłego dnia.
KAROL: Dziękuję również, miłego dnia.

C0TZ6nJ.gif

XGwBbve.png

Dziękuję bardzo za poświęcony czas na przeczytanie mojego artykułu, widzimy się już niebawem.

8eybfgF.png

Autor: @Traperhoff

Grafiki: @Aiishan

Korekta: @Rafaal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.