Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Praca w obsłudze lotniska

Kamcio.

Rekomendowane odpowiedzi

kr7kpIY.png

Witajcie, czy zastanawialiście się kiedyś jak to jest, że na lotnisku zawsze jest taki porządek ? Przecież lądują tutaj co chwilę samoloty, wszędzie są pasażerowie, a jednak wszystko jest pod kontrolą. Dzisiaj postaram się Wam przybliżyć pracę obsługi lotniska, czyli w skrócie jak funkcjonuje lotnisko od środka. Zapraszam do przeczytania.

Gzqqb1L.png

R: Kamcio. U: Pracownik lotniska

R: Witaj, na początku chciałbym Ci jeszcze raz podziękować, że zgodziłeś się odpowiedzieć na kilka pytań.

U: Cześć, jest to dla mnie zaszczyt oraz przyjemność.

R: A więc zaczynajmy… Na początku powiedz nam coś o sobie, skąd jesteś, jaką szkołę skończyłeś.

U: Jestem Mark, pochodzę z Los Santos, mieszkam w dzielnicy Las Colinas. Mam 25 lat oraz ukończyłem szkołę logistyczną. Moim największym zainteresowaniem są samoloty, od małego składałem modele.

R: Dobrze, a czy pracowałeś gdzieś wcześniej przed pracą na lotnisku ?

U: Tak, zaraz po skończeniu szkoły zacząłem pracować jako dostawca pizzy, a w wolnej chwili robiłem kursy wymagane do pracy w obsłudze lotniska.

R: Jakie kursy były wymagane ?

U: Bardzo różne kursy, zaczynając od kursów pierwszej pomocy kończąc na, kursie obsługi podnośników lub kurs obsługi wózka widłowego.

R: Przejdźmy do Twojej pracy, czym się zajmujesz ?

U: Jestem pracownikiem obsługi lotniska, pracuję na głównie w okolicach pasa startowego. Pracujemy w zespołach 20 osobowych, nasza praca zaczyna się przy podjętej próbie lądowania samolotu, a kończy na oderwaniu się samolotu od płyty lotniska. Ja osobiście zajmuję się obsługą techniczną, prościej mówią wraz z trzema innymi osobami dokładnie sprawdzamy samolot pod względem technicznym, tankujemy go oraz uzupełniamy inne potrzebne płyny.

R: Jak wygląda Twój dzień pracy ?

U: Różnie, pracujemy w systemie trzy zmianowym czyli od 8 do 16, od 16 do 24 i od 24 do 8 rano. Swoją pracę rozpoczynam od udania się do szatni, przebrania się, potem odbicie karty pracowniczej, odprawa i udajemy się całą grupą do pracy.

R: Jak to jest, że wszystko jest tak dobrze zorganizowane, wszyscy wiedzą co mają robić?

U: Każdy pracownik jest w stałym kontakcie z innymi pracownikami. Dostajemy informację 20 minut przed lądowaniem, że będzie samolot, który musimy obsłużyć, każdy się już przygotowuje i udaje się na swoje stanowisko, ponieważ na całkowitą obsługę samolotu od lądowania do startu mamy ok. 2 godziny, także nie ma czasu na błędy oraz pomyłki, wszystko musi być dopięte na ostatni guzik.

R: Opowiesz nam o jakiejś sytuacji z pracy, która najbardziej utkwiła Ci w pamięci ?

U: Sytuacja która miała miejsce 2 miesiące temu, awaryjne lądowanie samolotu, w samolocie był terrorysta, dzięki zimnej krwi pilota i opanowaniu udało się wylądować, wszędzie pełno policji, twarde negocjacje z napastnikiem, ale udało się to wszystko opanować i nikt nie zginął.

R: Ile zarabiasz w tak odpowiedzialnej pracy ?

U: Nie chcę chwalić się zarobkami, ale mogę powiedzieć, że jako pracownik lotniska, mam wszystkie tańsze o 70% wszystkie bilety lotnicze.

R: Dobrze to chyba wszystko, bardzo dziękuję za poświęcony czas.

U: Również dzięki.

k1AwIr0.png

03x8s3Z.gif

NFAS945.png

Autor: @Kamcio.

Grafika: @kepuszek

Bardzo przydatne chciałbym pracować na takim lotnisku.

Mam jeszcze pytanie dla pana pracownika lotniska Czy w przeciągu pare godzin dużo samolotów ląduje na pasie ?.

Nie nie chodzi mi się o jakieś "smianie z kogoś" Pytam poważnie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.