Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Jak wyglądały początki serwera? Co czeka nas w przyszłości? - Parę słów od Volenir

Rafaal

Rekomendowane odpowiedzi

DLvdVgO.png

Witajcie, w dzisiejszym artykule przedstawię Wam wywiad z jednym z administratorów RCON. O czym rozmawialiśmy? Przekonajcie się sami w poniższym tekście.
Zapraszam!

pnpasek.png.a147412b7489355ab355369733ebfa2f.png

dmdOe9k.png

R - Redaktor @Rafaal AR - Administrator RCON @Volenir

R: Witam, jestem Reporter Rafaal z Project News. Zadam Ci teraz kilka pytań.

AR: Możemy zaczynać.

R: Jak wyglądały początki projektu związanego z serwerem? Kto go rozpoczął, oraz kto jest "głównym dowodzącym"?

AR: Zaczęliśmy w okolicy połowy kwietnia kwietnia 2019 roku, kiedy przyszło nam wymyślić nazwę oraz zaprojektować logo dla - nazwijmy to "projektu". Rozpoczęliśmy go wspólnie, nie da się wyróżnić jednej osoby, która wpadła na ten pomysł, a głównego dowodzącego jako tako nie było.

R:  Jak wyglądały pierwsze dni, tygodnie, miesiące serwera? (tutaj chciałbym żebyś opisał interakcje z graczami, tempo prac itd..)

AR: Dzień podczas startu serwera zapowiadał się obiecująco, na serwer wchodzili pierwsi gracze, było ich wtedy w okolicach 15 od godz. 20:00 do północy (lub dalej). Następne dni przynosiły podobne rezultaty, lub większe, cały czas pracowaliśmy nad poprawą serwera (bo Ci pierwsi byli niejako testerami) oraz wypuszczeniem nowych aktualizacji. Prawdą jest, że wtedy w ciągu pierwszego miesiąca serwera staraliśmy się dodać codziennie nową rzecz, wtedy też zrodził się chociażby kurier (w zaledwie tydzień po starcie).

R: Jak myślisz, co sprawiło, że serwer "wybił się"?

AR:  Myślę, że przyrosty spowodował impuls, który zapoczątkował jeden z livestreamów, który oglądało (co ciekawe) sporo osób, bo był uprzednio promowany na grupce Facebookowej. Rozwój sytuacji przyniosła także obszerna reklama serwera na grupach tematycznych z MTA. Ten cały hype formował się w kulę śnieżną, która nie miała w zamiarze się zatrzymywać, wiele osób promowało po zasięgi, zasięgi powodowały przyrosty, przyrosty powodowały promocję (i tak w kółko) - ot cała myśl.

R: Za co odpowiadasz, będąc w składzie aRCON?

AR: Jak wielu wie (bądź nie) robię tutaj grafiki do interfejsów na serwer, lecz prócz tego przygotowuję grafiki tematyczne na podst. wydarzeń i zdarzeń. Prócz tego aktywnie działam w rozwoju administracji serwera, gdzie reguluję aspekty jej funkcjonowania. Myślę, że mogę też nazwać się swego rodzaju community managerem (przez liczne wpisy na swoim profilu, czy to w ogłoszeniach na forum/serwerze). Staram się również, tak jak inni RCON, podrzucać nowe pomysły, ulepszać te stworzone i po prostu też w tym wszystkim się uczę jako że to mój debiut w środowisku MTA.

R: Co twoim zdaniem, przyczyniło się do aktualnego spadku graczy?

AR: Spadek graczy nie jest rzeczą nadzwyczajną, ludziom najzwyczajniej w świecie może się nudzić rozgrywka, wielu przechodzi na inne, nowsze serwery, inni robią głupie rzeczy regulaminowe za które są banowani. Nie ukrywam, że w tym wszystkim może też chodzić o brak świeżej zawartości i efektu domina przy panice graczy o przyszłość serwera. Trzeba również zauważyć, że okres okołoświąteczny to czas przyrostów, gdzie później następuje odwilż, co stało się nieodzownym elementem rozgrywki graczy na platformie MTA.

R: Jeżeli możesz, zdradziłbyś mi wasze plany dot. najbliższej trochę większej aktualizacji?

AR: W przyszłości wypuścimy kilka nowych aktualizacji - contentu w naszym stylu (nie będzie to dodanie nowego bankomatu lub biletomatu). Nie mogę na ten temat powiedzieć więcej, jednak myślę że warto czekać.

R: Dziękuje Ci bardzo za udzielenie wywiadu. Do zobaczenia.

pnpasek.png.a147412b7489355ab355369733ebfa2f.png

Spodobał Ci się artykuł? Pozostaw reakcję, oraz wyraź swoją opinię w komentarzu.

Autor: @Rafaal

Grafika: @Tosiek

Korekta: @Kamcio.

pnkpasek.png.71ffab5b0d556c0cf4fe438a41dd68da.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.