Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - O tym nie rozmawiamy... Depresja

v.vacat
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

aaSvgid.png

M3o7SmR.png

Dzień dobry, drodzy czytelnicy! Z tej strony @v.vacat, Redaktor z Redakcji Prasowej Project News! Mam przyjemność ponownie gościć Was w kolejnym artykule z cyklu „O tym nie rozmawiamy...”, w którym chciałbym skupić uwagę czytelników na problemach naszego społeczeństwa. W swojej dzisiejszej publikacji chciałbym przybliżyć temat depresji – jednej z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Jesteście zainteresowani tematem? Zapraszam do lektury!

PA0Cack.png

Swoją dzisiejszą publikację poświęcam tematyce depresji. Na początku chciałbym Was zapoznać z medyczną definicją tego pojęcia. Depresją nazywamy zaburzenie psychiczne, podczas którego osoba cierpiąca na nie zmaga się z takimi dolegliwościami jak stale utrzymujący się obniżony nastrój bądź całkowity jego brak. Jest wiele dróg, które mogą nas prowadzić do depresji: problemy w pracy, w szkole, negatywne doświadczenia bądź traumy. Depresja ma wiele objawów, które również chciałbym Wam częściowo przedstawić: zaburzenia snu, problemy z koncentracją, rozdrażnienie, brak odczuwania przyjemności z tego, co wcześniej sprawiało nam radość. Aby rozpoznać takowe objawy, muszą one występować u osoby nieprzerwanie przez okres co najmniej dwóch tygodni. Zapraszam Was do dalszej części artykułu, w której poruszę istotne aspekty depresji wraz z moimi respondentami.

XGwBbve.png

Moją pierwszą respondentką jest @Veirdness – Kierowniczka z Redakcji Prasowej Project News.

vgC1HDp.png

v: @v.vacat | V: @Veirdness

v: Dzień dobry! Z tej strony Redaktor @v.vacat z Redakcji Prasowej Project News. Czy zechciałabyś odpowiedzieć mi na kilka pytań związanych z depresją?
V: 
Cześć, jak najbardziej!

v: Bardzo się cieszę! Na początku naszej rozmowy prosiłbym, abyś przedstawiła się krótko naszym czytelnikom.
V: 
Mam na imię Natalia, w tym roku kończę 25 lat. Interesuję się psychologią, kryminologią, rozwojem osobistym, fotografią oraz podróżami.

v: Naszą rozmowę chciałbym zacząć od prośby o to, byś swoimi słowami zdefiniowała słowo depresja.
V: 
Według mnie depresja to choroba zarówno duszy, jak i ciała. Często ma ona charakter nawracający.

v: Czy uważasz, że kampanie dotyczące depresji i walki z tą chorobą w Polsce są dobrze nagłaśniane?
V:
 Wydaje mi się, że tak, aczkolwiek uważam, że wciąż trzeba edukować innych na ten temat.

twvyXfu.gif

v: Jakimi środkami według Ciebie powinniśmy jako społeczeństwo zapobiegać negatywnym skutkom depresji?
V: 
Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to przełamywanie tabu dotyczącego tej choroby. Wśród Polaków istnieje przekonanie, że ludzie, którzy chorują na depresję, to „wariaci” albo że sobie to wymyślają, bo są „leniwi”. Prawda jest taka, że każdego z nas depresja może dotknąć niezależnie od wieku. Choroba ta ma złożone, wieloczynnikowe podłoże, na które składają się czynniki biologiczne, psychologiczne oraz społeczne, dlatego ważne jest, by cały czas dbać o swój komfort psychiczny i fizyczny, być dla siebie wyrozumiałym i pamiętać, że szukanie pomocy to żaden wstyd ani słabość, tylko zwykła troska o siebie. Depresja nie bierze jeńców i należy wspierać osoby nią dotknięte. Jeśli mamy w swoim gronie osoby, które borykają się z tym problemem, pamiętajmy, że należy je zrozumieć i wiedzieć, w jak ciężkiej sytuacji się aktualnie znajdują.

v: Jakie wsparcie dałabyś osobie z Twojego bliskiego otoczenia, która zmagałaby się z tą chorobą?
V: 
Na pewno wspierałabym ją, słuchając bardzo uważnie i dając jej poczucie bezpieczeństwa. Nie zapominajmy również o akceptacji. Musimy wiedzieć, z czego wynikają jej zachowania i akceptować tę osobę taką, jaka jest.

v: Dziękuję Ci za udział w rozmowie! Chciałabyś kogoś pozdrowić na łamach Project News?
V: 
Ja również bardzo dziękuję za tę rozmowę! Jest to dla mnie bardzo ważny temat i cieszę się, że taki artykuł powstał. Jeśli chodzi o pozdrowienia, to chciałabym pozdrowić każdego, kto przeczyta ten materiał.

XGwBbve.png

Kolejną osobą, którą poprosiłem o rozmowę, jest @Kugi – Prezenter z serwerowego radia ProjectFM.

vgC1HDp.png

v: @v.vacat | K: @Kugi

v: Dzień dobry! Z tej strony Redaktor @v.vacat z Redakcji Prasowej Project News. Czy zechciałbyś odpowiedzieć mi na kilka pytań związanych z depresją?
K: 
Dzień dobry, Panie Redaktorze, oczywiście z chęcią wypowiem się na temat depresji.

v: Bardzo się cieszę! Na początku naszej rozmowy prosiłbym, abyś przedstawił się krótko naszym czytelnikom.
K: 
Mam na imię Jakub, w czerwcu skończyłem 24 lata. Aktualnie jestem absolwentem Politechniki Świętokrzyskiej, niepracującym w swoim zawodzie. Na co dzień współprowadzę organizację Immortal Dynasty, zajmując się w głównej mierze sferą techniczno-organizacyjną. W ostatnim czasie złożyłem podanie w rekrutacji do biznesu ProjectFM, ponieważ zbyt długi czas minął od mojego odejścia, aby móc wrócić do tej branży. Moim głównym zainteresowaniem od początku tego roku jest programowanie w języku JavaScript, dzięki czemu bardzo intensywnie rozwijam serwer Discord organizacji. Jestem również spokojnym i stabilnym graczem serwera, posiadającym zaskakujące zero kar przy blisko 1300 godzinach rozgrywki.

v: Naszą rozmowę chciałbym zacząć od prośby o to, byś swoimi słowami zdefiniował słowo depresja.
K: 
Moim zdaniem depresja jest pewnego rodzaju zaburzeniem psychicznym, które polega na nadmiernym i ciężko wytłumaczalnym zmęczeniu. Jest to pewnego rodzaju choroba, która bez chęci pomocy samemu sobie będzie postępować w jeszcze gorsze stadia. Depresja, z tego co zauważyłem w swoim otoczeniu, może się objawiać lub też nie. O ile ta, która się objawia, potrafi pokazać innym, że warto wytłumaczyć drugiej osobie, jak zwalczyć tę uciążliwość, o tyle ta druga wersja jest ciężka do zdiagnozowania przez otoczenie bliskich, a tym bardziej do wyleczenia. W dobie social mediów w moim odczuciu łatwiej jest popaść w stany depresyjne z racji zaburzonych wzorców przedstawianych przez twórców internetowych. Magia montażu również robi swoje.

v: Czy uważasz, że kampanie dotyczące depresji i walki z tą chorobą w Polsce są dobrze nagłaśniane?
K:
 Nie wiem, na ile aktualne kampanie są skuteczne, ponieważ nie zagłębiałem się w ich statystyki. Moim zdaniem powinno być to również nagłaśniane przez tych samych twórców w social mediach, o których już wyżej wspominałem, ponieważ oni właśnie mają największy wpływ na młode pokolenie przyszłej władzy w Polsce i przyszłego społeczeństwa. Prawdę mówiąc, i tak jest lepiej z otwartością mówienia o tej chorobie względem wczesnych lat 2000.

20Fzsxe.gif

v: Jakimi środkami według Ciebie powinniśmy jako społeczeństwo zapobiegać negatywnym skutkom depresji?
K: 
Szczerze mówiąc, nie wiem, czy wyrozumiałość jest tu odpowiednim określeniem. Negatywny skutek można rozpatrywać na płaszczyźnie skrajnie negatywnej oraz względnie normalnej. Myślę, że zwiększona promocja specjalnych ośrodków pomocy osobom z depresją jest wręcz wskazana, żeby zredukować negatywne skutki depresji. Poniekąd początki wyciągania ludzi z ciężkiej depresji są trudne i wymagają momentami zaparcia osób bliskich w celu dogłębnego wytłumaczenia danej osobie, że warto sobie pomóc i że życie nie kończy się tam, gdzie myślenie osoby w depresji.

v: Jakie wsparcie dałbyś osobie z Twojego bliskiego otoczenia, która zmagałaby się z tą chorobą?
K: 
Mając bliskie doświadczenie osoby w dosyć wysokim stadium depresji, niepokazującej zewnętrznemu światu, że ją ma, mogę powiedzieć, że nie jest to łatwe, aby pomóc takiej osobie. Trzeba być cierpliwym, ponieważ wszystko wymaga czasu, oraz być nad wyraz wyrozumiałym. Czasem solidne argumenty dla osoby z depresją nie mają sensu, ale myślę, że można to porównać do słynnego powiedzenia, że kłamstwo wypowiedziane 100 razy staje się prawdą; analogicznie, nawet słaby argument wypowiedziany do osoby z depresją 100 razy staje się bardzo dobrą podstawą do wyjścia z tej choroby. Otoczenie i bliscy, którzy są wsparciem, tworzą doskonałe podłoże do tego, aby depresja odeszła w niepamięć.

v: Dziękuję Ci za udział w rozmowie! Chciałbyś kogoś pozdrowić na łamach Project News?
K: 
Oczywiście, pozdrawiam wszystkie osoby walczące z depresją, aby dały radę wygrać tę walkę. Poza tym pozdrawiam całą organizację Immortal Dynasty oraz radio ProjectFM.

XGwBbve.png

@dercia to moja kolejna respondentka. Z pewnością kojarzycie ją z funkcji Moderatorki, Starszej Inspektor oraz Szkoleniowca w San Andreas Road Assistance oraz Redaktorki w Redakcji Prasowej Project News.

vgC1HDp.png

v: @v.vacat | de: @dercia

v: Dzień dobry! Z tej strony Redaktor @v.vacat z Redakcji Prasowej Project News. Czy zechciałabyś odpowiedzieć mi na kilka pytań związanych z depresją?
de: 
Witam serdecznie, z tej strony @dercia! Z chęcią odpowiem na Twoje pytanka. Doszły mnie słuchy, że szykujesz coraz to ciekawsze rzeczy, nie mogę się doczekać!

v: Bardzo się cieszę! Na początku naszej rozmowy prosiłbym, abyś przedstawiła się krótko naszym czytelnikom.
de: 
Jestem dercia, na serwerze możecie mnie kojarzyć z zielonego koloru nad głową, frakcji San Andreas Road Assistance bądź biznesu Project News, gdzie razem sobie przesiadujemy. Fascynują mnie tematy poruszane przez Ciebie w artykułach. Myślę, że warto pisać właśnie o takich aspektach – może akurat to trafi do kogoś, kto tego potrzebuje.

v: Naszą rozmowę chciałbym zacząć od prośby o to, byś swoimi słowami zdefiniowała słowo depresja.
de: 
To jest trudny przypadek. Mam wrażenie, że ilu ludzi, tyle definicji tego słowa. Swego czasu sporo moich znajomych borykało się z depresją i uważam, że każdy przechodził ją na swój własny, indywidualny sposób. Nie da się tego jednoznacznie określić. Wszyscy wiemy, jak to wygląda książkowo: przygnębienie, gorszy nastrój, ciągłe nawroty, stany lękowe, ataki paniki i bezsilność. Chociaż w rzeczywistości może się to objawiać zupełnie inaczej. Każdy przeżywa to na swój sposób. Ważne, żeby umieć dostrzec, że coś się dzieje, i odpowiednio zareagować.

de:
 Uważam, że coraz częściej jest poruszany ten temat – czy w mediach społecznościowych, czy w kampaniach społecznych – tak czysto profilaktycznie. Cieszy mnie to; im więcej takich akcji, tym większe otwarcie się ludzi na ten problem. A co za tym idzie, nawet jeśli nas to nie dotyczy, możemy mieć kogoś w swoim gronie, kto przechodzi przez gorszy okres, i być w stanie zareagować oraz pomóc takiej osobie.

memImUV.gif

de: 
Myślę, że po pierwsze trzeba zadbać o większą liczbę specjalistów, którzy pomogą nie tylko prywatnie, ale też osobom, które na prywatne leczenie nie mogą sobie pozwolić. Kolejny aspekt to poruszana już w poprzednim pytaniu profilaktyka: więcej, częściej i do jak największej liczby osób.

v: Jakie wsparcie dałabyś osobie z Twojego bliskiego otoczenia, która zmagałaby się z tą chorobą?
de: 
Hmm, to dość trudne. Często osoba, która potrzebuje takiej pomocy, całkowicie nie jest świadoma tego, że powinna po taką pomoc sięgnąć. Myślę, że przede wszystkim rozmowa, a raczej kilka rozmów – na jednej nigdy się nie kończy. Zapewnienie wsparcia i pomocy, a także uważam, że kluczowe jest namówienie osoby, by sięgnęła po profesjonalną pomoc.

v: Dziękuję Ci za udział w rozmowie! Chciałabyś kogoś pozdrowić na łamach Project News?
de: 
A ja pozdrowię wszystkich zmagających się z problemami – pamiętajcie, zawsze będzie lepiej, w końcu wyjdzie słońce. W razie trudności pamiętajcie o telefonie zaufania 116 111, ktoś po drugiej stronie zawsze Was wysłucha i postara się pomóc. Dzięki @v.vacat za wywiad i dzięki, że poruszyłeś tak ważny temat.

XGwBbve.png

Moim ostatnim gościem jest @tomsesik - Moderator naszego serwera ale również Specjalny Transporter z frakcji San Andreas Transport Corporation oraz Dziennikarz z Redakcji Prasowej Project News.

vgC1HDp.png

v: @v.vacat | t: @tomsesik

v: Dzień dobry! Z tej strony Redaktor @v.vacat z Redakcji Prasowej Project News. Czy zechciałbyś odpowiedzieć mi na kilka pytań związanych z depresją?
t: 
Witam! Z tej strony Specjalny Transporter @tomsesik z San Andreas Transport Corporation oraz Dziennikarz z Redakcji Prasowej Project News. Oczywiście, że odpowiem na kilka pytań dotyczących depresji.

v: Bardzo się cieszę! Na początku naszej rozmowy prosiłbym, abyś przedstawił się krótko naszym czytelnikom.
t: 
Nazywam się Tomek, mam 20 lat i mieszkam w pięknym mieście w województwie śląskim, jakim jest Sosnowiec. Wiele osób może mnie kojarzyć z serwera, gdyż piastuję stanowisko Moderatora. Interesuję się piłką nożną, e-sportem w dużej mierze związanym z Counter-Strike 2, no i przede wszystkim uwielbiam spędzać czas, grając w gry. Ukończyłem liceum ogólnokształcące na profilu humanistycznym, a moją wymarzoną pracą jest dziennikarstwo sportowe, ale na razie odłożyłem ten plan na później i obecnie po prostu pracuję.

v: Naszą rozmowę chciałbym zacząć od prośby o to, byś swoimi słowami zdefiniował słowo depresja.
t: 
Przede wszystkim depresja jest poważnym zaburzeniem zdrowia psychicznego, a nie zwykłym smutkiem czy gorszym samopoczuciem, jak to niektórzy mówią. Tak naprawdę zaczyna się niewinnie, ale po pewnym czasie człowiek zaczyna tracić wiarę we wszystko, co robi, i gubi sens życia. Nie jest to jednak oczywiste, gdyż wiele osób z depresją po prostu ukrywa swoje emocje i zakłada tzw. maskę przed ludźmi, ale wewnętrznie nadal przeżywa ogromny rozpad emocjonalny.

t:
 Szczerze uważam, że w Polsce te tematy są poruszane zbyt rzadko, a jedyne posty związane z tą chorobą wyświetlają mi się tylko i wyłącznie w Światowym Dniu Zdrowia Psychicznego. Tak naprawdę z roku na rok rosną statystyki prób samobójczych i targnięć się na życie przez osoby z depresją, a nasze państwo przede wszystkim powinno zadbać o odpowiednią opiekę psychologiczną dla takich osób. Niestety dobrze wiemy, jak działają nasze „darmowe” z podatków wizyty, a ile kosztują te prywatne.

GmOPdjZ.gif

t: 
Przede wszystkim jako społeczeństwo powinniśmy zwiększać świadomość ludzi na temat depresji, między innymi przez różne akcje w mediach społecznościowych. Jedną z najważniejszych rzeczy jest odpowiedni dostęp do specjalistów, a niestety wiele osób przez odległe terminy i wizyty prywatne kosztujące krocie rezygnuje z leczenia. Na pewno też powinniśmy bardziej edukować przykładowo uczniów w podstawówkach, jak pomóc takiej osobie i jakie są w ogóle pierwsze objawy, bo wiele osób nie ma o tym zielonego pojęcia. Jako społeczeństwo powinniśmy przede wszystkim wysłuchać taką osobę i jej nie oceniać, a po prostu okazać jej wsparcie.

v: Jakie wsparcie dałbyś osobie z Twojego bliskiego otoczenia, która zmagałaby się z tą chorobą?
t: 
Osobie z mojego bliskiego otoczenia, która zmagałaby się z depresją, powiedziałbym przede wszystkim, że może na mnie zawsze liczyć, i dałbym tej osobie poczucie, że jest przeze mnie rozumiana i akceptowana. Na pewno poleciłbym wizytę u psychologa lub psychoterapeuty, ale nie naciskałbym na to, gdyby ta osoba stanowczo mówiła „nie”. Starałbym się również spędzać dużo czasu z taką osobą, aby wiedziała, że nie jest sama i faktycznie może na mnie liczyć. Najważniejsze jest to, że uszanowałbym potrzeby takiej osoby, nie zmuszałbym jej do rzeczy, których nie chce, i zostałbym z pewnością z taką osobą, dopóki poczuje się lepiej.

v: Dziękuję Ci za udział w rozmowie! Chciałbyś kogoś pozdrowić na łamach Project News?
t: 
Również dziękuję za możliwość udziału w tej rozmowie. Chciałbym pozdrowić @xPawel69, @Mioszek, @Kaczorowskyyy, @dister, @kubunio12345, @Suzannee, @Vajtekk.vnd, @Lisa_ oraz całą organizację Bikini Dolne i frakcję San Andreas Transport Corporation!

KsDF6Sj.png

W Polsce na depresję choruje szacunkowo około 1,285 miliona osób, a liczba ta stale rośnie. Depresja spotyka każdego – niezależnie od wieku, płci bądź innych czynników. Niestety, depresja zbiera ogromne żniwo wśród osób, które na czas nie znajdą odpowiedniej pomocy lekarskiej bądź psychologicznej. Gdzie szukać pomocy w kryzysie: 116 123 – Kryzysowy Telefon Zaufania (bezpłatny, czynny codziennie); 22 484 88 01 – Antydepresyjny Telefon Zaufania; 116 111 – Telefon zaufania dla dzieci i młodzieży. Nie bójcie się prosić o pomoc.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z publikacjami pozostałych pracowników Redakcji Prasowej Project News.

NFAS945.png

Dla Redakcji Prasowej Project News:

VxgjNmN.pngMIUEBgA.png

Edytowane przez MrBeast
  • Super 27

Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.