Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Historia restauracji z Las Barrancas

tomsesik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

MXIDE1j.png

M3o7SmR.png

Witam Was bardzo serdecznie, drodzy czytelnicy! Z tej strony Starszy Reporter @tomsesik z Redakcji Prasowej Project News. W dzisiejszym materiale zaprezentuję Wam historię restauracji z Las Barrancas oraz wywiad z jej właścicielem. Zapraszam serdecznie do przeczytania!

PA0Cack.png

Pod koniec lat 80. w małym miasteczku Las Barrancas w hrabstwie Tierra Robada, tuż obok Fort CarsonBayside Marina, mieszkał 42-letni Greg Duck wraz ze swoją żoną Jasmine oraz synem Peterem, a jego największym marzeniem było prowadzenie własnego biznesu, aby zapewnić dobrobyt swojej rodzinie. Greg pracował wcześniej w firmie produkcyjnej, która zajmowała się wytwarzaniem części do statków i pojazdów wodnych, jednak nie wiązał on nigdy z tym swojej przyszłości, a wszystkie oszczędności były przeznaczone na jeden wielki cel, czyli otwarcie własnego interesu. Jasmine zajmowała się głównie domem i synem, gdy był on jeszcze niepełnoletni i chodził do szkoły, a czasem zastępowała swoją przyjaciółkę w motelu Fort Carson, co dawało dodatkowy zastrzyk gotówki dla rodziny. Ich syn Peter był bardzo dobrym uczniem i skończył szkołę średnią z najwyższym wynikiem na roku, w zamian za co otrzymał stypendium na studia. Zaraz po ukończeniu szkoły Peter wyjechał do Las Venturas na studia ekonomiczne i rozpoczął swoją pierwszą pracę jako księgowy w tamtejszej wypożyczalni samochodów. Peter wiedział, jak ważne dla jego ojca jest założenie własnego biznesu, dlatego zdecydował się mu pomóc w spełnieniu marzenia i codziennie po zajęciach próbował znaleźć osoby, które mogą w tym pomóc. W 1992 roku Greg pojechał odwiedzić syna w Las Venturas i porozmawiać z nim, czy ma jakieś nowe pomysły. Po przyjeździe obaj poszli zjeść obiad w ulubionej restauracji Petera. Gdy już wracali do domu, Greg zaśmiał się, że może powinien otworzyć restaurację, a Peter odpowiedział, że to może nie najgorszy pomysł, bo dotychczas najbliższa restauracja znajdowała się dopiero w Fort Carson.

kCdbu5E.gif

Minęło kilka tygodni i Greg postanowił wrócić i faktycznie spróbować znaleźć miejsce na jakiś lokal i otworzyć restaurację. Pod koniec 1992 roku udało mu się znaleźć idealne miejsce na swój nowy biznes i postanowił udać się do urzędu, aby dowiedzieć się, ile to będzie kosztowało i czy jest to możliwe. W urzędzie usłyszał, że kwota za ten teren to 80.000$, ale bez wahania się zgodził, bo miał odłożone prawie 300.000$. W grudniu udało mu się uzyskać pozwolenie na prowadzenie restauracji, a Jasmine i Greg wybrali się do Los Santos w celu znalezienia architekta, który pomoże im zbudować wspaniały lokal. Jesienią 1993 roku budowa dobiegła końca, a Greg w końcu mógł złożyć swoje pierwsze zamówienie na produkty z farmy tuż obok San Fierro oraz meble i stoliki ze sklepów w Blueberry. Zimą 1993 roku następuje uroczyste otwarcie restauracji, w której pracuje Jasmine i jej koleżanka Natasha, a Peter zaraz po powrocie ze studiów będzie tam dorabiał. W menu można było znaleźć różne rodzaje steków, burgery, frytki i skrzydełka. Ludzie chętnie przyszli na otwarcie, a nawet kilku turystów zatrzymało się w swojej podróży, aby zjeść w nowo powstałej restauracji.

6xRa9MS.gif

Mijały miesiące, a cały biznes kręcił się bardzo dobrze. Greg wychodził na duży plus ze względu na społeczność Las Barrancas, która potrzebowała takiego miejsca, gdyż wcześniej najbliższe znajdowało się w Fort Carson. W 1995 roku Peter wraca do Las Barrancas z dyplomem ukończenia uniwersytetu i od razu szuka pracy w pobliskich miasteczkach, a w międzyczasie pracuje w weekendy u swojego ojca. Greg jest ucieszony, że wszystko się udało i w końcu spełnił swoje marzenie, dlatego zaczął myśleć o przyszłości i inwestycjach. Część pieniędzy ulokował w aktywach, ale kupił też mieszkanie w Los Santos pod wynajem. Restauracja stawała się coraz bardziej znana, więc w 1996 roku Greg postanowił zatrudnić dwóch kucharzy, dodając przy tym do menu meksykańskie tacos i różnego rodzaju kurczaki. Jasmine wprowadziła do menu lemoniadę, która była robiona na świeżo, a ludzie niekiedy przychodzili po prostu po to, aby się jej napić, dlatego stopniowo dodawano nowe smaki, aby zadowolić klientów. Przez następne lata biznes toczył się świetnie i bez zastrzeżeń, a w 1998 roku Greg posiadał już trzy mieszkania w Los Santos, które wynajmował oraz miał mnóstwo inwestycji w obligacjach skarbu państwa. Nie żałował sobie również drogich zakupów i kupił nowego Cometa, którego wartość była nieosiągalna dla typowej osoby z tego miasteczka. W 1999 roku Greg decyduje się na drugi ruch biznesowy i kupuje cały teren przyczep za restauracją, aby wynajmować je turystom. Ten ruch pozwalał mu zarabiać na wynajmie, a spora część turystów udawała się do restauracji w trakcie swojego pobytu, więc i ona przynosiła nieco wyższe dochody.

QLHUDZB.gif

Biznesy trzymały się bardzo dobrze, a w roku 2001 odwiedził je prezydent Los Santos. Restauracje odwiedzały również gwiazdy, a czasami firmy wynajmowały lokale na wyłączność, co przynosiło ogromne dochody. Latem 2002 roku piłkarze niemieckiej drużyny odwiedzili restaurację Grega, a sama wizyta piłkarzy zaowocowała materiałami w gazetach, przez co więcej ludzi zaczęło odwiedzać Las Barrancas. Działalność rozkręciła się do takiego stopnia, że Greg postanowił zatrudnić szefa kuchni oraz koordynatora dostaw i zamówień. W 2003 roku majątek rodziny Duck wyniósł powyżej dwóch milionów, a wielu inwestorów i prywatnych osób chciało odkupić restaurację, ale Greg za każdym razem odmawiał. Jesienią Peter dostał telefon, że może podjąć pracę w Los Santos w banku na wysokim stanowisku, a rodzice po prostu powiedzieli, żeby wyjeżdżał robić karierę. Greg udostępnił synowi jedno z mieszkań, które kupił oraz zakupił dla niego samochód, a dokładniej nowego Admirala z salonu. Restauracja rozwijała się coraz lepiej, a Greg zimą 2003 roku podpisał umowę z jedną marką piwa z San Fierro. W styczniu 2004 roku majątek Grega zwiększył się o milion dolarów, a restauracja cały czas wprowadzała nowości do swojego menu, oferując nawet popularne dania zagraniczne. Dwa miesiące później Greg zakupił swoje dziesiąte mieszkanie, natomiast razem z żoną planowali kupić dom w Las VenturasGreg zatrudnił do restauracji kierownika, a w pracy był tylko pod koniec tygodnia i w weekendy. Przeszedł on na mniejszą część etatu i nie pojawiał się już codziennie w restauracji, gdyż chciał odpoczywać w wolne dni. 20 kwietnia Greg wpadł na pomysł uruchomienia dostawy z restauracji na terenach Tierra Robada bądź za dodatkową opłatą do większych miast. Greg zakupił dwa skutery oraz zatrudnił dwóch młodych mężczyzn, aby świadczyli usługi dowozu. Peter chciał pomóc ojcu, dlatego stworzył ulotki promujące restaurację i dostawy, i przyklejał je w różnych miejscach Los Santos. Początkowo było mało zamówień, ale po miesiącu zaczęło się to rozwijać i Greg wychodził z tego urozmaicenia na zero, a przyszłościowe plany pokazywały zyski z wprowadzenia dostaw jedzenia. Bardzo często wycieczki szkolne zatrzymywały się w restauracji, co też dawało większy utarg dzienny. Restauracja radzi sobie świetnie, a mi udało się przygotować wywiad z właścicielem Gregiem Duckiem, więc zapraszam do przeczytania!

kLG7K38.gif

vgC1HDp.png

t: @tomsesik | GD: Greg Duck

t: Witam, z tej strony Starszy Reporter @tomsesik z Redakcji Prasowej Project News. Na początku naszego wywiadu chciałbym, aby przedstawił się Pan naszym czytelnikom.
GD:
Dzień dobry! Nazywam się Greg Duck i jestem właścicielem jedynej restauracji w Las Barrancas. Zaczynałem tak naprawdę od pracy w fabryce produkującej części do statków, a od wielu lat marzyłem o założeniu własnego biznesu i tak jakoś padło, że wybrałem restaurację i kulinaria. Praktycznie na początku nic nie miałem, a samo uzyskanie pozwolenia na taki biznes trwało dłuższą chwilę, ale bardzo się cieszę, że to wszystko się tak potoczyło i jestem dumny, że w końcu spełniłem swoje marzenie.

t: Czy prowadzenie takiej działalności jest trudne?
GD: 
Samo prowadzenie restauracji jest na pewno czasochłonne. Trzeba dołożyć naprawdę wielu starań, aby wszystko było pięknie i aby klienci byli zadowoleni. Dla mnie było to coś nowego, ale poradziłem sobie i uważam, że nie jest to ciężkie, ale trzeba poświęcić parę dobrych lat, aby rozwinąć taki biznes.

t: Czy planujecie dodać jakieś nowości do menu?
GD:
Na pewno w planach są ciasta, ale do tego musimy zatrudnić cukierników. W niedalekiej przyszłości pojawią się też lody, ale obecnie chcemy się skupić na dodawaniu nowych słodkości tak, aby każdy znalazł coś dla siebie.

t: Jakie rady dałby Pan komuś, kto w młodym wieku myśli o otworzeniu biznesu?
GD:
Przede wszystkim ustalić sobie konkretny cel i odkładać na niego pieniądze. Każdy powinien znaleźć swoją ścieżkę, a czasami pojawia się ona znienacka, ale takiej osobie musi się chcieć przede wszystkim pracować, bo bez tego nic się nie uda.

t: Czy planuje Pan otworzyć więcej restauracji?
GD:
Raczej nie mam takich planów. Zdecydowanie jedna restauracja jest dla mnie wystarczająca i nie chciałbym rozbudowywać się na cały kraj, bo jestem człowiekiem skromnym i wiele nie potrzebuję, a pieniądze wolę odkładać i inwestować w mieszkania lub akcje.

t: Czy ma Pan jeszcze jakieś marzenia?
GD:
Mam tylko jedno, a mianowicie chciałbym mieć wnuka, który będzie mógł po mnie przejąć restaurację i może on zrobi z tego imperium na cały kraj.

t: Kończąc nasz wywiad, czy chciałby Pan kogoś pozdrowić?
GD:
W pierwszej kolejności chciałbym pozdrowić moją żonę Jasmine oraz syna Petera, a następnie wszystkich klientów mojej restauracji oraz znajomych.

KsDF6Sj.png

Restauracja cały czas ma się dobrze i rozwija się w szybkim tempie, a Greg prowadzi spokojne życie w Las Venturas, ciesząc się tym, co osiągnął. Jest szanowanym mieszkańcem Las Barrancas, a ludzie pokochali jego jedzenie i chętnie przychodzą do restauracji. 

XGwBbve.png

Bardzo dziękuję za przeczytanie tego artykułu oraz zapraszam na inne wydania przygotowane przez pracowników Redakcji Prasowej Project News.

NFAS945.png

Dla Redakcji Prasowej Project News:

7wVULIP.pngIE1EcvT.png

Edytowane przez Veirdness
  • Super 4

Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.