Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

❌ skarga odrzucona Skarga na TheDreamer

ZychuOficial
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Login: wirimy2k
Nick(i) oskarżonego(/ych): TheDreamer
Powód skargi: Nałożenie niewspółmiernie wysokiej kary (ZPJ na 6 godzin) bez uwzględnienia pełnego kontekstu sytuacji, brawurowej jazdy drugiego gracza oraz mojej natychmiastowej chęci naprawienia szkody.
Data zdarzenia: 19:15 16.06.2026
Dowody: Wszystko znajduje się w logach
Opis sytuacji: 

Zwracam się z oficjalną skargą na administratora TheDreamer. Sprawa dotyczy nałożonej na mnie blokady prawa jazdy na okres 6 godzin za kolizję w okolicach mechanika SF.
Zdarzenie nie było w żadnym stopniu celowe. Mój pojazd w tamtym momencie charakteryzował się trudnym prowadzeniem, przez co w strefie wyjazdowej od mechanika na moment straciłem nad nim pełną kontrolę i lekko zjechałem na sąsiedni pas. W tym samym momencie zza zakrętu, z ogromną, brawurową prędkością (szacowaną na 170-200 km/h), wyjechał inny gracz. Przez jego prędkość nikt z nas nie miał czasu na jakąkolwiek reakcję obronną. Sekundę po zderzeniu, poszkodowany gracz po prostu odjechał z miejsca zdarzenia. Fizycznie uniemożliwiło mi to sprawdzenie jego ID, podjęcie dialogu czy przelanie gotówki na naprawę za pomocą komendy /zaplac.
Gdy tylko dowiedziałem się o nałożonej karze, natychmiast skontaktowałem się z TheDreamer za pomocą wiadomości prywatnych. Wyjaśniłem mu całą sytuację, okazałem skruchę i zadeklarowałem pełną chęć pokrycia kosztów naprawy. Supporter wykazał się jednak kompletnym brakiem elastyczności. Uparł się, że sam fakt zjechania na drugi pas bezwzględnie kwalifikuje się na 6 godzin blokady, ignorując ucieczkę tamtego gracza, jego brawurową prędkość oraz moją uczciwą postawę.
Podczas rozmowy prywatnej administrator TheDreamer uzasadnił tak wysoki wymiar kary tym, że był to mój kolejny wpis w taryfikatorze tego samego dnia (wcześniej otrzymałem karę na 3 godziny za VDM). Chcę jednak kategorycznie podkreślić, że administrator wykazał się kompletnym brakiem empatii, wrzucając do jednego worka celowe działanie oraz losowy wypadek drogowy. Poprzednia kara była efektem perfidnej prowokacji ze strony gracza "Carl.", który ogłosił chęć zakupu 300 PP, po czym zaprosił trzech sprzedawców jednocześnie i stał 10 minut AFK. Po tym czasie go rozjechałem za stracony czas i prowokacje ze strony tego gracza,za co karę słusznie odpokutowałem. Podczas tej sytuacji pisałem o tym dla administracji mimo wszystko nie uznali tylko moje działanie za złe. Podkreślałem również to iż ten gracz już miał sporo kar za prowokacje i to byla jedna z nich ale administracja nie dopatrzyła się tutaj nic złego nawet w tym ze koleś umowił sie z 3 graczami na raz na zakup tej samej rzeczy a w praktyce miało to wygladać tak kto pierwszy ten lepszy nie informujac nas o tym, a nie chęcią zakupu od kazdego po trochu czy cos.
TheDreamer uznał mnie za „recydywistę” i automatycznie podwoił wymiar kary za zwykłą pomyłkę pod mechanikiem, gdzie auto zwyczajnie mi uciekło. W tej drugiej sytuacji zachowałem się w 100% tak, jak powinien postąpić uczciwy gracz – od razu po zauważeniu blokady napisałem do administratora, przyznałem się do błędu i zadeklarowałem chęć pokrycia kosztów naprawy drugiego kierowcy. Moim zdaniem przez takie traktowanie uczciwych graczy po prostu odechciewa się rozgrywki. Człowiek stara się zachować wzorowo, wykazuje pełną skruchę i chęć zadośćuczynienia, a mimo to jest sztywno i maksymalnie karany za zwykłe, codzienne sytuacje losowe na drodze, które można by zakończyć ostrzeżeniem. Taki system karania zniechęca społeczność i sprawia, że serwer traci stałych graczy których i tak nie ma tak dużo. Proszę o zweryfikowanie logów oraz wyciągnięcie konsekwencji wobec członka ekipy.
Do oceny sytuacji może pomóc film który otrzymał administrator tak napisał w rozmowie prywatnej miedzy nami podczas tłumaczenia za co blokada.
  • Super 2
  • Haha 20

Dodam jeszcze że argumenty typu że ja łamie KRD bo znajduje sie na drugim pasie są w porzadku i mozna je uznać za stosowne.

Ale moj argument na to że koleś jedzie 200 przez co nie bylo czasu na reakcje, zobaczenie go bo wyjechal zza zakrętu tnąc go lewą stroną co też jest zakazane oraz jak by jechał wolniej też by mógł zaragować w jakiś sposób. Drugi kierowca też łamie KRD juz nie mają znaczenia według tego administratora. 

• Super 1
  • Haha 11

Witam, czyli jednak musimy tracić tutaj swój czas... Wyjaśniłem Ci sytuację dwa razy, no nic zrobię to trzeci raz.

21 godzin temu, ZychuOficial napisał:

Mój pojazd w tamtym momencie charakteryzował się trudnym prowadzeniem, przez co w strefie wyjazdowej od mechanika na moment straciłem nad nim pełną kontrolę i lekko zjechałem na sąsiedni pas.

Tia... tymczasem log z naszej wczorajszej rozmowy, "wiesz ja jade autem typu drift". Skoro prowadzisz pojazd, który jest ciężki w opanowaniu to w twoim obowiązku jest dopilnować aby nie wjechać na przeciwny pas lub też spowodować kolizję. Co do tego "lekko zjechałem na sąsiedni pas", cóz... W momencie kolizji twój cały pojazd znajdował się na przeciwnym pasie.

W tym samym momencie zza zakrętu, z ogromną, brawurową prędkością (szacowaną na 170-200 km/h), wyjechał inny gracz. Przez jego prędkość nikt z nas nie miał czasu na jakąkolwiek reakcję obronną.

Tu prawda, że nagrywający również przed zdarzeniem nie stosował się do krd (prędkość), natomiast nie to w tej sytuacji jest ważne. Ważne jest to, że gdybyś nie był na jego pasie to do kolizji by nie doszło. Powiedzmy, że jechałbyś w tym samym kierunku co nagrywający, a on w Ciebie wjeżdża. Wtedy faktycznie wina byłaby po jego stronie. Natomiast tutaj nie ma mowy o takich okolicznościach. 

Gracz mógł jechać nawet 120 km/h, a w momencie kolizji wina nadal byłaby po twojej stronie.

Sekundę po zderzeniu, poszkodowany gracz po prostu odjechał z miejsca zdarzenia. Fizycznie uniemożliwiło mi to sprawdzenie jego ID, podjęcie dialogu czy przelanie gotówki na naprawę za pomocą komendy /zaplac.

Nagranie które otrzymałem miało łącznie 7 sekund, do całkowitego zatrzymania doszło w 3 sekundzie nagrania, przez następne 4 sekundy gracz stał w miejscu. Zgodzić się mogę z tym, że czasu na dialog nie miałeś, tak jednak czas na zobaczenie jego nicku lub nawet id miałeś wystarczająco. Także, ten argument możemy całkowicie skreślić. 

Dodam jednak, że zapłacenie za kolizje nie zwalania Cię z możliwości otrzymania kary.

Wyjaśniłem mu całą sytuację, okazałem skruchę i zadeklarowałem pełną chęć pokrycia kosztów naprawy. Supporter wykazał się jednak kompletnym brakiem elastyczności. Uparł się, że sam fakt zjechania na drugi pas bezwzględnie kwalifikuje się na 6 godzin blokady, ignorując ucieczkę tamtego gracza, jego brawurową prędkość oraz moją uczciwą postawę.

Jak dla mnie czas na uczciwą postawę miałeś do momentu otrzymania na twoją osobę zgłoszenia. I tu zaznaczę, przed nadaniem kary zweryfikowałem sobie czy przelałeś dla gracza chociaż jakąś gotówkę na ewentualną naprawę.

Gracz nie musi oczekiwać od Ciebie zapłaty, tak samo jak Ty jako gracz nie musisz go gonić. Natomiast z czystej przyzwoitości powinieneś takiemu graczu zapłacić chociaż za część spowodowanych szkód.

Podczas rozmowy prywatnej administrator TheDreamer uzasadnił tak wysoki wymiar kary tym, że był to mój kolejny wpis w taryfikatorze tego samego dnia (wcześniej otrzymałem karę na 3 godziny za VDM). Chcę jednak kategorycznie podkreślić, że administrator wykazał się kompletnym brakiem empatii, wrzucając do jednego worka celowe działanie oraz losowy wypadek drogowy.

Wychodzę zawsze z bardzo prostego założenia, jeżeli ktoś ma karę skalowaną, to przeważnie nie daję takiej osobie już ostrzeżeń. Tym bardziej w twoim wypadku, gdzie od skończenia się twojego prawka za VDM do wczorajszej sytuacji minęło troszkę ponad 1.5 godziny. Dlaczego, więc w takim wypadku mam nałożyć ostrzeżenie? Wykazałeś się skruchą dopiero po tym jak została na Ciebie nałożona kara. W moim odczuciu było na to stanowczo za późno.

TheDreamer uznał mnie za „recydywistę” i automatycznie podwoił wymiar kary za zwykłą pomyłkę pod mechanikiem, gdzie auto zwyczajnie mi uciekło.

Nie ja Cię uznałem za "recydywistę" tylko system kar, którym operujemy w administracji. 

• Super 5

Chciałbym odnieść się do kilku kwestii poruszonych w odpowiedzi.

Przede wszystkim nadal uważam, że nałożona kara była niewspółmierna do popełnionego przeze mnie przewinienia. Owszem, przyznaję, że nie poruszałem się prawidłowo swoim pasem ruchu, jednak w praktyce sytuacja ta nie doprowadziła do żadnych poważnych konsekwencji. Nie doszło do znacznych szkód, celowego działania z mojej strony ani rażącego naruszenia zasad. W mojej opinii w tej sytuacji bardziej adekwatnym rozwiązaniem byłoby zastosowanie pouczenia lub ostrzeżenia, zwłaszcza że byłaby to forma edukacyjna, pozwalająca uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.

Dodatkowo zwracam uwagę, że drugi uczestnik zdarzenia również naruszył przepisy KRD, co zostało przyznane w toku sprawy. Nie twierdzę, że zwalnia mnie to z odpowiedzialności za własne błędy, jednak uważam, że powinno zostać potraktowane jako okoliczność łagodząca przy ocenie całej sytuacji. Trudno mówić o zdarzeniu, w którym odpowiedzialność leży wyłącznie po jednej stronie, skoro obie strony dopuściły się naruszeń.

Nie zgadzam się również z argumentem, że miałem wystarczająco dużo czasu na odczytanie identyfikatora lub nicku drugiego gracza. Twierdzenie, że 4 sekundy są wystarczające w każdych warunkach, jest moim zdaniem zbyt daleko idącym uproszczeniem. Każdy gracz korzysta z innego sprzętu i ma inne warunki gry. W moim przypadku gram na dużym ekranie z większej odległości, przez co szybkie zlokalizowanie konkretnego gracza, najechanie na niego kursorem oraz odczytanie jego danych nie było tak proste, jak zostało to przedstawione. W praktyce nie miałem realnej możliwości skutecznego zanotowania tych informacji przed zniknięciem gracza z mojego pola widzenia.

Chciałbym również zwrócić uwagę na sposób prowadzenia rozmowy przez administratora. W mojej ocenie stwierdzenia sugerujące, że składanie skargi jest „traceniem czasu administracji” lub „traceniem czasu RCON”, a następnie rozpoczęcie odpowiedzi od słów „czyli jednak musimy tracić tutaj swój czas”, są nieodpowiednie. Gracz ma prawo korzystać z dostępnych środków odwoławczych i składać skargi, jeśli uważa, że został potraktowany niesprawiedliwie. Nie powinno być to przedstawiane jako problem czy niepotrzebne obciążenie dla administracji.

Rozumiem, że administratorzy poświęcają swój czas na rozpatrywanie spraw, jednak jest to jednocześnie część obowiązków wynikających z pełnionej funkcji. Od osoby reprezentującej administrację oczekiwałbym bezstronnego wyjaśnienia sprawy i merytorycznej odpowiedzi, a nie sugerowania, że samo skorzystanie przez gracza z przysługujących mu możliwości jest stratą czasu.

Podsumowując, nadal uważam, że sprawę można było rozwiązać w sposób bardziej proporcjonalny poprzez ostrzeżenie, zwrócenie uwagi na konieczność ostrożniejszej jazdy, pomoc w kontakcie z drugim graczem lub wskazanie możliwości zwrotu kosztów szkód. Takie rozwiązanie byłoby moim zdaniem bardziej adekwatne do okoliczności zdarzenia niż zastosowana kara.

• Haha 8

Jeśli chodzi o samą sytuację, za którą zostałeś ukarany, to podzielam tutaj w pełni zdanie Administratora. Twoje argumenty, że nie miałeś jak dostrzec ID drugiego gracza, czy też twierdzenia, jakoby drugi gracz miał odjechać od razu po zdarzeniu, są chybione i niezgodne ze stanem faktycznym. Niemniej jednak zgadzam się w kwestii tego, że niestosownym było stwierdzenie o stracie czasu. W tej kwestii Administrator zostanie upomniany. 

• Super 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.