Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

✔️ zrealizowana Skarga na perks.OK (spr. 23.05)

oliwierbluza1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

UID: 70532
Login: oliwierbluza1
Nick oskarżonego: @perks.OK
Powód skargi: niszczenie mienia organizacji
Data zdarzenia: dzisiaj
Dowody: https://imgur.com/a/MzWGzHI
Opis sytuacji: Gracz dokonał zniszczenia mienia organizacji. Do zwrotu: $5122,88 dla @oliwierbluza1,  $237,5 dla @Viczka oraz  $1030,92 dla @_Matti_
Dowód na poinformowanie gracza o skardze: ping powyżej

Edytowane przez oliwierbluza1
  • Super 6

Napisano (edytowane)

Tak głupiej wymówki dawno nie słyszałem, ale no dobra

pomijając fakt, że ostatni kierowca odpowiada za pojazd co jest ujęte w regulaminie, który zaakceptowałe, to:

Vincenta użyłeś 2 razy
qzaI3Zq.png

Drugiego Vincenta tak samo (i to tego stał na pp)
UvWVszI.png

Do banshee wsiadłeś 4 razy
qIMrCTN.png

Schafter dosłownie leżał w kanale pod mostem (wcześniej był używany 2 dni przed tobą więc SARA dawno by go już zawineła)
VAqPANX.png

I pcj 600 leżał pod bazą 
Obraz

Edytowane przez oliwierbluza1
Jednak zdjecie motora sie znalazło
  • Super 1

17 godzin temu, perks.OK napisał:

ja tylko wsiadlem do tych aut a nie rozwlailem

Takie tłumaczenie nie jest usprawiedliwieniem, ponieważ jako ostatni kierowca jesteś odpowiedzialny za stan pojazdu. Wina jak najbardziej leży po Twojej stronie, jednakże przed końcowym ustaleniem kary, chciałbym poruszyć jeszcze kwestię kwoty, która została obliczona przez oskarżyciela. 

@oliwierbluza1 proszę przedstawić w jaki sposób obliczyłeś kwoty, które jest winny oskarżony. Według regulaminu Twojej organizacji pojazd powinien być zatankowany do 50% banku, 4 kropek LPG, w przypadku porzucenia naprawa 100%. Dodatkowo w tym przypadku osoba odpowiedzialna za zniszczenie mienia organizacji zobowiązana jest dopłacić dodatkowe 50% kosztów do naprawy, czyli nie dotyczy to tankowania. Pytanie zatem, czemu tankujecie pojazdy do 100%, mimo że regulamin wskazuje na 50%? 

Z moich wstępnych ustaleń wynika, że oskarżony powinien być winien:

Dla @_Matti_:
Vincent (37730) 63$ za naprawę z uwzględnieniem dodatkowych kosztów 50%
Banshee (58407) 437$ za naprawę z uwzględnieniem dodatkowych kosztów 50% i tankowanie LPG
Łącznie: 500$ (mamy tu rozbieżność 531$ w porównaniu do kwoty wskazanej przez oskarżyciela)

Dla @oliwierbluza1
Vincent (37634) 1320$ za naprawę z uwzględnieniem dodatkowych kosztów 50%, opłacenie parkingu policyjnego i usługi transportu
Schafter (27112) 1217$ za naprawę z uwzględnieniem dodatkowych kosztów 50%, opłacenie usługi transportu, tankowania i wulkanizacji
Łącznie: 2537$ (mamy tu rozbieżność 2586$ w porównaniu do kwoty wskazanej przez oskarżyciela)

PCJ-600 nie będę uwzględniał, ponieważ po pierwsze motocykl był zatankowany do regulaminowej wartości 50%. Po drugie dowody nie są wystarczające. Nie mam potwierdzenia, że oskarżony był ostatnim kierowcą, dlatego zachęcam do robienia zrzutów ekranu z włączonym panelem informacyjnym porzuconego pojazdu pod F5. Załączony dowód z spisem kierowców na forum nie jest jasny, ponieważ nie przedstawia dokładnej godziny użytkowania pojazdu, w tym jego ostatniego kierowcę - taka informacja na przyszłość.

Chciałbym wiedzieć skąd taka rozbieżność, dlatego proszę o dodatkową informację. Być może coś przeoczyłem lub faktycznie doszło do zawyżenia kary, prawdopodobnie przez błędną interpretacje własnego regulaminu. Zauważyłem w nim pewne niejasności, dlatego z chęcią pomogę doprecyzować ten wewnętrzny regulamin, aby podobne sytuacje nie miały miejsca - o ile błąd nie leży po mojej stronie.

Edytowane przez Martin*

Zacznę więc od początku. Zgadza się, wymagamy 50% zatankowania, 4 kropek lpg a w przypadku braku spełnienia tych norm tankujemy do pełna. Dlaczego? Bo tak robi każdy od ponad 6 lat. Na jakąkolwiek skargę tego typu spojrzysz, to jest tak samo. Uznałem, że jeżeli jest to każdemu znana zasada, to nie ma sensu wpisywać tego w regulamin i zbędnie go wydłużać tak jak to robią wszystkie inne organizacje. Dodatkowo byłoby to dziwne, jakby to miało funkcjonować, gdyż jakbym zatankował do tych 50% to po dojechaniu na bazę już byłoby tego paliwa po prostu mniej niż powinno być.

Co do PCJ-600, tutaj się zgadzam, nie zwróciłem uwagi na to, że nie jest on zatankowany poniżej 50%, ponieważ to nie ja się nim zajmowałem. Przepraszam za przeoczenie. Dowody uzupełniłem wraz z dodanie poprzedniego komentarza, ale w tym momencie to już nic nie zmienia.

Co do tz kary za zniszczenia, stawka ta nie została jeszcze zaktualizowana w naszym regulaminie, a te 100% bierze się z ogólnego regulaminu organizacji który jest również obowiązującym regulaminem, a konkretnie chodzi mi tu o punkt:
18.7. Zezwala się na nałożenie kary za zniszczenie mienia organizacji w postaci pokrycia wszystkich kosztów + do 100% tej kwoty.

Na koniec jeszcze dodam, że kwoty napisane tam wyżej przeze mnie zostały przelane na konta oznaczonych osób, tak więc z tego co tam finalnie wyjdzie całość poproszę o wysłanie do mnie (UID 70532).

Chociaż patrząc na jego odpowiedź to raczej nie zamierza on zapłacić

W dniu 21.05.2026 o 14:38, oliwierbluza1 napisał:

Zacznę więc od początku. Zgadza się, wymagamy 50% zatankowania, 4 kropek lpg a w przypadku braku spełnienia tych norm tankujemy do pełna. Dlaczego? Bo tak robi każdy od ponad 6 lat. Na jakąkolwiek skargę tego typu spojrzysz, to jest tak samo. Uznałem, że jeżeli jest to każdemu znana zasada, to nie ma sensu wpisywać tego w regulamin i zbędnie go wydłużać tak jak to robią wszystkie inne organizacje. Dodatkowo byłoby to dziwne, jakby to miało funkcjonować, gdyż jakbym zatankował do tych 50% to po dojechaniu na bazę już byłoby tego paliwa po prostu mniej niż powinno być.

Nie przyjmuję takiego tłumaczenia pokroju "bo tak robi każdy". To obowiązkiem organizacji jest posiadanie przejrzystego regulaminu, który będzie faktycznie respektował swoje zasady. Dodawanie sobie kary poza regulaminem nie jest w porządku. 

Co do tz kary za zniszczenia, stawka ta nie została jeszcze zaktualizowana w naszym regulaminie, a te 100% bierze się z ogólnego regulaminu organizacji który jest również obowiązującym regulaminem, a konkretnie chodzi mi tu o punkt:
18.7. Zezwala się na nałożenie kary za zniszczenie mienia organizacji w postaci pokrycia wszystkich kosztów + do 100% tej kwoty.

Przytoczony przez Ciebie punkt 18.7 jest punktem podrzędnym wobec punktu "18. Zezwala się organizacji na posiadanie wewnętrznego regulaminu organizacji". Oznacza to, że regulamin organizacji może określić dodatkową kwotę kary, którą musi pokryć członek organizacji za zniszczone mienie. W obowiązującym regulaminie organizacji .Eclipse wskazano wartość +50% za szkody dotyczące samej naprawy, a nie 100%. Tak jak napisałem w moim poprzednim wpisie, Wasz regulamin posiada pewne luki, które w łatwy sposób można doprecyzować. Jeżeli chcesz nałożyć na nie korektę, to odezwij się do mnie w wiadomości prywatnej na forum, chętnie pomogę.

Na koniec jeszcze dodam, że kwoty napisane tam wyżej przeze mnie zostały przelane na konta oznaczonych osób, tak więc z tego co tam finalnie wyjdzie całość poproszę o wysłanie do mnie (UID 70532).

W związku z tym @perks.OK jesteś zobowiązany zwrócić 3037$ dla gracza @oliwierbluza1 (UID: 70532). Przelewu dokonasz poprzez bank w Los Santos lub San Fierro. Na zarobienie tej kwoty i dokonanie przelewu daję Ci czas do końca soboty, tj. 23:59, 23.05.2026r. Gdyby udało się spłacić wcześniej, to poinformuj mnie za pośrednictwem odpowiedzi w tej skardze.

Edytowane przez Martin*

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.