Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - "Co w trawie piszczy?" Kwiecień'26

Szender
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

C9sxszh.png

XGwBbve.png

Witajcie! Kwiecień wszyscy zaczęliśmy od sprawiania psikusów swoim najbliższym, koleżankom oraz kolegom. Wkręciliście kogoś? Dodatkowo świętowaliśmy Wielkanoc. Udało Wam się stworzyć jakieś autorskie pisanki i skonsumować pysznego czekoladowego zajączka? W tych jakże świątecznych nastrojach przygotowaliśmy dla Was nowe wydanie gazetki. Zapraszamy do czytania!

zMGu80t.png

Najlepszy Supporter: @DarXe.mnr
Najlepszy Moderator: @Szender
Najlepszy Administrator: @CzajKA
Najlepszy Senior Administrator: @Suzannee
Najlepszy Administrator RCON: @Zebra
Najlepsza frakcja: San Andreas Road Assistance
Najlepszy biznes: ProjectFM
Najlepszy lider frakcji: @zwinny.
Najlepszy lider biznesu: @MrBeast
Najlepsza organizacja: Bikini Dolne
Największy odwalacz: @xPawel69
Najlepsza praca na serwerze: Kosiarki
Najlepszy tuner: @LEGENDA.
Najlepszy pracownik frakcji: @Perka
Najlepszy pracownik biznesu: @Vin*
Pracuś miesiąca: @DarXe.mnr
Serwerowy Nolife: @DarXe.mnr
Słowo miesiąca: ’huh’

sKKUFiT.png

03.04.2026
Supporter @Anaskor opuszcza szeregi administracji w wyniku osobistej decyzji.

04.04.2026
Moderator @bencu powraca w szeregi administracji serwera.

08.04.2026
Senior Administrator @sHHaCo zostaje awansowany na rangę Administrator RCON.
Moderator @emploi opuszcza szeregi administracji serwera w wyniku osobistej decyzji.

14.04.2026
Supporter @Draxen opuszcza szeregi administracji serwera w wyniku osobistej decyzji.
Moderator @Roczki opuszcza szeregi administracji serwera w wyniku osobistej decyzji.
Moderator @Arturek* opuszcza szeregi administracji serwera w wyniku osobistej decyzji.
Administrator @LastoAkaRudy opuszcza szeregi administracji serwera w wyniku osobistej decyzji.
Administrator @Szakal_ opuszcza szeregi administracji serwera w wyniku osobistej decyzji.

19.04.2026
Moderator @slever powraca w szeregi administracji serwera.
Supporter @ToKrawczyk opuszcza szeregi administracji serwera w wyniku osobistej decyzji.

22.04.2026
Supporter @Blefik opuszcza szeregi administracji serwera w wyniku osobistej decyzji.

25.04.2026
Administrator @Mario92 powraca w szeregi administracji serwera.

27.04.2026
Moderator @Krychu zostaje usunięty z szeregów administracji serwera w związku z nadużyciem swojej funkcji.

j0CiA0N.png

Centrum Zarządzania Frakcjami

14.04.2026
Skład Centrum Zarządzania Frakcjami zostaje rozwiązany.

Składamy podziękowania za poświęcony czas i włożony wkład w rozwój frakcji Opiekunom:
@Klocek
@amik*
@LastoAkaRudy

Nadzorca @Mixsu opuszcza stanowisko.
Obowiązki Nadzorcy przejmuje @Zebra.

San Andreas Medical Department

11.04.2026
Deputy Hospital Manager @Szender odchodzi z frakcji na własne życzenie. 
Dodatkowo zostaje wpisany na listę Zasłużonych frakcji San Andreas Medical Department. 

Junior Hospital Manager @AroN. odchodzi z frakcji na własne życzenie. 
Dodatkowo zostaje wpisany na listę Zasłużonych frakcji San Andreas Medical Department.

14.04.2026
Hospital Manager @Mario92 odchodzi z frakcji na własne życzenie.

17.04.2026
W wyniku przeprowadzonej rekrutacji nowym Hospital Manager zostaje @Camper.

San Andreas Road Assistance

11.04.2026
Inspektor @dercia decyzją Zarządu zostaje powołana na stanowisko Szkoleniowca na okres próbny jednej akademii.
Inspektor @Daniel. decyzją Zarządu zostaje powołany na stanowisko Szkoleniowca na okres próbny jednej akademii.

San Andreas Police Department

14.04.2026
Chief of Police @Szakal_ zostaje zdegradowany na stopień Major, jednocześnie odchodzi z frakcji na własne życzenie.
Dodatkowo zostaje wpisany na listę Zasłużonych frakcji San Andreas Police Department.

16.04.2026
Commander @Ryosuke* otrzymuje awans na stopień Chief of Police, tym samym obejmuje on posadę lidera frakcji.

19.04.2026
Major @Martin* otrzymuje awans na stopień Assistant Chief of Police, tym samym zasila szeregi Executive Staff.
Major @Jakubexx otrzymuje awans na stopień Deputy Chief, tym samym zasila szeregi Executive Staff.
Major @ShibaMan20 otrzymuje awans na stopień Colonel, tym samym zasila szeregi Executive Staff.  
Captain II @Hasiu otrzymuje awans na stopień Commander, tym samym zasila szeregi Executive Staff.

San Andreas Fire Department

18.04.2026
@Bebek powraca w szeregi frakcji na stopień District Chief.

Blood Fight

21.04.2026
Menadżer @Shaane zostaje awansowany na rangę Zastępca Właściciela.

Racing Club

12.04.2026
Kierownik @Antus** odchodzi z biznesu w wyniku osobistej decyzji.
Dodatkowo zostaje wpisany na listę Zasłużonych biznesu Racing Club. 

13.04.2026
Kierowca @sirkosu1 zostaje awansowany na stanowisko Zastępcy Kierownika, tym samym zasila on szeregi zarządu Racing Club.

beoTEZ5.png

01.04.2026

- Wszystkie pojazdy serwerowe otrzymały nowy system klaksonów
- Na serwerze mogą okresowo występować rzadkie, losowe anomalie zakłócające orientację w terenie
- Szansa na wydobycie diamentów na kopalni została zwiększona o 300%
- Praca sprzątania ulic została odświeżona, kluczową zmianą jest innowacyjny model pojazdu

Spoiler

dyxEiH2.png

08.04.2026

- Interfejs wyboru miejsca spawnu został całkowicie odświeżony i dostosowany do obecnych standardów
Animacja spawnowania również została odświeżona i wzbogacona o nowe efekty
Prawdopodobnie rozwiązany został również problem z crashowaniem niektórych ENB podczas spawnowania

Spoiler

4PIiSGx.png

08.04.2026

- Wprowadzono system BW, który ma zachęcić graczy do podejmowania interakcji RP z frakcją SAMD

Spoiler

D43AOhS.png

ZTDNttu.png

11.04.2026

- Zasób kabli rozruchowych został całkowicie odświeżony i ulepszony, tym samym komenda /kable jest ponownie aktywna
Zasób ten umożliwia ładowanie akumulatora pojazdu za pomocą drugiego pojazdu

Spoiler

XG3CTU7.png

14.04.2026

- Dodano nowe osiedle w lokalizacji Bone County, zmiana dotyczy posiadłości o ID: 526, 527, 528, 529, 530, 531

17.04.2026

- Wprowadzono zmiany w funkcjonowaniu giełd, których celem jest pobudzenie ich działania oraz zwiększenie aktywności na wszystkich rodzajach giełd
• W związku z tym zmieniono progi cenowe na poszczególnych giełdach:
Foster Valley, San Fierro: 0$ - 50.000$ (wcześniej 0$ - 25.000$)
Las Venturas Airport, Las Venturas: 50.000$ - 350.000$ (wcześniej 25.000$ - 200.000$)
The Emerald Isle, Las Venturas: 350.000$ - no limit (wcześniej 200.000$ - no limit)

• Obniżono koszt wystawienia pojazdu na giełdzie Foster Valley, San Fierro do 50$ (wcześniej 100$)
• Obniżono cenę opcji „Kup teraz” dla pojazdów na giełdzie Foster Valley, San Fierro do 100$ (wcześniej 500$)
• Z racji wprowadzonych zmian ceny za wystawienie pojazdu zostały obniżone o 50% na okres 3 dni (dotyczy wszystkich giełd)
• W związku z wprowadzonymi zmianami, pojazdy niespełniające wymagań danej giełdy będą miały 7 dni na wprowadzenie korekty (np. przeniesienie pojazdu na poprawną giełdę).
• W trakcie tego okresu pojazdy nie będą odsyłane do przechowalni z powodu niezgodności wytycznych danej giełdy, na której pojazd już się znajdował. 

- Zmieniono system rotacji pojazdów u cygana

iY0U75M.png

Do kwietniowej sylwetki gracza pod lupę wzięliśmy @Zafir.OPC.mnr.

Szymon, bo tak ma na imię osoba przeze mnie opisywana, ma 16 lat i pochodzi z województwa śląskiego. Przechodząc do tematu zainteresowań, @Zafir.OPC.mnr interesuje się motoryzacją, lakiernictwem oraz blacharką samochodową, natomiast w wolnym czasie lubi pogrzebać przy samochodzie marki Opel Zafira A. Do społeczności ProjectRPG dołączył 17 grudnia 2021 roku i ma przegrane ponad 1600 godzin na serwerze. W skład jego majątku wchodzą pojazdy: Primo LX, Schafter, Club, Feltzer, Cadrona GTC oraz Admiral STR. Od 29 marca 2025 roku jest członkiem organizacji Midnight Racing na randze MNR Veteran. Jego największym serwerowym marzeniem jest posiadanie tunera wizualnego oraz dodanie pojazdu Opel Zafira A.

xKwOd2L.png

Wywiad został przeprowadzony przed wydaleniem z administracji!

S: @Simson* | K: @Krychu

S: Dzień dobry, z tej strony Dziennikarz @Simson* z Redakcji Prasowej Project News. Czy miałbyś ochotę udzielić mi wywiadu do naszego serwerowego miesięcznika „Co w trawie piszczy”?
K: Pewnie, mogę udzielić Ci wywiadu.

S: Bardzo cieszy mnie taka odpowiedź! Zanim przejdziemy do pytań, chciałbym Cię poprosić, abyś przedstawił się pokrótce naszym czytelnikom.
K: Hej, nazywam się Krystian i gram pod nickiem @Krychu od września 2020 roku. Aktualnie mam 29 lat i na co dzień pracuję w firmie specjalizującej się w produkcji mięsnej (kiełbasy, szynki i tym podobne). Interesuję się historią i jest to głównie tematyka związana z II wojną światową. Na serwerze pełnię funkcję administracyjną na randze Moderator od października 2020 roku. Dodatkowo od prawie dwóch miesięcy aktywnie uczestniczę jako członek frakcji SAMD i pomimo tego, że frakcja posiada dość zaawansowane RP, to nie przeszkadza mi to w pełnieniu służby.

S: Super! W takim razie może opowiesz nam, jak znalazłeś się na platformie MTA oraz na serwerze ProjectRPG?
K: Na platformie MTA znalazłem się dość nietypowo, otóż pierwszy raz użyłem MTA jako edytora map do SAMP-a w 2012 roku, a na serwer ProjectRPG zawitałem z powodu aktywnego bana na konkurencyjnym serwerze. Gdyby nie ten ban, to teoretycznie dalej bym tam grał lub ciut później zawitał na ProjectRPG.

S: Rozumiem. Zamierzasz kiedyś wrócić na konkurencyjny serwer? Czy jednak planujesz już zostać na stałe na ProjectRPG?
K: Aktualnie nie mam planów, by wrócić na konkurencyjny serwer. Poza tym, mówiąc szczerze, na konkurencyjnym serwerze już mało kto gra z moich znajomych i ciężko byłoby budować wszystko od nowa. Nie oszukujmy się, granie ze znajomymi jest o wiele fajniejsze niż gra solo.

S: Jaki pojazd cenisz sobie najbardziej ze swojej kolekcji oraz jaki majątek udało Ci się zgromadzić przez czas Twojej kadencji na serwerze?
K: Jak na moją ilość przegranych godzin uważam, że mam dość sporą kolekcję aut. Głównie zbieram motorki, ale znajdzie się również w mojej kolekcji parę aut na 3-cyfrowym ID, np. Perennial, Sadler lub Euros. Oprócz tego posiadam parę aut terenowych również na ID w postaci Sandkinga lub Landstalkera, parę lowriderów oraz parę sportowych aut. Dodatkowo posiadam również ciekawą posiadłość zlokalizowaną w San Fierro na słynnej alejce. Do pełni szczęścia brakuje mi helikoptera.

S: Jak oceniasz atmosferę panującą we frakcji SAMD? Uważasz, że nowy lider sprawdzi się w nowym miejscu?
K: Atmosfera we frakcji SAMD jest dość przyjemna. Pracownicy i szkoleniowcy wraz z zarządem są bardzo pozytywni i nie robią problemów o byle co. Odnośnie do nowego lidera, to miałem okazję porozmawiać z nim na Mumblu, opisał nam sytuację, na czym stoi aktualnie frakcja i myślę, że poradzi sobie na tym stanowisku.

S: Jesteś w organizacji Midnight Racing. Dlaczego właśnie ta organizacja?
K: W poprzedniej organizacji ostatnimi czasy panowała dość dziwna atmosfera. Nie mówię, że była to wulgarna atmosfera, aczkolwiek nie była też pozytywna, a część członków była, delikatnie mówiąc, skłócona. Postanowiłem odejść z organizacji, a na Midnight Racing natrafiłem w styczniu, jak tylko dołączyłem do frakcji SAMD. W obecnej organizacji panuje o wiele lepsza atmosfera niż w poprzedniej i lepiej się w niej czuję.

S: Rozumiem. Co spowodowało Twoje odejście z frakcji SARA?
K: Głównie to wypalenie. Byłem liderem we frakcji SARA w okresie październik 2020 - wrzesień 2021, a potem aktywnie uczestniczyłem jako członek zarządu od grudnia 2021 do września 2025. Głównym powodem mojego odejścia było wypalenie – nie oszukujmy się, spędziłem w tej frakcji sporo czasu, głównie jako lider oraz członek zarządu, i chciałem spróbować swoich sił gdzieś indziej.

S: Bardzo Ci dziękuję za rozmowę, ponieważ to było ostatnie pytanie do Ciebie! Czy masz ochotę kogoś pozdrowić lub przekazać jakąś wiadomość naszym czytelnikom?
K: Tak, chciałbym pozdrowić chłopaków z Midnight Racing, moją byłą frakcję SARA, moją aktualną frakcję SAMD, członków administracji i wszystkich czytelników, którzy przeczytają ten wywiad.

L9Sv1zh.png

7sU4IPi.png

njF35bT.png

WNnV0Ru.png

8eybfgF.png

Realizacja: Dziennikarz @Szender

Pierwsze miejsce plebiscytu: Dyrektor @MrBeast
Zmiany w administracji: Publicystka @dercia
Ważniejsze zmiany we frakcjach/biznesach: Starszy Redaktor @v.vacat
Serwerowe aktualizacje: Starszy Dziennikarz @Gabcius123
Sylwetka gracza: Starszy Reporter @Aron2077.mnr
Wywiad z członkiem ekipy: Dziennikarz @Simson*
Ankieta: Kierowniczka @Veirdness

Edytowane przez Veirdness
  • Super 6

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.