Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Wywiad z Supporterem DarXe.mnr

dercia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Slvcwfv.png

mSu4qkK.png

Uszanowanie, z tej strony Starsza Dziennikarka @dercia z Redakcji Prasowej Project News. Usiądźcie wygodnie, rozgośćcie się, dzisiaj z nami specjalna persona. Osoba, którą kojarzy już chyba cały serwer! Moi drodzy, w dzisiejszym wywiadzie goszczę wspaniałego gościa, a jest nim Supporter @DarXe.mnr! Udało nam się przeprowadzić bardzo wyczerpującą, ciekawą rozmowę. A więc herbatka w dłoń, ciepły kocyk i zapraszam do lektury! Obiecuję, że się nie zawiedziecie!

LKZ38Vt.png

de: @dercia | Da: @DarXe.mnr

de: Dzień dobry! Z tej strony Starsza Dziennikarka @dercia z Redakcji Prasowej Project News. Czy zechciałbyś udzielić mi wywiadu i odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących Twojej przygody na serwerze?
Da: Witam Panią Dziennikarz oraz wszystkich tu zgromadzonych. Z chęcią odpowiem na zadane mi pytania dotyczące mojej przygody na serwerze ProjectRPG i oświadczam, iż nie zostałem do tego zmuszony.

de: Świetnie! W takim razie przedstaw się naszym czytelnikom. Niektórzy Cię już znają z poprzedniego wywiadu, ale na pewno mamy tutaj nowe osoby, które jeszcze nie zdążyły Cię poznać.
Da: Witam, Sebastian, lat 27. Pochodzę z okolic Rzeszowa. Na co dzień pracuję na magazynie – praca jak każda inna, nie narzekam. Interesuję się warzywami oraz hodowlą zwierząt. Wróć, z zawodu jestem technikiem informatykiem. Interesuję się zbieraniem danych, jak również ich analizą. Kocham arkusze Excel. Uwielbiam uprawiać sport, głównie jeżdżę na rowerze i biegam. Tyle z ciekawostek o mnie.

de: O! Nie spodziewałabym się takiego hobby! Możesz zdradzić coś więcej? Kiedy zacząłeś się tym interesować? Jak wyglądają Twoje przejażdżki? Oczywiście poprosimy o jakieś dane co do dystansów!
Da: Jeździć dłuższe dystanse na rowerze zacząłem latem 2023 roku. Kupiłem rower for fun, nie myśląc, że kiedykolwiek będę jeździć dłużej niż godzinę, lecz aż tak mnie to wciągnęło. Aktualny najdłuższy dystans, jaki pokonałem na raz, to właśnie w 2023 roku, 4 września. Było to dokładnie 73,5 km w 4 godziny i 20 minut, co daje tempo 16,8 km/h. Ktoś może stwierdzić, że jest to mało – tak jest, ale dodam, że jest to typ roweru MTB, czyli górskiego, opony są bardzo szerokie. Na tej trasie również były odcinki off-road oraz wiele razy zabłądziłem, tak wyglądały moje początki z organizowaniem trasy.
Pod koniec września 2024 roku prawie pobiłem ten rekord, bo udało mi się przejechać 72,2 km w 3 godziny  i 32 minuty, tj. 20,4 km/h! Tutaj już średnia była taka, jaką można wykręcić na tego typu rowerach. Nie wspominając już, że było 810 m wzniesień na tej trasie.

koyD1an.gif

de: Pięknie! Nigdy nie zawodzisz, jeśli chodzi o zestawienie danych i ciekawostki! Hmm, wracając do pytań, to może zacznijmy od najświeższej sprawy! Serdecznie gratuluję dostania się do grona administracji! Co Cię skłoniło do napisania podania?
Da: Dziękuję za wiwat oraz oklaski, nie było takiej potrzeby. Do napisania podania raczej nikt mnie nie zachęcił, lecz pisano do mnie wiadomości typu: „Czy pisałeś podanie?”, „Dlaczego nie chcesz spróbować swoich sił w administracji? Nadajesz się”. Sam postanowiłem już przy grudniowej rekrutacji, że podanie na Supportera napiszę dopiero w następnej jej edycji, czyli w 2026 roku i tak też się stało. Napisałem starannie podanie od serca i oczekiwałem na wyniki. Byłem ciekawy, czy dostanę szansę i rangę, która tak naprawdę nie powinna powodować tego, że staję się kimś innym, kimś ważniejszym. Po prostu miałem wewnątrz chęć niesienia pomocy innym oraz sprawiedliwego wymierzania kar adekwatnych do czynów. Administracja też gra w zwyczajny sposób na serwerze, tylko dodatkowo wykonuje zadane obowiązki, by utrzymać na nim porządek. Jako administracja jesteśmy na równi z graczami.

de: Jak zareagowałeś na wyniki? Spodziewałeś się ich choć trochę, czy raczej było to zaskoczenie?
Da: Spodziewałem się na 67%, że się dostanę z tego powodu, że miejsc jest mało, a robotników wielu! Ogólnie patrząc, to sobie zasłużyłem, dlatego dostałem szansę, którą jeszcze trzeba dobrze wykorzystać. Pamiętajcie, że „six seven” to nie przypadek – tak naprawdę to ułamek 2/3, zostaliście właśnie doinformowani przez jedną z komórek arkusza Excel. Zaskoczyłem się w pracy, jak dostałem milion pingów informujących mnie o wynikach rekrutacji.

de: Jakie są Twoje dotychczasowe odczucia? Jak Ci idzie w nowej roli?
Da: „Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść” – tak właśnie mi idzie. W pierwszym tygodniu udało mi się spełnić wszystkie obowiązki w administracji. Niestety nie dowiecie się, ile to pracy tygodniowo, ale trzeba się troszeczkę przyłożyć. Nadałem już kilka kar i nie miałem wyrzutów sumienia, że je dałem. Początkowe kary starałem się nadawać najłagodniej, jak się dało – trzeba jednak po równo traktować każdego gracza, bo jeśli mamy ustaloną skalę, to trzeba ją stosować wobec wszystkich graczy. Szczerze? Pierwszego dnia w administracji nawet bałem się przyjmować reportów, by czegoś nie odwalić. Tak naprawdę nie ma się czego bać, ponieważ z pomocą przychodzą inni członkowie administracji. Wracając do przysłowia w pierwszym zdaniu – tak wygląda praca w administracji.

vhEnQVF.gif

de: Czytając Twój poprzedni wywiad, doszłam do wniosku, że musimy zaktualizować pewne informacje. Pierwsza z nich to zdecydowanie pojawienie się we frakcji. Dlaczego Twój wybór padł akurat na SATC? Z tego, co pamiętam, rozważałeś kilka frakcji. Co ostatecznie przekonało Cię do wyboru kariery taksówkarza?
Da: Zawsze chciałem mieć wyrywkę u @TheDreamer, moje marzenie się spełniło. Tak naprawdę nie miałem zbyt dużego wyboru, ponieważ szukałem prostoty w wykonywaniu obowiązków na służbie, także frakcje z RP automatycznie odrzuciłem już na starcie. Została SARA i bycie taksówkarzem. W sumie w SARA również przejawia się RP, ale nie tak dużo, jak w SAMD. Jeśli natomiast chodzi o frakcję SAPD, policjantem zostać nie chciałem – nawet w realu nie miałem takiego pragnienia. SAFD to całkiem ciekawa frakcja, nie mają raczej zbyt dużo tego RP i idzie się szybko nauczyć, jednak potrzebowałem czegoś innego – frakcji transportowej. Padło na transport, ponieważ na pracy przewozu kontenerów spędziłem wiele czasu, a na poprzednim serwerze MTA również transportowałem towary. Tylko jedna frakcja spełniała to wymaganie, rywalizując z SARA, bo tam zamiast graczy przewozi się pojazdy, lecz te pojazdy nie dadzą nam odpowiedzi na pytanie w trakcie kursu, nie dowiesz się niczego nowego o graczu, który tego pojazdu używał. Co najwyżej, że miał pościg i musisz mu auto odholować na parking policyjny. Chciałem mieć jakąś interakcję z graczami, a dlaczego? Udzielam pożyczek na szeroką skalę, frakcja SATC umożliwia mi lepszy dostęp do graczy.

de: Będąc w SATC, udało Ci się pobić rekord międzyfrakcyjny w ilości przepracowanych minut w ciągu tygodnia. Przez jakiś czas należał on właśnie do Ciebie. Jak zareagowałeś na to, że w dość krótkim czasie znalazł się śmiałek, który pobił ustanowiony przez Ciebie rekord?
Da: Tak, należał do mnie przez jakiś miesiąc i nie zdziwiło mnie to, że udało się go komuś przebić, bo sam mogłem dobić tak 3h. Przesiadując długie godziny przed komputerem i jednocześnie będąc na kanale głosowym VC, udowodniłem, że da się przebić 6222 minuty we frakcji (nikt nie próbował przez lata). Jak coś, to proszę się nie martwić, spałem normalnie po 7-8h, robiłem 3-4 przerwy na jedzenie, a resztę przerw wykonywałem, stojąc na TAXI ZONE, bo jednak jeśli nie ma klientów, to możemy wypoczywać, np. na chwilę oderwać wzrok od komputera, by się nie męczyć. W ten sposób można grać bez przerw, bez żadnego uszczerbku na zdrowiu. W ślady za mną poszedł gracz @donnie (wtedy posiadał nick Malcolm). Przebił mój rekord z 6369 minut na 6543, czyli o 174 minuty, czyli prawie 3h. O tyle, ile mogłem sam dobić do mojego rekordu. Później rekord minut, już międzyfrakcyjny, został przebity przez Adepta SARA @Gruz.. Wiem, że wynosi 6665 minut, czyli został przebity o 122 minuty, inaczej 2h. Tutaj już troszkę ciężko było to wbić z dwóch powodów. Po pierwsze, było to 111 godzin w tygodniu, czyli 15,8h dziennie, gdzie u mnie wystarczyło grać tylko 15,16h dziennie. To dość spora różnica. Powód drugi to frakcja SARA. Tam nie ma afczenia na spawnie San Fierro. Tam trzeba wykonywać swoje obowiązki bez przerw. Jedyny AFK to jakieś RP czy czas na wykonywanie przeglądów. Warto przypomnieć, że @Gruz. wtedy był Adeptem! Na pewno nie mógł wykonywać takich przeglądów lub brać udziału w RP, lecz mogę się tu mylić. No nic, pogratulować i być może znajdzie się śmiałek, który zaatakuje ten rekord minut.

de: Planujesz w przyszłości spróbować ponownie pobić rekord międzyfrakcyjny? Czy raczej była to jednorazowa przygoda i nowe doświadczenie?
Da: Postanowiłem przebić ten rekord z jednego powodu. Miałem długie zwolnienie z pracy i był to mój ostatni tydzień wolnego. Zatem postanowiłem, no nie oszukujmy się, zmarnować tyle czasu przed komputerem i przebić rekord. Wzięcie urlopu i próba przebicia jednak kusi i kto wie... może zostanie ten rekord jeszcze pobity?

lcrCacl.gif

de: Czekamy w takim razie na Ciebie bądź innego śmiałka! A kolejna rzecz, którą należy zaktualizować, to biznes. Co prawda nie należysz do żadnego biznesu, lecz rozkręciłeś swój biznes z pożyczkami. Skąd pomysł na prowadzenie takich usług?
Da: Pożyczam pieniądze już od samego początku, od kiedy zacząłem grać na serwerze. Z takiego powodu, że pracowałem tylko na pracy magazyniera (aż do 9500 RP) i nie miałem zbytnio co robić z gotówką, postanowiłem wykorzystać ją w obrocie. Pamiętam, że jak uzbierałem pierwszy milion, to celowałem w zakup NRG-500. I tak też postąpiłem, planując wbić poziom rajdowca. Jednak nie udało mi się tego dokonać, ponieważ praca rajdowca okazała się dla mnie zbyt monotonna, męcząca i irytująca – często spadało mi się z motorka. Aktualnie posiadam wbity bodajże 15 poziom rajdowca. Jednak będę potrzebował go wbić, by zainstalować body do moich przyszłych projektów.

de: Posiadasz już stałą bazę klientów, którym udzielasz pożyczek, czy wciąż napływają do Ciebie nowe twarze? Mógłbyś podzielić się jakimiś statystykami z naszymi czytelnikami?
Da: Posiadam stałych klientów, którzy o mnie pamiętają oraz napływają nowi, zazwyczaj z polecenia. Od kilku miesięcy, a nawet od roku, nie ogłaszam w ogóle pożyczek na czacie /og, a i tak brakuje mi pieniędzy, by ich udzielić. W momencie pisania tego tekstu mamy poniedziałek, godz. 13:51, 23 marca. We wtorki wykonuję spis statystyk pożyczkowych, a dokładne analizy znajdziecie w temacie „Czarna lista pożyczkobiorców” w dziale Off-topic. Na ten moment w skrócie: zarobiłem 37,8 mln, straciłem 33,1 mln. 111 graczy przesiaduje na banie permanentnym z powodu pożyczki ode mnie, mam 38 aktywnych pożyczek, czyli w sumie 149 aktywnych umów pożyczkowych. 

de: À propos statystyk, skąd wzięło się u Ciebie takie zamiłowanie do prowadzenia i aktualizowania wszystkich danych?
Da: Zdecydowanie narodziło się to na poprzednim serwerze MTA, gdzie prowadziłem statystyki firm dostarczających towary. Upadł, bo upaść musiał, gdyż było zdecydowanie mało graczy pod koniec. Grało tam od 10 do 20 osób jednocześnie, gdzie w latach 2013-2016 było to w okolicach do 100 graczy. Serwer działał od 2009 roku do grudnia 2021 roku. Był utrzymywany głównie z reklam na forum, nie było sklepu Premium czy coś w ten deseń. Nikt przez taki okres nie będzie dokładać do interesu. Z tego, co pamiętam, to właściciel miał jakiś swój darmowy serwer z pracy, znam też inne osoby, które pracując w IT, wykorzystywały taki serwer do własnych celów, bo czemu nie, skoro jest do wykorzystania moc obliczeniowa chmury. Wracając, prowadziłem wiele statystyk, takich jak średnie czy mediany. Dane spisywane były co 15 minut z dedykowanego monitoringu graczy na forum. Było na nim widać, kto dokładnie znajdował się na serwerze oraz w jakiej firmie lub frakcji pracował. Ja natomiast postanowiłem zawiesić poprzeczkę wyżej i zrobiłem swój własny monitoring w arkuszu Excel! Tak, jest to możliwe, importując tabelkę HTML do arkusza. Wtedy mamy dużo możliwości: od analiz po makra, które zapisują dane o graczach, np. kiedy ktoś był ostatnio na serwerze. To wszystko dzięki monitoringowi. Nagrywałem makra w Excelu, dodając małe poprawki w Google Apps Script. Nagrywając makro w arkuszu Excel, wystarczy wykonywać czynności, które chcemy zautomatyzować, a skrypt pisze się sam. Mamy dwie opcje do wyboru: użycie odwołań bezwzględnych oraz względnych. Nagrywając makro przy użyciu bezwzględnych odniesień do komórek, skrypt zapisuje dokładne komórki, które edytujemy. Względne natomiast zapisują pozycję od aktualnej komórki, czyli np. jeśli nagramy makro kopiowania tekstu od komórki A1 „statystyki”, wykorzystując przesunięcie w dół, czyli np. do A1000, to uruchamiając makro w D1, skopiuje nam to, co jest w D1, przez całą kolumnę w dół. Jeśli D1 będzie puste, to nic się nie wydarzy – musi być tam jakiś tekst.

Rj0dTz5.gif

de: Ciekawie się to czyta, kiedy ktoś mówi o czymś, czym naprawdę się pasjonuje, jest to bardzo interesujące! Na koniec chciałabym Cię jeszcze zapytać o plany na przyszłość. Planujesz jakieś zmiany? Może faktycznie dołączenie do jakiegoś biznesu? A może masz na oku jakiś nowy pojazd do swojej kolekcji?
Da: Jeśli znajdzie się czas, to wybiorę sobie jakiś biznes, w którym znalazłbym coś dla siebie. Z pojazdów aktualnie planuję zrobić projekt PFT z Washingtona Kombi. Ogólnie nie bawiłem się w robienie takich projektów ze względu na biznes pożyczkowy.

de: Czy masz jakąś wiadomość lub radę, którą chciałbyś przekazać innym graczom?
Da: Drodzy gracze, jeśli czegoś nie wiecie – śmiało, nie bójcie się wysłać reporta przez /report czy tam /raport (działają tak samo). Wystarczy wysłać zgłoszenie na swoje ID i zadać konkretne pytanie, a niezawodna administracja serwera z chęcią udzieli Wam odpowiedzi. Możecie pytać o wszystko, czego nie wiecie, oczywiście w tematyce serwera ProjectRPG.

de: Dobrze powiedziane, ja również dołączam się i także zachęcam do sięgania po pomoc! W takim razie zbliżamy się już do końca. Czy chciałbyś kogoś pozdrowić?
Da: Pozdrawiam zarząd, jak i pracowników frakcji San Andreas Transport Corporation oraz cały biznes Project News! Dzięki Wam mogę pisać i opowiadać właśnie o takich różnych przeżyciach, które spotkały mnie na serwerze. Pozdrawiam również całą administrację serwera ProjectRPG.

de: Oczywiście serdecznie ich pozdrawiamy! Ja ze swojej strony bardzo dziękuję Ci za wywiad i za poświęcony czas! Naszych czytelników zapraszam jeszcze na ostatnią część wywiadu, czyli szybkie strzały z @DarXe.mnr
Da: Również dziękuję Pani Dziennikarz za tak dobre i tematyczne pytania w tym wywiadzie. Do zobaczenia na serwerze!

pjgdEhb.png

de: Infernus czy Turismo?
Da: Infernus.

de: Los Santos czy San Fierro?
Da: Los Santos.

de: Lato czy Zima?
Da: Lato.

de: Prowadzenie statystyk czy Udzielanie pożyczek?
Da: Udzielanie pożyczek.

de: Nowy kurier czy Przewóz kontenerów?
Da: Przewóz kontenerów.

de: Mieć przytłaczającą ilość obowiązków czy Mieć za dużo wolnego?
Da: To pierwsze, zdecydowanie.

de: Bieganie czy Jazda rowerem?
Da: Jazda rowerem.

de: Praca w SATC czy Wykonywanie obowiązków jako Supporter?
Da: Jedno wiąże się z drugim, chęć niesienia pomocy innym – więcej tego jest przy reportach, także reporciki!

XGwBbve.png

Serdecznie dziękuję wszystkim czytelnikom za uwagę i do zobaczenia w kolejnych wywiadach i artykułach!

8eybfgF.png

Dla Redakcji Prasowej Project News:

QnwhiPv.pngMIUEBgA.png

Edytowane przez MrBeast
  • Super 5

Pozdrawiam serdecznie raz jeszcze!

@dercia za wspaniałe pytania, redakcji za poprawki, by to ładniej wyglądało 🙂

Na pytania odpowiadałem głównie z telefonu, oszczędzając swój czas, bo jednak te pierwsze 2 tygodnie na Support wymagały pełnego skupienia, przede wszystkim dużo nauki.

Polecam nie rezygnować z wywiadów, jeśli dostaniecie propozycję od któregoś z redaktorów. Zawsze można się rozpisać na dany temat i wychodzą z tego ciekawe treści, jakie właśnie zostały zaprezentowane w tym artykule.

• Super 3

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.