Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

MikeY^
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Login: MikeY^
Nick(i) oskarżonego(/ych): Vin*
Powód skargi:  Nadużycie uprawnień moderatorskich poprzez nałożenie nieproporcjonalnej kary bez wcześniejszego ostrzeżenia oraz niejednoznaczne zakwalifikowanie treści jako „niestosowne"
Data zdarzenia: 20.03.2026
Dowody: Logi
Opis sytuacji: Uszanowanie, skarga to jest na decyzje sapportera @Vin*, który nałożył na mnie karę wyciszenia. Cała sytuacja miała miejsce po godzinie 20:00, gdzie użyłem binda około 3 razy. Był on nawiązaniem do prywatnej, żartobliwej rozmowy między mną a @Mizshift, z którym znam się od dłuższego czasu i utrzymujemy luźny, koleżeński kontakt. Najważniejszą kwestią w tej sprawie jest fakt, że w trakcie używania tego binda nie otrzymałem żadnego ostrzeżenia. Żaden z obecnych moderatorów ani administratorów nie zwrócił mi uwagi - ani na czacie publicznym, ani w wiadomości prywatnej - że treść ta jest niestosowna lub narusza regulamin. Co więcej, w tym czasie obecni byli inni członkowie administracji i nikt nie zgłaszał zastrzeżeń. Dopiero po pewnym czasie, bez wcześniejszej reakcji czy próby rozwiązania sytuacji w łagodniejszy sposób, otrzymałem wyciszenie od saportera @Vin* Uważam takie działanie za pochopne oraz nieadekwatne do sytuacji. W mojej opinii w pierwszej kolejności powinna zostać zastosowana forma ostrzeżenia lub upomnienia, szczególnie że nie było wcześniej żadnego sygnału, iż moje zachowanie jest problematyczne. Dodatkowo pragnę zaznaczyć, że nie pisałem żadnych nowych wiadomości o niestosownym charakterze -  jedynie użyłem wcześniej przygotowanego binda. Różnica ta jest istotna, ponieważ wskazuje na brak intencji do prowokowania czy łamania zasad, a jedynie na nieświadomość, że dana treść może zostać uznana za niewłaściwą. Uważam również, że sama kara - szczególnie jeśli wynosi 4 dni wyciszenia - jest nieproporcjonalna do sytuacji, biorąc pod uwagę brak wcześniejszych ostrzeżeń oraz kontekst wypowiedzi. Podsumowując, uważam że: kara została nałożona bez uprzedniego ostrzeżenia, nie podjęto próby rozwiązania sytuacji w łagodniejszy sposób, decyzja supportera była pochopna, a sama kara jest zbyt surowa względem zaistniałej sytuacji. W związku z powyższym proszę o ponowne rozpatrzenie sprawy oraz wyciągnięcie odpowiednich wniosków na przyszłość jak i ukaranie ów osoby za pochopnie nadane decyzje. Pozdrawiam!

• Haha 21
  • Auć 1

Hej,

Po pierwsze, inni członkowie administracji mogli wcześniej nie zareagować na to co piszesz, bo istnieje taka możliwość, że mieli wyłączony dany czat. Ja zresztą też. 
Po drugie, czemu akurat ja zareagowałem? Był report na Ciebie, a ja go przyjąłem.
Po trzecie, administracja nie ma obowiązku przed nadaniem kary dawać wcześniejsze ostrzeżenie - jest to tylko i wyłącznie dobra wola administratora. 
Po czwarte, patrząc na twoją listę kar, która jest swoją drogą spora... A w ostatnim czasie dostałeś również karę mute (dnia 07.03.2026 - 09.03.2026), nie mogłem inaczej zareagować jak ukarać cię również karą mute. 
Po piąte, a zarazem ostatnie... dostałeś mute za binda, gdzie jego tekst ma charakter wulgarny i sugestywnie erotyczny. - Tym bardziej bind ten został wysłany na czacie globalnym, dlatego miałem w pełni prawo podejrzewać, że nie jest on skierowany w sposób "żartobliwy i luźny". Jednak za coś ten report był.. 

Pozdrawiam

• Super 15
  • Haha 1

Rozumiem, że działałeś na podstawie reporta oraz że nie miałeś obowiązku wcześniejszego ostrzegania natomiast właśnie ten brak jakiejkolwiek reakcji przed nadaniem kary jest dla mnie głównym problemem w tej sytuacji. Gdybym otrzymał choćby krótką uwagę lub wiadomość prywatną, od razu zaprzestałbym używania tego binda i sprawa najpewniej zakończyłaby się bez potrzeby nakładania kary. Odnosząc się do kwestii reporta sam fakt jego zgłoszenia nie zawsze musi oznaczać, że sytuacja wymaga od razu kary. Moim zdaniem warto też brać pod uwagę kontekst oraz skalę sytuacji w tym przypadku był to bind użyty kilka razy, bez dalszej eskalacji czy prowokacji z mojej strony. Jeśli chodzi o moją historię kar rozumiem, że mogła wpłynąć na Twoją decyzję, natomiast uważam, że nie powinna ona automatycznie przesądzać o surowszym traktowaniu w każdej kolejnej sytuacji, szczególnie gdy ta konkretna nie była poważna ani długotrwała. Co do samej treści binda przyjmuję, że mógł zostać odebrany jako niestosowny na czacie globalnym i rozumiem Twój tok myślenia. Z mojej strony nie było jednak intencji, aby kogokolwiek urazić czy łamać zasady był to żart w kontekście znajomego, a nie celowe działanie skierowane do ogółu. Podsumowując nie neguję całkowicie zasadności reakcji, natomiast uważam, że forma i surowość kary były nieproporcjonalne do sytuacji, a sama decyzja została podjęta zbyt pochopnie, bez próby wcześniejszego rozwiązania sprawy w łagodniejszy sposób. Zresztą, wysyłając binda nie wiem czy widziałeś ale większość administracji a przynajmniej jego część pisała coś na czacie, czyli jakby nie patrzeć nie widzieli oni problemu w tymże bindzie co jest ciekawym aspektem.

• Haha 16

Wiadomość w świetle regulaminu serwera była niestosowna - jeżeli chodzi o brak upomnienia to administracja nie ma obowiązku jego nakładania tym bardziej, że zwrócenie uwagi na czatach nie spełnia funkcji kary.

• Super 1
  • Haha 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.