Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Przystanek: Lowridery

Perka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

U1WYNzT.png

M3o7SmR.png

Witajcie, drodzy czytelnicy! Z tej strony Starsza Reporterka @Perka z Redakcji Prasowej Project News. W tym artykule chciałabym Wam przybliżyć temat modeli pojazdów takich jak Remington, Tornado, Savanna oraz Voodoo – kultowych samochodów w GTA: San Andreas zaliczających się do kategorii Lowriderów. Twórcy gry lubili łączyć ze sobą kilka prawdziwych modeli, tworząc nowe pojazdy i wprowadzając je do świata gry. Z produktów tego „koktajlu” wybrałam najistotniejsze składniki, czyli auta, na których twórcy wzorowali się najbardziej. W artykule pokrótce dowiecie się ciekawych rzeczy o realnych przedstawicielach tych samochodów, a dokładniej poznacie ogólne fakty o linii tych czterokołowych ikonach.

UqMHksN.png

Lowridery to interesująca oraz imponująca grupa pojazdów, często wyposażona w zawieszenie hydrauliczne, które daje możliwość kontrolowanego podskakiwania poprzez dynamiczne zastosowanie tego układu. Często są spotykane na zlotach w formie estetycznego pokazania się. Wspomniane zawieszenie umożliwia tym pojazdom również bardzo niskie obniżenie podwozia, co sprawia wrażenie, jakby pojazd latał nad ziemią. Ta grupa pojazdów to istna ikona hip-hopu oraz kultury Chicano, która ukształtowała się w Ameryce i miała za zadanie połączyć społeczność meksykańską oraz amerykańską. Mimo że pojazdy te słyną z Ameryki, można je również spotkać na zlotach samochodowych w Europie, a nawet w Polsce. Płynnie przechodząc do realiów naszego serwera, można zauważyć, że na naszych drogach rzadko spotykane są pojazdy z tej grupy. Wszystkie lowridery można nabyć w salonie w Los Santos, w dzielnicy East Los Santos. W dzielnicy Unity Station, sąsiadującej z El Corona oraz Little Mexico w Los Santos, znajduje się specjalna strefa dla Lowriderów – możecie w niej sprawdzić swoje umiejętności panowania nad systemem hydraulicznym poprzez skoordynowane z muzyką naciskanie odpowiednich klawiszy.

baQxeI5.gif

PA0Cack.png

Na pierwszy ogień zaczniemy od pojazdu Remington, który w GTA: San Andreas jest głównie wzorowany na modelu Lincoln Continental Town Car z lat 1977-1978. Jest to model luksusowy, który w grze, jak i w życiu realnym, osiąga bardzo duże wymiary. Lincoln Continental to linia aut, która cieszyła się popularnością w Ameryce. Podróżowały nimi takie osobistości jak Elvis Presley czy inne amerykańskie elity, chociażby prezydenci USA. Sama linia tych aut słynie z tego, że spopularyzowała i uczyniła standardem w segmencie premium innowacyjne technologie, takie jak elektryczna regulacja siedzeń czy automatyczna klimatyzacja. Poza tym miała znaczący wpływ na produkcję aut premium przez swój luksus, komfort i popularność wśród elit. Na naszym serwerze aktualnie z salonu wyszło jedynie 48 sztuk tego pojazdu, a właścicielem pierwszego wypuszczonego egzemplarza tego klasyka jest @RaaF. Remingtona możecie zakupić w salonie za kwotę 170.000$ - 180.000$ z silnikiem 2.2. Na tym silniku osiąga on 164 km/h prędkości maksymalnej, ale przy kompletnym tuningu zwiększającym prędkość może osiągnąć 224 km/h.

XGwBbve.png

@Suzannee, jako jedna z posiadaczek pojazdu Remington, zgodziła się na udzielenie mi odpowiedzi na parę pytań.

vgC1HDp.png

P: @Perka | S: @Suzannee

P: Dlaczego zdecydowałaś się na zakup tego pojazdu?
S: Szczerze mówiąc, kupno pojazdu było podyktowane dodaniem walk lowriderów na serwerze, z których korzystałam tak mało, że finalnie zakup okazał się niezbyt trafiony, ale to raczej kwestia słomianego zapału w tym przypadku, trafiając ukośnie w strzałki proste.

P: Co podoba Ci się w nim najbardziej?
S: Najbardziej, akurat w przypadku Remingtona, kwestie tuningu wizualnego, a dokładnie dodatków na zderzakach.

P: Czy testowałaś możliwości hydrauliki w specjalnej strefie dla lowriderów?
S: Oczywiście, testowałam i to niejednokrotnie. Spędziłam też dłuższą chwilę, ogrywając wszystkie dostępne piosenki i mimo że moje palce wydają się na skoordynowane, wcale w tym przypadku takie nie są. Dawało mi to mnóstwo zabawy, a przede wszystkim walenia pięścią w stół, kiedy traciłam streak kliknięć.

P: Jakie są Twoje preferencje kolorystyczne dla tego typu samochodu?
S: Nie mam preferencji kolorystycznych. Gdyby popatrzeć na moją bazę pojazdów, to każdy jest z innej parafii i jak to u kobiet bywa - w zależności od humoru wybierany jest kolor odpowiedni dla danej wizji, niekoniecznie zgrywający się z rodzajem pojazdu.

P: Czy chciałabyś mieć na serwerze możliwość upiększenia swojego pojazdu poprzez paintjoby?
S: Gdybym mogła dodać płomienie do mojego Remingtona, to myślę, że zyskałby jeszcze więcej w moich oczach i (na ten moment) jako ozdoba domku. Ogólnie zamysł paintjobów, według mnie, mógłby dość mocno zindywidualizować kolorowanie pojazdów.

P: Czy chciałabyś zakupić do swojej kolekcji jeszcze jakiegoś lowridera?
S: Jeśli miałabym wybierać jeszcze jakiegoś lowridera, byłby to Hermes. Dlaczego? Z absolutnie głupich pobudek, takich jak nazwa czy najbardziej przemawiający aspekt wizualny. Raczej nie ma w tym ukrytego dna.

c8lygdy.gif

PA0Cack.png

Kolejnym samochodem branym pod lupę jest Tornado, którego jest zdecydowanie więcej niż jego poprzednika. Na serwerze wykupiono już 91 sztuk tego klasyka, co czyni go najpopularniejszym lowriderem. Pierwsza sztuka należy do @Fighet. Tornado jest dostępne w salonie za nieco niższą cenę, mianowicie 60.000$ - 65.000$ z silnikiem 1.8. Na podstawowym silniku osiąga 150 km/h, a na kompletnym tuningu 197 km/h.
Tornado jest wzorowane na Chevrolecie Bel Air. Przednia część jest podobna do II generacji z 1957 roku, natomiast tył do modelu z 1958 roku. Chevrolet Bel Air w latach 50. XX wieku był ikoną amerykańskiej wolności, szczególnie w 1955 roku, kiedy na rynku zadebiutował model z silnikiem V8, który radował posiadaczy swoją niespotykaną mocą. Ta linia aut słynie ze swojego designu, który łączy klasykę z luksusem, choć wciąż były to samochody klasy średniej. Ich niepowtarzalny styl cechował się wieloma detalami w chromowanej wersji, a kolorystyka, w której występowały, dawała możliwość personalizacji i dostosowania do własnego gustu. Bel Air zyskał również uznanie w różnych lokalnych wyścigach dzięki swojemu silnikowi V8 i idealnej bazie pod różne wyścigowe modyfikacje – dzięki tym zaletom ten model samochodu uczestniczył również w lokalnych amatorskich rajdach.

XGwBbve.png

Właściciel Tornado, @DarXe.mnr, mając chwilę czasu, podzielił się zdaniem odnośnie tego samochodu, jak i jego otoczki.

vgC1HDp.png

P: @Perka | Da: @DarXe.mnr

P: Dlaczego zdecydowałeś się na zakup tego pojazdu?
Da: Ten pojazd został zakupiony tylko dlatego, że akurat wtedy zauważyłem, że jest do zgarnięcia ID 54888, a ja lubię kupować takie pojazdy.

Da: Tornado jest dla mnie wyjątkowy, szczególnie podoba mi się w nim jego VID 54888.

P: Czy testowałeś możliwości hydrauliki w specjalnej strefie dla lowriderów?
Da: Teraz druga strona medalu! Kiedy dodano możliwość udziału w zawodach lowriderów, inwestor @Domanu.mnr zaproponował mi niesamowitą ofertę. Odkupił ode mnie pojazd Tornado i zamontował w nim hydraulikę, by móc powalczyć na arenie lowriderów. Wtedy był na nie wielki hype i ciężko było je znaleźć w salonie. Ostatecznie pojazd został przeze mnie odkupiony za większą kwotę, powiększoną o koszt zamontowania hydrauliki; również i ja przetestowałem możliwości tego pojazdu.

Da: Kolor pozostał taki, w jakim pojazd wyjechał z salonu! Pan Sztuczna Inteligencja podpowiedział, że są to kolory: RGB (170, 173, 142) – zgaszona szałwiowa zieleń lub pastelowa oliwka; RGB (155, 159, 157) – gołębi szary lub chłodny szary z domieszką zieleni.

P: Czy chciałbyś mieć na serwerze możliwość upiększenia swojego pojazdu poprzez paintjoby?
Da: Jeśli byłyby takowe dodane, to na pewno każdy z graczy chciałby skorzystać; to pytanie powinno mieć tylko odpowiedź na „TAK”! Oczywiście, raczej nie dostalibyśmy możliwości malowania na unikatowe paintjoby, chyba że za pewną kwotę powyżej 100.000$.

P: Czy chciałbyś zakupić do swojej kolekcji jeszcze jakiegoś lowridera?
Da: Tak, jeśli ktoś ma lowridery z UID xx777, to chętnie odkupię – zapłacę nawet o 20% więcej, niż wynosi cena pojazdu.

olmcTG9.gif

PA0Cack.png

Następnym przedstawicielem tej oldschoolowej grupy pojazdów jest Savanna. Ci, którzy grywali w GTA: SA, mogli często ją spotkać w okolicach Grove Street. Ten pojazd jest wzorowany na Chevrolecie Impala z lat 1963-1964. Salon lowriderów sprzedał 49 sztuk tego modelu, a pierwszym szczęśliwcem, który go nabył, jest @EuzebiuszSavanna jest drugim najdroższym lowriderem na serwerze, cena salonowa to 220.000$ - 225.000$ z silnikiem 2.3. Prędkość, jaką osiąga, to 164 km/h, a z ECU V4 oraz zestawem torowym to 221 km/h.

XGwBbve.png

Posiadaczem tego prestiżowego samochodu, jakim jest Savanna, jest @InspektorKnucik. Znalazł dla mnie odrobinę swojego czasu i odpowiedział na pytania.

vgC1HDp.png

P: @Perka | IK: @InspektorKnucik

P: Dlaczego zdecydowałeś się na zakup tego pojazdu?
IK: Prawdę mówiąc, trafiła mi się okazja nabycia go w dobrych pieniądzach. Stwierdziłem więc, że mam trochę wolnej gotówki i oto jestem szczęśliwym posiadaczem Savanny. Był to kolejny pojazd, który trafił do mojej skromnej kolekcji lowriderów, gdzie na tamten moment dodatkowo byłem posiadaczem Voodoo oraz Remingtona, o ile mnie pamięć nie myli. Kolejnym powodem zakupu było to, iż jest to jedyny dostępny lowrider czteroosobowy, który sprawdził się idealnie z racji tego, że gramy razem właśnie w czwórkę. Do tego sama w sobie Savanna jako lowrider pasuje do klimatu San Andreas. No i co najważniejsze, zdecydowałem się właśnie na nią przez to, że strasznie podobają mi się nietypowe i rzadko spotykane samochody.

IK: Głównie sam fakt, że furka jest na swój sposób oryginalna i rzadko widywana na drogach. Mocno się wyróżnia na tle wszystkich „szarych Sultanów” i temu podobnych (żeby nie było, sam jestem właścicielem szarego Sultana). Moim zdaniem, jako lowrider z hydrauliką, razem ze Slamvanem skaczą najlepiej ze wszystkich innych pojazdów w tej kategorii.

IK: Owszem, kilka razy mi się zdarzyło, w tym na specjalnym evencie, na którym do wygrania była gotówka, Voodoo z hydrauliką oraz Majestic z Hermesem w specjalnych malowaniach. Na początku wydarzenia nieskromnie powiem, że szło mi najlepiej, ale to była tylko kwestia czasu, kiedy pojawili się mocniejsi przeciwnicy i mnie zdeklasowali. Gratulacje dla @reezen oraz @Wejperson za dwie główne wygrane, grubo tam pozamiataliście.

IK: Właściwie odpowiada mi kolor taki, jaki jest, czyli ciemnoczerwony. Może kiedyś, jak mi się znudzi, zmienię go na jakiś inny, również koniecznie „kolorowy”, ale na chwilę obecną przy nim zostanę.

P: Czy chciałbyś mieć na serwerze możliwość upiększenia swojego pojazdu poprzez paintjoby?
IK: Oczywiście, że bym chciał. Nie dość, że nadałoby to przede wszystkim lowriderom drugiego i pewnie krótkiego życia, to do tego każdy mógłby po części siebie wyrazić. Na pewno byłaby większa różnorodność pojazdów na serwerze. Co do dodawania paintjobów, gdzieś mi się przewinął pomysł na dodanie nowego biznesu zajmującego się tym, aczkolwiek dla mnie to słaby pomysł. Lepiej sprawdziłyby się osobne warsztaty lub dodanie takiej możliwości tunerom wizualnym; od biedy można by dodać taką opcję u lakiernika bądź w komponentach.

IK: Na chwilę obecną jestem właścicielem wyżej wymienionych Savanny, Voodoo, Remingtona, a do tego Slamvana. Do skolekcjonowania wszystkich brakuje mi jeszcze Blade’a, Broadwaya, Hermesa, Tornada oraz Majestica z Tahomą, jeśli można te dwa ostatnie podciągnąć. Takim moim „must-have’em” na pewno jest Tornado, po części wzorujące się na starym Chevrolecie Impala, który to też jest takim moim, można powiedzieć, pomniejszym „dream-carem” w prawdziwym życiu. Co do reszty, zobaczymy, co nam czas przyniesie.

izefQ1L.gif

PA0Cack.png

Pod lupę brany jest również pojazd Voodoo, który poniekąd jest bratem Savanny ze względu na to, że również jest wzorowany na Chevrolecie Impala, ale z lat 1959-1960. Obecnie na serwerze gracze posiadają 46 sztuk tego modelu, a pierwszym nabywcą jest @Zlomiarz.Voodoo salonowo kosztuje 150.000$ - 160.000$ z silnikiem 2.2. Prędkość maksymalna, jaką osiąga na podstawowym silniku, to 168 km/h, a z pełnym ulepszeniem 230 km/h.

XGwBbve.png

Jedno z wyjątkowych na serwerze Voodoo cieszy swoją obecnością w kolekcji @MING, zatem był on celem mojego wywiadu, na który był bardzo chętny.

vgC1HDp.png

P: @Perka | M: @MING

P: Dlaczego zdecydowałeś się na zakup tego pojazdu?
M: Pojazd wygrałem w evencie związanym z muzycznymi walkami lowriderów, w którym wykręciłem trzeci najlepszy wynik.

M: W Voodoo bardzo podoba mi się jego klasyczny wygląd, stylizowany na prawdziwego, rasowego lowridera.

M: Hydraulika w moim Voodoo nie była tak mocno eksploatowana jak ta, która znajdowała się w Slamvanie. Arena Lowriderów to piękne miejsce, w którym w rytm muzyki możemy wykręcać fajne wyniki, bujając się swoją cudną furką.

M: Dla mnie idealne kolory lowriderów to zielony, fioletowy albo żółty. Kto wie, może podświadomie ma to związek z kolorystyką gangów w GTA: San Andreas?

M: To bardzo ciekawe pytanie! Nie dam konkretnej odpowiedzi na to pytanie, a to dlatego, że z jednej strony subtelne paintjoby jak ten, który był w Majesticu za drugie miejsce walk lowriderów, bardzo fajnie urozmaiciłyby wygląd samochodów, ale jest też druga strona medalu. Dla osób, które po długiej i ciężkiej walce na arenie lowriderów zdobyły pierwsze oraz drugie miejsce na evencie i stały się posiadaczami pojazdów z tak unikalnym paintjobem, wprowadzenie tych samych paintjobów dla wszystkich graczy byłoby niesprawiedliwe.

M: Tak, bardzo chciałbym zakupić do swojej kolekcji Hermesa.

JxxHx4Z.gif

PA0Cack.png

Z racji tego, że Savanna oraz Voodoo wzorowane są na tym samym modelu, lecz z różnych lat, ogólne ciekawostki o Chevrolecie Impala umieścimy w odrębnym miejscu artykułu. Sama nazwa Impala została zainspirowana afrykańską antylopą – impalą zwyczajną, co miało symbolizować grację i szybkość. Śmiało można powiedzieć, że te Chevrolety również były ikonami Ameryki w tamtych latach poprzez prestiż, furorę i osiągi, a szczególnie przez aspekty wizualne, ze względu na to, że były jednymi z ostatnich, przy których nie patrzono na budżet podczas stylizacji. Kolejną ciekawostką jest to, że Impale, mimo swoich predyspozycji do bycia lowriderami, takich jak miękkie zawieszenie czy ogromne nadwozie, również pojawiały się w wyścigach NASCAR czy w drag racingu, co udowadniało, że masa niekoniecznie oznacza niskie osiągi.

XGwBbve.png

Dziękuję wszystkim serdecznie za przeczytanie mojego pierwszego tego typu artykułu. Mam nadzieję, że przypadł Wam do gustu. Z tego miejsca również chętnie zapraszam do zapoznania się z innymi materiałami, które z pełnym zaangażowaniem przygotowała dla Was reszta ekipy Redakcji Prasowej Project News!

cSH90AO.png

Dla Redakcji Prasowej Project News:

4WuSt8U.pngIE1EcvT.png

Edytowane przez Veirdness
  • Super 13

Świetnie przygotowany artykuł o lowriderach! Cieszę się, że Perka spośród 91 innych Tornado wybrała właśnie mój 82ns 54888 VID, to 1,098% szans, chociaż nie wiem czym mogła się kierować przy wyborze 😄

Powiem wam jeszcze ciekawostkę - Tornado 83ns również należał do mnie! A dokładnie VID 55005 (również wyjątkowe). Został odkupiony przez @Paweel.mnr w celu zamontowania hydrauliki i wzięcia udziału w zawodach lowriderów!

• Super 4

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.