Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - "Co w trawie piszczy?" Styczeń'26

Perka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

C9sxszh.png

XGwBbve.png

Witajcie, drodzy czytelnicy! Pierwszy miesiąc tego roku minął równie szybko, jak Schafter znikający z salonu Doherty. Jak tam Wasze postanowienia noworoczne? Dalej się ich trzymacie? Zimowe mrozy nie zahamowały naszych działań; pełna werwy i zapału ekipa redakcyjna przygotowała dla Was kolejne, jak i pierwsze w tym roku wydanie serwerowej gazetki. Opatuleni kocem oraz z ciepłym napojem zapraszamy do comiesięcznego przeglądu tego, co wydarzyło się na serwerze!

zMGu80t.png

Najlepszy Supporter: @xPawel69
Najlepszy Moderator: @Szender
Najlepszy Administrator: @Banan99
Najlepszy Senior Administrator: @Suzannee
Najlepszy Administrator RCON: @Zebra
Najlepsza frakcja: San Andreas Transport Corporation
Najlepszy biznes: ProjectFM
Najlepszy lider frakcji: @zwinny.
Najlepszy lider biznesu: @MrBeast
Najlepsza organizacja: La Cosa Nostra
Największy odwalacz: @EndriuK & @donnie
Najlepsza praca na serwerze: Transport kontenerów
Najlepszy tuner: @Montz_
Najlepszy pracownik frakcji: @DarXe.mnr & @kubunio12345
Najlepszy pracownik biznesu: @v.vacat & @Somandi
Pracuś miesiąca: @DarXe.mnr
Serwerowy Nolife: @DarXe.mnr
Słowo miesiąca: ’hambcio

sKKUFiT.png

03.01.2026
Supporter @lunek zostaje usunięty z szeregów administracji z powodu faworyzowania innych graczy.

06.01.2026
Supporter @HoolyWeed. opuszcza szeregi administracji w wyniku osobistej decyzji.

09.01.2026
Administrator 
@mowmififi opuszcza szeregi administracji w wyniku osobistej decyzji.

11.01.2026
Administrator @Mario92 opuszcza szeregi administracji w wyniku osobistej decyzji.

15.01.2026
Supporter @yellowpreston powraca w szeregi administracji serwera.

19.01.2026
Moderator @slever opuszcza szeregi administracji w wyniku osobistej decyzji.

21.01.2026
Moderator @Barson.bec opuszcza szeregi administracji w wyniku osobistej decyzji.
Supporter @Draxen powraca w szeregi administracji serwera.

23.01.2026
Supporter @xanny opuszcza szeregi administracji w wyniku osobistej decyzji.

27.01.2026
Supporter @HoolyWeed. powraca w szeregi administracji serwera.

28.01.2026 
Supporter @Jahowski zostaje awansowany na rangę Moderator.
Supporter @emploi.fg zostaje awansowany na rangę Moderator.
Supporter @Puczy zostaje awansowany na rangę Moderator.
Supporter @Wujaszek. zostaje awansowany na rangę Moderator.
Supporter @Kaczorowskyyy zostaje awansowany na rangę Moderator.
Supporter @tomsesik zostaje awansowany na rangę Moderator.
Moderator @FiQs zostaje awansowany na rangę Administrator.
Moderator @Kacp3r zostaje awansowany na rangę Administrator.
Administratorka @Suzannee zostaje awansowana na rangę Senior Administrator.

31.01.2026
Moderator @EnoNeK opuszcza szeregi administracji w wyniku osobistej decyzji.

j0CiA0N.png

San Andreas Police Department

23.01.2026
Commander @jerry. odchodzi z frakcji na własne życzenie.

San Andreas Medical Department

08.01.2026
Ordinator @NerVous pomyślnie przechodzi okres próbny.

San Andreas Fire Department

06.01.2026
@Bebek odchodzi na stopniu District Chief, tym samym zostaje on umieszczony na liście Zasłużonych.

San Andreas Transport Corporation

30.01.2026
Nadzorca @dister zostaje awansowany na rangę Menadżer.

San Andreas Road Assistance

01.01.2026
Brygadzista @AGO_Miki odchodzi z frakcji na własne życzenie, jednocześnie ponownie otrzymuje on miano Zasłużonego.

02.01.2026
Starszy Inspektor @Mioszek decyzją Zarządu zostaje powołany na stanowisko Szkoleniowca, na okres próbny jednej akademii.
Młodszy Operator @szymmuh decyzją Zarządu zostaje powołany na stanowisko Szkoleniowca, na okres próbny jednej akademii.

23.01.2026
Starszy Inspektor @Mioszek przechodzi okres próbny z wynikiem pozytywnym, jednocześnie staje się pełnoprawnym Szkoleniowcem frakcji.
Operator @szymmuh przechodzi okres próbny z wynikiem pozytywnym, jednocześnie staje się pełnoprawnym Szkoleniowcem frakcji.

29.01.2026
Pracownik @CzajKA odchodzi z frakcji na własne życzenie, jednocześnie powraca on na miano Zasłużonego.

Radio ProjectFM

23.01.2026
DJ
 @Vin* ukończył okres próbny Szkoleniowca z wynikiem pozytywnym, tym samym pozostaje Opiekunem Szkółki.

Racing Club

20.01.2026
Zastępca Kierownika
 @Antus** zostaje awansowany na rangę Kierownik.

Posorants Group

29.01.2026
Starszy Ekspert @Montz_ zostaje awansowany na rangę Kierownika, tym samym dołącza do Zarządu biznesu.
Ekspert @mat17 zostaje awansowany na rangę Kierownika, tym samym dołącza do Zarządu biznesu.

beoTEZ5.png

25.01.2026

- Pojazd Regina został dodany do salonu Doherty

iY0U75M.png

W styczniu przyjrzeliśmy się sylwetce gracza @DarXe.mnr.

Sebastian, bo tak nazywa się gracz, którego pragniemy Wam przedstawić, ma 27 lat. Z zawodu jest technikiem informatykiem, jednakże nie postanowił rozwijać się dalej w tym kierunku. Nie wybrał studiów, ponieważ forma nauki na uczelni nie była dla niego odpowiednia i satysfakcjonująca – w wielkim skrócie, nie lubił się uczyć. Zamiast studiów postanowił robić to, co kocha. Już od gimnazjum miał zajawkę do tworzenia tabelek rozliczeniowych w Excelu do firmy na truck serwerze SA:MP – zbierał dane i je analizował. W życiu obrał jednak drogę pracy fizycznej. Pracuje od 5 lat na magazynie, ponieważ lubi pracować z ludźmi. Jest spokojnym człowiekiem, który lubi porządek – gdy wystąpi jakiś zgrzyt między ludźmi, to on jako pierwszy go hamuje, by nie wszczynać zbędnych kłótni. Jednak każdy jest człowiekiem i każdemu zdarza się czasem wybuchnąć. Jeżeli przydarzy się to Sebastianowi, to stara się on nikogo nie urazić. Sebastian uważa siebie za tajemniczego człowieka. Podkreśla, że świat gry jest dla niego oddzielony grubą linią od świata realnego – nie miesza on znajomych z ProjectRPG ze znajomymi w prawdziwym świecie. W przeszłości Sebastiana można było spotkać pod nazwą DrakenX6, głównie na serwerach Minecraft. Interesuje się piłką nożną, siatkówką, podróżami rowerowymi oraz biegami na długie dystanse, nawet takie po 15-20 km.
Sebastian po raz pierwszy na serwerze ProjectRPG pojawił się 29 lipca 2022 roku, o godzinie 02:09. Była to jednak krótka wizyta – opuścił serwer najprawdopodobniej z powodu późnej pory, a następnie na dłuższy czas zapomniał o świecie MTA. W tamtym okresie miał przerwę od gry, spowodowaną upadkiem truckerskiego serwera PTS, na którym grał. To właśnie społeczność PTS odegrała kluczową rolę w jego powrocie do gry. Paru znajomych z upadłego serwera zaprosiło go na ProjectRPG i właśnie od tego czasu Sebastian postanowił zadomowić się na naszym serwerze. Jako pierwszą pracę wybrał magazyniera, gdyż w życiu realnym również to była jego pierwsza praca – regularnie zajmował czołowe miejsca w rankingu pracy. W tamtym okresie na magazynie wyróżniała się również dziewczyna o nicku Wercia, której nigdy nie udało mu się prześcignąć. To właśnie ta rywalizacja na magazynie była dla niego dużą motywacją do dalszej rozgrywki. Na magazynie Sebastian grał aż do momentu zdobycia 9500 RP. W tym czasie kupował różne pojazdy, z których najdroższym było NRG-900, kupione za 1,2 miliona. Posiadał on również pojazdy na zestawach wyścigowych i torowych z charakterystycznymi malinowymi lampami i rejestracją „MALINA”. Podczas pracy na magazynie zaczął również udzielać pożyczek, w głównej mierze dlatego, że nie miał pomysłu, jak wydać pieniądze. Początkowo każdą pożyczkę realizował w urzędzie, nagrywając przy tym klipy z zawieranych umów, chociaż nie było to wymagane. Po dłuższym czasie spróbował pracy rajdowca, którą porzucił stosunkowo szybko - po wbiciu 15 poziomu. Następnie przetestował pracę szambiarza, która okazała się strzałem w dziesiątkę – w zaledwie trzy miesiące wbił maksymalny poziom w tej pracy! Przez pewien czas jego aktywność ograniczała się głównie do odbierania nagród dziennych, udzielania pożyczek, a praca szambiarza pozwalała mu na długie przebywanie na trybie AFK, co było normą w tej pracy. W międzyczasie próbował także innych prac, realizując zadania dzienne. Spędził również trochę czasu w kopalni – wykopał dokładnie 85 diamentów, co wie z pełną precyzją, ponieważ prowadził własne statystyki w Excelu. Przełomowym momentem w rozgrywce Sebastiana były piąte urodziny serwera ProjectRPG, kiedy to dodano nową pracę – Transport kontenerów. Podczas wakacyjnego eventu Sebastian zdominował tę aktywność, zarabiając około 2,7 miliona w ciągu jednego miesiąca! Już 4 lipca 2025 roku miał tę pracę w pełni ulepszoną. Aktualnie ma 9800 przesyłek i utrzymuje pozycję TOP 1 w ogólnym rankingu pracy. Pod koniec lutego planuje przekroczyć barierę 10 000 kursów na lawetach. Z czasem postanowił jednak zmienić swój kierunek rozwoju. Od dawna chciał dołączyć do frakcji, która nie byłaby skomplikowana ani oparta na rozbudowanym RP – wybór padł na San Andreas Transport Corporation. 4 października otrzymał uprawnienia po udziale w spotkaniu, a już 8 października awansował z rangi Adepta na Nowego Kierowcę! Na początku starał się pogodzić pracę we frakcji z transportem kontenerów. Rozstanie z lawetami i konwojami – zwłaszcza tymi odbywanymi z @Domanu.mnr, nie było dla niego łatwe. W tygodniach od 4 do 11 oraz od 11 do 18 października wyrobił wystarczającą liczbę minut, aby otrzymać plusa we frakcji. Postanowił jednak podnieść poprzeczkę i zaatakować rekord międzyfrakcyjny należący do @JACA^PREZE$, wynoszący 6222 minuty. Sebastian pobił go 25 października, ustanawiając wynik 6369 minut! Dzień przed swoimi urodzinami, 31 stycznia, awansował we frakcji SATC na rangę Transportera, dzięki czemu już od soboty mógł świętować, jeżdżąc Sultanem – co uznał za wyjątkowo udany prezent urodzinowy. Podczas swojej drogi frakcyjnej, dokładnie 15 grudnia, spotkała go niespodziewana wyrywka od @TheDreamer, która zakończyła się degradacją o jeden stopień.

HvAc9eC.png

v: @v.vacat | b: @bolkaa

v: Dzień dobry! Z tej strony @v.vacat, Starszy Publicysta z Redakcji Prasowej Project News. Czy zechciałbyś udzielić mi wywiadu do następnego wydania „Co w trawie piszczy?”?
b: Cześć! Chętnie z Tobą porozmawiam.

v: Cieszę się! Naszą rozmowę chciałbym zacząć od prośby, abyś przedstawił się naszym czytelnikom.
b: Dobrze. Nazywam się Kamil, należę do dosyć starszej części serwera. Pochodzę z województwa podlaskiego, z małej miejscowości, około 30 km od Białegostoku. Dosyć niedawno przeprowadziłem się do centrum wraz ze swoją partnerką. Na co dzień jestem właścicielem firmy zajmującej się nieruchomościami.

v: Miło mi Cię poznać, Kamilu! Chciałbyś mi coś opowiedzieć o swoim hobby? Co takiego sprawia, że zapominasz o stresie dnia codziennego?
b: Moim głównym hobby jest motoryzacja. Co za tym idzie, w wolny dzień lubię pogrzebać przy aucie.

v: Można śmiało stwierdzić, że jak Ci się coś popsuje w aucie, to od razu jesteś w stanie temu zaradzić! Przejdźmy do poznania Cię, ale na serwerze ProjectRPG. Powiedz mi, proszę, jak rozpoczęła się Twoja przygoda z grą na serwerze?
b: Na serwer trafiłem przez @Malwarebytes.exe oraz jeszcze jednego znajomego na początku roku 2023. W tamtym czasie przenieśliśmy się z innego serwera i to właśnie wtedy pokazano mi ProjectRPG. Od tamtego momentu grałem w MTA sporadycznie. Dopiero od maja 2023 roku zacząłem stałą grę na serwerze.

v: Na serwerze grasz już prawie 3 lata, co pozwala mi stwierdzić, że przez ten czas zdołałeś już osiągnąć całkiem sporo. Czy zechcesz zdradzić, co należy do Twoich największych osiągnięć podczas tych 3 lat rozgrywki na ProjectRPG?
b: Przez ten czas zdołałem uzbierać sporą kolekcję aut, lecz moim największym osiągnięciem na serwerze jest dostanie się do administracji oraz późniejszy awans na stanowisko Moderatora.

v: Chciałbyś opowiedzieć mi o tym, jak zaczęła się Twoja przygoda w ekipie serwera? 
b: Moja historia w ekipie serwera zaczęła się dosyć spokojnie, lecz jak to bywa na początku, stres był, żeby nic przypadkiem nie odwalić.

v: W tym miejscu warto zadać Ci pytanie. Czy jesteś zadowolony ze swoich działań jako Moderator na serwerze ProjectRPG?
b: Jestem jak najbardziej zadowolony ze swojego działania w administracji. Osobiście nie mam pomysłów, co chciałbym zmienić w tej roli.

v: Na uwagę zasługuje również fakt, że jesteś we frakcji San Andreas Fire Department. Dlaczego akurat zdecydowałeś się na tę frakcję i co obecnie w niej robisz?
b: Moja przygoda we frakcji San Andreas Fire Department rozpoczęła się 25 maja 2024 roku. Przebywałem we frakcji dosyć długo, zdobywając stopień Engineer. Następnie odszedłem z frakcji, aby spróbować swoich sił we frakcji San Andreas Police Department. Niedawno powróciłem w szeregi frakcji na stopień Senior Firefighter. We frakcji piastuję rolę Szkoleniowca oraz Lidera jednostki lotniczej

v: Aktualnie nie jesteś w żadnym serwerowym biznesie. Z czego wynika taki stan rzeczy? Planujesz w przyszłości zasilić któryś z biznesów swoją osobą?
b: Nie mam w planach dołączać do biznesów, ponieważ mnie to nie kręci. Na wszelkich eventach jestem zazwyczaj jako członek frakcji, zabezpieczając teren.

v: Zwróciłem również uwagę na to, że jesteś w organizacji Triada. Chciałbyś mi coś powiedzieć o tej organizacji?
b: Z organizacją, w której przebywam, jestem związany od początku. Posiadałem stopień Zastępcy Lidera, lecz zwolniłem to stanowisko i przebywam na randze Zasłużonego.

v: To było ostatnie pytanie, które dla Ciebie przygotowałem! Czy chciałbyś kogoś pozdrowić, korzystając z okazji, że występujesz na łamach Project News?
b: Pozdrawiam @Simson*@mowmififi@FiQs@Testo. oraz świętej pamięci @Malwarebytes.exe.

L9Sv1zh.png

r1

r2

8eybfgF.png

Realizacja: Starsza Reporterka @Perka

Pierwsze miejsca plebiscytu: Dyrektor @MrBeast 
Zmiany w administracji: Starszy Publicysta @v.vacat
Ważniejsze zmiany we frakcjach/biznesach:  Starsza Dziennikarka @dercia
Serwerowe aktualizacje: 
Starszy Reporter @Kajzersky 
Sylwetka gracza: Starszy Reporter @LeeRamirez
Wywiad z członkiem ekipy: Starszy Publicysta @v.vacat
Ankieta: Kierownik @Veirdness

Edytowane przez Veirdness
  • Super 23

Świetnie zredagowana sylwetka, super wywiad z moderatorem. Podsyłając dane dla redaktora spędziłem łącznie 2 noce by zebrać to w całość - ciężko opisać kilka lat rozgrywki w 10 zdaniach, także trzeba było się rozpisać 😄 

• Super 3
  • Lubię to! 1
  • WOW! 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.