Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Królowie giełdy. Wywiad z graczem AndrzejMokirka

LeeRamirez
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

KFj3gpe.png

M3o7SmR.png

Witajcie, drodzy czytelnicy! Z tej strony Praktykant @LeeRamirez z Redakcji Prasowej Project News. Jeżeli jesteście częstym gościem na giełdzie, z pewnością znacie naszego dzisiejszego gościa! Rozwija on swój biznes w głównej mierze na średniej giełdzie znajdującej się w Las Venturas, gdzie spędza wiele godzin w poszukiwaniu jak najlepszych ofert. Zapraszam was na rozmowę z nikim innym, jak @AndrzejMokirka! Gorąco zapraszam do lektury!

vgC1HDp.png

L: @LeeRamirez | A: @AndrzejMokirka

L: Witam, z tej strony Praktykant @LeeRamirez z Redakcji Prasowej Project News. Czy masz czas, aby odpowiedzieć na kilka pytań dla naszych czytelników?
A: Jasne, wszystko w porządku.

L: Świetnie! Niewątpliwie jesteś ciekawą personą na serwerze. Mógłbyś opowiedzieć nam coś o sobie, czym się zajmujesz?
A: Nazywam się Przemek, mam 20 lat. Na co dzień zajmuję się motoryzacją. To nie tylko moja praca, ale przede wszystkim duża pasja. Z wykształcenia jestem ekonomistą, jednak z czasem poczułem, że to właśnie mechanika jest tym, z czym chcę wiązać swoją przyszłość. Pracuję jako mechanik, a po godzinach dodatkowo dorabiam, zajmując się handlem motocyklami. Motoryzacja od zawsze była obecna w moim życiu i w dużej mierze to właśnie wokół niej wszystko się kręci.

L: Ekonomista-mechanik, idealne wykształcenie, aby zająć się handlem pojazdami! Jak nauczyłeś się mechaniki? Kształciłeś się z Internetu, czy miałeś jakieś swoje osobiste źródło wiedzy?
A: W dużej mierze jestem samoukiem. Sporo nauczyłem się metodą prób i błędów, część wiedzy czerpałem z Internetu - filmów, forów czy poradników. Dużo dały mi też rozmowy i podpatrywanie pracy innych, bardziej doświadczonych osób. Z czasem wszystko zaczęło się układać w całość i dziś mogę powiedzieć, że to połączenie praktyki, własnych błędów i nauki od innych dało mi najwięcej.

L: Wybrałeś ciekawą ścieżkę, ponoć wielu ludzi pracuje w zupełnie innej dziedzinie, niż tej, której się uczyli. Skoro już poznaliśmy Twoją osobę poza światem MTA, pragnąłbym Cię poprosić o przedstawienie swojej postaci na ProjectRPG.
A: Jestem @AndrzejMokirka. Na serwerze ProjectRPG zajmuję się głównie handlem już od około dwóch lat, praktycznie od samego początku mojej przygody na serwerze. Z czasem handel stał się moim głównym zajęciem i tym, na czym najbardziej się skupiam.

VB67KsY.gif

L: Zajmujesz się handlem, na której giełdzie najbardziej rozwijasz swój biznes?
A: Można mnie spotkać praktycznie na każdej giełdzie, jednak najczęściej działam na giełdzie średniej, w przedziale 25 000 $ – 200 000 $. Z mojego doświadczenia wynika, że to właśnie tam jest najwięcej graczy realnie poszukujących aut zarówno na start, jak i na dalszy rozwój. Ten segment rynku jest najbardziej dynamiczny - auta sprzedają się szybko, zainteresowanie jest duże, a rynek cały czas „żyje”, co daje największe możliwości do skutecznego prowadzenia handlu.

L: Czym się kierujesz przy wyborze pojazdów? W jaki sposób trafnie wybierasz cenę, za którą chcesz sprzedać nabyty pojazd?
A: Przy wyborze aut na handel kieruję się przede wszystkim zapotrzebowaniem rynku. W praktyce mogę kupić niemal każde auto, ale najczęściej inwestuję w modele, które w danym momencie sprzedają się najlepiej, obecnie są to np. Willard czy Flash. Ceny wyliczam głównie sam, bazując na doświadczeniu i obserwacji rynku. Czasami wspomagam się kalkulatorem z forum, jednak ostateczna kwota zawsze zależy od aktualnego popytu na dany model i sytuacji na giełdzie. Staram się ustalać ceny tak, aby były atrakcyjne dla kupujących, a jednocześnie opłacalne dla mnie.

L: Gdy szukałem odpowiedniej osoby do tego artykułu, zauważyłem, że na giełdzie posiadałeś wystawionych aż 9 pojazdów. Ile najwięcej miałeś wystawionych pojazdów?
A: Zdarzało się, że w jednym momencie miałem wystawionych około 20 pojazdów, licząc również kilka sztuk dostępnych równocześnie na innych giełdach.

L: Czy każdy pojazd sprzedajesz z zyskiem? Czy może zdarza się, że na jakimś modelu tracisz?
A: Nie każdy pojazd zawsze udaje się sprzedać z zyskiem. Zdarzają się wpadki, jednak z biegiem czasu jest ich coraz mniej. Najczęściej miało to miejsce na początku mojej przygody z handlem, kiedy dopiero uczyłem się rynku i wyceny pojazdów. Najbardziej niepewne są auta na niskim ID, ponieważ trudniej określić ich realną wartość i potencjał sprzedażowy.

L: Ile średnio czasu Twoje pojazdy stoją na giełdzie? Jak bardzo cierpliwym trzeba być, aby takowy samochód sprzedać?
A: Średnio moje pojazdy stoją na giełdzie około 3 dni. Zdarza się, że auto sprzedaje się praktycznie od razu, ale bywają też sytuacje, w których trzeba poczekać nawet ponad tydzień. W tym biznesie zdecydowanie przydaje się cierpliwość. Nie każde auto znajduje nabywcę od ręki, a czasem najlepszym rozwiązaniem jest po prostu dać mu chwilę.

L: Czy ta cierpliwość jest opłacalna? Ile realnie idzie wyciągnąć z tego biznesu tygodniowo?
A: Wszystko w dużej mierze zależy od ilości czasu, jaką mogę poświęcić na grę, oraz od aktualnej aktywności graczy. Najlepsze wyniki osiągam zazwyczaj w okresach zwiększonego ruchu, takich jak różnego rodzaju wydarzenia, święta czy długie weekendy, kiedy więcej osób ma wolne i spędza czas na serwerze. Również weekendy są zdecydowanie najbardziej opłacalne pod względem sprzedaży. Każdy tydzień wygląda jednak inaczej. Zdarzały się okresy, w których, mimo codziennego spędzania kilku dobrych godzin na serwerze, udawało mi się wyciągnąć „zaledwie” około 25k, co przy takim nakładzie czasu nie było szczególnie satysfakcjonujące. Z drugiej strony trafiają się też znacznie lepsze tygodnie, w których zysk potrafi oscylować w okolicach 100k.

R

L: Zatem jest to opłacalny biznes, z pewnością ciekawszy niż prace dostępne na naszym serwerze. Czy zechciałbyś się podzielić jakimiś wskazówkami dotyczącymi tego biznesu z naszymi czytelnikami?
A: Jeśli miałbym podzielić się wskazówką, to przede wszystkim nie sugerowałbym się w pełni kalkulatorem z forum. Może on być pomocny jako punkt odniesienia, ale nie zawsze pokazuje rzeczywistą wartość sprzedaży pojazdu.

L: I tym oto pytaniem zakończyliśmy nasz wywiad! Serdecznie dziękuję Ci za przedstawienie swojej osoby oraz za zapoznanie naszych czytelników z życiem handlarza na ProjectRPG! Na sam koniec, czy chciałbyś coś dodać od siebie, pozdrowić jakieś osoby?
A: Na sam koniec chciałbym serdecznie pozdrowić wszystkich handlarzy, a w szczególności: @Eryczek., @BOOMEK, @MarcinBazuka oraz @bubsoonhundaj. Pozdrawiam również osoby spoza świata handlu: @MajorEQ^OK, @MisFazii, @mariusz701 oraz @Jarek_browarek. Dzięki i do zobaczenia na ProjectRPG!

5V20MaL.png

Dziękuję gorąco za przeczytanie naszego wywiadu do samego końca! Z tego miejsca pragnę również zaprosić Was do lektury pozostałych artykułów, przygotowanych przez redaktorów Project News.

53k6Wl8.png

Dla Redakcji Prasowej Project News:

jvgP5oa.pngMIUEBgA.png

Edytowane przez MrBeast
  • Super 10

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.