Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Powrót na studia...

v.vacat
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

uCu5aV9.png

M3o7SmR_d.webp?maxwidth=760&fidelity=gra

Cześć drodzy czytelnicy! Z tej strony Reporter @v.vacat z Redakcji Prasowej Project News! W tym artykule chciałbym wam zrelacjonować rozpoczęcie roku akademickiego na ProjectRPG. Oprócz samego posłowia o rozpoczęciu kolejnego roku nauki studenckiej jest również część z wywiadami ze studentami, który są w naszej serwerowej społeczności. Zapraszam Was bardzo serdecznie do przeczytania!

PA0Cack_d.webp?maxwidth=760&fidelity=gra

Pierwszy października... lekki chłód, a w tle słychać szum wiatru i wirujących wokół liści. Jesienna aura oznacza tylko jedno, a jest to rozpoczęcie roku akademickiego na Greenglass College w Las Venturas. Dla większości to kontynuacja akademickich zmagań, a nawet przygotowywanie się do obrony swoich prac dyplomowych. Greenglass College ma szeroką gamę kierunków, w których każdy z pewnością znajdzie swoją niszę do samorozwoju. Korzystając z okazji, jaką była obecność na inauguracji roku akademickiego na Greenglass College spowodowana moją pracą w Redakcji Prasowej, miałem przyjemność porozmawiać ze studentami z tejże uczelni. Pytania, które dostawali moi rozmówcy, nie były przypadkowe. Zwłaszcza końcowa część naszych rozmów to część, która powinna szczególnie zainteresować osoby, które są w trakcie namysłu nad tym, czy warto rozwijać dalej swoją ścieżkę edukacyjną.

WqKAvNB.gif

XGwBbve_d.webp?maxwidth=760&fidelity=gra

Zapraszam was na pierwszą rozmowę ze studentem Greenglass College, a konkretnie moim pierwszym gościem jest @Kugi.
V: @v.vacat | K: @Kugi

V: Hej, jestem @v.vacat, Reporter z Redakcji Prasowej Project News. Czy zechciałbyś mi odpowiedzieć na kilka pytań związanych z twoją edukacją na Greenglass College?
K: Cześć! Jasne, chętnie z Tobą pogadam.

V: Przedstawisz się krótko czytelnikom?
K: Tak, oczywiście. Mam na imię Kuba oraz mam 23 lata. Jestem studentem trzeciego roku, a dokładnie 7 semestru na studiach stacjonarnych pierwszego stopnia. Moimi zainteresowaniami jest głównie motoryzacja, sport zwłaszcza piłka nożna oraz technologia szeroko pojęta, która nas otacza. 

V: Skąd decyzja o podjęciu studiów?
K: Myślę, że główną myślą, którą kierowałem się przy decyzji o zaczęciu edukacji w szkole wyższej, jest fakt posiadania jeszcze czegoś więcej niż to, co zdobyłem do tej pory. Sądzę, że tak samo, jak każdy z nas lubię progresować, na każdej płaszczyźnie życia. Do tej pory mam wykształcenie techniczne z zakresu logistyki w dziedzinie AU. 22 oraz AU. 32. Z racji dobrej predyspozycji do znajomości tej dziedziny postanowiłem kontynuować naukę o szczebel wyżej. Aktualnie licząc lata z rzędu ile "siedzę" w dziedzinie logistyki to wychodzi około 7 lat. Miałem aspiracje iść na studia informatyczne, lecz stwierdziłem, że nie wszystko, co brzmi interesująco, będzie w praktyce łatwe do przejścia. Dzięki moim przyjaciołom dostałem dużej motywacji, aby brnąć dalej w dziedzinie, w której dobrze się odnajduję. 

V: Jaki kierunek studiujesz oraz dlaczego wybrałeś właśnie ten?
K: Studiuję kierunek o nazwie Inżynieria Środków Transportu o specjalizacji Logistyka i Spedycja. Tak jak już wyżej wspomniałem, chciałem kontynuować swoją edukację w dziedzinie logistyki, w której na wstępie już posiadałem ponad podstawową wiedzę. Ponadto chciałem związać studia z moimi zainteresowaniami i to poniekąd wyszło, ponieważ miałem bardzo dużo elementów związanych z motoryzacją, czyli na przykład przedmiotu o nazwie "Podstawy diagnostyki". Razem z tymi oraz podobnymi zajęciami były one prowadzone w formie praktycznej, dzięki czemu zyskałem dużo praktycznej i przydatnej wiedzy.

xZhcosG.png

V: Jak się czujesz w związku z powrotem na studia? Jakie emocje Ci towarzyszą?
K: Szczerze powiedziawszy, zdążyłem już się przyzwyczaić do systemu rozpoczynania nauki od października do momentu zaliczenia sesji. Po tylu semestrach studiowania nie towarzyszą mi żadne euforyczne emocje tudzież negatywne. Do studiów podchodzę teraz na ostatnim semestrze zadaniowo, aby w dogodnym i najlepiej pierwszym terminie obronić pracę dyplomową oraz uzyskać tytuł inżyniera. 

V: Jak oceniasz swoją motywację do nauki wraz z początkiem nowego roku akademickiego?
K: Ja podchodzę do studiowania bardzo zadaniowo szczególnie w tym semestrze ostatnim, w którym aktualnie się znajduje. Jedyną moją małą motywacją jest otrzymanie świętego spokoju po (mam nadzieję) pozytywnie obronionej pracy inżynierskiej. Aczkolwiek moim zdaniem powinno się mieć pewien cel, do którego się dąży. 

V: Czy masz jakieś rady dla aktualnych bądź przyszłych studentów?
K: Dla aktualnych ciężko znaleźć coś, czego nie wiedzą, ponieważ wystarczy jeden (pierwszy) semestr, aby dany student wiedział wszystko, co jest przydatne podczas studiowania. Dla nowych aspirujących absolwentów szkół średnich, rozpoczynających edukację na studiach mogę powiedzieć, aby nie stresowały się nad na wyrost. Wszystko, co nowe w życiu będzie dla nas ogromnym bodźcem oraz wyzwaniem. Kwestia adaptacji w nowym otoczeniu oraz wytrwałości, chociaż tej minimalnej. Złota rada dla nowych to, aby zapamiętywać tytuły naukowe swoich wykładowców i odpowiednio je stosować, aby za głupotę „nie dostać po uszach". A i jeszcze jedno... Sekretariatu już nie ma i nie będzie... Od teraz jest dziekanat, a jego pracownicy często lubią być nie w sosie jak typowa "Pani z urzędu". 

V: Dziękuję Ci bardzo za rozmowę. Chciałbyś kogoś pozdrowić?
K: Chciałbym pozdrowić organizację Immortal Dynasty oraz MrBeasta wraz z Veirdness. Gratuluję Wam awansu! 

V: Dziękuję raz jeszcze za rozmowę. Życzę Ci wszystkiego dobrego, a przede wszystkim udanej obrony pracy dyplomowej! Do zobaczenia!
K: Również dziękuję oraz wzajemnie, do zobaczenia!

Kolejną osobą, z którą miałem przyjemność porozmawiać i również jest studentem Greenglass College, jest @xvqn_.
V: @v.vacat | X: @xvqn_

V: Hej, jestem @v.vacat, Reporter z Redakcji Prasowej Project News. Czy zechciałabyś mi odpowiedzieć na kilka pytań związanych z twoją edukacją na Greenglass College?
X: Hej, jasne. 

X: Nazywam się Karla, mam 23 lata, aktualnie jestem na 3 roku studiów. Na serwerze jestem we frakcji SAFD oraz w biznesie Posorants Group

X: Już idąc do technikum, planowałam iść na studia. Poszłam na nie, żeby nabyć nową wiedzę. 

V: Jaki kierunek studiujesz oraz dlaczego wybrałaś właśnie ten?
X: Studiuję marketing i sprzedaż ze specjalizacją e-marketing. Wybrałam ten kierunek, ponieważ jest on po części związany z kierunkiem, na którym byłam w technikum.

XrypJyz_d.webp?maxwidth=760&fidelity=gra

X: Trochę się stresuję obroną, poza tym, to czuję się jak co roku. 

V: Jak oceniasz swoją motywację do nauki wraz z początkiem nowego roku akademickiego?
X: Obecnie moja motywacja jest niska, brakuje mi chęci do nauki. 

X: Poza takimi typowymi to nie mam. 

V: Dziękuję Ci bardzo za tą krótką rozmowę. Życzę Ci wszystkiego dobrego w nowym roku akademickim i udanej obrony pracy licencjackiej!
X: Dziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie.

Ostatnim studentem Greenglass College, który zgodził się na udział w rozmowie, jest @Frontman..

V: @v.vacat | F: @Frontman.

V: Hej, jestem @v.vacat, Reporter z Redakcji Prasowej Project News. Czy zechciałbyś mi odpowiedzieć na kilka pytań związanych z twoją edukacją na Greenglass College?
F: Hej, jasne. Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem związanym ze studiami. 

F: Oczywiście. Nazywam się Wiktor, mam 21 lat i pochodzę z centralnej części Polski. Obecnie studiuje historie, a poza tym, co ująłem, interesuje się poza historią polską koleją, militariami, w wolnym czasie grywam również w gry strategiczne i symulator MaSzyna. Co do okresu historycznego — na bieżąco zajmuje się okresem po 1764 roku aż do czasów współczesnych, który najbardziej przypada mi do gustu. 

F: Chciałem coś robić po szkole i po zdanej maturze. Miałem na celowniku kilka kierunków, aczkolwiek ostatecznie padło na historie. Również zależało mi na tym, aby dać sobie przez ten czas na jeszcze głębsze poznanie samego siebie, wykorzystanie moich mocnych stron, ale również i zmierzenie się z tymi słabszymi. 

V: Jaki kierunek studiujesz i dlaczego wybrałeś akurat właśnie ten?
F: Tak jak wspominałem wyżej, obecnie studiuje historię. Wybrałem go ze względu na to, gdyż interesuje mnie ta dziedzina nauki, a samo słowo „studiować” oznacza „zgłębiać wiedzę na dany temat”, co idealnie wpisuje się w mój wybór.

sDIBgYY.png

F: Zdążyłem się już przyzwyczaić do studenckiego rytmu życia. O ile pierwszy raz wywoływał u mnie lekki niepokój i zastanowienie co do słuszności obranego kursu w życiu, o tyle aktualnie odczuwam dużo większą swobodę. 

F: Nie najgorzej. Fakt, faktem — wakacje, jak większość z nas potrafią rozleniwić człowieka, w końcu wakacje studenckie są dłuższe od tych, które są w szkołach. Z drugiej strony po to dano nam taki dłuższy okres wypoczynku, aby przygotować się na przyswojenie większej ilości materiału niż ten, który mamy w szkołach, do których my, jako studenci uczęszczaliśmy. 

F: Rad mam dosyć sporo, stąd pozwolę sobie w tym momencie na dłuższą wypowiedź:

1. Po pierwsze primo, ultimo — NIGDY nie wybierajcie kierunku studiów pod wpływem nacisku rodziny, przyjaciół, znajomych czy kogokolwiek, to ma być wasz, osobisty wybór.
  2. Druga kwestia jest taka, żebyście na początku nie przerażali się tym, iż wkraczacie w nieco inny system nauki. Przepaść między szkołą średnią a studiami istnieje, nie można tego ukrywać. Wy, jako nowi studenci odczujecie to w szczególności podczas pierwszej sesji, która jeszcze przed wami.
  3. Stąd przejdę do trzeciej rady — nie lekceważcie porad, które mówią wam, abyście wzięli się do nauki w odpowiednim odstępie czasu przed sesją. Serio — rozłóżcie sobie naukę w czasie, a nie na „jeden wieczór przed”, bo to nie jest metoda dla każdego z nas, nie każdy lubi nocne zakuwanie, nie wspomniawszy o tym, że wasze ciało i umysł mają być wypoczęte na egzaminie, gotowe do działania.
  4. Czwarta sprawa — na ocenę kierunku dajcie sobie czas do czasu pierwszej sesji, najpóźniej do drugiej (letniej). Jeżeli ktokolwiek z was uzna, że to nie jest to, czego chcielibyście się uczyć i w tym kierunku się rozwijać, męczy się na tych studiach, rzućcie to odpowiednio szybko i rekrutujcie się na inne studia. Życie nie kończy się na jednym kierunku, jest cała masa innych alternatyw.
  5. Ostatnią swoją radę w tym wątku poświęcę związkowi między studiami a tym, co was pociąga. Polecam wybieranie kierunku studiów zgodnie z tym, co was interesuje i widzicie siebie samych w tym w przyszłości. Nie kierujcie się gadaniem innych ludzi w stylu "a po tym to nie będziesz miał pracy, marna przyszłość cię czeka!". Powyżej przytoczyłem jedną z definicji studiowania, co ma na celu gruntowne poznawanie czegoś, badanie, a co za tym idzie rozwijanie się w waszej mocnej stronie. Studia mają wam w tym pomóc, a podczas nich na pewno nabierzecie dodatkowych umiejętności, które przydadzą wam się, chociażby w pracy i życiu codziennym. To tyle z mojej strony.

V: Bardzo Ci dziękuję za rozmowę, a szczególnie za odpowiedź na ostatnie pytanie, którą można śmiało uznać za świetne kompendium wiedzy. Zwłaszcza dla osób, które będą dopiero decydowały się na rozpoczęcie swojego studenckiego życia w niedalekiej przyszłości.
F: Również dziękuję za rozmowę. Mam nadzieję, że moja wypowiedź będzie dla kogoś pomocna. 

V: Masz ochotę kogoś pozdrowić?
F: Nawet bym nie próbował nie pozdrowić. Moje pozdrowienia dla całej Triady na PRPG, z którą od lat jestem ściśle związany z poprzednich lat i spod jej innych nazw, a z którą jednocześnie przegrałem kawał cennego i dobrze spożytkowanego czasu. Pozdrawiam także wszystkich studentów, którzy grają na naszym serwerze, co by nie mówić to jedziemy na tym samym wózku, lecz o innych nazwach kierunków. 

V: Powodzenia na studiach w Greenglass College! Mam nadzieję, że ten rok będzie dla Ciebie owocny! Do zobaczenia!
F: Dzięki i do zobaczenia!
KsDF6Sj_d.webp?maxwidth=760&fidelity=gra

Inauguracja nowego roku akademickiego to początek kolejnych zmagań studentów Greenglass College z poznawaniem nowych rzeczy, znoszeniem humorów wykładowców i trud przygotowań do sesji-depresji. Mimo wszystko, studenci Greenglass College nie tracą wiary w swoje możliwości i z głową w górze wchodzą w nowy rok pełni energii na zdobywanie naukowych szczytów. Dziękuję Wam drodzy czytelnicy, że przeczytaliście do końca mój artykuł. Zachęcam Was do zapoznania się z twórczością moich kompanów z Redakcji Prasowej Project News.

8eybfgF_d.webp?maxwidth=760&fidelity=gra

Dla Redakcji Prasowej Project News:

itHM7QY.pngtV88d47.png

Edytowane przez v.vacat
  • Super 6

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.