Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

✔️ zrealizowana Skarga na Tomcio

Luzny.
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Login: _CiasteCzko_
Nick(i) oskarżonego(/ych):  @Tomcio.
Powód skargi: Zbyt surowa kara za drobne wykroczenie, biorąc pod uwagę brak wcześniejszych przewinień od 2 lat.
Data zdarzenia: 25.08.2025
Dowody:  

Spoiler

127470284_Zrzutekranu2025-08-25205429.thumb.png.a2ba703582e453e1be8a35e0c8f8bc23.png (z tego co pisze dowody zostaly dostarczone, ja niestety nie nagrywalem calej akcji, ale skoro administracja ma dowody to nie widze problemu)

Opis sytuacji:  

Witam,

Chciałbym odwołać się od nałożonej na mnie kary w postaci odebrania prawa jazdy na 3 godziny.

Około godziny 20:30–20:40 jechałem wraz ze znajomym w Sultanie, szukając policji w wiadomych celach (chęć sprowokowania pościgu). Po chwili spotkaliśmy gracza Lewan w radiowozie. Zajechałem mu drogę, gwałtownie wyhamowałem i po chwili odjechałem. Nie doszło z mojej strony do żadnych kolizji, obrażeń czy realnego utrudnienia w rozgrywce – po prostu zwykła prowokacja do pościgu, jaką gracze wykonują na serwerze codziennie.

Po około 15–20 minutach otrzymałem karę w postaci odebrania prawa jazdy na 3 godziny. Uważam, że kara była nieadekwatna, zwłaszcza że:

- od ponad 2 lat jestem graczem czystym, bez żadnych poważnych przewinień,

- moje wcześniejsze przewinienia ograniczają się wyłącznie do drobnego warna za flood,

- nie jestem graczem „odwalającym” – gram normalnie, nie trolluję i szanuję zasady,

w podobnych sytuacjach inni gracze (z czystą historią) nie otrzymują aż tak dotkliwych kar.

Rozumiem, że moje zachowanie mogło zostać uznane za prowokację i nie zaprzeczam temu – jednak w mojej opinii kara była zbyt surowa w stosunku do samego incydentu oraz mojej dotychczasowej historii. Gdybym faktycznie regularnie odwalał, przyjąłbym to na klatę, ale w tej sytuacji czuję się potraktowany niesprawiedliwie. Pozdrawiam.

• Super 9
  • Haha 6
  • Lubię to! 2

Witam.

2 godziny temu, Luzny_Cls napisał:

Zajechałem mu drogę, gwałtownie wyhamowałem i po chwili odjechałem. Nie doszło z mojej strony do żadnych kolizji, obrażeń czy realnego utrudnienia w rozgrywce – [...]

To dziwne, bo na nagraniu które otrzymałem zahaczyłeś gracza, celowo go przyhamowałeś a potem blokowałeś mu drogę w taki sposób, aby nie był w stanie odjechać.

Powód skargi: Zbyt surowa kara za drobne wykroczenie, biorąc pod uwagę brak wcześniejszych przewinień od 2 lat.

w podobnych sytuacjach inni gracze (z czystą historią) nie otrzymują aż tak dotkliwych kar.

[...] – jednak w mojej opinii kara była zbyt surowa w stosunku do samego incydentu oraz mojej dotychczasowej historii.

Nie rozumiem po czym stwierdzasz, że kara jest zbyt surowa i bardzo dotkliwa. Długość kary jest adekwatna do popełnionego przez Ciebie czynu, nie wiem skąd to zdziwienie.

- od ponad 2 lat jestem graczem czystym, bez żadnych poważnych przewinień,

Totalnie nic to nie zmienia. Możesz grać nawet i 5 lat bez żadnych przewinień - każdy gracz może otrzymać karę po popełnieniu incydentu.

Chciałbym odwołać się od nałożonej na mnie kary w postaci odebrania prawa jazdy na 3 godziny.

Odwołać to możesz się w dziale apelacji od kar, a nie w skargach na administrację. Miałeś pełne prawo do napisania apelacji, najpewniej rozpatrzyłbym ją zaraz po napisaniu, lecz wybrałeś dział skarg, trudno.

Wyjaśnij mi, dlaczego Twoim zdaniem kara jest zbyt długa i "dotkliwa". Liczyłeś na to, że dostaniesz kilka minut kary czy co? Rozumiem, jakbyś dostał przykładowo za te przewinienie 7 dni - wtedy przyznałbym Ci rację i wyraził skruchę, lecz tak jak pisałem, długość kary jest adekwatna i jestem tego w 100% pewny. Co do nadania kary bez wcześniejszego ostrzeżenia (bo też o to wypytywałeś na serwerze) - nie mamy obowiązku nadawania go.

Tyle ode mnie, miłej nocy życzę.

• Super 7
  • Haha 1
  • Lubię to! 2

No właśnie o to mi chodzi, że kara jest surowa. Nie dlatego, że liczyłem na „5 minut prawka”, tylko dlatego, że w mojej opinii 3h za taki manewr (który nie spowodował żadnych realnych obrażeń czy szkód) to przesada. I nie wciskaj mi, że nie wyjaśniłem dlaczego – bo napisałem już wyraźnie: brak szkód, czysta historia przez ponad 2 lata i zwykła prowokacja, jakie dzieją się na serwerze dziesiątki razy dziennie.  

To, że ktoś inny odwala większe akcje i często nie dostaje takiej kary, też uważam za argument, bo pokazuje to brak spójności w podejściu.  
Nie chodzi o to, żeby nie karać wcale – tylko żeby kara była proporcjonalna. Moim zdaniem w tym przypadku nie była. 

Jak dla mnie temat i tak się skończył, bo swoje napisałem, ale skoro pytasz „dlaczego tak uważam”, to odpowiadam jeszcze raz – dokładnie tymi samymi powodami, które napisałem wcześniej.😉

• Super 3
  • Haha 2

Po przeanalizowaniu nagrania, za które zostałeś ukarany rzeczywiście doszło do nadinterpretacji. Dziwi mnie fakt, że jedni gracze za próbę wykonania pościgu otrzymują karę a inni po prostu dostają to, czego chcieli - pościg. Od czego to zależy? nie mam pojęcia, ale z pewnością przyjrzę się sprawie. 

@Tomcio.  od takich manewrów i zdarzeń jest właśnie frakcja SAPD, nie administracja, która ma odbierać im zadania. Kara jest zupełnie niezasadna, nie mam pojęcia dlaczego została nadana. Funkcjonariusze posiadają narzędzia do ukrócenia takiego zachowania. Nawet nie chce wspominać, że w wyniku "zahaczenia" radiowozu nie powstały żadne szkody.

W związku z powyższym kara zostaje unieważniona, a supporter zostanie ukarany wewnętrznie. 

• Super 7
  • Lubię to! 1
  • WOW! 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.