Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

❌ skarga odrzucona Skarga na Bryndalek

MikeY^

Rekomendowane odpowiedzi

Login: MikeY^
Nick(i) oskarżonego(/ych): bryndalek
Powód skargi: Skarga dotyczy niekompetentnego zachowania supportera, który w sposób pochopny i bez analizy kontekstu sytuacji nałożył nieuzasadnioną karę. Zamiast wyjaśnić sprawę lub udzielić ostrzeżenia, zdecydował się na natychmiastowe ukaranie, co świadczy o braku profesjonalizmu i niewłaściwym podejściu do swoich obowiązków.

Data zdarzenia: 22.06.2025
Dowody: daje w postaci linku z Imgura: https://imgur.com/a/HWBgLe1
Opis sytuacji:  Dnia 22.06 na czacie globalnym (G...) rozpoczęła się rozmowa, która początkowo miała luźny charakter, jednak z czasem zaczęła skręcać w stronę nieco bardziej napiętej dyskusji. Tematy były różne – od spraw związanych z grą, po lekkie przytyki między graczami, co często się zdarza na tego typu czatach i zazwyczaj nie kończy się żadnym konfliktem. Chcąc rozładować napięcie i wprowadzić trochę humoru do rozmowy, napisałem wiadomość: „w .... cie walił pies”. Było to całkowicie żartobliwe i kontekstowo pasujące do wcześniejszych wiadomości – nie miało charakteru obraźliwego, nikogo nie wyzywało ani nie naruszało zasad dobrego zachowania. Była to typowa próba „rozbicia powagi” sytuacji i wprowadzenia luźniejszego tonu, co wielu graczy również zrozumiało jako żart. Ku mojemu zaskoczeniu, po kilku minutach otrzymałem 3-dniowego mute’a, bez żadnego ostrzeżenia, bez rozmowy, bez wskazania dokładnego powodu. Kara została nałożona automatycznie lub całkowicie pochopnie przez supportera. Nie otrzymałem również informacji, co dokładnie w mojej wiadomości zostało uznane za złamanie regulaminu – a jeśli chodziło o domniemane użycie słowa „dupa”, to przypomnę, że nie jest ono w świetle ogólnych zasad uznawane za poważnie wulgarne czy karalne, a ponadto nie zostało przeze mnie użyte w tej wiadomości. To nie pierwszy raz, kiedy mam wrażenie, że ten konkretny supporter działa wobec mnie z uprzedzeniem. W przeszłości również spotykałem się z nadmiernie surowymi reakcjami z jego strony w sytuacjach, które u innych użytkowników przeszłyby bez echa. Odnoszę wrażenie, że niezależnie od mojego zachowania – nawet jeśli jest ono zgodne z zasadami – osoba ta szuka pretekstu do wymierzenia mi kary. Z tego względu zdecydowałem się napisać skargę. Nie zgadzam się z nałożoną karą, uważam ją za nieuzasadnioną, a działanie supportera za pochopne i nieprofesjonalne. Proszę o ponowne rozpatrzenie sytuacji, a także o zwrócenie uwagi na sposób, w jaki niektórzy członkowie administracji traktują użytkowników – zwłaszcza, gdy zaczyna to przypominać personalne uprzedzenia, a nie obiektywne egzekwowanie regulaminu.

Uszanowanie,

Został wysłany na ciebie raport, przyjąłem go, uznałem, że użyłeś w swoim tekście obrazy, dla pewności zapytałem członka administracji wyższego rangą o słuszność kary dla ciebie, który ją potwierdził. Twoje oskarżenia o uprzedzenie wobec ciebie, czy szukanie pretekstu do wymierzenia tobie kary są absurdalne, bowiem nic takiego nie ma miejsca(nawet nie wiem jak się do tego odnieść, zostałeś potraktowany na równi z innymi). Podczas wymierzania kar jako administracja zwracamy uwagę na poprzednie kary graczy. Zostałeś ukarany wyciszeniem o długości 3 dni, po wcześniejszym również trwającym 3 dni (myślę, że nie jest to wygórowana kara, a wręcz minimalna i nie potrzebne jest wysyłanie ci ostrzeżeń, gdy dzień wcześniej otrzymałeś karę). Jeśli chodzi o  brak wyjaśnień, czy też brak powodu kary, został on podany podczas jej nadawania, a na potwierdzenie słuszności kary wysłałem ci loga z tekstem, który wysłałeś. Nie mam pojęcia, co może być trudnego do zrozumienia w tej sytuacji.

Kolejna moja wypowiedź zostanie dodana wówczas, gdy sytuacja będzie tego wymagała.
Pozdrawiam,
bryndalek

Uszanowanie,

Dziękuję za odpowiedź, jednak chciałbym odnieść się do kilku kwestii, które moim zdaniem wymagają doprecyzowania.

Po pierwsze – rozumiem, że został na mnie wysłany raport i że administracja ma obowiązek go rozpatrzyć. Nie kwestionuję faktu, że takie zgłoszenie wpłynęło, natomiast zwracam uwagę na to, że mój wpis „w .... cie walił pies” był formą żartu, a nie obrazy wymierzonej w kogokolwiek. Nie zawierał ani wulgaryzmu, ani bezpośredniego ataku personalnego. Nawet jeśli ktoś mógł to odebrać inaczej, moją intencją nie było naruszenie zasad, tylko rozluźnienie atmosfery w rozmowie, co – jak widać – zostało przez część uczestników czatu zrozumiane opacznie.

Po drugie – jeśli kara została zatwierdzona przez osobę wyższą rangą, to oczywiście macie do tego prawo, ale nie oznacza to automatycznie, że gracz nie może się z nią nie zgadzać, zwłaszcza jeśli czuje się potraktowany niesprawiedliwie. Odwołania i skargi służą właśnie temu, by móc wyrazić taką opinię.

Po trzecie – wspomniana przez Ciebie wcześniejsza kara rzeczywiście miała miejsce, ale przypomnę, że każda sytuacja powinna być rozpatrywana indywidualnie, a nie z góry uznawana za „kolejną” tylko dlatego, że wcześniej coś się wydarzyło. To, że dzień wcześniej miałem mute’a, nie znaczy, że każdy mój wpis następnego dnia powinien być od razu traktowany podejrzliwie.

Co do rzekomego „absurdu” w moich słowach o uprzedzeniu – może z Twojej perspektywy nie wygląda to w ten sposób, jednak ja jako gracz odczuwam, że jestem traktowany z większą surowością niż inni. Może to być subiektywne wrażenie, ale uważam, że mam prawo o tym napisać – nie po to, by kogokolwiek obrazić, ale by wyrazić swoje obawy. Skarga nie miała na celu personalnego ataku, tylko zwrócenie uwagi na sytuację, która – z mojej strony – wyglądała na nieproporcjonalną i pochopną.

Podsumowując – nie podważam Twojej roli jako członka administracji ani Twojego prawa do podejmowania decyzji. Chciałbym jednak, by przy kolejnych interakcjach z graczami brana była pod uwagę nie tylko sama treść wiadomości, ale również intencja, kontekst i ton wypowiedzi.

Z mojej strony temat uważam za niewyjaśniony, choć dalej nie zgadzam się z karą. Mam nadzieję, że moja opinia zostanie przynajmniej wzięta pod uwagę ARCON, nawet jeśli decyzja się nie zmieni.

W dniu 22.06.2025 o 22:59, MikeY^ napisał:

wpis „w .... cie walił pies” był formą żartu

Poważnie?? Wykwintne poczucie humoru macie w takim razie.
Nie ma miejsca na takie teksty czy to w formie żartu czy to w formie personalnej do konkretnej osoby. 

Kara została nadana jak najbardziej poprawnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.