Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

❌ skarga odrzucona Skarga na Ukyori, Szakal_

Mefiuzkax.

Rekomendowane odpowiedzi

Login: PvPMeFiU
Nick(i) oskarżonego(/ych): Ukyori , Szakal_
Powód skargi: arbitralność, braki kompetencji językowej, niewłaściwa ocena sytuacji prowadząca do nieuzasadnionej kary
Data zdarzenia: 26.03 
Dowody: Nie uzyskałem wciąż pełnej informacji, czy dla rconow mogę zapisać takie rozmowy, aczkolwiek jestem w stanie je zapisac za pozwoleniem RCON i pokazac w swietle dziennym w wiadomosc prywatnej.
Opis sytuacji: Otrzymałem karę za prowokację, która nie jest adekwatna do treści mojej wiadomości. Sytuacja miała miejsce po godzinnej rozmowie na voice chacie w innym języku [angielskim], podczas której miło spędzaliśmy czas z innymi użytkownikami. Początkowo gracz, który później zgłosił sytuację, również brał w niej udział i śmiał się razem z nami.

Decyzja o nałożeniu kary została podjęta przez nowo przyjętego suporrtera, który odniósł się do wiadomości tekstowej, jaką wysłałem do gracza, a nie do rozmowy głosowej. Posiadam dowody potwierdzające przebieg sytuacji i treść wysłanej wiadomości.

Mimo przedstawienia moich argumentów, supporter oraz administrator podtrzymali decyzję, twierdząc, że "powiedzieć" i "napisać" są równoznaczne w kontekście oceny mojego zachowania. Jeśli otrzymam możliwość zapisania  i udostępnienia całej rozmowy z mumble [ na te chwile jej nie posiadam, ponieważ regulamin tego zakazuje ], jestem gotów przedstawić dodatkowe dowody potwierdzające moją wersję wydarzeń.

Ponownie dodając i tłumacząc słowo POWIESZ a NAPISZESZ to 2 inne znaczenia, słowa które uznał supporter przy wystawianiu kary są to formy komunikacji słownej bądź pisemne, ale są to różne procesy, które wymagają odmiennych umiejętności i maja różne cechy. Dla supportera kara była karą, która została nałożona prawidłowo jego zdaniem i reszty administratorów na kanale, nie podważałem jego decyzji bo jest to jego decyzja, aczkolwiek chciałbym się sprzeciwić, ponieważ jest to nieprawidłowa interpretacja tej kary.

Na serwerze administracja powinna dawać przykład i pilnować złych zachowana, które gryzą się z zasadami serwera, aczkolwiek w mojej sytuacji kara jest bardzo naciągnięta, oraz nieadekwatna do prowokacji.

Po dłuższej analizie administrator poprosił mnie o nie wrzucanie go w tą skargę, ani sprawę, jeżeli administrator również w to ingerował, również sie tutaj pojawia. Czyżby gracz miał racje?, co do błędu popełnionego przez osobę nowo przyjętą do administracji. Jeżeli dana osoba brała czynny udział w całej sytuacji, nie powinna się z niej wycofywać ani unikać odpowiedzialności za działania supportera, do których dołączył. W przypadku, gdy ingerowała w przebieg zdarzeń, jej rola powinna zostać uwzględniona przy ocenie sprawy. Nie jest właściwe, aby pozostawiała decyzję wyłącznie supporterowi, jeśli sama miała wpływ na rozwój sytuacji.

image.png.0264043c52fe659ab4befea2fa73581e.png

Według mojej osoby zostały wyciągnięte konsekwencje w postaci 6H mute, przez co równoznacznie zostałem wydalony z struktury frakcji. Liczę na sprawiedliwą rękę RCON i rozpatrzenie mojej apelacji dokładnie, oraz proszę o wytłumaczenie tym osoba, że powiesz a napiszesz to dwie inne czynności, liczę na to ze konsekwencje dotyczące tych osób zostaną wyciągnięte, jeżeli moja skarga będzie wystarczająco na tyle, aby ich ukarać.

image.png?ex=67e532cd&is=67e3e14d&hm=8676a4bab256656725bed4b512dcf62250904f19df47dad280b532ac06926702&

W wyżej załączanym screenshocie, supporter ukarał mnie za napisanie do osoby wyciszonej TEKSTOWO, "Moze teraz cos powiesz?". Użytkownik miał możliwość odzywania się, nie posiadał żadnej aktywnej kary na serwerze, która odbierała by mu tą możliwość. Supporter oraz administrator twierdzili w zaparte ze w tej sytuacji Powiesz a napiszesz to jest równoznaczne, co jest nieprawidłowe w Języku polskim oraz logicznym tokiem myślenia człowieka. Pisząc "moze teraz cos Powiesz?" jak mogłem mieć na myśli, Powiesz cos na czacie tekstowym?. Dlatego uważam, że kara z tej sytuacji jest bardzo naciągnięta oraz nieadekwatna, tłumacząc to na spokojnie supporterowi nie uznawał mi racji. Czekam na odpowiedz osoby rozpatrującej, Pozdrawiam.

Sytuacja wyglądała następująco:
Gracz posiadał mute, otrzymałem reporta na twoją osobę, więc tym samym adresat do którego kierowałeś swoje RP oraz tekst poczuł się urażony. Do czego miał prawo.
Po sprawdzeniu logów okazało się że prowadzisz żartobliwie resuscytację krążeniowo-oddechową (składającą się z 30 logów) na osobie, która nie może ci odpowiedzieć bo otrzymała w tamtym momencie aktywną karę w postaci mute.

Spoiler

wykonuje badania ABC
puls/oddech?
wykonuje RKO 30;2
10
20
30

wymuje woreczek AMBU
wyjmuje zestaw rurek UG

dobiera rozmiar rurki UG do jamy ustnej
wsadza rurke do jamy
wykonuje 2 wdech poprzez woreczek

1
2

wykonuje ponownie badania
puls/oddech?
brak

wyjmuje defibrylator
z torby r1 wyjmuje nozyczki oraz zel
rozcina ubior poszkodowanego
zdejmuje cala bizuterie
wyciera klatke piersiowa
wyjmuje maszynke i goli suty
klatke piersiowa**
wlacza defibrylator poczym smaruje GELEM
przyklada lyzki poczym wykonuje analize

Jaki rytm? (p: Rytm zatokowy; d: Migotanie komór, Częstoskurcz komorowy; nd: Asystolia, PEA)
rytm chlodnicowy

ustawia defibrylator na 500 Julitjusza
strzela poczym wleca pol litra czystej soplicy do otworu ustnego

pacjent ozyl i smiga jak szalony

Na sam koniec, po zakończonym rko piszesz:

Cytat

moze teraz cos powiesz?

Zdania nie zmieniłem i nie zmienię. Tak, jak również w apelacji ci pisałem i wielokrotnie tłumaczyliśmy tobie na mumble można to uznać za książkowy przykład prowokacji względem gracza, który otrzymał karę. Uważam, że kara 6h mute jest dość łagodnym wyrokiem, względem prowokacji i twojego zachowania.

Dodam, że będąc przy sytuacji nie słyszałem żeby pokrzywdzony gracz używał VC, więc twoje słowa najprawdopodobniej były skierowane odnośnie czatu, z którego gracz nie mógł korzystać.

Nawet w przypadku, gdy prowokacja nie była celowa, nie powinna ona mieć miejsca. Jesteśmy odpowiedzialni za to co piszemy/mówimy, bez względu na to, czy robimy to celowo i świadomie, czy też nie.

Chciałbym odnieść się do przedstawionego tekstu, który wysłałeś odpowiadającego na skarge oraz decyzji o nałożeniu na mnie kary. Przede wszystkim pragnę zaznaczyć, że moją intencją nie była prowokacja, której nie było ani działanie mające na celu urażenie innego gracza. Cała sytuacja miała charakter humorystyczny, co potwierdza kontekst prowadzonej rozgrywki i wcześniejsze interakcje. Zgodnie z przedstawionymi logami, moje działania miały na celu odgrywanie scenariusza RKO w ramach fun RP. Nie był to atak personalny ani działanie mające na celu szydzenie z innego gracza. Fakt, że gracz posiadał aktywną karę MUTE tekstowy, nie był dla mnie czynnikiem decydującym przy prowadzeniu interakcji, nie miała ona na celu wymuszenia reakcji, ponieważ sam sobie odpisywałem [ na /do /me ], a jedynie kontynuację rozgrywki w humorystycznym tonie, ponownie tłumacząc ci osoba jest wyciszona tekstowo, a nie głosowo, na tych logach jak i moim screenshocie napisane z mojej osoby zostało czy może teraz cos powiesz, powiesz nie oznacza napisanie czegos. Z logicznej perspektywy i poprawności językowej nie została na nim wymuszona reakcja czatowa, jasno napisałem może teraz cos POWIESZ.

nie podwazam kary 6h ze jest to niska kara, aczkolwiek mowa o twojej interpretacji tej kary, tak jak napisałem w skardze, wielokrotnie wymienialiśmy zdania na temat tego ze POWIESZ a NAPISZESZ to jest to samo, waszym zdaniem w owej sytuacji POWIESZ, dla was było równoznaczne z NAPISZESZ, przed kolejna wypowiedzią prosiłbym o przeczytanie co to jest brak kompetencji językowej, oraz przeczytania ze zrozumieniem co napisałem w skardze.

Tak jak wielokrotnie otrzymałeś odpowiedź, wg. mnie kara jest słuszna. Skoro uważasz, że wiadomość którą napisałeś zostala błednie odebrana to skarga powinna być na Ukyoriego nie na mnie bo ja nie posiadam kompetencji do unieważniania kar nadanych przez innych członków administracji. W momencie twojego wyciszenia nie było mnie na serwerze ani na żadnym komunikatorze, więc bzdury że bralem w tym czynny udział możesz sobie darować bo wyrazilem tylko opinie jak ja to traktuje gdy było już dawno po fakcie i tyle. Kara nie była w żaden sposób uzgadniana z moja osobą.

Również poszła skarga na ciebie, ponieważ w mojej ocenie brałeś udział w tej sytuacji. Dołączyłeś do rozmowy i wypowiadałeś się więcej niż osoba odpowiedzialna za wystawienie kary, przez co twój udział w tej sprawie nie może być uznany za neutralny.

Zamiast pozostawiać osobę, która jest w administracji od 23 dni, teraz przy skardze, również powinieneś dźwignąć odpowiedzialność za skargę, a nie się z niej wycofywać. Skoro brałeś udział w rozmowie,  aktywnie uczestniczyłeś w ocenie sytuacji, naturalnym jest, że twoja osoba w tej sprawie nie może zostać pominięta. Nie napisałem nigdzie tego ze byłeś w momencie wyciszenia mojego [ nie wiem z jakiej wiadomości tak wywnioskowałeś ],  wszedłem na kanał i pierw skontaktowałem się z ukyorim, dowiedziałem się, że mam napisać apelacje, po jakimś minionym czasie przeanalizowałem sytuacje i zauważyłem zła interpretacje supportera, za którą zostałem ukarany. Wiec wbiłem ponownie na mumble, i zacząłem grzecznie dyskutować na ten temat, po czym pojawiłeś się ty, bardziej rozmawiałem z tobą [ nie na temat frakcji to potrafiłem zrozumieć m.in mówię tutaj o mojej karze ], niż z osobą, która rzeczywiście wystawiła tą kare. Pomijając fakt, gdy ja dawałem argument to w większości odpowiedzi waszych "wspólnych" otrzymywałem je po jakimś czasie nie od razu, i więcej rozmawiałem od kąt dołączyłeś na kanał z tobą niż z osoba, która to realnie wystawiła. A wiec jesteś tez ty tutaj na skardze. Kwestia tego jak on odebrał wiadomość to jest w jego zakresie, dałem jasne powody na skardze. Nie mam ochoty nawiązywać i tłumaczyć za która wiadomość zostałem ukarany, wystarczy przeczytać wyżej. Poczekajmy na decyzje osób wyżej, czy mogę ogółem jakieś nagrania z mumble zapisać w sprawie dowodu [ nie na ten moment, nie mam żadnych nagrań ].

Sam fakt tego, że gracz przy obecności administracji nie używał ani razu czatu głosowego czyni podstawę do tego, aby stwierdzić, że po Twoim pytaniu również go nie użyje. Nie zapominajmy, że przebywamy w świecie wirtualnym, w którym to często używamy stwierdzenia "powiesz" do "napiszesz". W tym przypadku nie dziwie się oskarżonym, bo takich sytuacji przewija się wiele, w których właśnie potwierdza się moje poprzednie zdanie. Być może to brak kompetencji językowej, nie mniej jednak tak się dzieje.  Zadane przez Ciebie pytanie jasno budzi kontrowersje, a zgłoszenie od gracza je tylko i wyłącznie potwierdza.

Kara została nadana poprawnie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.