Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Praca grzybiarza

matibfc..

Rekomendowane odpowiedzi

SUGj3qL.png

mSu4qkK.png

Witam wszystkich czytelników, z tej strony Senior Reporter @matibfc.. z Redakcji Prasowej Project News.
Dzisiaj przedstawię Wam artykuł na temat pracy grzybiarza. W artykule będziecie mogli się dowiedzieć trochę o tej pracy. Będziecie mogli również przeczytać wywiad z Administratorem RCON @Sky oraz z @kamilek_AUDI, czyli graczem, który wyrabia topki na tej pracy.

X7GzCDj.png

Praca grzybiarza znajduje się we Flint County, obok Los Santos. Miejsce pracy nie jest zbyt wygodne pod względem dojazdu, lecz klimat całkowicie to wynagradza. Sama w sobie praca uważana jest za niezbyt opłacalną dla graczy, jednak opinie na jej temat są podzielone. Średni zarobek na pracy grzybiarza wynosi od 4500$ do 6000$ na zerowym poziomie.
Na tej pracy wyróżniamy 5 poziomów — każdy wyższy poziom oznacza 5% więcej zarobków. Zapraszamy do przeczytania artykułu, w którym dowiecie się więcej o pracy grzybiarza oraz poznacie opinie graczy serwera na jej temat.

vLopjs5.png

Pracę grzybiarza rozpoczynamy, wchodząc do otwartego domku, gdzie od razu po lewej stronie pojawia się pomarańczowy marker — musimy w niego wejść, aby rozpocząć pracę. Po rozpoczęciu udajemy się przez kolejne przejście, które przenosi nas do małego „lasku”, gdzie respawnują się grzyby, które musimy zebrać.
W naszym pojemniku znajduje się 15 miejsc na grzyby. Po zapełnieniu całego pojemnika wracamy do zielonego markera, który znajduje się we wspomnianym, drewnianym domku — tam oddajemy zebrane grzyby.

eVMRkf1.gif

Na forum możemy znaleźć kilka tematów dotyczących tej pracy — my skupimy się na dwóch z nich. Pierwszym z nich jest Cennik grzybów, przygotowany przez gracza @RTH. W tym temacie możemy dowiedzieć się, ile kosztuje dany grzyb, a także jak jego rozmiar wpływa na cenę. Każdy grzyb występuje w pięciu rozmiarach, a więcej szczegółów znajdziecie w linku do wspomnianego tematu poniżej.

https://projectrpg.pl/topic/33896-💵-cennik-grzybów/?ct=1741545623

XGwBbve.png

Na kolejną szalę wrzucamy Ranking na statystykach prac, przygotowany przez @DarXe, a towarzyszy mu @Domanu. W temacie (link wrzucam poniżej) możecie sprawdzić TOP 10 graczy w danym miesiącu dla każdej pracy. Znajdziecie tam również pracę grzybiarza, gdzie podana jest liczba zebranych grzybków z danego tygodnia oraz miesiąca. Zebrane grzyby są przeliczane na punkty, co pozwala łatwo porównać aktywność graczy.
Link do tematu znajdziecie poniżej.

https://projectrpg.pl/topic/122001-ranking-statystyki-prac/?tab=comments#comment-848332

LKZ38Vt.png

M: @matibfc.. S: @Sky

M: Witam, Senior Reporter @matibfc.. z Redakcji Prasowej Project News, czy chciałbyś udzielić mi wywiadu?
S: Hej, oczywiście!

M: Na początku prosiłbym, żebyś przedstawił się czytelnikom artykułu.
S: Z tej strony @Sky, jak pewnie większość wie, główny developer serwera ProjectRPG.

M: Skąd wziął się pomysł na stworzenie pracy Grzybiarza?
S: Było to już na tyle dawno, że nie bardzo pamiętam. Sam pomysł na tę pracę powstał gdzieś na początku 2020 roku, kiedy stawiałem swoje pierwsze kroki w tworzeniu drobnych modeli, głównie obiektów. Chyba wtedy, przy jakiejś rozmowie, pojawił się temat borowika czy innego grzyba, którego postanowiłem wymodelować. Dalej już było tylko rozmyślanie nad umiejscowieniem pracy i dopracowywaniem szczegółów.

M: Ile zajęło Ci stworzenie pracy Grzybiarza? Chodzi mi tu konkretnie o sam pomysł oraz skryptowanie.
S: Jeżeli mówimy o obecnej wersji grzybiarza, bo praca ta otrzymała rework jakiś czas temu, to z racji tego, że główny zamysł pracy był gotowy, a odświeżaliśmy tylko sposób działania, interfejsy oraz oprawę modelową i mapową, to zmieściliśmy się w około 2-3 dniach skryptowania. Może to się wydawać małą ilością czasu "na dni", ale ja mam tak, że jak siadam do zasobu, to spędzam przy nim dziennie przynajmniej dwucyfrową liczbę godzin. Niestety nie jestem w stanie przypomnieć sobie, ile to zajęło przy pierwszej wersji.

M: Czy po stworzeniu pracy Grzybiarza były jakieś poprawki, czy od początku jest to samo, co teraz?
S: Tak jak wyżej wspomniałem, praca po 3 latach doczekała się niewielkiego reworku, który ją odświeżył. Niestety poprzedni skrypt nie był zbyt zadowalający, jeśli chodzi o "Quality of Life" przy pracy na tej pracy, a także pod kątem optymalizacyjnym. Była to jednak jedna z pierwszych prac na serwerze, a także nie była ona pisana głównie przeze mnie – zajmował się nią bowiem Polak w tamtym czasie. Przy reworku postawiliśmy na poprawienie tego, na co głównie narzekali gracze, czyli współdzielone grzyby zostały zamienione na grzyby indywidualne dla każdego gracza. Uprościliśmy i odświeżyliśmy interfejsy oraz mapę, a także nieco podbiliśmy zarobki na tej pracy. Pojawiły się również lepsze animacje i kilka innych drobnych zmian, które sprawiły, że praca stała się lepsza. Z naszej strony głównym celem było też zoptymalizowanie skryptu – i tego udało nam się dokonać.

M: Czemu akurat wybrałeś taką lokalizację, by stworzyć tę pracę, a nie inną? Wielu graczy uważa, że miejsce pracy świetnie oddaje klimat.
S: Szukaliśmy przez dłuższy moment odpowiedniego lasku na mapie San Andreas i ten wpadł nam w oko, przez bliski zjazd z drogi asfaltowej, rzeczkę zaraz obok, która dodaje nieco klimatu, a także odpowiednie miejsce na stworzenie parkingu przy pracy.

M: Ode mnie to wszystko. Dziękuję Ci za udzielenie wywiadu. Czy na koniec chciałbyś kogoś pozdrowić?
S: Pozdrawiam serdecznie całą ekipę serwera oraz wszystkich graczy.

5V20MaL.png

Teraz macie okazję przeczytać wywiad z @kamilek_AUDI, z który graczem bardzo lubi pracować na tej pracy, wystarczy spojrzeć na jego wyniki!

M: @matibfc.. | K: @kamilek_AUDI

M: Witam, Senior Reporter @matibfc.. z Redakcji Prasowej Project News, czy chciałbyś udzielić mi wywiadu?
K: Hej, oczywiście!

M: Na początku przedstaw się czytelnikom wywiadu.
K: Witam, jestem Kamil, lubię zabawę na świeżym powietrzu, jazdę na rowerze i grać na najlepszym serwerze MTA, czyli ProjectRPG. Ogólnie jestem dobry w pracy grzybiarza, uwielbiam to robić, uspokaja mnie to. Jako jedna z prac mogę odczuć chęć do jej robienia. Sama praca jest dosyć dobra, zarobki sięgają sporych ilości, ale trzeba umieć. W prawdziwym życiu, gdy jest okres grzybobrania, wraz z tatą wyjeżdżamy na wędrówkę na grzyby, można odczuć ulgę i spokój od życia codziennego.

M: Kiedy rozpocząłeś pracę na grzybiarzu?
K: Pracę zacząłem 2 miesiące temu. Jestem zadowolony, choć praca wymaga reworka z pewnymi rzeczami.

M: Ile czasu dziennie poświęcasz na pracę na grzybiarzu?
K: Dziennie to tak 1-2 godziny, w weekendy trochę więcej, wtedy bardziej wbijam.

M: Ile musisz poświęcać tygodniowo czasu, by wbijać topki na grzybiarzu?
K: Top 1 to średnio 10-15 godzin, top 2 to 7-10 godzin, top 3 głównie najprostsze, około 5 godzin średnio.

M: Jaki posiadasz dochód pieniędzy na godzinę?
K: Na 0 poziomie da się zarobić aż 5.5k, lecz trzeba mieć swoje trasy. Ja na 2 poziomie zarabiam maksymalnie 6.3k bez topki, z około 7.5k.

M: Ode mnie to wszystko, dziękuję Ci za wywiad. Czy na koniec zechciałbyś kogoś pozdrowić?
K: Pozdrawiam organizację Illegal Nights, gracza Derqu9, @kotwiczek_ i Ciebie!

5V20MaL.png

Ciekawostki o pracy grzybiarza:

1. Obok pracy grzybiarzy znajduje się autostrada.
2. Koszyk posiada 15 miejsc na grzyby.

3. Za pełny koszyk można otrzymać około 150$.
4. Praca grzybiarza posiada parking, który nie ma linii parkingowych.
5.  Praca grzybiarza posiada różne gatunki grzybów.

Dziękuje wam bardzo za przeczytanie tego artykułu, mam nadzieje, że Wam się spodobał, do następnego! Był z wami Senior Reporter @matibfc.. z Redakcji Prasowej Project News. 

NFAS945.png

Dla  Redakcji Prasowej Project News:

matibfc.png?ex=67fe1924&is=67fcc7a4&hm=868c180ba73c4505d34a3bfec5c28fd59e5059e0863e310df17948e1d480ea72&HiMX2G3.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.