Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Błąd CL02 podczas instalowania aktualizacji (Windows 10)

MarekPrzelot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niestety od jakiegoś czasu jestem zmuszony używać Windows 10, którego kompletnie nie ogarniam a tymbardziej zabezpieczeń. Szukałem w internecie błędu, jednakże na jednym forum było tylko o reinstalacji, zaś na drugim angielskim nic nie zostało wyjaśnione (może i słabo szukam). Tutaj pod lupką również nic nie znalazłem. I o ile reinstall MTA faktycznie pomaga tak denerwujące jest robienie tego co aktualizację gry.

Przechodząc do sedna:
>Aby połączyć się z serwerem wymagana jest aktualizacja
>Pobiera się w samej grze, potwierdzam instalację
>Gra się zamyka, pliki instalacji się ładują
723652563_Zrzutekranu(53).png.6a5ab68e79faa2b257f1a42e6fab2a44.png
>Dostaję komunika to potwierdzeniu praw administratora
705456829_Zrzutekranu(54).png.b579b2f12503f83aba7bbcb83cf445aa.png
>I w tym momencie wyskakuje on...
1772245026_JWIN10.PNG.3ad7b82018f28ec159e3ceb394014b85.PNG

Próbowałem róznych kombinacji, w tle ani jednej aplikacji, nawet DS3 Tool służące jako sterownik do pada wyłączałem - bez skutku. Jedyna opcja aby zaktualizować to zrobienie kopii plików serwera (szkoda czasu drugi raz pobierać), wszystkich ważnych plików MTA i przerzucanie tego do nowo zainstalowanego MTA, a jak wyżej wspomniałem jest to denerwujące i na tak starym klocu jak mój czasochłonne. 

Prawdopodobnie są to zabezpieczenia Windowsa 10, nie umiem w ten system. Kiedyś wyłączyłem w jakiś sposób te "potwierdzanie", aczkolwiek jak, gdzie nie pamiętam.

Liczę, że uda się rozwiązać problem przed kolejną aktualizacją

.:EDIT:.
Wyłączyłem kontrolę użytkownika, coś takiego (to potwierdzanie jako administrator) i nie pomogło

Dzięki za przeczytanie i miłego dzionka ~Marek
mta-screen_2023-07-29_00-21-26.png.7e623f38f50dc117f74367ba16cdcd45.png

21 minut temu, PrzeMeQ napisał:

Hej, grasz na oryginalnej wersji gta? Jeśli tak to na jakiej platformie? 

Szczerze to nie pamiętam czy to pirat czy z płyty, trochę u mnie na dysku już jest więc jest jakaś szansa, że oryginał xD nie jest to wersja steam

Aczkolwiek nawet jeżeli jest to pirat to raczej nie ma tu nic do rzeczy, na Windows 7 nie było tych problemów 

Jedną z ważniejszych informacji jaką zapomniałem dopisać, to że gra jest na partycji z systemem (a konkretnie na dysku SSD właśnie z Windowsem 10, na którym mam tylko jedną partycję)

Chodzi tutaj bardziej o to, że często pojawiają się jakieś błędy z gta 2.0, zalecany zazwyczaj jest downgrade do wersji 1.0. Niemniej jednak spróbuj pierw tych czynności:

Zamknij inne aplikacje: Upewnij się, że wszystkie inne programy i aplikacje na komputerze są zamknięte. Może jakieś inne aplikacje próbują korzystać z tych samych plików, co może powodować ten błąd. Spróbuj ponownie po zamknięciu niepotrzebnych aplikacji.
(jeśli zadziała to droga dedukcji postaraj się znaleźć program, który to powoduje droga dedukcji - zamykaj jeden program i uruchamiaj, aż do skutki, możesz tu napisać nazwę tego programu, jeśli takowy jest.)

Uruchom ponownie komputer: Jeśli problem nadal występuje, warto spróbować zrestartować komputer. To może pomóc w zwolnieniu zasobów i zwalnianiu ewentualnie zablokowanych plików.

Sprawdź antywirusa: Twój antywirus lub zapora sieciowa mogą powodować problemy z aktualizacją. Spróbuj je wyłączyć tymczasowo i spróbuj włączyć mta.

Spróbuj w trybie awaryjnym: Jeśli problem jest uporczywy, spróbuj uruchomić system w trybie awaryjny. To pozwoli zminimalizować działające aplikacje i procesy, co może pomóc w rozwiązaniu, niżej pozostawiam ci link jak uruchomić system w trybie awaryjnym: https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/zaawansowane-opcje-uruchamiania-w-tym-tryb-awaryjny-b90e7808-80b5-a291-d4b8-1a1af602b617

Jeśli to nie zadziała to może warto spróbować ściągnąć mniej legalna wersję w wersji 1.0 i przetestować jej działanie albo downgrade. 

A o wersję chodzi, na pewno jest to 1.0, co prawda jest wgrany SilentPatch ale te pliki nigdy nie oddziaływały mi na MTA (jedynie komunikat o plikach .asi przy odpalaniu)

Z programami próbowałem, wyłączałem poszczególne procesy, BA nawet udało mi się 2 razy wykrzaczyć system, ale bez skutku

Restart to była jedna z opcji, którą również próbowałem (chociażby przez samo wyłączanie procesów musiałem restartować)

Zapory nie próbowałem, aczkolwiek wątpię aby coś miała do rzeczy (aktualizacja pobiera się normalnie, problem jest właśnie w prawach administratora jakby), Defender wyłączony, innych antywirusów nie mam

Z tym trybem awaryjnym hmm, no szczerze czasowo wyjdzie mnie to mniej więcej tyle samo czasu co przeinstalowanie MTA na nowo, także raczej z tym sobie odpuszczę

-------------

Na logikę patrząc to problem leży w Windowsie lub faktycznie jakiś proces Windowsowy który musi być odpalony to blokuje. Kiedyś raz miałem taki problem na win7, ale faktycznie miałem odpaloną przeglądarkę i to pomogło. W tym przypadku nic to nie zmienia (już byłem pewny rozwiązania błędu przez dziwne uruchomienie się przeglądarki Edge w tle, ale pozamykanie jej procesów również nic nie dało). Nawet odinstalowałem OneDrive, lecz nadal nic.

Chętnie spróbowałbym przenieść MTA na inną partycję, ale tutaj problemem jest sam SSD na którym zostało mi jakieś 30gb wolnego miejsca i mam na nim jedną partycję, a HDD...no to jest właśnie powód zamontowania SSD (po prostu HDD się zaczyna kończyć i ma swoje humorki ze ścinaniem, a wyjąć go nie mogę), nie planuję jeszcze kupować nowego dysku, więc muszę rozwiązać to na SSD. Możliwe, że właśnie Windows blokuje to przez lokalizacje Windowsa na tej samej partycji.

Jeżeli nic nie przekminimy to najwyżej poczekamy, może ktoś z graczy miał taki sam problem lub zna się lepiej na windowsie, zaś jeżeli się nie rozwiąże to po prostu pomęczę się z tym do momentu powrotu na Windows 7.

Pobierz czyste GTA Nagre (ja takie mam pobrałem lata temu, działa) bądź orginalne jak takie posiadasz i spróbuj na czystej grze bez żadnych patchów i downgradów, bo wersje 1.0 masz z automatu. Na 2.0 nie wejdziesz do mta. 

Ogólnie sam mam wyłączonego antywirusa. Wszystkie możliwe opcje wyłączasz w ustawieniach. Chyba, że pobierasz rzeczy z dziwnych źródeł to polecam zostawić. (chodzi mi o defendera, jest najlepszy na win 10, chyba ze masz jakiś lepszy płatny, nie polecam innych darmowych zamienników)

Robiłeś formata po zmianie systemu? Czy tylko reinstall? Może został jakiś plik, proces czy coś podobnego co koliduje z Win 10

5 godzin temu, MarekPrzelot napisał:

zaś jeżeli się nie rozwiąże to po prostu pomęczę się z tym do momentu powrotu na Windows 7.

lepiej już nie zmieniaj na Win7. Był to najlepszy system, ale BYŁ. Jest przestarzały i wiele, wiele nowch programów ma już z nim problemy. No i już dawno skończyło mu się wsparcie. Za niedługo i win10 nie bedzie miało wsparcia.

3 godziny temu, PrzeMeQ napisał:

Z tym trybem awaryjnym nie mam na myśli, abyś tak grał, tylko jeśli wszystko będzie w porządku po włączeniu tego trybu to z góry można stwierdzić, że problem tkwi, w którymś procesie, działającym w tle. 

No to tak też spróbuję

2 godziny temu, Zbychuu napisał:

Pobierz czyste GTA Nagre (ja takie mam pobrałem lata temu, działa) bądź orginalne jak takie posiadasz i spróbuj na czystej grze bez żadnych patchów i downgradów, bo wersje 1.0 masz z automatu. Na 2.0 nie wejdziesz do mta. 

Przerzucę instalkę z laptopa, tam niedawno czyste instalowałem (ciekawostka - po update windowsa 10 nie działa XD) więc sprawdzę dopiero przy następnym update

Robiłeś formata po zmianie systemu? Czy tylko reinstall? Może został jakiś plik, proces czy coś podobnego co koliduje z Win 10

Jak wyżej napisane, Windows 10 jest na dysku SSD, HDD wpięty tylko do rozruchu, więc nawet nie odpala z niego procesów, a SSD był czysty 

lepiej już nie zmieniaj na Win7. Był to najlepszy system, ale BYŁ. Jest przestarzały i wiele, wiele nowch programów ma już z nim problemy. No i już dawno skończyło mu się wsparcie. Za niedługo i win10 nie bedzie miało wsparcia.

Zdania niestety nie zmienię, przez jakieś 7 lat używania Win7 (wcześniej przestarzała Vista) nie miałem ani jednego problemu ze strony systemu, nawet jak straciło wsparcie to nadal wszystko śmigało jak trzeba. Od momentu przejścia na Win10 (był to błąd, wystarczyło 7 zainstalować na SSD i wtedy HDD format) MTA lubi się wysypać przy alt+tab (wiem o oknie bez ramek, aczkolwiek FPS), z wieloma grami jest problem ze stabilnością, sam system ogranicza wiele akcji. Tak jak wspomniałem wyżej, na laptopie zrobiłem sobie pod wyjazdy MTA aby zarabiać w razie w móc czy cokolwiek pograć i nawet 2 dni działało. Po update Windowsa już nie odpaliło sie xD

2 godziny temu, MarekPrzelot napisał:

No to tak też spróbuję

Przerzucę instalkę z laptopa, tam niedawno czyste instalowałem (ciekawostka - po update windowsa 10 nie działa XD) więc sprawdzę dopiero przy następnym update

Jak wyżej napisane, Windows 10 jest na dysku SSD, HDD wpięty tylko do rozruchu, więc nawet nie odpala z niego procesów, a SSD był czysty 

Zdania niestety nie zmienię, przez jakieś 7 lat używania Win7 (wcześniej przestarzała Vista) nie miałem ani jednego problemu ze strony systemu, nawet jak straciło wsparcie to nadal wszystko śmigało jak trzeba. Od momentu przejścia na Win10 (był to błąd, wystarczyło 7 zainstalować na SSD i wtedy HDD format) MTA lubi się wysypać przy alt+tab (wiem o oknie bez ramek, aczkolwiek FPS), z wieloma grami jest problem ze stabilnością, sam system ogranicza wiele akcji. Tak jak wspomniałem wyżej, na laptopie zrobiłem sobie pod wyjazdy MTA aby zarabiać w razie w móc czy cokolwiek pograć i nawet 2 dni działało. Po update Windowsa już nie odpaliło sie xD

no jak chcesz xd, ja tam uzywalem win 10 na 13 letnim kompie, teraz świeższy sobie złożyłem i nigdy żadnych problemów.

18 godzin temu, MarekPrzelot napisał:

Witam

Niestety od jakiegoś czasu jestem zmuszony używać Windows 10, którego kompletnie nie ogarniam a tymbardziej zabezpieczeń. Szukałem w internecie błędu, jednakże na jednym forum było tylko o reinstalacji, zaś na drugim angielskim nic nie zostało wyjaśnione (może i słabo szukam). Tutaj pod lupką również nic nie znalazłem. I o ile reinstall MTA faktycznie pomaga tak denerwujące jest robienie tego co aktualizację gry.

Przechodząc do sedna:

Próbowałem róznych kombinacji, w tle ani jednej aplikacji, nawet DS3 Tool służące jako sterownik do pada wyłączałem - bez skutku. Jedyna opcja aby zaktualizować to zrobienie kopii plików serwera (szkoda czasu drugi raz pobierać), wszystkich ważnych plików MTA i przerzucanie tego do nowo zainstalowanego MTA, a jak wyżej wspomniałem jest to denerwujące i na tak starym klocu jak mój czasochłonne. 

Prawdopodobnie są to zabezpieczenia Windowsa 10, nie umiem w ten system. Kiedyś wyłączyłem w jakiś sposób te "potwierdzanie", aczkolwiek jak, gdzie nie pamiętam.

Wyłączyłem kontrolę użytkownika, coś takiego (to potwierdzanie jako administrator) i nie pomogło

18 godzin temu, MarekPrzelot napisał:

Witam

Przechodząc do sedna:

Próbowałeś Wyłączysz Windows Defender bądź inne oprogramowanie anty wirusowe?

Godzinę temu, LoganHyHy napisał:

Próbowałeś Wyłączysz Windows Defender bądź inne oprogramowanie anty wirusowe?

Defender off, ale odechciało mi się walczyć z tym

Ogółem temat narazie można zamknąć, postaram się wrócic do win7 po prostu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.