Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Pierwsze dni "Cejota" na serwerze.

xHamster

Rekomendowane odpowiedzi

5qDnPkD.png

naTqDnE.png

Witajcie, ja jestem Employee Menager @xHamster z Redakcji Prasowej Project News. Dziś przedstawię Wam artykuł o początkach CJ na serwerze Project RPG. Zapraszam do lektury.

VDgjwdI.png

Postać Carla Johnsona można zauważyć między innymi w części GTA San Andreas oraz Liberty City Stories. 9 lutego 2003 wydana została modyfikacja dodająca tryb wieloosobowy do gier Grand Theft Auto III, Grand Theft Auto: Vice City i Grand Theft Auto: San Andreas. Jest to nic innego jak Multi Theft Auto (MTA). Na każdym serwerze pierwszym skinem po rejestracji i wyborze spawnu, jaki widzimy to czarnoskóry mężczyzna w czarnej koszulce na ramiączkach i jeansowych spodniach, znany z fabuły GTA:SA jako Carl Johnson (CJ).

TmJUdmo.png 

Każdy z nas jest w jakimś stopniu takim Carlem. Wszyscy również zaczynali przygodę na serwerze Project RPG jako Carl. Przyjrzymy się naszemu Cejotowi od pierwszych kroków, które wykonuje on od samego początku wejścia do MTA. Po rejestracji konta na PRPG Carl - bo tak nazwiemy naszego bohatera - wybiera Spawn San Fierro, jako główne miasto, w którym dzieje się najwięcej, a także jest w nim od groma lokalizacji, które pomogą rozpocząć grę. Po załadowaniu wszystkich obiektów i mapy, Carl w San Fierro może ujrzeć kilka taksówek, które stoją w kolejce przed schodami i czekają na klientów.

MjzcEcy.png

Mężczyzna najczęściej wykorzystuje TAXI do przewiezienia na przykład na egzamin prawa jazdy, czy też do pracy - najczęściej jest to magazyn, gdyż jest to praca dorywcza bez wymagań. TAXI dla Cejota jest darmowe do 30 punktów reputacji łącznie. Od 31 RP jest już płatne, często pierwszym słowami CJ do taksówkarzy są: „Witam, na prawko”. Wtedy kierowca udaje się na dzielnicę Doherty, gdzie znajduje się ośrodek szkolenia kierowców.

WsBtEIV.png

Carl staje przed wybranym przez niego biurkiem, przy którym siedzi egzaminator i zalicza darmowy egzamin teoretyczny oraz praktyczny na prawo jazdy kategorii B, która umożliwia poruszanie się samochodem osobowym. Każde inne kategorie są płatne, dlatego, żeby je zaliczyć, musi mieć zarobioną gotówkę. Tak prezentuje się cennik. 

mi9eS5Y.png

Następnie, ucieszony wynikami pozytywnymi Carl wzywa TAXI za pomocą komendy /taxi lub udaje się z powrotem na spawn, gdzie stacjonuje frakcja San Andreas Transport Corporation. Prosi on o transport do jakiejś pracy. Głównie, tak jak wyżej wspomniałem, jest to magazyn, znajdujący się w Bayside Marina. Cejot zaczyna zarabiać pierwszą gotówkę dzięki przeniesionym paczkom i zaczyna również zdobywać swoje pierwsze punkty reputacji. 

Fw4XJVs.png

Po zarobieniu pierwszych pieniędzy Carl postanawia zdecydować się na pierwszą transakcję. Najczęstszy zakup wykonywany przez nowych graczy to zmiana swojego ubioru lub zakup swojego pierwszego pojazdu. W tym przypadku Carl po raz kolejny wykorzystuję frakcję SATC do przejazdu do przebieralni oznaczonej na serwerze wieszakiem.

U7hjVk5.png 

WjXihue.png

Bądź na giełdę oznaczonej niebieskim samochodzikiem.

Yp9JWV8.png

2Z02XVH.png

Carl potem tylko zarabia, zdobywa punkty reputacji, pnie się w górę ku większemu majątku. Postanowiłem przeprowadzić wywiad z jednym z graczy, a mianowicie z @mukka234, zapraszam.

Gzqqb1L.png

H: @xHamster | M: @mukka234

H: Przedstaw się nam może oraz powiezdz nam, kiedy zacząłeś grać na serwerze.
M: 
Witam, jestem mukka234, rozpocząłem grać na serwerze ProjectRPG w połowie września, ponieważ zostałem oszukany na innym serwerze, to postanowiłem wejść tutaj, bardzo spodobał mi się ten serwer pod względem tuningu pojazdów, nagród i zadań dziennych. Mam już 146 dzień w nagrodach dziennych i tak od pół roku wchodzę sobie codziennie popykać na serwerku.

H: Rozumiem, Zaczynałeś swoją przygodę na serwerze sam? Czy ktoś cię tutaj „zawołał”?
M: 
Sam zacząłem grać, bo nikt ze znajomych nie gra w MTA.

H: Jak wyglądały Twoje pierwsze kroki na serwerze? Od czego zaczynałeś?
M: 
Zaczynałem od dużej ilości pytań do innych graczy co i jak. Pracowałem na magazynie, żeby nabić sobie reputacji i zarobić kasę na pierwsze auto, jakim była Manana Sport. Niestety ją sprzedałem, aczkolwiek polecam sobie zatrzymać pierwsze auto, gdyż czuć do niego sentyment.

H: Jak już uzbierałeś trochę gotówki i zacząłeś grać już na poważnie, to co dalej robiłeś?
M:  
Moim celem był handel samochodami, na którym można dużo zarobić, jeśli odpowiednio się podejdzie do tego.

H: Czy jak zalogowałeś się pierwszy raz na serwerze, to czułeś jakiś strach przed czymś?
M: Nie, to jest tylko gra, nie ma czego się bać. Wszedłem dla zabawy i zostałem na dłużej.

H: Masz jakieś motto dla nowych graczy?
M: 
Tak, nigdy się nie poddawać w zarabianiu pieniędzy, kiedyś osiągnie się swój cel. Gdy kupicie auto na handel, nie sprzedajcie go pierwszej lepszej osobie, lepiej poczekać i więcej zarobić.

XGwBbve.png

Postanowiłem również przeprowadzić wywiad z doświadczonym już graczem i administratorem @Banan99

H: @xHamster | P: @Banan99

H: Powiedz proszę, jak wyglądały twoje początki na serwerze? Zapewne nie jest to łatwe pytanie, gdyż trochę czasu minęło już.
P: 
Sam początek wyglądał dość przedziwnie... Kiedyś grałem na nieistniejącym już serwerze i pogrywałem podczas studiów zdalnych. Później odszedłem od mta i w zasadzie prawie zapomniałem o tej platformie. Finalnie wszedłem w momencie, kiedy serwer jeszcze stał, ale już nikogo na nim nie było. Zacząłem zatem szukać nowego miejsca dla swojej osoby i zacząłem grę na kilku serwerach, finalnie stawiając na ProjectRPG. Same początki były dość trudne. Chciałem się dostać do frakcji i to koniecznie SATC, musiałem zatem dobić trochę RP i 100 godzin. Zacząłem grę, latając na magazynie, co nie było tak nudne przy dobrej muzyce (Dobre Vixy dobrze napędzają pracę). Później zacząłem wbijać kolejne poziomy na kurierze i w ten sposób dobiłem sobie 3 lvl przed dostaniem się do SATC. Później zaczęła się gra i praca we frakcji i w zasadzie później to już jakoś poszło...

H: Rozumiem, Zaczynałeś swoją przygodę na serwerze sam? Czy ktoś cię tutaj „zawołał”?
P: 
W zasadzie działałem sam w MTA aż do czasu dostania się do którejś z organizacji. Zaczynałem kompletnie samemu, co w zasadzie było błędem. Granie w MTA zaczyna się dopiero w momencie, kiedy grasz w paczce znajomych.

H: Jak już uzbierałeś trochę gotówki i zacząłeś grać już na poważnie, to co dalej robiłeś?
P: 
W zasadzie cały mój gameplay się opierał na wbijaniu kolejnych awansów w SATC i to było moje główne i przez dłuższy czas jedyne zajęcie. Po czasie pojawiła się szansa w postaci rekrutacji na supportera i postanowiłem spróbować swojego szczęścia. Udało się to ku mojemu zaskoczeniu i w ten sposób już rozkręciłem się na dobre. Jeśli chodzi zaś o aspekt gotówki na serwerze, to ja jestem jednym z tych, co trwonią ją na głupoty. Wydałem cały majątek na organizację eventów dla graczy i na tuningowanie swoich „Szrotów”. Tak naprawdę 90% pojazdów, które nabyłem już, zostają u mnie na zawsze. W ten sposób został zrobiony Washington (Który za czasu starych handlingów był bardzo dobrym wozem - leciał niewiele wolniej od sultana, a był duuużo tańszy), potem pojazdy jak Cadrona, Manana DTM i kilka innych. Obecnie dorwałem się do 1 ns „Ogórka” i zajmuje się jego ulepszaniem i tuningowaniem.

H: Czy jak zalogowałeś się pierwszy raz na serwerze, to czułeś jakiś strach przed czymś, na przykład, że gracze Ciebie zaczną obrażać na każdym kroku, lub w podobie coś?
P: 
W zasadzie ciężko mi było się przestawić co do ułożenia obiektów na mapie. Grałem wtedy na kilku serwerach i przestawienie się do tego „Projectowego” ułożenia mapy zajęło mi sporo czasu. Nie miałem innych obaw właśnie z tego powodu, że to nie był mój pierwszy serwer.

H: Masz jakieś motto dla nowych graczy?
P: 
W zasadzie to ciężko o ułożenie jakiegoś ślicznie brzmiącego motta. Jedyne co mogę radzić to włączenie dobrej muzyki, granie ze znajomymi i wytrwałe dążenie do postawionych sobie celów. Te trzy rzeczy gwarantują przyjemną rozgrywkę na bardzo przyzwoitym poziomie. Do tego warto się zapoznać z regulaminem, czego wiele osób nie robi. Często może to nam uratować skórę. Przeglądanie poszczególnych zakątków forum może również wiele nauczyć. Chociażby można się dowiedzieć, że do 30 RP możemy jeździć taksóweczką za free, co jest dobrym sposobem transportu na start.

XGwBbve.png

Dziękuję serdecznie graczowi @grzelu2137 oraz @Banan99 za wcielenie się w postać Cejota. Jak widać, każdy może zostać cejotem.

8eybfgF.png

Dla Redakcji Prasowej Project News:
Autor: Empl. Menager @xHamster
Grafiki: Senior Graphic Designer @Aiishan
Autoryzacja: Senior Pressman @xanny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.