Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Wywiad z RCON: Volenir

xanny

Rekomendowane odpowiedzi

03Ocm3d.png

naTqDnE.png

Witam Senior Pressman @xanny z Redakcji Project News. Dziś moim gościem będzie Administator RCON @Volenir, nie przedłużając, zapraszam serdecznie!

Gzqqb1L.png

X: @xanny | V: @Volenir

X: Uszanowanie, Senior Pressman z Redakcji Project News. Dziś mam do przedstawienia bardzo ciekawą personę, jest nim sam RCON Volenir. Witam Cię serdecznie!
V:
 Dzień dobry, witam czytelników.

X: Dobrze, może na samym początku opowiedz nam coś o sobie.
V: Jestem Kuba, na koniec maja kończę 23 lata (dalej w to nie wierzę). Na co dzień studiuję i pracuję, a prócz tego rozwijam serwer ProjectRPG grafikami i innymi drobnymi rzeczami, którymi zajmuję się i od samego początku rozwijam. Mieszkam w stolicy Dolnego Śląska i wiążę tutaj swoją dalszą przyszłość. Nie posiadam swojego auta, choć nimi jeżdżę, a prawo jazdy mam od niespełna 5. lat. Uważam, że mam pełno pomysłów, które mam nadzieję zrealizować w ciągu kilku lat, jak też to, aby w przyszłości spełnić się naukowo pod kątem zarządzania (studia magisterskie i MBA). Nic więcej do dodania nie mam, proszę mnie pytać, to może jeszcze uchylę rąbka tajemnicy o sobie.

X: Rozumiem, powiadasz, że nie masz własnego auta, mimo to nim jeździsz. Moje pytanie brzmi, czy planujesz sobie w przyszłości kupić jakiś pojazd, jeżeli tak to jaki?
V: Zawsze chciałem kupić sobie pojazd w hatchbacku, jednak nie jestem fanem konkretnej marki, a bardziej bazowałbym na stosunku popularności do opłacalności. Zdecydowanie bardziej lubię, kiedy wnętrze jest ładne oraz funkcjonalne, nowoczesne. Chciałbym takie autko móc poczuć (aby nie było sztywne). A tak na marginesie to chciałbym w przyszłości kupić Teslę Model S Plaid.

X: Tesla bardzo fajna marka pojazdów, no dobrze, a masz jakieś hobby poza zajmowaniem się serwerem?
V: Większość hobby przepadła na rzecz utrzymania się, studiowania, jednak z pewnością frajdę mi sprawia zarządzanie ludźmi, robienie grafik komputerowych oraz granie w gry.

X: Chciałbyś się może pochwalić jakimiś grafikami, by nasi czytelnicy też mogli je ujrzeć?
V: Robię kreacje na serwer, zatem większość tych grafik, które nie są podpisane, pochodzi ode mnie. Nie robiłem nic takiego ostatnio „dla siebie” lub w ramach zlecenia.

X: Rozumiem, wspomniałeś o tym, że lubisz sobie pograć. Więc może chciałbyś zdradzić czytelnikom, w jakie gry aktualnie pogrywasz?
V: Od dłuższego czasu próbuję przejść Cyberpunka 2077 jako Korp, jednak na horyzoncie pojawia się Dead Island 2, do którego mam zagwarantowany klucz.

X: Dość popularne tytuły, pokrótce są godne polecenia?
V: Mimo mieszanych odczuć znajomych oraz innych graczy, to mi się Cyberpunk bardzo podoba, podobne uczucie miałem przy Wiedźminie, więc może to specyfika gier CD Projekt Red. Błędów znalazłem wiele, jednak żaden z nich nie wywołał u mnie większego niesmaku. Widocznie mechanika obu gier jest odpowiednia dla mnie, jest to bardzo dobra odskocznia od codziennych aktywności oraz zobowiązań, jeżeli ktoś lubi gry tego typu.

X: W pełni się zgadzam, czasem warto jednak odciąć się od rzeczywistości i wejść w świat gier. Dobrze może przejdźmy w takim razie do MTA, jak trafiłeś na tę platformę i ile już czasu spędziłeś na niej?
V: Z MTA mam stosunkowo małą styczność. Przybyłem tutaj przy okazji tworzenia dla ProjectRPG i jak widać, zostałem na dłużej. Żadnej poprzedniej aktywności na MTA nie miałem, no może poza 30. minutami spędzonymi na BestPlayu (czasy Hogatego) oraz na serwerach driftu. Częściej można mnie było zobaczyć w SAMP-ie w okolicy 2012-2013 roku na serwerze Polski Power Serwer.

SdUAriv.gif

X: Bardzo ciekawe, a spoglądasz może czasem na ruchy konkurencji ProjectRPG?
V: Rzadkością jest u mnie spoglądanie na konkurencję, nie jestem zainteresowany porównywaniem się do niej w myśl zasady: tworzyć dla swojego spełnienia, w tym nieinspirowanie się rozwiązaniami konkurencji. Oczywiście orientuję się na temat aktywności oraz nowinek na scenie MTA, a także przybywającymi trendami.

X: W pełni zrozumiałe. Jeśli chodzi o twoją posadę RCON, to wspomniałeś, że zajmujesz się grafikami czy robisz coś jeszcze dla serwera z rzeczy stricte technicznych?
V: Z technicznych rzeczy to zajmuję się jedynie grafikami, pomagam też w organizacji pracy administracji serwera, redaguję regulaminy oraz sugeruję nowe rozwiązania.

X: Na przestrzeni tych paru lat, uważasz, że ProjectRPG się rozwinął?
V: Myślę, że doszliśmy do kluczowego etapu rozwoju, gdzie możemy w spokoju dodawać kolejne mechanizmy, bo poprzednie te newralgiczne są już opublikowane. Teraz w tym etapie możemy pokusić się o zabawę grą oraz dodaniem specjalnych funkcji dla graczy, oraz naprawiać te, które się psują.

X: Dobrze, chciałbyś może zdradzić czytelnikom, tak zwany „leak” czego mogą się spodziewać w niedalekiej przyszłości na serwerze?
V: Myślę, że nie jestem upoważniony do mówienia takich rzeczy w tym momencie, ale na pewno luty i marzec będą miesiącami zmian wizualnych oraz dodatków. Trzeba czekać, aż udostępnimy więcej informacji.

X: W takim razie przejdźmy może do pytania o społeczność serwera. Co o niej sądzisz, myślisz, że jest dobra czy jakbyś mógł, zmieniłbyś coś?
V: Nie tak dawno zakończony WOŚP na naszym serwerze pokazał, że nasza społeczność potrafi się zjednoczyć w słusznym celu. Uważam, że mamy bardzo zgrane community i nie chciałbym jej zmieniać, a jedynie nadawać ten tor, który pozwoli nam jeszcze bardziej zacisnąć więzi między graczami. Są pewne gagatki, ale nie uważam, że nie są do „naprawienia”.

X: No właśnie ostatnio był WOŚP na serwerze, spodziewałeś się takiej kwoty wpłaty przez graczy? Chodzi mi o kwoty realne, jak i serwerową gotówkę, na ten wspaniały cel.
V: Absolutnie nie spodziewałem się takiej kwoty wpłaconej do skarbonki zarówno na serwerze, jak i na stronie eSkarbonki. Obie kwoty mnie wzruszyły, nie spodziewałem się takiego zaangażowania. Poprzednio zebraliśmy ledwo ponad 1000 zł do eSkarbonki, w tym roku ponad 3300 zł... bajka!

XkBXYbl.gif

X: Widać jak przez rok potężnie rozwinął się nasz kochany ProjectRPG. Dobrze, może wrócimy teraz do pytania odnośnie do RCON, czy miałeś kiedyś myśli, by odejść z Ekipy i skupić się bardziej na życiu prywatnym?
V: Co prawda bywają gorsze okresy w moim życiu i nie ze wszystkim jestem w stanie wyrobić z uwagi na pracę, studia, to nie myślałem o tym, uważam, że w dalszym ciągu mogę dzielić pracę przy serwerze z życiem prywatnym. Kiedyś nastąpi taki dzień, że będę chciał zrezygnować na rzecz większego skupienia się na tym temacie, jednak na ten moment nic tego nie zwiastuje. Praca tutaj jest dla mnie jak hobby. Lubię to środowisko, sporo jestem w stanie z niego wyciągnąć, jak i wykorzystać swoje umiejętności.

X: Rozumiem, życzę jednak, byś mógł jak najdłużej pozostać przy swoim hobby. Praca RCON, zapewne jest trudna, czy masz czas na zwyczajną rozgrywkę na serwerze?
V: W momencie, kiedy zostajesz Administratorem RCON, to Twoja rozgrywka zwykłego gracza się kończy. Moja się nie zaczęła, bo od początku jestem na tym stanowisku. Właściwie to przy testach i różnych wydarzeniach mam szansę pograć na serwerze, lecz skończył się ten czas, kiedy była chwila na zwykłą rozgrywkę, pogadanki z graczami. Obecnie znaczną większość czasu, jaką spędzam przy serwerze, spędzam poza grą.

X: Dobrze, mówisz, że jesteś od początku powstania tego serwera, jeśli byłeś przy realizacji projektu, to na początku wierzyłeś, że serwer będzie miał taką ilość graczy jak na ten moment?
V: W pełni wierzyłem w sukces, w końcu po to go robiliśmy, aby pokazać nasze umiejętności i interpretację serwera RPG. Jak się później okazało, na sukces trzeba było poczekać, jednak od początku powstania serwera nie miałem wątpliwości co do powodzenia. W końcu samo stworzenie serwera od podstaw było sukcesem. Jeżeli chodzi o ilość graczy, to nigdy nie wyobrażałem sobie, że na ten moment będziemy kręcić takie liczby.

X: Wytrwałość okazała się jednak kluczem do sukcesu, chciałbym zapytać teraz o serwer, jest on w 100% autorski?
V: Znajdują się tutaj w 100% autorskie rozwiązania, jednak w przeciągu tych lat istnienia wykorzystaliśmy jedynie kilka modeli z innych źródeł, co było wyrażone zwiększoną potrzebą na dany moment, które sukcesywnie zastępujemy naszymi. Dążymy w naszym postanowieniu, aby wszystkie rozwiązania były nasze.

X: Czy jest coś, co chciałbyś zmienić aktualnie na serwerze?
V: Aktualnie robimy na tyle dużo zmian, że ciężko określić, co bym jeszcze zmienił. Zatem na razie nie mam żadnych „zachciewajek”.

50Hd5M9.gif

X: W takim razie zbliżamy się ku końcowi, mam jeszcze parę pytań, mianowicie zahaczę o administrację, co sądzisz o twoich podopiecznych, czy to był dobry wybór i czy zawiodłeś się kiedyś na jakimś?
V: Było kilka osób, które dobrze wróżyły, jednak jak przyszło co, do czego, to zawiodły mnie w swoim postępowaniu czy podejściu. Jednak mimo wszystko uważam, że administracja wie, o co chodzi w całej naszej działalności, jednak potrzebują ciągłej kontroli i tego, nie można pominąć.

X: Rozumiem, masz jakieś marzenia dotyczące ProjectRPG?
V: Mam marzenie, aby ProjectRPG wzbił się na top 1 polskich serwerów MTA, aby ekipa administracyjna oraz deweloperska się rozrastała, oraz była związana silnymi więzami.

X: Mam nadzieję, że spełni się to marzenie! Czy masz jakieś motto lub sentencję, z którą chciałbyś się podzielić?
V: Mam takie motto do przekazania, że gdziekolwiek się udzielamy, cokolwiek robimy, należy czerpać jak najwięcej doświadczenia, bo to jest kwintesencja rozwoju. Nauka przez doświadczanie ma największą wartość.

X: Cenne motto, no dobrze czy chciałbyś na koniec kogoś pozdrowić?
V:  Pozdrawiam świetną ekipę administracyjną, kreatywną ekipę developerską, wszystkich grzecznych graczy oraz najlepszych RCON-ów pod słońcem.

X: Dziękuje ślicznie za udzielenie wywiadu, jest mi niezmiernie miło, że mogłem go zrobić!
V: Dziękuje również.

XGwBbve.png

To było na tyle, dziękuje za uwagę i do usłyszenia w następnych materiałach!

8eybfgF.png

Dla Redakcji Prasowej Project News
Autor: Senior Pressman @xanny
Grafiki: Senior Graphic Designer @Aiishan
Autoryzacja: Director @Rafaal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.