Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Halloween vs Noc Świętych w San Andreas.

xHamster

Rekomendowane odpowiedzi

wiqlFjs.png

naTqDnE.png

Witajcie kochani. Ja jestem Employee Manager @xHamster z Redakcji Prasowej Project News. Dziś zaprezentuję Wam, czym tak naprawdę jest Halloween i jak obchodzone jest to święto w San Andreas oraz czym jest Noc Świętych i jak obchodzą je wierni w San Andreas. Zapraszam do lektury.

VDgjwdI.png

5tuQaPN.gif

Artykuł zacznę od święta Halloween. To święto związane z bałem maskowym, na którym jego uczestnicy występują w maskach i przebierają się w kostiumy. Halloween do San Andreas przybył już ponad 700 lat temu i jest najstarszym świętem obchodzone przez większą część mieszkańców. Młodzież przebraną za potwory, takie jak wampiry, duchy czy czarownice, najczęściej można spotkać w dużych miastach (na osiedlach i centrum tych miast). W Las Venturas najwięcej przebierańców można spotkać na głównej ulicy The Strip oraz na osiedlu Rockshore West. W Los Santos również są dwa miejsca, gdzie można ich spotkać. Jest to dzielnica Glen Park oraz molo na Santa Maria Beach. Na molo przy diabelskim młynie od godziny 20:00 odbywa się z tej okazji impreza, na której grają DJ'e znani na cały świat. Impreza trwa do późnych godzin nocnych. Na bal przebierańców zjeżdżają się nawet mieszkańcy okolicznych miast i wiosek. W San Fierro przebierańców można spotkać najczęściej w dzielnicy Ocean Flats oraz City Hall. W tej drugiej dzielnicy urząd miasta organizuje loterię fantową, a zebrane środki co roku są przeznaczane na leczenie chorych dzieci z San Fierro. Mieszkańcy według tradycji zbierają dynie i wycinają w nich upiorne twarze, a w środku stawiane są świeczki, które nadają tym dyniom dodatkowego upiory. Na osiedlach, głównie dzieci chodzą przebrane za upiory od domu do domu z koszyczkami, pukają do drzwi i po otwarciu przez lokatora drzwi wypowiadają zdanie "cukierek albo psikus". Mieszkańcy wolą dać cukierki, niż mieć na elewacji budynku rozbite jajka. 

Gzqqb1L.png

Postanowiłem porozmawiać z burmistrzem San Fierro, który zechciał mi odpowiedzieć na pytania dotyczące loterii fantowej i zbiórce pieniędzy na leczenie.

B - Burmistrz | R - Redaktor

R: Witam. Jestem Employee Manager xHamster z Redakcji Prasowej Project News. Czy mogę zadać panu kilka pytań?
B: 
Witam serdecznie. Oczywiście, że może Pan zadać pytania, chętnie na nie odpowiem.

R: Super. W takim razie zacznę od pytania, skąd inicjatywa na loterię fantową w Halloween?
B: 
Inicjatywa zrodziła się dzięki pomysłowi mieszkańców. Około 8 lat temu zainicjowali zabawę w centrum miasta i przy okazji postanowili zbierać pieniądze na cele charytatywne. Postanowiłem, że obejmę swoim patronatem kolejne takie wydarzenia i teraz cyklicznie od 7 lat, razem z urzędem miasta organizujemy halloweenową imprezę. Każdego roku zbieramy pieniądze na inne dzieci.

R: Piękny gest mieszkańców i oczywiście władzy miasta, która postanowiła się przyczynić do pomagania. Co wchodzi w skład fantów i jak one są sprzedawane?
B: 
W skład fantów wchodzą ciuchy, zabawki, czy po prostu jakiś sprzęt domowego użytku, który u właścicieli się nie przyda już, a komuś może posłużyć. Podjęliśmy współpracę z firmą, która wynajmuje stragany i ustawia je już 2 dni przed imprezą na terenie całej dzielnicy City Hall. Osoby, które chcą sprzedawać fanty i zbierać pieniądze na leczenie dziecka zgłaszają się do nas wcześniej i podpisujemy umowę, która jest ważna przez 2 tygodnie. Po upływie tego czasu, osoby, które podpisały umowę, zobowiązują oddać 90% przychodów do specjalnie przygotowanej w urzędzie miasta puszki lub na konto bankowe. 

R: Na co przeznaczone będą tegoroczne przychody? 
B: Pieniądze, które pozyskamy w tym roku, zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację Nikodema. 7-letniego chłopca, który zmaga się z nowotworem złośliwym. 

R: To szczytny cel. Kto wystąpi w San Fierro podczas tegorocznej imprezy?
B: 
Zaprosiliśmy takie gwiazdy jak Martin Garrix oraz wokalistkę Lady Gaga. Z własnej inicjatywy i dobroci, wystąpi jeszcze zespół Perfect. Zapraszamy serdecznie na te koncerty i wspólnego pomagania. Dobro wraca zawsze.

R: Dziękuję za wywiad. Do widzenia.
B: 
Dziękuję również, pozdrawiam.

VDgjwdI.png

H49F15I.gif

Przeciwieństwem do Halloween, gdzie panuje zło, demony, diabeł czy strach, jest Noc Świętych. Noc, podczas której wierni modlą się do Świętych i Błogosławionych kościoła rzymskokatolickiego i czczą ich tej nocy w kościołach przy relikwiach tych świętych. W przeciwieństwie do Halloween jest tam miłość, dobro, brak zła i wiara w to, że święci stawiają się u Boga. W przeddzień Uroczystości Wszystkich Świętych w każdym kościele w stanie San Andreas odbywają się modlitewne czuwania, korowody, orszaki czy bale świętych. Inicjatywy te mają być alternatywą dla pogańskiego Halloween. Pozwalają one pokazać, czym jest świętość oraz to, że każdy z nas do tej świętości jest powołany. W San Fierro w dwóch kościołach trwa modlitewne czuwanie, które zaczyna się o 19:00 i trwa do około 23:30. Podobnie jest w Las Venturas oraz w Los Santos. 

Gzqqb1L.png

Postanowiłem przeprowadzić wywiad z kapłanem, który pełni posługę w parafii w San Fierro. Zadałem mu pytania dotyczące Nocy Świętych i pseudo święta o nazwie Halloween.

ny5FuGq.png

K - Kapłan | - Redaktor

R: Szczęść Boże. Jestem Employee Manager z Redakcji Prasowej Project News. Czy chciałby ksiądz odpowiedzieć na kilka pytań na temat zbliżającej się Nocy Świętych?
K: Witam. Oczywiście, że odpowiem na te pytania.

R: Świetnie. W takim razie proszę powiedzieć, czym tak naprawdę jest Noc Świętych i skąd pomysł na to?
K: Noc Świętych, to nic innego jak wieczór modlitwy i wiele marszy świętych. Noc Świętych jest okazją, aby przypomnieć, że zwykli, prości ludzie oddani Panu Bogu, będący i żyjący blisko Pana Boga, kierujący się Ewangelią, przykazaniami – są dla nas zachętą, abyśmy także i my w naszym codziennym zwykłym życiu podejmowali trud starania się o świętość, o to, aby osiągnąć ten „niewiędnący wieniec chwały”, jakim jest życie w Domu Ojca.

R: Co kościół uważa na temat święta Halloween?
K: Nie nazwałbym tego świętem. Halloween to obce święto zatruwające psychikę i ducha ludzkiego. To obyczaj pogański, głęboko obcy narodowi. Wciąganie w tę głupią modę dzieci woła o pomstę do nieba! 

R: Rozumiem. Od jak dawna organizowane są Noce Świętych i czy cieszą się one popularnością?
K: Noc Świętych organizowana jest nieprzerwanie od 20 lat, cieszą się popularnością wśród młodzieży tej lepszej, wierzącej w lepsze jutro, ale i dorośli też przychodzą ze swoimi dziećmi. Zamiast upiornych dyń – relikwie świętych. Zamiast strojów czarownic i kościotrupów – młodzi przebrani za świętych i błogosławionych różnych epok. Zamiast kultu śmierci i ciemności – pochwała życia i święto światła.

R: Czy kościół popiera Halloween?
K: Oczywiście, że nie. Skąd w ogóle takie pytanie. Święto antychrześcijańskie i niebezpieczne, które promuje kulturę śmierci i popycha nowe pokolenia w kierunku mentalności ezoterycznej, magii, atakuje święte i duchowe wartości przez diabelskie inicjacje za pośrednictwem obrazów okultystycznych. Więc jak my, jako wierzący katolicy mamy to popierać?

R: No racja. Dziękuję za wywiad. Z Panem Bogiem.
K: Dziękuję, z Bogiem.

naTqDnE.png

Zdecydujcie, proszę teraz, czy wybieracie Halloween i zło, czy odpuszczacie i wolicie dobro i miłość. Pamiętajcie. Dobro zawsze wraca, zła raczej nikt by nie chciał doświadczać.

8eybfgF.png

Dla Redakcji Prasowej Project News

Autor: Empl.Menager @xHamster
Grafiki: Senior Graphic Designer  @Aiishan
Autoryzacja: Director @Rafaal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.