Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Święto zmarłych w San Andreas

Livia

Rekomendowane odpowiedzi

V8YKeDj.png

naTqDnE.png

Witajcie, z tej strony Junior Reporter @Livia Redakcji Prasowej Project News.
Dziś przedstawię Wam dwa święta, które obchodzimy co roku. Uroczystość Wszystkich Świętych oraz Zaduszki.

VDgjwdI.png

Na sam początek wyjaśnimy sobie znaczenie i świąt.
Wszystkich Świętych oraz Zaduszki są świętami chrześcijańskimi. Uroczystość Wszystkich Świętych oraz Zaduszki upamiętnia wszystkich zmarłych chrześcijan mamy wtedy zwyczaj odwiedzania grobów, oraz modlić się za wszystkie dusze.

Po krótkim objaśnieniu możemy przejść do ich obchodzenia.
Co roku odwiedzamy groby 1 i 2 listopada.
Uroczystość Wszystkich Świętych jest dniem wolnym, lecz Zaduszki już nie, często ze względu pracy i szkół nie mamy czasu odwiedzać grobów. Święta rozkładamy często na kilka dni. Święta są również praktykowane przez osoby niewierzące oraz bezwyznaniowe ich celem jest pamięć i oddanie szacunku zmarłym.

XGwBbve.png

W San Andreas są odwiedzane dwa cmentarze w Los Santos na dzielnicy Vinewood oraz, w Palomino Creek. 
Vinewood - na terenie jest głównie trawa, teren jest bardzo duży. W centrum cmentarza leży fontanna. Cmentarz ma własną kostnicę oraz kaplice.

BjAa9u1.gif

W kostnicy możemy ujrzeć parę otwartych grobów. Na co dzień cmentarzem zajmuję się Ksiądz Jan, który zgodził się udzielić nam wywiadu na temat świąt.

qHjQGAo.png

Wnętrze kostnicy

nOYUq3X.gif

XGwBbve.png

Palomino Creek - mały cmentarz tuż obok kościoła, na samym końcu leży otwarta trumna. Jedyny czytelny nagrobek jest Scotta Wilsona - byłego żołnierza.

nx9U8LQ.png

Kościół w Palomino Creek.

ALJy4bX.png

Gzqqb1L.png

K - Ksiądz Jan | RE- Redaktorka Project News @Livia

RE - Witam z tej strony Junior Reporter @Livia z Redakcji Prasowej Project News. Cieszę się, że zgodził się Ksiądz udzielić wywiadu. Możemy zaczynać?
K - Szczęść Boże. Jak najbardziej.

RE - Od kiedy ksiądz zajmuję się cmentarzem?
K - Od dziecka odwiedzam ten cmentarz, razem z rodziną lub sam. Często pomagałem duchowym w różnych sprzątaniach przykładowo grabieniu liści.
Zawsze ciekawił mnie Bóg i życie pośmiertne, interesowało mnie to na tyle, że zostałem księdzem i przekazuję wiedzę dalej.

RE - Pańskim zajęciem jest tylko cmentarz?
K - Nie, często przebywam w kościele leżącym, w San Fierro. Cmentarz odwiedzam zazwyczaj raz na kilka dni, w czasie świąt jest to codziennie. 

RE - Jak zachowują się mieszkańcy w czasie świąt?
K - Z jednej strony cieszę się, że są tłumy ludzi z chęcią odwiedzenia swoich przodków, przyjaciół i znajomych. Z drugiej oprócz świąt nie pamiętają o odwiedzinach, groby stają się strasznie przestarzałe, uginające się i brudne. Myślę, że odwiedziny raz na kilka miesięcy, by zabrać stare zwiędłe kwiaty i wypalone lampiony. Zachowują się z pełną kulturą, często lubię rozmawiać z odwiedzającymi, jeśli tego potrzebują, w takie dni potrafią działać emocje.

RE - Spotkał się ksiądz z jakąś przykrą sytuacją na cmentarzu?
K - Tak, wyjechałem na miesiąc do swojej rodziny, gdyż rzadko się widujemy, postanowiłem spędzić z nimi więcej czasu. Wracając, zobaczyłem na murze cmentarza graffiti oraz kilku podejrzanych ludzi. Niestety musiałem wezwać policję, a graffiti pozbyłem się sam.

RE - Dziękuję za wywiad. Do widzenia.
K - Również dziękuję i zachęcam każdego do odwiedzin. Z Bogiem.

8eybfgF.png

Autor: @Livia
Grafiki: @Aiishan
Korekta: @xHamster

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.