Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Opuszczony bar przy autostradzie Tierra Robada

ruchantyskracani

Rekomendowane odpowiedzi

kU9gQd0.png
naTqDnE.png

Witam was, z tej strony Pressman @arayy.nt Redakcji Prasowej Project News.

W dzisiejszym artykule przytoczę wam historie baru Jays Dinner na autostradzie Tierra Robada, który został zamknięty w 2008 roku i dziś tylko straszy osoby tamtędy przejeżdżające.

VDgjwdI.png

Historia baru sięga 1977 roku, konkretnie maja, powstała wtedy autostrada łącząca najważniejsze ośrodki miejskie w San Andreas, wtedy też Jay Miller z bratem Chrisem Millerem postanowił postawić budynek baru. Na początku było trudno, w połowie budowy okazało się, że w okolicznych hurtowniach brakowało materiałów, przez co niedokończony budynek stał zabezpieczony jedynie dyktami. W sierpniu 1979 roku budowa została wznowiona i potrwała już bez komplikacji do grudnia, wtedy to bar został otwarty. Bar na początku istnienia nie był znany, jedynymi osobami stołującymi się w nim byli motocykliści jadący na zloty do Bayside oraz kierowcy ciężarówek, jeżdżący w trasy po całym San Andreas. Po dwóch i pół roku istnienia bar stał się popularny wśród miejscowych, przybywało tu coraz więcej osób, byli to głównie mieszkańcy Las Paysadas, Bayside i El Quabrados. Bar przynosił spore przychody właścicielom Jayowi i Chrisowi, na początku 1980 roku dołączyła też do nich narzeczona Chrisa, Monica, to przez nią zaczęły się pierwsze problemy baru, jak się okazało, Monica miała zatargi z okoliczną ludnością, która byli głównymi klientami baru, przez co obroty baru zaczęły spadać. Przez problemy z klientami Jay postawił Chrisowi ultimatum albo odchodzi z Monicą z interesu, albo zostaje bez niej, Chris stanowczo odpowiedział, że nie porzuci swojej miłości i jeszcze tego dnia przestał być właścicielem baru. Jay mimo sporego już okresu prowadzenia baru nie miał żadnego doświadczenia, przez co zaczęły się kolejne, a zarazem największe problemy baru, jak się bowiem okazało Chris i Monica zaczęli go oczerniać wśród lokalnego klubu motocyklowego, który bardzo często bywał w barze, padły plotki takie jak to, że Jay pluł do beczek piwa, które im podawał, wściekli motocykliści podjechali pod bar, po czym weszli do niego z bronią palną oraz białą, po raz pierwszy został wtedy zdjęty haracz z baru, a Jay został pobity. Spraw trafiła do biura szeryfa w El Quabrados, jednak po trwającym 2 miesiące śledztwie została umorzona. Powodem umorzenia był brak wystarczających dowodów, zastraszeni klienci, który przebywali wtedy w barze, nie złożyli zeznań z obaw o swoje życie. Jay załamany tym wszystkim dokonał nieudanej próby samobójczej, próbował powiesić się na strychu swojego domu w El Quabrados, jednak znalazł go jego syn David, który zdjął z jego szyi pętle i wezwał pomoc. Ten okres był bardzo trudny dla baru, praktycznie codziennie pojawiali się motocykliści po haracze, które były coraz większe, klientów też było mniej, ponieważ, obawiali się o swoje życie. Motocykliści poza pieniędzmi brali również zapasy jedzenia oraz beczki piwa, a także drogie alkohole, które Jay dostał po dziadku i stały w celu wystawy. Trwało to do roku 1988, w maju tego roku większość ludzi z klubu motocyklowego trafiło do więzienia w Los Santos za napaść na konwój z pieniędzmi jadący przez autostradę. Nie był to koniec problemów baru, Jay, aby płacić haracze zadłużył się na 75.000$ i nie miał jak tego spłacić, wtedy doszło do jego kolejnej próby samobójczej, wskoczył pod pociąg, nie przeżył. Po śmierci Jaya bar został przejęty przez jego syna Davida, jednak nie przyniosło to żadnego efektu, ponieważ bar miał trzech stałych klientów, w końcu w roku 2006 David zrzekł się prowadzenia baru, a ten został opuszczony. Dziś budynek baru pokrył się kurzem, znak z nazwą rdzą, szyby zostały porozbijane przez miejscowych wandali, a miejsca parkingowe zarosły trawą. Podczas robienia zdjęć baru na parkingu zatrzymał się mężczyzna, więc postanowiłem zapytać go, czy kojarzy bar i jego historię.
Gzqqb1L.png

R: Redakcja Project News | B: - (BOT)WhiteShadow

R: Witam, Pressman arayy.nt z Project News -Pokazuje plakietkę-.

B: Witam.

R: Mogę zadać parę pytań?

B: Tak, pewnie, może Pan.

R: Stoimy teraz przy opuszczonym barze Jays Dinner, czy kojarzy Pan ten bar z lat świetności?

B: Tak, jasne, że kojarzę.

R: Jak Pan mógłby określić podejście właścicieli do prowadzenia baru?

B: Swego czasu było świetnie, zimne piwko, dobre jedzenie, miła obsługa, jednak to wszystko się niestety zmieniło.

R: Zmieniło się, na gorszę, czy na lepsze?

B: Na gorsze, gdy właściciel o imieniu Chris odszedł z prowadzenia baru razem z jego narzeczoną Monicą, wszystko zaczęło się sypać, parę razy widziałem, jak okoliczni motocykliści przyjeżdżali tu po haracze, wynosili pieniądze, piwo i jedzenie, strasznie bili tego właściciela, potem odszedł do lepszego świata i wtedy jego biznes przejął jego syn.

R: Ma Pan na myśli Davida?

B: Dokładnie tak.

R: Jak wiemy, bar 13 lat temu został zamknięty, co Pana zdaniem było tego powodem?

B: Tak jak mówiłem, gdy zaczął prowadzić go syn, wszystko się zmieniło... częste awantury, interwencje policji. Miejsce zmieniło się nie do poznania.

R: Między kim występowały awantury?

B: Często między właścicielem a jego "znajomymi" narobił długów i przychodzili odebrać co swoje.

R: Czy kojarzy Pan moment, w którym bar popadł w ogromne długi?

B: Nie za dobrze, jednak coś mi zapadło teoretycznie w pamięci.

R: Zadłużenie baru na miesiąc przed zamknięciem wynosiło 75.000$, jak w tamtym momencie on funkcjonował?

B: Wtedy mówiąc wprost, Była to dziura i "melina". Z przyjemnego miejsca zrobiło się tu szaro i ponuro.

R: W regionie, w którym aktualnie się znajdujemy, czyli Tierra Robada możemy znaleźć obiekty tego typu czy ten był jednym z nielicznych?

B: Jedynie co mi się kojarzy to Burger Shot nieopodal stacji benzynowej, jednak powstał on zaledwie pół roku po zamknięciu tego.

R: I ostatnie pytanie, czy wiadomo Panu coś o planach nowego właściciela, który wylicytował budynek na aukcji? Jeżeli tak to, co planuje tu otworzyć?

B: Owszem wiem, nowym właścicielem jest kuzyn mojego dobrego przyjaciela, Wiadomo mi, że chciałby on przywrócić to miejsce do stanu jego "młodości" czyli ponownie, zimne piwko, dobre jedzenie i miła obsługa. Szczerze trzymam za niego kciuki, bo chętnie wróciłbym tu jeszcze nie jednokrotnie.

R: Dziękuję za poświęcony czas i odpowiedzi na moje pytania, miłego dnia i powodzenia w przywracaniu miejsca do jego lat świetności.

B: Bardzo dziękuję i polecam się na przyszłość.
k1AwIr0.png

cZsHApw.png

7bmwoSJ.png

OeGasFH.png

8eybfgF.png

Autor: @arayy.nt

Grafiki: @Aiishan

Korekta: @Rafaal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.