Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Wywiad z tunerem mechanicznym

GluzzeR

Rekomendowane odpowiedzi

sD64FdP.png

naTqDnE.png

Witam bardzo serdecznie wszystkich czytelników. Z tej strony Pressman GluzzeR z Redakcji Prasowej Project News.
Dziś pragnę przybliżyć Wam realia pracy serwerowego tunera mechanicznego i rozwiać wszelkie wasze wątpliwości
Zapraszam do lektury.

Gzqqb1L.png

P: Pressman @GluzzeR // T: Tuner @DanieLLooSsS

P: Witam Pana bardzo serdecznie. Z tej strony Pressman GluzzeR z Redakcji Prasowej Project News. Czy zechciałby Pan odpowiedzieć na kilka pytań?
T: Witam, witam. Z przyjemnością udzielę wywiadu.

P: Na wstępie proszę opowiedzieć o pańskiej osobie w kontekście świata rzeczywistego.
T: Wolałbym uniknąć ujawniania szczegółowych informacji, więc podam tylko kilka z nich. Mam na imię Daniel, mam 24 lata i aktualnie studiuję na Akademii Morskiej.

P: Rozumiem, nie ma najmniejszego problemu. Przejdźmy może do rzeczywistości serwerowej.
T: Początki mojej kariery na serwerze ProjectRPG sięgają listopada 2020 roku. Od tamtego momentu na serwerze spędziłem około 2100 godzin.

P: Na co dzień pański nick widnieje po wpisaniu komendy /tunerzy. Czy mógłby Pan opowiedzieć coś o prowadzonej przez Pana działalności?
T: Oczywiście, że tak. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem warsztatu tuningowego. Ten konkretny warsztat wyposażony jest w specjalistyczny sprzęt pozwalający na modyfikowanie części mechanicznych w pojazdach silnikowych. Praca tunera jest według mnie pracą dość łatwą oraz bardzo przyjemną. Zdecydowaną zaletą tej pracy jest możliwość wykonywania w tym samym czasie innych obowiązków oraz podchodzenie do komputera tylko w momentach, w których pojawia się klient chcący skorzystać z oferowanych przeze mnie usług. W wielkim skrócie moja praca polega na montażu oraz demontażu części mechanicznych, pobierając tym samym doliczkę, która jest moim zyskiem. Niestety czasami zdarzają się tacy klienci, którzy wykazują wobec mojej osoby brak kultury spowodowany niechęcią do zapłaty naliczonej doliczki.

8djpvN8.png

P: Wiadomo, że każda praca ma zarówno jakieś wady, jak i zalety. Przejdźmy do kwestii nabycia oraz kosztów utrzymania warsztatu tuningowego. Na jaki wydatek musi być przygotowana osoba chcąca rozpocząć tego typu działalność?
T: Rynek warsztatów tuningowych rozwija się dość dynamicznie. Nie da się jednoznacznie określić wartości danego warsztatu. Aktualne ceny warsztatów wahają się w przedziale 1 000 000 - 2 000 000 dolarów. Warsztat, który posiadam, zakupiłem za kwotę 900 000$. Codziennie jestem zobowiązany do opłaty czynszu w wysokości 1000 dolarów.

P: Jak w ciągu ostatnich miesięcy kształtują się ceny warsztatów tuningowych?
T: Ceny warsztatów z pewnością są aktualnie wyższe niż kilka miesięcy temu. Z pewnością ma to spory związek z faktem, że od jakiegoś czasu na serwer przybywa coraz więcej graczy, dzięki czemu tuner jest w stanie zarobić więcej. W czasach, kiedy na serwerze było mało graczy, można było kupić warsztat za kwotę 500 000 dolarów. Aktualnie trzeba przygotować się na wydatek co najmniej 1 000 000 dolarów.

P: Można z tego wywnioskować, że to dość poważna i kosztowna inwestycja. Jakie są szacowane zarobki tunera?
T: Zarobek jest jedną wielką niewiadomą, na którą wpływ ma bardzo duża liczba różnych czynników. Zdecydowanie najważniejszym czynnikiem wpływającym na zarobek tunera jest aktywność innych właścicieli warsztatów tego samego typu. Drugim z czynników jest lokalizacja posiadanego przez nas warsztatu. Kolejnym aspektem są preferencje klientów. Niektórzy przyjeżdżają, chcąc zamontować, a inni zdemontować tuning ze swojego pojazdu. Myślę, że w ciągu jednego dnia jestem w stanie zarobić od 30 000 do 50 000 dolarów. Oczywiście zdarzają się dni, w które udaje się zarobić konkretne sumy oraz takie, w które rzadko mogę gościć kogoś w swoim warsztacie. Największa kwota, którą zarobiłem w ciągu jednego dnia, wynosi 140 000 dolarów, a najmniejsza 15 000 dolarów.

P: Które z części mechanicznych są montowane przez graczy najczęściej, a które najrzadziej?
T: Zdecydowanie najczęściej montowaną częścią jest radio, na którym tuner zarabia maksymalnie 50 dolarów. Myślę, że część ta jest montowana najczęściej z uwagi na jej niewielki koszt. Najrzadziej montowane są części ''z górnej półki" takie jak C.F.I. oraz zestaw torowy.

P: Jak wygląda sytuacja z doliczkami. Jaka jest ich wysokość?
T: Wysokość doliczek zależna jest jedynie od właściciela warsztatu. U niektórych kwoty te są symboliczne, u innych zaś dość wysokie. Ma to znaczący wpływ na ilość klientów. Warto tutaj kierować się zasadą "Większa doliczka nie oznacza większego zarobku". Maksymalna wysokość doliczki wynosi 10% kwoty montażu części. W moim przypadku do części z ''niższej półki" doliczam kwotę bliską maksymalnej z racji na niewielką jej sumę. Do części droższych natomiast staram się pobierać doliczkę w wysokości 4-5% kwoty montażu. Wyjątek stanowią doliczki w przypadku najdroższych części tuningowych. W takich sytuacjach jej wysokość jest ustalana indywidualnie z każdym klientem.

P: Czy w pracy tunera zdarzają się sytuacje, kiedy to zadowolony klient pozostawia tzw. napiwek?
T: Owszem, czasami takie sytuacje mają miejsce. Niestety jest to dość rzadkie zjawisko. Rekordowa kwota, którą otrzymałem od klienta w ramach podziękowania, wynosi 3 000$.

P: Co sądzi Pan o wpływie lokalizacji warsztatu na osiągane zarobki?
T: Lokalizacja warsztatu tuningowego ma największe znaczenie w momencie, w którym to na serwerze dostępnych jest wielu tunerów pracujących w tym samym typie warsztatu. Zazwyczaj największą liczbę klientów można zaobserwować przed warsztatami znajdującymi się w pobliżu giełd. Gracze bardzo często modyfikują pojazdy, które zakupili na pobliskiej giełdzie.

P: Jakie jest pańskie zdanie na temat lokalizacji posiadanego przez Pana warsztatu. Należy ona do jednej z lepszych, czy też gorszych?
T: W mojej opinii uważam, że posiadany przeze mnie warsztat znajduje się w jednej z lepszych lokalizacji ze względu na przeniesienie giełdy, która jest najczęściej odwiedzana przez graczy. Posiadany przeze mnie aktualnie warsztat jest położony najbliżej tej giełdy.

P: Jak osoba posiadająca warsztat w słabej lokalizacji może zwiększyć liczbę osób odwiedzających jej warsztat?
T: Sposobów na zwiększenie rozgłosu o oferowanych usługach jest kilka. Pierwszym z nich są oczywiście atrakcyjne w porównaniu do konkurencji doliczki. Drugim ze sposobów jest reklamowanie swojego warsztatu na czatach serwerowych.

P: Myślę, że pytania, na które Pan odpowiedział, znacznie przybliżyły naszym czytelnikom realia codziennej pracy właściciela warsztatu tuningowego. Dziękuję Panu za chęci do udzielenia tego wywiadu oraz życzę miłego dnia. Oczywiście zapraszam serdecznie do korzystania z usług oferowanych przez @DanieLLooSsS.
T: Cała przyjemność po mojej stronie. Również życzę Panu miłego dnia.

8eybfgF.png

Autor: @GluzzeR
Grafiki: @kepuszek.cj

Korekta: @Tomcio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.