Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - San Andreas Fire Department, bezpieczeństwo oczami strażaka!

LuiseeK05.

Rekomendowane odpowiedzi

gvn0ITF.png.5c7baedf22c5798784bde095918b00ef.png

inf.png.fc737c609f0e279f071e38194f301e8c.png

Witam serdecznie, w dzisiejszym artykule przedstawimy wam bezpieczeństwo w San Andreas, oczami strażaków z Fire Department. W artykule możemy dowiedzieć się, jak wygląda służba w strukturze San Andreas Fire Department, również dowiemy się, do jaki zdarzeń najczęściej interweniują serwerowi strażacy, również przeprowadzono działania w terenie wraz z San Andreas Fire Department przy zgłoszeniach od mieszkańców, gdzie strażacy ratowali dobytek miasta oraz usuwali skutki nawałnic, które przechodziły przez San Fierro. Przedstawimy również samochody bojowe, którymi strażacy jeźdzą do różnych zdarzeń, na samym końcu będziecie mogli zapoznać się z wywiadem, który udzielił Assistant of Deputy Chief OktA, zapraszamy do lektury.

artykul.png.3f7ee3378059247fd3a853d8cf93b96a.png

Zacznijmy na początku, od tego, czym tak naprawdę jest San Andreas Fire Department, w skrócie SAFD jest to serwera służba przeciwpożarowa, która działa na zasadach Amerykańskiej straży pożarnej, Fire Station, czyli baza znajduje się przy Juniper Hollow w San Fierro, strażacy działają na terenie całego San Andreas przy różnych zdarzeniach, zaczynając od plam substancji ropopochodnych, idąc po powalone konary drzew, stwarzając zagrożenia na drogach, pożary, które niszczą tereny zalesione oraz pasy zieleni również dochodzi do pożarów obiektów należących do miast, oraz wiosek, strażacy również udają się do prób samobójczych oraz działań na wodzie, oraz wysokości, nie można zapomnieć, że to oni jeżdżą do wypadków drogowych i za pomocą sprzętu specjalistycznego uwalniają osoby poszkodowane z wraków samochodów. Jak dowiadujemy się od Assistant of Deputy Chief OktA, w niedalekiej przyszłości do Fire Station mają dotrzeć nowe wozy specjalistyczne, które utworzą grupę HAZMAT. Owa grupa będzie jedyną taką w San Andreas, będą zajmować się prowadzeniem działań ratunkowych przy substancjach chemicznych oraz skażeniach chemiczno-biologicznych.

Bezpieczeństwo w San Andreas, czyli statystyki wyjazdów za rok 2021r.

Podczas rozmowy z Assistant of Deputy Chief OktA, informuje nas o ilości wyjazdów, które przeszły nasze wszelkie oczekiwania, liczba wyjazdów, która przewidywaliśmy, miała wahać się w okolicy 1.000 w przeciągu 365 dni, czyli całego 2021r. Niestety to tylko marzenia, informacje, które przekazuje Assistant of Deputy Chief OktA w 2021r. Strażacy interweniowali ponad 2.000 razy, tyle razy mieszkańcy San Andreas wzywali strażaków do pomocy, przeliczając ilość wyjazdów w przeciągu jednego miesiąca, strażacy wyjeżdżali 166 razy. Co daje nam średnio 5/6 wyjazdów w przeciągu 24 godzin, co daje nam ostateczne przeliczenie, że średnio co 4 godziny, 49 minut i 23 sekundy przychodziło zgłoszenie od mieszkańców San Andreas. Charakterystykę zgłoszeń możemy podzielić na kategorie MZ, AF, P. Każdy z rodzajów opisuje inny rodzaj zdarzenia.
MZ - Miejscowe zagrożenie do tej kategorii możemy zaliczyć zdarzenia drogowe, próby samobójcze, drzewa, plamy.
AF - Alarmy Fałszywe, każde zgłoszenie, które było nieprawdziwe, zostaje uznane za Alarm fałszywy.
P - Pożary.

Poniżej przedstawiamy kilka fotografii pojazdów specjalistycznych frakcji San Andreas Fire Department.

Fire Leader. 

xgCFtfs.thumb.gif.dd2d7cdba9620d59bf521635edb5a065.gif

Technical

tV68rAZ.thumb.gif.f677c76a4ca7bcb7d89fad7a179db830.gif

Enginer + Pojazdy patrolowe.

9SfEbDk.thumb.gif.37bdf6598780fc648718e993ac0f1f93.gif

Pożary! Niszczycielski żywioł, który niszczy wszystko, co mu stanie na drodze!

W ostatnich latach w San Andreas coraz więcej zgłoszeń o pożarach terenów zalesionych, pożarach budynków, samochodów. W każdym roku przez pożary ginie co najmniej kilku obywateli San Andreas, kilku ponosi śmierć przez oparzenie dróg oddechowych, zatrucie dwutlenkiem węgla oraz przez oparzenia. Apel strażaków z jednostki Fire Station w San Fierro jest następujący. Kochani nie palcie ognisk w miejscach zalesionych! Odpuście sobie odpalanie petard, fajerwerk, wyrzucania przedmiotów łatwo palnych w lasach, terenach zalesionych! Nie tylko giną zwierzęta, ale obumiera natura! Niszczona jest ściółka leśna, w której żyją tysiące zwierząt, darujcie im życie! Jeśli widzicie zadymienie oraz pożar zgłoście to do odpowiednich służb, by się tym zajęły! Nie bądź obojętny na ogień! Możesz sam być jego ofiar!

YIrZ4IG.thumb.gif.57ee38717fcbcbc5e69b4f301d218a24.gif

W dniu 5 Stycznia 2022r. Project News współpracowało wspólnie ze strażakami z San Andreas Fire Department, udaliśmy się do dwóch zgłoszeń, które trafiło do strażaków, pierwsze zgłoszenie nie było na tyle poważne, przyszło od mieszkańca dzielnicy Doherty, który podczas dojazdu do pracy najechał na leżące konary drewna na drodze blokujące przejazd na południe San Fierro, strażacy przyjęli zgłoszenie i natychmiast udali się zastępem Technical do zdarzenia, wraz ze strażakami udał się samochód z Project News. Dojazd do zdarzenia zajął ponad 5 minut, drogi w centrum San Fiero był mocne zablokowane przez korki, które powodowały, że przeciśniecie się zastępu, ze strażakami było mocno utrudnione, po dojeździe na miejsce stwierdzono zagrożenie, a strażacy przystąpili do zabezpieczenia miejsca zdarzenia oraz usunięcia drzewa, które leżało na drodze, prawdopodobnie podczas ostatniej wichury, która przeszła nad miastem zostało ono naruszone, a pod wpływem ciężary śniegu przewróciło się na jezdnie. Działania trwały ponad 20 minut, po zakończonych działaniach miejsce zostało przekazane urzędowi miasta a zastęp z San Andreas Fire Department wraz z busem Project News, wrócił do Fire Station, gdzie oczekiwali na kolejne zgłoszenia.

Następnym zgłoszeniem, które trafiło do strażaków, był pożar, który zgłosił jeden z zaniepokojonych mieszkańców dzielnicy Ocean Flats, który z okna swojego mieszkania zauważył zadymienie na straganach, natychmiastowo z Fire Station wyjechał zastęp engineer, który wraz z busem redakcji na miejscu zdarzenia był zaledwie po 2minutach! Działania strażaków polegały za zabezpieczeniu terenu, rozwinięciu linii szybkiego natarcia oraz ugaszenia ognia, gdy ogień został ugaszony, strażacy przeszukali teren w celu sprawdzenia, czy na terenie nie było osób poszkodowanych, po zakończonej akcji gaśniczej teren został przekazany policji, a strażacy z redakcją wrócili do Fire Station.

JFNpZHQ.thumb.gif.ff1c8e76c74f39434e2d0c5b117b4eb0.gif

vseVfnt.thumb.gif.5b359de6fddba20b1447a7814efeaa79.gif

wyd.png.ee23abc62c03fb63781d1ee270dddc94.png

Witam z tej Trainee @Shadox998 z Redakcji Prasowej Project News, dzisiaj przygotowałem dla państwa wywiad z Assistant of Deputy Chief OktA, w wywiadzie dowiecie się, kim jest OktA, jaka role pełni w szeregach SAFD oraz opowie nam troszkę o bezpieczeństwie w San Andreas.
Zapraszamy Serdecznie!

R: Redaktor | O: OktA

R: Witam serdecznie czy chciałby pan udzielić wywiadu? Opowiedzieć troszkę o służbie w San Andreas Fire Department oraz bezpieczeństwie w San Adreas w roku 2021?
O: Dzień dobry, jasne z chęcią odpowiem na pana pytania oraz opowiem o służbie w San Andreas Fire Department.
R: Dobrze przejdziemy do pierwszego pytania. Może się Pan przedstawić oraz powiedzieć nam ile służy Pan w SAFD?
O: Jasne, zacznijmy od tego, że w strukturze SAFD pełnie role Assistant of Deputy Chief, hmm... można nazwać, że jestem zastępca zastępcy szefa, czyli Reijego. Na ten moment bliżej mi do V-lidera niż myślałem, na aktualnym stopniu już trochę jestem, a nie ukrywając, aspiruje się do tego, by stać się zastępca lidera, czyli być taką prawą ręka Reijego. Ogólnie znajduje się w zarządzie frakcji i pełnie wiele funkcji. Moją główną rola jest zajmowanie się akademia, gdyż jestem jej opiekunem, również jestem głównym szkoleniowcem naszej struktury i prowadzę zespół szkoleniowców, jak i same szkolenia teoretyczne oraz praktyczne.
R: Dobrze, muszę przyznać, że posiada pan ciekawą teczkę oraz zapewne masę historii, oraz ciekawostek o służbie, czy mógłby pan przybliżyć nam okres, w którym został pan szkoleniowcem.
O: Szkoleniowcem jestem od końca stycznia 2021 roku i wszystkie osoby aktualnie znajdujące się w naszej strukturze wyszły spod mojego skrzydła. Jedynej akademii, której nie prowadziłem, była ta, w której sam byłem.
R: Znakomicie, szmat czasu już za pana plecami w tej strukturze, można wręcz nazwać pana weteranem pożarnictwa.
O:Dokładnie, możemy tak to nazwać.
R: Dobrze, czy po prawie roku pełnienia służby w San Andreas Fire Department, czuje się pan spełniony oraz osiągnął swój cel?
O: Jak najbardziej, czuje się spełniony z zostania szkoleniowcem, bo jest to posada, o którą bardzo się starałem, można powiedzieć, że to było takie małe marzenie. Innymi osiągnieciami w strukturze Fire Department jest, dostanie się do zarządu pomocniczego, a ostatecznie do zarządu głównego. Wiec można powiedzieć, że czuje się spełniony.
R: Dobrze przejdziemy do kolejnego pytania! Jak zaczeła się Pańska historia w szeregach San Andreas Fire Department, co tak naprawdę pana przekonało o wstąpienie w szeregi?
O: Na dołączenie do tej frakcji skłonił mnie głównie tamtejszy zarząd, Były w nim osoby, które dobrze kojarzyłem z innego serwera, na którym zaczynałem moją przygodę z MTA.Reiji, Wesłey, WujekEddy.... te 3 osoby najbardziej zachęciły mnie do tego. Spróbowałem więc swoich sił i jak widać, wyszło mi do dość dobrze. Swoją akademię wspominam bardzo ciepło, był to czas, za którym bardzo tęsknie, bo wiem, że te czasy już nie powrócą. Ilość nowych i pozytywnych osób, które poznałem, sprawiła mi wielką przyjemność. Wspólne patrole, wyjazdy do akcji, a także mój egzamin. To wszystko jest już tylko przeszłością, którą mile będę wspominał i o niej opowiadał.
R: Rozumiem, wspaniałą historię oraz setki wspomnień, które zostaną z panem do końca. Przybliży pan liczbę wyjazdów w roku 2021, do jakich zdarzeń najczęściej byliście wysyłani?
O: Jeśli chodzi o liczbę zgłoszeń, to niestety nie odpowiem Panu dokładnie na to pytanie, gdyż było ich za wiele by zliczyć, ale najczęstszymi zgłoszeniami były najróżniejsze pożary, powalone drzewa po nawałnicach oraz zdarzenia drogowe.
R:Dobrze, a zatem czy liczba zgłoszeń mogła przekroczyć 1000 w przeciągu całego roku, czy mogło być ich znacznie mniej, patrzeć szybkim rzutem oka?
O: Na oko nawet trudno powiedzieć, Mogę raczej stwierdzić, że była to dwu krotność tego, co pan powiedział.
Jeden z naszych pracowników w przeciągu 7 dni wyjeżdżał ponad 150 razy do różnych rodzaju zdarzeń.
R: Niewiarygodne! Jedynie życzyć państwu spokojnego roku i jak najmniej wyjazdów! Może powie pan coś o największej akcji ratunkowej ubiegłego roku?
O: Jasne, ogólnie cała sytuacja była dla nas zdziwieniem, otrzymaliśmy zgłoszenie o karambolu w tunelu San Fierro, informacje, które dostaliśmy udział, brało kilka pojazdów oraz było wielu poszkodowanych, rozdysponowaliśmy jak najszybciej wozy ze strażakami do działań, po dojeździe na miejsce zdarzenia były już jednostki specjalne z Police Departament.
R: Jednostki specjalne Police Departament, w jakim celu tam się udały?
O: Podczas ucieczki z napadu na bank doszło do wypadku napastników dlatego i też jednostki specjalne były na miejscu i nas ubezpieczały.
R: Dobrze przejdziemy do kolejnego pytania, Jakimi wozami dysponujecie, które z nich można najczęściej zauważyć na drogach San Andreas, jakie posiadacie wyposażenie?
O: Aktualnie czekamy na nowe pojazdy dla naszej frakcji, ale te, które posiadamy według mnie, są wystarczające.
R: Dobrze, a czy zdarzały się takie działania przy substancjach chemicznych, akcje na wysokości, wodzie, górach lasach itd.?
O: Jeśli chodzi o substancje chemiczne, to idealnie pan trafił, za niedługo w naszej frakcji będzie wchodziła grupa Hazmat, czyli grupa chemiczna, która będzie się skupiała właśnie na takich zgłoszeniach.
R: Dobrze, przechodząc do ostatniego pytania, Jest pan zadowolony z aktualnego wyszkolenia strażaków?
O: Powiem Panu tak, że każdy pracownik naszej struktury jest wyszkolony w jednakowy sposób, są dobrze przygotowani do pełnienia służby i zapewnieniu bezpieczeństwa całemu San Andreas. Oczywiście, niektórzy mniej, a niektórzy więcej umieją, ale wszyscy pracownicy mają odpowiedni stopień do swoich umiejętności.
R: Dziękuje panu za udzielenie wywiadu oraz szczerze odpowiedzi, życzę miłej służby oraz miłego dnia, do widzenia!

Zapytaliśmy w sądach ulicznych mieszkańców San Andreas, jak oceniają prace strażaków a oto odpowiedzi, które usłyszeliśmy.

Pierwszym odpowiadającym w sądzie ulicznej był Hvbis mieszkaniec San Fierro, który bez wahania odpowiedział następująco "Straż pożarna? Ani razu ich nie spotkałem na mieście, ogólnie na mieście mało mówią o strażakach, jestem zawiedziony, że mamy taką straż"

Drugim odpowiadającym w sądzie ulicznej był pracownik San Andreas Road Assistance żąbson, który bez wahania odpowiedział następująca "Tak, straż pożarna dba o nasze bezpieczeństwo, działają przy plamach substancji ropopochodnych, usuwają skutki nawałnic oraz walczą z pożarami, pomagają przy wypadkach drogowych, świetna praca z ich strony!"

Trzeci odpowiadający Vendigo rozwinął swoją odpowiedź w sądzie ulicznej i sam stwierdził, że chciałby zostać jednym z nich, a odpowiedź brzmi następująco "Strażacy dobrze dbają o nasze bezpieczeństwo, lecz większość kierowców w San Andreas nie powinno nawet posiadać karty rowerowej, aktualny poziom bezpieczeństwa na drogach jest dobry, sam jak najbardziej dołączyłbym w szeregi SAFD!"

Apel od strażaków San Andreas Fire Department!

Widzisz wóz strażacki jadący na sygnale! Zrób przejazd, nie bawimy się jazdą na sygnale! My jedziemy ratować ludzkie życie! Każda sekunda liczy się, a korki na drogach mogą zabrać nam dużo czasu! Zrób korytarz życia!

pasek.png

Autor: @Shadox998
Grafiki: @kepuszek.cj
Korekta: @Rafaal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.