Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Problem z fps

naissik

Rekomendowane odpowiedzi

Po wymianie karty graficznej (gtx 750ti 2gb > rx 570 4gb) spadła mi wydajność na serwerze. Testowałem to na paru serwerach i jedynie na prpg mam ten problem, otóż na poprzedniej karcie miałem wszędzie płynne 60fps, teraz na nowej karcie na tych samych ustawieniach mam między 40-50fps, a jeżeli trafi się cudem 60fps to nie jest wcale płynne. Szperałem w ustawieniach software'u radeona i starałem się wyciągnąć jak najwięcej wydajności lecz nic to nie dało. Sprawdzałem też temperatury + zużycie karty podczas gry i mogę prosto stwierdzić że karta po prostu nie jest używana (upewniłem się, jest używana dedykowana karta, a nie zintegrowana). Dodam, kolejnym tego upewnieniem jest to że karta ma chłodzenie pół-pasywne (jeżeli karta nie osiągnie danej temperatury to wentylatory nie pracują) i tak właśnie jest w MTA. Więc jak wspominałem tylko na prpg mam ten problem, nigdzie indziej to nie występuje.

Multi Theft Auto v1.5.9-release-21046
Copyright (C) 2003 - 2021 Multi Theft Auto

Windows 11 Wersja 21H2 (kompilacja 22000.348)  (poinstalowane najnowsze aktualizacje)

2 godziny temu, mirek_mefedron napisał:

Próbowałeś instalować różne wersje sterowników gpu? Z doświadczenia oraz od znajomych wiem, że amd lubi psuć wydajność sterownikami przez jakiś czas 

próbowałem parę różnych wersji i żadna nic a to drugie to akurat prawda, software radeona to ściek

9 godzin temu, Zebra napisał:

Aktualne?

tak

W dniu 12.12.2021 o 14:48, mirek_mefedron napisał:

Spróbuj może odpalić mta jako Administrator, jak nie zadziała to rozmyślałbym nad usunięciem serwerowych plików i pobraniem ich na nowo

nic z tego nie zadzialalo

W dniu 29.12.2021 o 21:24, xd312 napisał:

może to jest głupie ale przed zmianą karty graficznej miałeś dalej tego samego Windowsa 11?
Bo jak zmieniłeś to nic dziwnego bo Windows 11 jest stosunkowo nowy i synchronizacje inną niż Windows 10.

system był cały czas ten sam, z moich obserwacji co do fpsów win11 ma lepszą optymalizację względem win10

3 godziny temu, SprytsBeng napisał:

Powinno być ogarnięte, bo @Sky dzisiaj (01.01.2022) zoptymalizował zasoby mającą wpływ na FPS'y. Więc wątek do zamknięcia.

po dzisiejszej aktualizacji jest o wiele lepiej

mozna zamknac

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.