Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Historia o wampirach

biggi

Rekomendowane odpowiedzi

Bss2QAO.pngnaTqDnE.png

W dzisiejszym artykule opowiem wam o wampirach i poznacie historie Carla.

VDgjwdI.png

Skąd się wzięły?

Wampiry na ziemiach San Andreas nazywane były m.in. upiorami, strzygami, czy wampierzami. "W podaniach ludowych mogły też występować pod postacią duchów, żywych trupów, lub żywiących się krwią dzikich nocnych ptaków o długim nosie. Według wierzeń, w noce księżycowe wampiry miały wychodzić z grobów, lecieć w powietrzu lub chodzić tyłem niczym rak i zjawiać się w domach życzących, lub też pojawiać na rozstajach dróg”

5V20MaL.png

Kiedy się pojawiły?

Samo pojęcie "wampir", w takim znaczeniu, w jakim używa się go obecnie, pojawiło się jednak dopiero w XVIII wieku, mimo że wiara w żywego trupa, który po śmierci funkcjonował wśród żywych i miał im czynić krzywdę, znamy, był już ze starożytności.

CJibuUE.png

Kto był brany za wampira?

Posądzona o bycie wampirem mogła być m.in. osoba, która zmarła śmiercią tragiczną, osoba chytra, skąpa, okrutna, ale także zdradzająca swojego współmałżonka. Za wampira uznawano też osoby, które nie były ochrzczone, złodziei, dłużników, czy samobójców i lunatyków, oraz tych, którzy przed śmiercią nie załatwili jakiejś sprawy, lub mieli jakieś znamiona czy cechy szczególne, w tym np. kalectwo.

5V20MaL.png

Historia Carla

W San Andreas w starożytnych czasach wierzono bardzo mocno w wampiry, ponieważ pewnej nocy mieszkaniec Angel Pie wracając ze spaceru zauważył postać która wysysała krew z martwego jelenia. Gdy podszedł blisko tego stworzenia, zauważył, że ma wystające dwa zęby, po kilku sekundach ten stwór wspiął się na drzewo, po czym z niego odleciał. Ta historia krąży do dnia dzisiejszego, po lokalnych barach i domach.

8TKnEsq.pngGzqqb1L.png

R- Redaktor @biggi         W- Wnuk

R- Witam, Redaktor Biggi z Project News czy mogę zadać kilka pytań?
W- Pewnie z chęcią odpowiem
R- Zacznijmy od prostego pytania. Kim dla pana był Carl?
W- Carl był moim pra pra dziadkiem.
R- Czy miał Pan szansę poznać go osobiście?
W- Niestety zmarł kilka lat przed moimi narodzinami, bardzo chciałbym go poznać.
R- Kto opowiedział panu historie o wampirze?
W- Opowiedział mi ją dziadek 9 lat temu, niestety zmarł kilka miesięcy temu.
R- Jaka była Pana reakcja na tę opowieść
W- Gdy ją usłyszałem nie chciałem w to wierzyć, lecz gdy spytałem o to moich rodziców potwierdzili, że to prawda i mogą to potwierdzić nawet książki.
R- Bardzo dziękuje za poświęcenie mi swojego czasu to już koniec pytań.
W- Proszę bardzo, nie ma problemu.

5V20MaL.pngk1AwIr0.png

7JzQ8KB.png

HxcNIcf.png

NFAS945.png

Autor: @biggi
Korekta: @AlimentoS
Grafiki: @Tosiek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.