Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - "Co w trawie piszczy?" Wrzesień'26

Szender
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

C9sxszh.png

XGwBbve.png

Witajcie, czytelnicy! Wrzesień... miesiąc powrotu do szkoły. Jakie są Wasze wrażenia z pierwszych tygodni nauki? W ramach lekkiego resetu od natłoku obowiązków, zarówno szkolnych, jak i domowych, zapraszam do zapoznania się z najnowszym wydaniem gazetki, w którym, jak co miesiąc, podsumujemy sobie wszystkie najważniejsze zmiany!

zMGu80t.png

Najlepszy Supporter: @DarXe.mnr
Najlepszy Moderator: @dercia
Najlepszy Administrator: @Szender
Najlepszy Senior Administrator: @Suzannee
Najlepszy Administrator RCON: @Zebra
Najlepsza frakcja: San Andreas Road Assistance
Najlepszy biznes: Radio ProjectFM
Najlepszy lider frakcji: @xPawel69
Najlepszy lider biznesu: @MrBeast
Najlepsza organizacja: Immortal Dynasty
Największy odwalacz: @Somandi
Najlepsza praca na serwerze: Transport kontenerów
Najlepszy tuner: @MING
Najlepszy pracownik frakcji: @DarXe.mnr
Najlepszy pracownik biznesu: @MrBeast
Pracuś miesiąca: @DarXe.mnr
Serwerowy Nolife: @Euzebiusz & @DarXe.mnr
Słowo miesiąca: ’Szkieły’

sKKUFiT.png

06.09.2026
Moderator @emploi opuszcza szeregi administracji w wyniku osobistej decyzji.

12.09.2026
Moderator @slever opuszcza szeregi administracji w wyniku osobistej decyzji.
Moderator @EnoNeK opuszcza szeregi administracji w wyniku osobistej decyzji.

j0CiA0N.png

Centrum Zarządzania Frakcjami

03.09.2026
Szeregi Centrum Zarządzania Frakcjami zasila @xanny, tym samym zostaje on nowym opiekunem SAPD.

San Andreas Fire Department

29.09.2026
@Bebek zostaje zwolniony ze struktur Fire Department na stopniu District Chief ze względu na łamanie regulaminu frakcji.

Racing Club

14.09.2026
@sirkosu1 zostaje awansowany ze stanowiska Zastępca Kierownika na stanowisko Kierownik.

Posorants Group

07.09.2026
Kierowniczka
 @xvqn_ przechodzi okres próbny z wynikiem pozytywnym, tym samym zostaje ona pełnoprawnym członkiem zarządu biznesu Posorants Group.

18.09.2026
@Maciek* zwalnia stanowisko Zastępcy Dyrektora.

beoTEZ5.png

06.09.2026

- Dodano system awarii infrastruktury drogowej dla frakcji SARA - fotoradary, progi zwalniające i latarnie uliczne mogą się teraz zepsuć, a za ich naprawę odpowiada frakcja SARA

• Awarie powstają w losowym odstępie czasowym oraz są zależne od lokalizacji
• Każdy obiekt infrastruktury otrzymał model swojej zniszczonej wersji
• Poszczególne elementy infrastruktury mogą mieć różny rodzaj awarii - przed przystąpieniem do naprawy pracownik frakcji musi ją ustalić
• Dodano cztery mini gry naprawcze, po jednej na rodzaj awarii
• Uszkodzony fotoradar nie działa oraz nie jest widziany przez wykrywacz fotoradarów

Spoiler

animation.webp

- Odświeżono panel mandatu z fotoradaru

Spoiler

ramka (1).png

- Dodano nowe modele fotoradaru oraz progu zwalniającego

Spoiler

fotoradar.png

- Zoptymalizowano i usprawniono działanie zasobu wykrywacza fotoradarów
• Dodano odległość do najbliższego wykrytego fotoradaru przy radarze

Spoiler

Screenshot_1.png

- Zaktualizowano listę dostępnych tuningów wizualnych dla lowriderów
- Wprowadzono nowe miejsca występowania blokad drogowych frakcji SAPD
- Frakcja SAPD otrzymała dostęp do panelu blokad drogowych w dwóch dodatkowych lokalizacjach
- Wprowadzono nową pulę kolorów dla nieoznakowanych pojazdów frakcji SAPD
- Flota frakcji SAPD została zaktualizowana o nowe pojazdy

13.09.2026

- Zasób nowych dźwięków pojazdów został odświeżony i zoptymalizowany
• Dodano 20 nowych dźwięków pojazdów
• Dźwięki zostały przypisane osobno do poszczególnych pojazdów
• Znormalizowano wszystkie dźwięki
• Dodano obsługę pojazdów frakcyjnych
• Dodano strzały z wydechu do większej ilości pojazdów

15.09.2026

- Na pracach dorywczych i aktywnościach zarobkowych dodano znaczniki celu
- W panelu gracza pod F5 dodano możliwość włączenia/wyłączenia znaczników

Spoiler

animation.webp

- Poprawiono głośność i zmieniono brzmienie poszczególnych dźwięków

27.09.2026

- Dodano powiadomienie po zalogowaniu, jeżeli pojazd wystawiony na giełdzie (z opcją „Kup teraz”) sprzedał się podczas nieobecności

Spoiler

gielda-offline.webp

- Do panelu osiągnięć dodano podgląd postępu

Spoiler

osiagniecia-postep.webp

- Dodano komendę /odlicz, która uruchamia odliczanie na ekranie dla graczy w pobliżu (np. do celów wyścigu)

Spoiler

odlicz-720.webp

- Pojazdy zakupione w salonie będą teraz otrzymywały przegląd techniczny
- Dodano filtr wulgaryzmów do ustawień w panelu F5 (domyślnie włączony)
↳ Konsekwencją tej zmiany będzie aktualizacja regulaminu. Do tego czasu obowiązują stare zasady.
- Poprawiono zliczanie przejechanego dystansu w systemie osiągnięć
- Dodano możliwość wyłączenia wyświetlania odliczania (/odlicz) do ustawień w panelu F5

iY0U75M.png

W tym miesiącu na redakcyjny tapet został wzięty gracz @Alaneush. Jesteście chętni poznać bliżej tego gracza? Zapoznajcie się z jego krótkim opisem!

Alaneush to relatywnie nowy gracz na ProjectRPG, bo zarejestrował się 24 lutego 2026 roku. Jego przygoda z San Andreas zaczęła się od wizyty jego i jego mamy u jej koleżanki. Tam, mając zaledwie 5 lat, poznał jej nastoletniego syna, który pokazał mu grę. Przez kilka lat nie mógł znaleźć gry, bo nie pamiętał tytułu. Jednak w wieku 9 lat ją znalazł. Maksowanie gry, modowanie, SAMP, a potem w wieku 14 lat pierwsza wizyta w MTA. Serwer DayZ, na który namówił go znajomy. Ktoś w grupie tego znajomego zasabotował całą ich bazę i po dwóch dniach Alan wrócił do SAMP. Co jednak sprawiło, że w wieku 25 lat wrócił do MTA? Głównie dwa powody. Pierwszym jest miłość do RPG z otwartymi światami i masą możliwości. Nawet mimo niechęci do gier multiplayer, zobaczył potencjał na zamknięcie się w grupie znajomych i czerpanie maksimum frajdy ze świetnej gry. Drugim był niegrający już tu jego znajomy, który go wkręcił i przez 3 miesiące namawiał na zagranie w MTA. Prowadząc spokojne życie gracza, którego zaczęły powoli nudzić te same gry oraz przy braku zainteresowania masą nowych tytułów, ProjectRPG był dla niego nie tylko nowym doświadczeniem w morzu nostalgii, ale także świeżym spojrzeniem na grę, którą kocha od ponad 20 lat. Teraz jednak pojawił się i trzeci powód, by zostać nie tylko na MTA, ale i Projekcie – akcje RP. Pomimo bycia katastrofalnie złym w odgrywaniu RP przez całe życie, niedawne zainteresowanie się D&D (Dungeons and Dragons) oraz zachęty do udziału w akcjach RP od świetnych ludzi, których poznał na serwerze, sprawiły, że nie tylko nauczył się odgrywać RP, ale także zaczęło mu to sprawiać wielką frajdę. Co jednak najbardziej lubi w ProjectRPG? Pojazdy, kopalnię oraz frakcję San Andreas Road Assistance. To tam spędza najwięcej serwerowego czasu. Jednak nie miałby tyle frajdy, gdyby nie cele, które sobie obrał. Sporządził listę pojazdów oraz, dopóki mu się nie znudzi, ma zamiar wymaksować tyle prac, ile się da. Tylko czas pokaże, ile z tego mu się uda.

CBSrfdn.png

v: @v.vacat | H: @Hasiu

v: Dzień dobry! Z tej strony Redaktor @v.vacat z Redakcji Prasowej Project News. Czy zechciałbyś udzielić mi wywiadu do redakcyjnego miesięcznika „Co w trawie piszczy”?
H:
Cześć, pewnie, chętnie udzielę wywiadu!

v: Na początku prosiłbym Cię o to, byś przedstawił się naszym czytelnikom.
H:
Witam wszystkich bardzo serdecznie, z tej strony Hasiu, prywatnie Kuba. Aktualnie mam 26 lat, mieszkam w centralnej części Polski. Na co dzień pracuję jako instalator sieci i urządzeń telekomunikacyjnych, po pracy lubię sobie pograć albo pójść na siłownię.

v: Jak zaczęła się Twoja przygoda z serwerem ProjectRPG?
H:
Konto mam założone już od 2022 roku, lecz moja przygoda na dobre rozpoczęła się jakoś na początku 2024 roku. Graliśmy ze znajomymi na innym projekcie, lecz niestety zaczął upadać, więc szukaliśmy innego serwera, na który można się przenieść. Wybór padł na Projecta i od tamtego czasu codziennie siedzimy i gramy sobie razem na serwerze.

v: Co zadecydowało o tym, że tak długo już jesteś z nami na serwerze?
H:
Na początku było to typowe zdobywanie gotówki na pracach dorywczych. Po pewnym czasie była rekrutacja do naszej serwerowej policji. Wraz z @Ryosuke* stwierdziliśmy, że napiszemy podania i od tamtego czasu jestem we frakcji. Później doszła jeszcze rola Supportera i dzięki tym rolom siedzę z przyjemnością na serwerze aż do dziś.

v: Od listopada zeszłego roku jesteś w ekipie serwera jako Supporter. Co skłoniło Cię do tego, by napisać podanie?
H:
Na serwerze przegrałem już wtedy sporo czasu, czułem, że mogę robić coś jeszcze. Nadarzyła się okazja, gdyż akurat była otwarta rekrutacja do ekipy serwera, więc napisałem podanie. Ogólnie – lubię tę rolę, jest to odpowiedzialna funkcja, ale dająca także dużo satysfakcji.

v: Na co powinien zwrócić uwagę gracz, który chciałby napisać takowe podanie w następnej rekrutacji?
H:
Na pewno trzeba wiedzieć, że rola Supportera to nie tylko przyjemności, ale także dość dużo obowiązków. Zaczynając od pomocy graczom, poprzez pomaganie w ekipie serwera, na organizowaniu eventów kończąc. Jeśli gracz myśli, że rola Supportera to tylko same przyjemności, to stanowczo zaprzeczam – rola Supportera to przeważnie obowiązki, których mało nie jest.

v: Jakbyś miał wskazać 3 cechy dobrego Supportera – jakie by to były cechy i jak one pomagają w piastowaniu takiej roli?
H:
Na pewno jedną z cech jest bezstronność – podczas robienia reportów czy rozpatrywania różnych sporów, trzeba być koniecznie bezstronnym. Drugą cechą jest odpowiedzialność, dobry Supporter bierze odpowiedzialność za swoje czyny.

v: Jak rozpoczęła się Twoja przygoda w San Andreas Police Department?
H:
Moja przygoda z San Andreas Police Department rozpoczęła się w kwietniu 2024 roku, kiedy dostałem się do akademii. Po ukończeniu akademii sumiennie wykonywałem swoje obowiązki. W grudniu tego samego roku otrzymałem swoją szansę w dywizji Highway Patrol, w której osiągnąłem nawet posadę lidera.

v: W tym roku również dostałeś awans na stanowisko zarządowe w tejże frakcji. Jakie były Twoje pierwsze odczucia związane z tą rolą?
H:
Tak, udało się i otrzymałem swoją szansę w zarządzie frakcji. Pierwszym odczuciem była radość, jednak zarząd to odpowiedzialne stanowisko – to my decydujemy o zmianach, zawieszeniach czy karach dla innych pracowników. W rolę zarządu wszedłem na spokojnie; ustaliliśmy, kto co robi i trzymamy się swoich obowiązków.

v: Nie odczuwasz stresu, gdy musisz podjąć ważną decyzję jako członek zarządu? Czy w momencie zwątpienia możesz liczyć na pomoc swoich przyjaciół z frakcji, z którymi również jesteś w zarządzie?
H:
Totalnie nie odczuwam stresu. W zarządzie San Andreas Police Department to nie są decyzje pojedynczych osób; praktycznie każda decyzja jest konsultowana w całym gronie i każdy członek zarządu może wyrazić swoje zdanie na dany temat. Czy mogę liczyć na pomoc przyjaciół z zarządu? Oczywiście, że tak. Było już wiele sytuacji, w których swoje podejrzenia czy też problemy konsultowałem z innymi członkami i nigdy nie odmówiono mi pomocy.

v: Co chciałbyś przekazać osobom, które sugerują, że działanie w San Andreas Police Department jest trudne?
H:
Działanie w San Andreas Police Department nie jest wcale takie trudne. Każdemu nowemu graczowi będzie wydawało się trudne, ponieważ jest dużo materiałów i treści, które akademik musi przyswoić. Dużej części naszej pracy gracz uczy się, będąc na służbie i wykonując swoje obowiązki, do czego w akademii ma pełne prawo.

v: Czy jako frakcja planujecie jeszcze jakieś ciekawe wydarzenia? Pamiętam nadal udaną imprezę związaną ze Świętem Policji. Uważasz, że inne frakcje też powinny zorganizować podobne wydarzenie?
H:
Jasne, są w planach różne wydarzenia, coś podobnego jak Święto Policji, lecz aktualnie mamy sporo innych, wewnątrzfrakcyjnych rzeczy do zrobienia, stąd mało czasu na pomyślenie nad organizacją jakiegoś wydarzenia. Inne frakcje? Oczywiście, że powinny zorganizować takie wydarzenie. Jest to fajna okazja do pokazania, jak wygląda frakcja innym graczom, do zachęcenia ich do napisania podania, czy też do wspólnej, między frakcyjnej integracji.

v: Aktualnie nie jesteś w żadnym z serwerowych biznesów. Jeśli miałbyś możliwość dołączenia do któregoś, który by to był i dlaczego akurat ten?
H:
Zgadza się, na 2200 godzin na serwerze nie miałem okazji jeszcze być w żadnym biznesie. Być może w najbliższym czasie się to zmieni. Jeśli miałbym okazję dołączenia do jakiegoś biznesu, myślałbym nad serwerowym radiem a biznesem Racing Club. Oba biznesy są fajne, w każdym robi się coś innego, ale w obu jest fajna integracja z graczami.

v: Dziękuję Ci za rozmowę. Chciałbyś kogoś pozdrowić bądź przekazać naszym czytelnikom dobre słowo?
H:
Od siebie serdecznie pozdrawiam całą frakcję San Andreas Police Department, organizację Verona, najlepszą administrację oraz wszystkich graczy.

L9Sv1zh.png

r1

r2

r3

r4

8eybfgF.png

Realizacja: Publicysta @Szender

Pierwsze miejsce plebiscytu: Dyrektor @MrBeast
Zmiany w administracji: Redaktorka @dercia
Ważniejsze zmiany we frakcjach/biznesach: Starszy Reporter @Camper
Serwerowe aktualizacje: Starszy Dziennikarz @Nitzur
Sylwetka gracza: Redaktor @v.vacat
Wywiad z członkiem administracji: Redaktor @v.vacat
Ankieta: Kierowniczka @Veirdness

Edytowane przez Veirdness
  • Super 2

Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.