Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

[NEWSROOM] Bezpieczeństwo w górach zimą

killerpl113
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

sE8eAol.png.819ff51047b57faf8515824bc4cc3978.png
prezdialda.png.455c622307994288120a187029b9c3a3.png
Idzie zima, a jak wiadomo jest to czas, w którym pojawia się wiele niebezpieczeństw, między innymi takie związane z górami. Jak być bezpiecznym w górach? I jakie niebezpieczeństwa mogą na Nas czekać? Opiszemy to w tym artykule.
Jest dwudziesty pierwszy dzień grudnia, rozpoczęła się zima, dla wielu jest to tylko pora roku, lecz nie dla Nas, ponieważ chcemy opowiedzieć Wam jak możemy chronić się w górach. Gdy już chcemy rozpocząć Naszą wędrówkę to jak doskonale wiadomo, musimy rozplanować trasę. Jak to zrobić? Sprawdzamy warunki pogodowe, a także możliwe zagrożenia lawinowe, jest to bardzo ważne, ze względu na niebezpieczeństwo, które może na Nas czekać. Następnym krokiem, który musimy podjąć jest wybór krótszych i łatwiejszych tras, a także powiedzenie komuś o Naszej planowej wędrówce. Dlaczego? Jak wiadomo, wiele tras zimą staje się trudniejsze i dłuższe, przez co organizm szybciej się wychładza, lecz dlaczego musimy powiedzieć komuś o Naszej wędrówce? Ponieważ gdy długo nie będziemy wracać, bądź nie dawać jakichkolwiek znaków, to osoba, taka może wezwać odpowiednie służby ratownicze.

Jak wiadomo sprzęt w takich wyprawach to podstawa, co jest Nam potrzebne podczas takiej wyprawy? Na pewno kilku warstwowy strój, a także ciepłe rękawice.
Dodatkowo potrzebne nam mogą być:

• Raki lub raczki
  • Czekan
  • Lawinowe ABC: detektor, sonda, łopata
  • GPS
  • Lampka czołowa z zapasem baterii
  • Termos z ciepłym napojem         

prezdialda.png.455c622307994288120a187029b9c3a3.thumb.png.ef5fc7af3edce6c4b8b8eba4a9abd6b5.png

Jak wiadomo, takie wyprawy mogą być trudne, nie tylko dla Nas, lecz dla całego organizmu, jak się przygotować? Musimy zadbać o siebie, lecz to nie wszystko, dodatkowo musimy pilnować, aby nie wychłodzić organizmu, jest kilka sygnałów, które mogą na takowe wychłodzenie wskazywać, m.in. drżenie, spowolnienie, czy też bełkotliwa mowa.

Myślę, że warto zapamiętać, kilka zasad dotyczące wędrowania, najważniejszymi są:

• Nie przeceniaj swoich możliwości
  • Zawróć, jeśli warunki stają się niebezpieczne
  • Chodź na wyprawy w grupie, nie samotnie

prezdialda.png.455c622307994288120a187029b9c3a3.thumb.png.ef5fc7af3edce6c4b8b8eba4a9abd6b5.png                            

Co jeszcze warto zapamiętać?
Numery alarmowe, które mogą być niezbędne i Nas uratować, jeśli cokolwiek takiego się wydarzy, Europejski numer alarmowy: 112
W Polsce posiadamy także jednostki GOPR oraz TOPR, które także posiadają swój numer alarmowy: 985.

Na koniec chciałbym przedstawić Wam rozmowę z jednym z mieszkańców, który zgodził się odpowiedzieć na kilka tematycznych pytań.

Wywiad z graczem @Lukiper

killerpl113: Witam, z tej strony Trainee Press Officer killerpl113 z Newsroom Fire Department, czy chciałbyś odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących możliwych niebezpieczeństw podczas zimowych wędrówek?
Lukiper: Cześć, jasne, że z chęcią odpowiem na Twoje pytania.

killerpl113: Zaczynając, czy wiesz jakie niebezpieczeństwa mogą czekać na Nas zimą w górach?
Lukiper: Ogólnie to słyszałem o tym że jest zimno i występują lawiny, ale na tym moja wiedza się kończy.

killerpl113: Czy wiesz jak możemy zabezpieczać się przed niebezpieczeństwami, które czekają na nas zimą w górach?
Lukiper: Myślę że ciepło się ubrać, ale co więcej to nie mam pojęcia.

killerpl113: Jaki sprzęt zabrałbyś w wyprawę zimą w góry?
Lukiper: Co do sprzętu myślę że jakieś dobre buty, ale nigdy się tym nie interesowałem.

killerpl113: Czy kiedykolwiek miałeś przyjemność obserwować pracę służb podczas takiej akcji ? Jeśli tak, to czy mógłbyś o niej trochę opowiedzieć?
Lukiper: Powiem panu, że nigdy nie widziałem akcji służb, więc nie opowiem.

killerpl113: Dziękuje za poświęcony czas, chciałbyś kogoś pozdrowić?
Lukiper: Pozdrawiam mamę tatę i rodziców.

T1ESbbEpMf6kYcefRev5Yw.thumb.png.a692e3dc4aaef30da25ccd0fff814689.png

Sygnatury-News-Room-SAFD

Edytowane przez xvqn_
  • Super 5