Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Wywiad z graczem DarXe

Kacp3r
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ONFDSNJ.png

mSu4qkK.png

Witam czytelników! Z tej strony Kierownik Redakcji @Kacp3rPrzyszedłem do was z materiałem, jakim jest wywiad z graczem —  @DarXe! Zachęcam was do zapoznania się z jego serwerową historią!

LKZ38Vt.png

K: @Kacp3r  | Da: @DarXe

K: Chciałbyś opowiedzieć trochę więcej na temat swoich zainteresowań w świecie realnym?
Da: Można stwierdzić, że jestem sportowcem. Uprawiam aktywny tryb życia, lubię jeździć na rowerze, grać w piłkę nożną oraz biegać.
Mam 26 lat i codziennie uprawiam sport od przeszło trzech lat, dlatego nazywam siebie sportowym świrem. Zresztą — sport to samo zdrowie! Tak jak i w świecie komputerowym, tak i w świecie realnym mam zainteresowania dotyczące różnych statystyk i liczb, które nas otaczają. Jeśli widzę w czymś sens, co można przeanalizować, od razu biorę się do roboty. Śmiało, można stwierdzić, że nie ma dnia, w którym czegoś nie przeliczam. Interesuje się również programowaniem, ale to bardziej pod własny użytek. Do dzisiaj korzystam z programów, które pisałem w 2018 roku. Przykładem tego jest prosty timer, w którym po uruchomieniu podaje się w konsoli format „tytuł minuty sekundy". Po wciśnięciu enter program automatycznie odlicza sekunda po sekundzie, a po zakończeniu czasu głośno pipczy (zależy od poziomu głośności dźwięków systemowych). Czasami takich timerów mam odpalonych 4 jednocześnie. Programowałem też serwery w kultowej grze HaxBall, w języku JS. Czułem się dumnie, ponieważ udało się tym zadowolić kilkaset graczy, którzy grali w naszej sieci pokoi w świecie piłeczki 2d. Niestety skończyłem z tym po licznych atakach na polską sieć serwerów HaxBall. W skrócie atak polegał na wykonywaniu ddosów, wchodząc bardzo szybko i wychodząc grupą botów — z tym sobie poradziliśmy. Kolejny atak dublowania pokoi i uniemożliwienia ich rozpoznania całkowicie utrudnił wejście stałym graczom do gry i utrudnienie zdobycia nowych graczy. Faktem jest też, że właściciel tej gry nic z tym nie robi, bo wystarczająco zarabia z reklam i nie opłaca mu się pisać ulepszeń do czegoś, co samo na siebie zarabia. Dobrze, wystarczy już tego opisu, przejdźmy dalej!

K: Na serwer trafiłeś pod koniec lipca 2022 roku, co skłoniło cię do wejścia na serwer i do tego, że zostałeś i dalej grasz?
Da: Tak naprawdę gram od momentu, w którym założyłem konto na forum — od czerwca 2023. Pierwsze wejście i zarejestrowanie konta w 2022 roku było spowodowane chwilową nudą i sprawdzenia co się dzieje na scenie MTA po upadku mojego byłego serwera typu truck, na którym grałem ponad 5 lat. Jeśli ktoś jest ciekawy, co to był za serwer, wystarczy wpisać w wyszukiwarce YouTube „pamiętnik PTS". Serwer ten wiele przyczynił się do tego, że polubiłem statystyki, dlatego o nim tutaj wspomniałem. Po zarejestrowaniu konta wyszedłem po 10 albo 15 minutach, nigdy wcześniej nie grałem na tego typu serwerze. Być może trafiłem na podobny, był na platformie SAMP. Zdobywało się doświadczenie postaci, kupowało się domki, auta, brało się udział w eventach, lecz nie pamiętam by tam były prace. Jak to się stało, że w 2023 powróciłem na serwer i gram bez dłuższych przerw aż dotąd? Zaprosili mnie znajomi, którzy również grali ze mną na truck serwerze. Z początku myślałem, że będę się nudził, lecz praca na magazynie całkowicie odwróciła mój świat do góry nogami i można stwierdzić, że uzależniłem się od Projecta. ProjectFM, który dodatkowo dodawał klimatu i spędzania miłego czasu ze znajomymi. Nie zauważałem żadnych wad, tylko same zalety. To na magazynie narodziła się chęć do pożyczania pieniędzy, bo w sumie nie miałem co z nimi robić, a z aut, które kupiłem... nie były to drogie sztuki i głównie zbierałem na motor NRG, by rozpocząć pracę na rajdowcu, ponieważ jeden ze znajomych polecił mi tę pracę z powodu wysokich zarobków. W międzyczasie kupiłem sobie słabszy motor i na nim robiłem rajdowca, lecz wyniki nie były zadowalające. PCJ na wyścigowym, na którym robiłem ledwo 2 gwiazdki. Długo ogłaszałem sprzedaż motoru, by na nim zarobić i udało mi się to, zarabiając 10k więcej niż cena, za którą go kupiłem. Był okres, w którym wchodziłem na Projecta tylko po dzienne i wychodziłem, ponieważ miałem inne gry lub programowałem w javascript. Od lutego 2024 bardziej przyłożyłem się do mojego systemu pożyczek, ponieważ było ich coraz więcej i łatwo było się w tym pogubić, więc założyłem arkusz kalkulacyjny, w którym posiadam ponad 1050 rekordów z udzielonymi pożyczkami. Nawet jak mi się nudziło na pracy szambiarza, na którą pracy wykonywałem po magazynie, dopiero po osiągnięciu 9500 RP to wiedziałem, że zawsze mam te pożyczki i zawsze miałem coś do roboty, przy okazji pomagając graczom w osiąganiu celów (o uciekaniu z moją gotówką nie wspominając).

296s78S.png

K: Przegrałeś już łącznie 5775h, sporo jak na prawie równe 3 lata grania, co możesz powiedzieć o czasie, który spędziłeś na serwerze?
Da: Tak, jest to spora ilość godzin, jak na 3 lata gry, jednak ja po prostu nie mam innych gier, które by zwróciły na mnie uwagę stąd gram tylko na MTA oraz w taką gre przeglądarkową co buduje się miasto i epokuje wyżej. Mam też mini gry na telefonie i to zdecydowanie wystarczy, nie gram w żadne inne tytuły (a jak grałem to kilka dni i wyłączałem, uninstall). Dużo z tych godzin spędzonych na mta były spędzone na AFK, byłem online, załatwiając tylko sprawy pożyczkowe, a w tle wykonywałem inne czynności, w tym nawet statystyki.

K: Czemu akurat praca lawet? Co skłoniło Cię, by to właśnie na niej tak dużo pracować?
Da: Wiedziałem, że dostanę takie pytanie — praca ta jest bardzo przyjemna do rozgrywki samemu, jak i z inną osobą w duecie. Tworząc taką pracę programista/iści trafili idealnie w jedno z moich zainteresowań. Choć nie grałem dużo w Euro Truck Simulator 2 i pewnie więcej czasu spędziłem za dzieciaka w Euro Truck Simulator 1, to w zupełności muszę stwierdzić, że zamiłowanie do transportu towarów miałem już od serii gier 18 WoS, a dokładniej Across America. Mając 8-9 lat zarządzałem firmą z robotnikami, którzy zarabiali dla mnie wirtualne dolary! W ~ 2012 roku, kiedy miał nastąpić koniec świata, zainstalowałem GTA oraz SA:MP poznając tryb gry MP. Szybko znalazłem też serwer o nazwie „petruck". Grałem tam aż do jego upadku i później miałem przerwę od GTA, w międzyczasie grając na jakiś SAMP'owych RPG. Do czasu aż nie trafiłem na PTS! Tak, Polski Truckerski Serwer również był dostępny na platformie SA:MP aż do września 2015, kiedy upadł z powodu niskiej liczby graczy. Mimo słabej możliwości wykorzystania technologii języka PAWN, w którym były pisane takie serwery, bardzo podobała mi się tam rozgrywka. Towar ładowało i rozładowało się komendami /zaladuj /rozladuj. Ten sam serwer na platformie MTA istniał od 2009 roku — nie byłem w stanie na nim grać z powodu słabego laptopa. Po upadku SAMP'a zostałem wręcz zmuszony do przeniesienia się na MTA i poznania tej platformy właśnie we wrześniu 2016, gdzie spędziłem najlepsze chwile grania w to coś — mam mnóstwo krótkich, jak i długich filmików.

iqKgVki.gif

K: Statystki, to jedna z twoich codzienności, na czym one dokładnie polegają i czemu to robisz?
Da: Tak dokładnie, prowadzę różnego rodzaju statystyki, z niektórych nawet nie korzystam i tylko zapisuję dla siebie i być może w przyszłości mi się przydadzą. Aktualnie najwięcej czasu zajmują mi statystyki z prac dorywczych, opublikowanie danych z dwóch miesięcy jednej pracy zajmuje mi 2-3 godzin pracy w Excelu oraz na forum. Statystyki rowerowe, które znajdują się w dziale off-topic, w miesiąc uzyskały 2000 odsłon, co świadczy o sporym zainteresowaniu. Aktualnie myślę, w jaki sposób zaprezentować statystyki eventu z prac dorywczych i być może po publikacji tego wywiadu będą dostępne na forum. Ostatnio znalazłem arkusz z niepełnymi statystykami prac dorywczych z poprzedniego roku, lecz wtedy nie przywiązywałem zbytnio uwagi do spisywania każdego dnia.
Po co robię statystyki? Lubię robić to, co przynosi mi satysfakcje z wykonanej pracy i tak dzieje się po publikowaniu jakichkolwiek statystyk.

K: Przynależysz do organizacji Flying Dragons, co skusiło Cię, by spróbować swoich sił w szeregach tej właśnie organizacji?
Da: Poprzednia organizacja nie była już zbytnio aktywna. Ba, nawet nie mieli już bazy. Szukałem organizacji z ciekawą nazwą i fajną bazą — tak trafiłem do latających smoków.

K: Jaka atmosfera panuje w szeregach tej organizacji? Macie otwartą rekrutację?
Da: Atmosfera jest, choć wiele osób już wchodzi tylko po nagrodę, jednak to nie oznacza, że nic się nie dzieje. Rekrutacja jest cały czas otwarta dla aktywnych, którzy nie wyrządzają szkód organizacji graczy. Mamy mnóstwo pojazdów, ogromną bazę w LV i nie ma składek, jeśli się przepisze pojazd o wartości powyżej 500 tysięcy, wpisowe wynosi jedynie 5k.

K: Frakcja? Masz jakieś plany, by zasilić szeregi którejkolwiek?
Da: Ach... na razie planów nie mam, ale jakbym miał wybierać to pomiędzy SATC, SARA bądź SAFD.

K: Podobnież w tej kwestii jest z biznesem dlatego, że nie jesteś w żadnym, planujesz próbować swoich szans w najbliższej rekrutacji do szeregów któregoś z dostępnych?
Da: Raczej nie, a to z powodu prowadzenia własnego, nieoficjalnego, ale moim zdaniem sporego przedsięwzięcia, jakim jest udzielanie pożyczek. Trzeba przy tym być bardzo cierpliwym i mieć wszystko pod kontrolą, by nie dostać kary. Przez nieuwagę otrzymałem już dwa bany permanentne właśnie przez niedopatrzenie lub niezrozumiałość jednego z punktów regulaminu.

K: Ode mnie to tyle, dziękuje ci bardzo za udzielenie mi wywiadu, chciałbyś kogoś pozdrowić?
Da: Jest sporo osób, które chciałbym pozdrowić, ale byłoby tego zbyt dużo, a nie chcę o nikim zapomnieć — większość z nich brała u mnie pożyczki. Pozdrawiam więc wszystkich pożyczkobiorców, którzy spłacają pożyczki w terminie i nawet tych, którzy wracają po kilku miesiącach bana permanentnego i spłacają swoje długi, które mogłyby być wieczne.

raL2DnT.png
Dziękuję wam bardzo, za przeczytanie wywiadu z @DarXe! Zapraszam do zapoznania się z innymi twórczościami naszej Redakcji! 1316793821052272670.webp?size=128&animated=true

S2Pihi5.png

xRepIhM.pngiTO1VF6.png

Edytowane przez Kierownikk
  • Super 10

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.