Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

TezzeR#RK88

Rekomendowane odpowiedzi

Login: TezzeR
Nick(i) oskarżonego(/ych): Martin*
Powód skargi: nie nadanie kary mimo dowodów
Data zdarzenia: 13.07.2025r. ~2:00
Dowody: https://medal.tv/pl/games/gta-sa/clips/kGb45EyGA9L3bEKCV?invite=cr-MSxOYlAsMzI4NTgwNjc5
image.png.e7cc8407954647734f465c65b7f0aaea.png w razie czego, wszystko jest w logach
Opis sytuacji: gracz BOOMEK nie zachował ostrożności włączając się do ruchu z przechowalni LV, doprowadzając do tego potrącenie mnie, natychmiast żądał 50$ mimo, iż wina była po jego stronie. gdy mu to powiedziałem poszedłem po swój samochód i wyjeżdżając czekał tam jakby chciał mnie specjalnie uderzyć, ale widząc jak wolno jadę zrezygnował wiedząc, że wina i tak będzie w 100% jego. moim zdaniem taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, gdyż po pierwsze: włączając się do ruchu nalezy zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa wszystkim innym uczestnikom ruchu, wliczając w to pieszych, a chociażby spojrzeć na minimapę w celu sprawdzenia czy czasem nikt nie podchodzi/nadjeżdża.
Napisałem reporta i support Martin* go przyjął, wysłałem mu klipa załączonego w dowodach, a ten twierdził, że go nie ukara, ponieważ wina jest obustronna, co oczywiście nie jest prawdą. Nawet nie wziął pod uwagi, że BOOMEK od razu żądał ode mnie pieniędzy, nie wspominając o przeproszeniu za doprowadzenie do wypadku. Wmawiał mi, że wbiegłem pod koła, co mija się z prawdą, bo mając pierwszeństwo nie spodziewałem się, że ktoś wyjeżdżając stamtąd nawet nie spojrzy i będzie pędził z wyjazdu, przez co po zobaczeniu zza rogu nadjeżdżającego auta nim zdążyłem zareagować, już zostałem potrącony.

Według mojej oceny sytuacji, wina leży po obu stronach - Ty wskoczyłeś mu centralnie przed maskę zza ściany na jedyny wyjazd z przechowywali, a kierowca pojazdu jako tako nie zachował szczególnej ostrożności przed wjazdem na drogę i nie upewnił się, czy może tam wjechać. Chciał od Ciebie pieniądze, jednakże nie widzę w tym nic, co narusza regulamin. Na pewno nie jest to celowe wyłudzanie rekompensaty za szkody, których tutaj w sumie nie było. Tak jak pisałem Ci w wiadomości prywatnej, mógł on po prostu myśleć, że to faktycznie była Twoja wina. Napisałem Ci, że nie musisz mu nic płacić. Gracz później nie domagał się tych pieniędzy, więc takie sprawy zazwyczaj rozchodzą się po kościach. Powtórzę - według mojej oceny, wina leży po obu stronach, jednakże żaden z Was nie zrobił tego celowo, co za tym idzie nie będę nikogo karał, zwłaszcza, że czyny te nie były jakieś rażące - nie bądźmy przewrażliwieni, to tylko gra i jedna z losowych sytuacji, które mają miejsce cały czas. 

Cytując punkt z Kodeksu Ruchu Drogowego:
"§3.1 Kierowca, który włącza się do ruchu ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa osobom biorącym udział w ruchu drogowym".
Reasumując - gracz nie ustąpił pierwszeństwa, bo nie upewnił się, jednakże Ty byłeś na chodniku, a co za tym idzie nie byłeś faktycznym uczestnikiem ruchu drogowego. Tak jak pisałem - wskoczyłeś mu pod koła, a gracz nie miał na tyle czasu, żeby wyhamować, dlatego Cię potrącił.

29 minut temu, TezzeR napisał:

poszedłem po swój samochód i wyjeżdżając czekał tam jakby chciał mnie specjalnie uderzyć, ale widząc jak wolno jadę zrezygnował

To tylko i wyłącznie domysły. Nie widzę na nagraniu, żeby gracz miał taki zamiar. Mógł po prostu tam sobie stać. 

1 godzinę temu, TezzeR napisał:

czyli mam rozumieć że IRL np. wyjeżdżając z parkingu mam nie patrzeć na pieszych i jak żadne auto nie jedzie, to moge wyjechać, nawet jak idą piesi, tak?

Mylisz grę z rzeczywistością i prawdziwym życiem. Zasady z naszego Kodeksu Ruchu Drogowego nie są odzwierciedleniem zasad z życia realnego. Chociażby u nas nie stosujemy się do sygnalizacji świetlnej. W serwerowym Kodeksie Ruchu Drogowego nie ma wzmianki o pieszych. Wszystko to opiera się o zasadę zdrowego rozsądku, czy chociażby ograniczonego zaufania. Wskoczyłeś graczowi pod maskę, gdy ten wyjeżdżał i nic dziwnego, że zostałeś potrącony. To, że jesteś na chodniku, nie oznacza, że każdy wyjazd, który przez niego przebiega jest w pełni bezpieczny dla pieszych i mogą od tak wskakiwać na niego zza ściany, nie pozostawiając nawet chwili na reakcję dla kierowcy. 

Dalej w takich miejscach jak wyjazdy, którym towarzyszy chodnik - to kierowca powinien zachować szczególną ostrożność i upewnić się, czy aby na pewno może bezpiecznie wyjechać. Domaganie się zapłaty w takim przypadku jest co najmniej irracjonalne. Nie mniej jednak, uważam, że skarga jest napisana na siłę... Nie poniosłeś żadnych strat związanych z tym potrąceniem. Czy naprawdę nie można było się dogadać w takiej sytuacji..?

W związku z tym finalnie skarga zostaje odrzucona, jednak proszę Supportera o większą staranność podczas wykonywania tego typu zgłoszeń. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.