Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

❌ skarga odrzucona Skarga na Martin*

Mufin

Rekomendowane odpowiedzi

Login: Mufin
Nick(i) oskarżonego(/ych): Martin*
Powód skargi: Bezpodstawnemu uogólnieniu
Data zdarzenia: 21.06.2025 15:35
Dowody:
https://streamable.com/lg5xf2

Opis sytuacji: 

Wszystko zaczęło się od tego, że zgadaliśmy się wspólnie, żeby pomóc koledze z naszej organizacji – sytuacja dotyczyła sprawy związanej ze strefą DM. Jak to bywa, zaczęły krążyć różne wersje wydarzeń, a napięcie rosło. Ustaliliśmy więc, że spotkamy się przy samej granicy strefy, żeby to omówić i wyjaśnić.

Już na podejściu do strefy atmosfera zrobiła się gęsta. Z początku nerwowo, potem coraz bardziej agresywnie – pojawiły się wzajemne oskarżenia, obrazy, a między tym wszystkim pojedyncze próby rozładowania napięcia jakimiś śmiechami czy tekstami „dla beki”, które tylko bardziej irytowały tych, co brali to wszystko na poważnie.

W końcu spotkaliśmy się na parkingu przy samej strefie DM. Tam doszło do konkretnej wymiany zdań – kilka osób zaczęło mówić jedno, a największe zamieszanie było wokół tego, kto napisał raport, kiedy sprawa jest w gronie bez osób trzecich. Każdy unikał odpowiedzialności, nikt nie chciał się przyznać. Krążyły niedopowiedzenia i wzajemne pretensje, ale brakowało konkretów – jakby wszyscy byli, ale nikt nic nie wiedział.

Do teraz nie dowiedzieliśmy się, kto napisał raport – każdy jest „bez winy”. A mimo to raport został przez kogoś wysłany i przyjęty przez Martina*. Musiał zainterweniować – pełen szacunek, taka jego rola, taka praca.

Ale mam też swoje zdanie. Bo wrzucenie wszystkich do jednego wora, gdzie są dwaj cwaniaczkowie, a potem zaczynają lecieć teksty o rodzinie, o dzieciach – to sorry, ale ja mam w takiej atmosferze wysyłać reporta i siedzieć cicho? Zrobiono ze mnie część tego samego „problemu”, mimo że to nie ja byłem jego źródłem. Zostałem wrzucony do jednego wora z tymi, przez których całe zamieszanie wybuchło. I to jest to, zostawia niesmak wraz z bezpodstawnemu uogólnieniu.

Dążę do tego, by zdjąć nałożoną na mnie karę, mimo że nie jest ona długa — trwa tylko jeden dzień. Dla mnie jednak ma ona znaczenie, ponieważ zawsze staram się być pomocny na serwerze i zależy mi na dobrym imieniu mojej osoby. Nie chcę, żeby Martin* miał przez to jakiekolwiek konsekwencje, ponieważ jego rola w całej sytuacji nie była kluczowa. Tak samo nie zależy mi na dalszych problemach dla chłopaków, którzy byli głównym źródłem konfliktu — zostali już ukarani i nie mam na to wpływu i zamiaru ciągnięcia sprawy dalej. Chciałbym jedynie, by moja sytuacja została rozpatrzona indywidualnie, z uwzględnieniem mojego dotychczasowego zaangażowania i postawy na serwerze.

Dziękuje.

Witaj. Tłumaczyłem Ci wielokrotnie na serwerze - fakt, że jesteś atakowany i chcesz się obronić nie daje Ci przyzwolenia na obrażanie innych. Od wymierzania kar ze względu na łamanie regulaminu jest administracja. Mogłeś napisać raport, skoro Ci to przeszkadzało i poczekać na naszą reakcję, zamiast dolewać samemu oliwy do ognia i reagować na prowokacje.

Przytoczę z mojej sytuacji zdanie "a największe zamieszanie było wokół tego, kto napisał raport, kiedy sprawa jest w gronie bez osób trzecich" mi to nie przeszkadzało do czasu kiedy nie obrazal moich rodziców i nie rzecze nikomu takiej sytuacji. A pojawiłeś się w całkiem innej sytuacji co już się broniłem i wrzuciłeś wszystkich do jednego wora. 

Godzinę temu, Mufin napisał:

Przytoczę z mojej sytuacji zdanie "a największe zamieszanie było wokół tego, kto napisał raport, kiedy sprawa jest w gronie bez osób trzecich" mi to nie przeszkadzało do czasu kiedy nie obrazal moich rodziców i nie rzecze nikomu takiej sytuacji. A pojawiłeś się w całkiem innej sytuacji co już się broniłem i wrzuciłeś wszystkich do jednego wora. 

Tak jak już wielokrotnie pisałem - to, że inny gracz Cię obraził, nawet jeśli dotyczyło to Twojej rodziny, nie daje Ci prawa do równie obraźliwej odpowiedzi w jego stronę. Skoro już wjeżdżanie na rodzinę Cię uraziło, to w takiej sytuacji powinieneś zgłosić sprawę administracji poprzez raport, a wtedy podjęlibyśmy odpowiednie działania, a twoja osoba uniknęłaby kary. W dalszym ciągu nie dostrzegasz swojego błędu i próbujesz zarzucić mi, że "wrzucam wszystkich do jednego wora", mimo że tak samo złamałeś regulamin jak tamten gracz i dlatego też zostałeś odpowiednio ukarany. Nie widzę sensu w dalszym tłumaczeniu, skoro po kilkunastu odpowiedziach wciąż nie widzisz swojej winy i nie potrafisz przyjąć konsekwencji za swoje zachowanie. 

3 godziny temu, Mufin napisał:

Bo wrzucenie wszystkich do jednego wora, gdzie są dwaj cwaniaczkowie

Każdy został ukarany za swoje przewinienia. Po przyjęciu raporta usłyszałem teksty lecące w Twoją stronę, a następnie twoją odpowiedź. Gracz, który wykazał brak kultury na czacie, spamował i floodował również został ukarany. Wszyscy łamaliście regulamin co jest jasne i widać to na nagraniu zamieszczonym wyżej.

ale ja mam w takiej atmosferze wysyłać reporta i siedzieć cicho?

Tak, dokładnie to powinieneś zrobić.

Zrobiono ze mnie część tego samego „problemu”, mimo że to nie ja byłem jego źródłem.

Może i nie byłeś źródłem, ale jak najbardziej byłeś częścią tego "problemu", a za zrobienie go z siebie powinieneś winić tylko i wyłącznie siebie.

Dążę do tego, by zdjąć nałożoną na mnie karę, mimo że nie jest ona długa — trwa tylko jeden dzień.

Kara została nadania słusznie, a ja odesłałem Cię do działu apelacji.

zawsze staram się być pomocny na serwerze i zależy mi na dobrym imieniu mojej osoby.

Posłuchaj nagrania, które zamieściłeś w skardze i odpowiedź sobie szczerze na pytanie, czy takim zachowaniem dbasz o dobre imię swojej osoby.

Dalej upierasz się przy tym, co ja powinienem był zrobić w momencie, gdy ktoś obrażał moją osobę. Tymczasem to, co zostało pokazane w nagraniu, było dowodem na to, jak inni się zachowywali — i z tego również coś można wywnioskować. Nadal uważam, że zostałem ukarany niesłusznie, również z tego względu, że usłyszałeś może 30% całej sytuacji, a mimo to podjąłeś decyzję.

Gdyby ktoś obraził Ciebie personalnie, szczególnie poruszył temat Twojej rodziny, jestem pewien, że także byś zareagował i uznał to za niestosowne. Wykorzystałbyś swoje stanowisko, aby się bronić — ja zrobiłem to samo. Moim sposobem obrony było pokazanie, że nie pozwalam sobie na takie zachowania.

Nie powinieneś mieszać nagrania, które zostało dodane do zgłoszenia, z oceną tego, kto łamał regulamin. Zgadzam się, że pewne granice zostały przekroczone — ale nie można wymagać, żeby ktoś siedział cicho i znosił personalne ataki. Nikt nie ma prawa mówić drugiemu w twarz, zwłaszcza publicznie, o sprawach prywatnych czy rodzinnych. To było przekroczenie granicy.

Dodam też, że według Twojej logiki gracz powinien siedzieć cicho, mimo że był wyzywany i opluwany przez drugą osobę — a gdyby nie zareagował, tamten by po prostu sobie odszedł i dalej pozwolił sobie na jakiekolwiek wyzwanie.

Moim zdaniem to właśnie Twoje działania, wraz z osobą zgłaszającą, bezpośrednio wciągnęły mnie w ten konflikt.

Wciąż twierdzę, że nie powinienem dostać muta, ponieważ działałem wyłącznie w swojej obronie. I uważam, że nie powinieneś wypowiadać się o moim zachowaniu na serwerze, skoro na co dzień ze mną nie grasz. Nie zasłaniaj się nagraniem — bo nawet ono nie przedstawia całego kontekstu. Nadal nie potrafisz przyznać, że nie miałem złych intencji ani nie chciałem nikogo obrażać — jedynie postawiłem granicę, gdy sam zostałem zaatakowany.

Złamałeś regulamin i zostałeś ukarany, tak jak pozostali. To moja ostatnia wypowiedź w tej skardze. Wszystko wyjaśniłem dokładnie w swoich wcześniejszych wypowiedziach. Dla rozpatrującego skargę dodam, że nagranie zamieszczone przez oskarżyciela nie przedstawia całej sytuacji.

Również pozwolę sobie wypowiedzieć się po raz ostatni w tej sprawie.

Złamałem regulamin – przyznaję się do tego i nie próbuję się z tego wycofywać. Natomiast sam jasno napisałeś, że to Ty wrzuciłeś mnie w ten problem, mimo że nie byłem jego źródłem. To nie jest w porządku i dobrze o tym wiesz.

Mam szczerą nadzieję, że to ostatnia sytuacja, w której muszę tracić czas i energię na udowadnianie swojej racji. Chciałbym po prostu móc skupić się na swoich sprawach, bez konieczności ciągłego tłumaczenia się z cudzych decyzji.

W dniu 21.06.2025 o 16:43, Martin* napisał:

Witaj. Tłumaczyłem Ci wielokrotnie na serwerze - fakt, że jesteś atakowany i chcesz się obronić nie daje Ci przyzwolenia na obrażanie innych. Od wymierzania kar ze względu na łamanie regulaminu jest administracja. Mogłeś napisać raport, skoro Ci to przeszkadzało i poczekać na naszą reakcję, zamiast dolewać samemu oliwy do ognia i reagować na prowokacje.

Nic dodać, nic ująć. 

Kara została nadana w pełni słusznie i nie mam co do niej żadnych zastrzeżeń. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.