Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

❌ skarga odrzucona Skarga na Fiqs

teegarden

Rekomendowane odpowiedzi

Login: <$ighda>
Nick(i) oskarżonego(/ych): <Fiqs>
Powód skargi: <Nadużycie moderacji i brak podstawy regulaminowej>
Data zdarzenia: <17.05.2025>
Dowody: <

>
Opis sytuacji:  Szanowna administracjo, przede wszystkim zachęcam do zapoznania się z dowodami jako rzecz nadrzędna, aby cała sprawa była jasna i klarowna. Uważam, że supporter Fiqs popełnił błąd w ocenie owej sytuacji a teraz postaram się wytłumaczyć dlaczego w punktach:

Fraza, której użyła osoba pokrzywdzona, nawet w tym konkretnym kontekście, nie jest frazą obraźliwą czy też wulgarną. Powszechnie w języku polskim  jest ona uważana za neutralną. Regulamin serwera nie zakazuje takich wyrażeń, kara za jego użycie jest więc nadużyciem władzy moderacyjnej. Administrator powinień umieć wskazać jakie przepisy regulaminu zostały złamane, i udowodnić, że fraza ma jednoznacznie obraźliwe znaczenie, a tego jak wynika z analizy brakuje. Karanie użytkownia za subiektywną interpretację neutralnej wypowiedzi łamię zasadę przejrzystości moderacji, która zakłada, że każdy gracz ma prawo wiedzieć, za co konkretnie został ukarany, tym samym kara powinna wynikać z jednoznacznych przesłanek. Supporter oparł się tutaj na nieformalnym znaczeniu owej frazy co czyni tę decyzję arbitralną. Interpretacja Supportera nie jest oparta na ogólnie przyjętych normach językowych, w związku z tym decyzja o karze może być postrzegana jako niezgodna z regulaminem, który winien opierać się na jasnych i obiektywnych kryteriach. Intencją osoby pokrzywdzonej nie było obrażenie kogokolwiek, o czym sam wspomniał w dowodach. Zdaję sobie sprawę, że administratorzy mogą mieć własne interpretacje danych wypowiedzi, jednak uważam , że owa decyzja była oparta na subiektywnym odbiorze a nie jednoznacznym naruszeniu regulaminu. W trosce o przejrzystość zasad proszę o rewizję tej decyzji i jasne wskazanie, w jaki sposób naruszyła ona zasady. Supporter niestety kierował się własnymi uprzedzeniami i kompletnym brakiem dystansu do pisanej frazy. Swoją odpowiedzią w dowodach Supporter Fiqs tylko potwierdził to o czym wyżej napisałem i przypisał osobie poszkodowanej intencje, których ona sama nie wyraziła. Twierdzenie, że użycie takich wyrażeń to automatyczna obraza to radykalna nadinterpretacja, która czyni z regulaminu narzędzie dowolnej egzekucji. Twierdzenie, że "skoro gracz się obraził to znaczy, że wiedział co to znaczy, a skoro ty to napisałeś, to też musiałeś wiedzieć" to błędne koło i pułapka logiczna. To tak jakby powiedzieć " jeśli ktoś poczuł się urażony neutralnym słowem, to znaczy, że to słowo było obraźliwe". To przeczy podstawom zdroworozsądkowego rozstrzygania sporów. Supporter "zgadywał" ,że osoba pokrzywdzona zna znaczenie tych słów, tym samym przyznając się do braku dowodów. Najpierw przypisał intencję, a potem na jej podstawie wydał wyrok, następnie uznał, że jego przypuszczenie jest dowodem. Tego nie da się obronić ani regulaminowo, ani logicznie. Nie oczekuję, że każdy moderator zna się na języku czy też logice, ale oczekuję, eż jeśli ktoś dysponuje narzędziem do karania graczy, to winien je wykorzystywać zgodnie z regulaminem, nie własnym przeczuciem. Oczekuję wnikliwej analizy całej tej sytuacji. Pozdrawiam

A więc odnosząc się do twojej skargi, mam wrażenie że już wyczerpałem temat w poprzedniej skardze, ale
§3 Regulamin komunikacji: 
Pkt. 1. Gracz powinien zachować pełną kulturę wypowiedzi przy interakcji ze społecznością serwera.
Pp
kt. 1.1 mówi Zabrania się tym samym używania skrótów uznawanych w otoczeniu za obraźliwe lub niestosowne.
Tak jak wspomniane było w poprzedniej skardze po analizie skargi przez adm. RCON, dostęp do internetu ma każdy z użytkowników Naszego serwera, tak więc ma możliwość sprawdzenia oraz przeanalizowania znaczenia wyrażenia którym posługiwał się gracz w kierunku gracza dającego zgłoszenie.

Tak więc pozostawię tą wypowiedz do analizy przez adm. RCON.

12 minut temu, FiQs napisał:

A więc odnosząc się do twojej skargi, mam wrażenie że już wyczerpałem temat w poprzedniej skardze, ale
§3 Regulamin komunikacji: 
Pkt. 1. Gracz powinien zachować pełną kulturę wypowiedzi przy interakcji ze społecznością serwera.
Pp
kt. 1.1 mówi Zabrania się tym samym używania skrótów uznawanych w otoczeniu za obraźliwe lub niestosowne.
Tak jak wspomniane było w poprzedniej skardze po analizie skargi przez adm. RCON, dostęp do internetu ma każdy z użytkowników Naszego serwera, tak więc ma możliwość sprawdzenia oraz przeanalizowania znaczenia wyrażenia którym posługiwał się gracz w kierunku gracza dającego zgłoszenie.

Tak więc pozostawię tą wypowiedz do analizy przez adm. RCON.

Do punktu 1. Nawet nie będę się odnosił bo uważam to za prowokację. Natomiast Ppkt. 1.1 Szanowna administracjo, z przykrością muszę stwierdzić, że po raz kolejny została użyta ogólnikowa klauzula regulaminowa, w sposób nadużyty. Przede wszystkim co to znaczy "uznawany w otoczeniu" ? Przez kogo? Według jakiej listy? Jeśli serwer nie publikuję takich słów, a moderator/supporter samodzielnie rozszerza ich znaczenie o terminy slangowe, to mamy do czynienia z rozciąganiem przepisów. I tu pozwólcie, że posłużę się pewną metaforą, mianowicie owy supporter użył paragrafu jako broni przeciwko graczowi, a nie narzędzia do ochrony kultury komunikacji. "Gracz mógł sprawdzić znaczenie w internecie" to kolejny przykład odwracania logiki, także po raz kolejny powtórzę, to nie gracz ma obowiązek podejrzewać, że wyrażenie którego używa w neutralnym czy też jak w tym przypadku żartobliwym kontekście ma jakieś ukryte znaczenie, to moderator winien jest udowodnić jednoznacznie że jest ono obraźliwe. W przeciwnym razie w świetle regulaminu gracz nie złamał żadnej zasady. A teraz Szanowna Administracjo pytanie do was. Czy każda wypowiedź, która może zostać zinterpretowana jako obraźliwa, przez jedną osobę, mimo że z natury taka nie jest, będzie karana? Moim zdaniem wykorzystanie Ppkt 1.1 ma na celu nie ochronę kultury wypowiedzi, lecz dopasowanie kary do podjętej już decyzji. Proszę o uczciwe rozpatrzenie sprawy, wszakże zależy mi na rzetelności i sprawiedliwości tych, którzy sprawują pieczę nad serwerem. Pozdrawiam 

Nie rozumiem odniesienia do punktu 1. jako prowokacja, ponieważ jest to zacytowany punkt z regulaminu. 
Skoro tak rozszerzasz o kontekst administracyjny podejmowanie kroków oraz działań, to może odwrócimy role i postaw się po stronie gracza który dostał taką wiadomość od drugiego gracza. Dajmy przykład gracz otrzymujący tą wiadomość jest młodym ciekawym świata użytkownikiem, po otrzymaniu takiej wiadomości co zrobi jako pierwsze poszuka jego znaczenia... I co mu wyskoczy w googlach hmm ? I co byś zrobił jako ten posiadający możliwość karania, przeciwdziałania ? Odłożył byś sprawę na bok ? Pozostawiasz wtedy gracza na podążanie własną ścieżką i pokazujesz, że przecież "wszystko można". Młody gracz wtedy czuje się odstawiony na bok, a tak nie wolno! Dla każdego gracza trzeba poświęcić chociaż chwile i zająć się jego sprawą, trzeba umiejętnie postawić się również po jego stronie oraz stronie osoby oskarżonej. Sam jestem świeżym Supportem nie uważam się za nie wiadomo jak doświadczonego, ale spędzając dużo czasu na serwerze pozwoliło mi to spojrzeć od innej strony Naszą rolą jest przeciwdziałanie tematom demoralizujących społeczność Naszego serwera, i tak opieram się tutaj na zawartościach dostępnych w internecie, lecz kto tego w tych czasach nie robi. Moim zdaniem skoro gracz poczuł się urażony i skorzystał on z Naszej(administracji) pomocy to dlaczego mam pozostawiać to bez ingerencji?

6 godzin temu, FiQs napisał:

Nie rozumiem odniesienia do punktu 1. jako prowokacja, ponieważ jest to zacytowany punkt z regulaminu. 
Skoro tak rozszerzasz o kontekst administracyjny podejmowanie kroków oraz działań, to może odwrócimy role i postaw się po stronie gracza który dostał taką wiadomość od drugiego gracza. Dajmy przykład gracz otrzymujący tą wiadomość jest młodym ciekawym świata użytkownikiem, po otrzymaniu takiej wiadomości co zrobi jako pierwsze poszuka jego znaczenia... I co mu wyskoczy w googlach hmm ? I co byś zrobił jako ten posiadający możliwość karania, przeciwdziałania ? Odłożył byś sprawę na bok ? Pozostawiasz wtedy gracza na podążanie własną ścieżką i pokazujesz, że przecież "wszystko można". Młody gracz wtedy czuje się odstawiony na bok, a tak nie wolno! Dla każdego gracza trzeba poświęcić chociaż chwile i zająć się jego sprawą, trzeba umiejętnie postawić się również po jego stronie oraz stronie osoby oskarżonej. Sam jestem świeżym Supportem nie uważam się za nie wiadomo jak doświadczonego, ale spędzając dużo czasu na serwerze pozwoliło mi to spojrzeć od innej strony Naszą rolą jest przeciwdziałanie tematom demoralizujących społeczność Naszego serwera, i tak opieram się tutaj na zawartościach dostępnych w internecie, lecz kto tego w tych czasach nie robi. Moim zdaniem skoro gracz poczuł się urażony i skorzystał on z Naszej(administracji) pomocy to dlaczego mam pozostawiać to bez ingerencji?

W swojej wypowiedzi jasno prosiłem o przywołanie punktów regulaminu, które rzekomo zostały złamane, Ty ich dostarczyłeś, skąd więc wynika Twoje zdziwienie? Jeżeli Pkt 1. nic tutaj nie wnosi, to dlaczego pojawił się w Twojej wypowiedzi? Druga sprawa, budowanie jakiejś emocjonalnej narracji o młodym graczu, żeby wywołać poczucie winy i usprawiedliwić swój czyn tutaj w niczym nie pomoże. Nie gracz jest odpowiedzialny za cudze skojarzenia, a Twoja reakcja powina być proporcjonalna i zgodna z regulaminem. Kara nie została nałożona za to co ktoś powiedział, a za to co sobie ktoś pomyślał, nawet twe dobre intencję, co do których wątpliwości nie mam, mogą prowadzić do złych decyzji. Myślę, że temat wyczerpałem posługując się faktami, i już resztę zostawiam Szanownym RCON. Pozdrawiam

Pisząc, że masz nowe spojrzenie na tą sprawę, spodziewałem się czegoś nowego, czegoś co rzeczywiście może zostać odebrane jakoś inaczej - w tym przypadku, to kolejny raz próba wmówienia, że przecież gracz nie napisał nic takiego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.