Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.

Project News - Dzień Ratownictwa Medycznego z Frakcją SAMD

Kacp3r

Rekomendowane odpowiedzi

NxOLOwR.png

mSu4qkK.png

Uszanowanie, ja jestem Junior Reporter @Kacp3r z Redakcji Prasowej Project News i wraz z Supervisor @xHamster oraz Junior Journalist @oliwierbluza1 przygotowaliśmy dla Was artykuł dotyczący Dnia Ratownictwa Medycznego, organizowanego przez frakcję San Andreas Medical Department.

X7GzCDj.png

W dniu 20.10.2024 o godzinie 10.00 rozpoczęła się serwerowa zbiórka na małą Amelkę, w której łączna kwota wpłat wynosiła 6,076,366$, co w przeliczeniu dało 300 złotych na zbiórkę internetową na chorą dziewczynkę. O godzinie 18.00 tego samego dnia rozpoczął się Dzień Ratownictwa Medycznego na bazie frakcji SAMD w Los Santos.
Około godziny 17.30 zjawiły się wszystkie frakcje, tj. SARA, SAPD, SAFD oraz SATC. Na miejscu również znajdowała się frakcja SAMD. Owe frakcje od godziny 18.00 umożliwiły graczom przejazd pojazdami frakcyjnymi. Przy bazie frakcji SAMD ustawione zostały stoliki z AED — Automatycznym Defibrylatorem Zewnętrznym, gdzie gracze mogli zapoznać się z działaniem takowego sprzętu. Po przejazdach rozpoczęło się zwiedzanie bazy frakcji SAMD oraz objaśnianie co do czego służy, oraz ogólna wypowiedź na temat pojazdów, które na co dzień ratują ludziom życie. Natomiast po oprowadzeniu, doszło do wypadku! Wypadek był pod kontrolą służb mundurowych, owa akcja miała na celu przedstawić działania frakcji SAMD, SAPD, SARA oraz SAFD.

ZP7Wesc.gif

q1y7W55.gif
LKZ38Vt.png

Wywiad z organizatorem całego wydarzenia @Szender przygotował Junior Reporter @Kacp3r z Redakcji Prasowej Project News.

K: @Kacp3r | S: @Szender

K: Skąd pomysł na zorganizowanie takiego eventu i jaki miał on cel?
S: Pomysł na zorganizowanie takiego wydarzenia narodził się po raz pierwszy rok temu. Był to pomysł @VasteK oraz byłego już pracownika @arwi74. W tym roku postanowiliśmy to powtórzyć ze względu na fakt, że w zeszłym roku ludzie bardzo ochoczo wzięli udział w całej akcji i podobała im się taka inicjatywa, a my jako frakcja czujemy, że zrobiliśmy coś dobrego.

K: Jak długo trwały przygotowania do tego wydarzenia?
S: Przygotowania trwały około tygodnia. Najwięcej czasu zajęło dogadywanie wszystkiego z Administracją RCON, by dopiąć wszystkie szczegóły.

K: Co można było zobaczyć podczas wydarzenia?
S: Podczas wydarzenia gracze mogli zapoznać się ze wszystkimi frakcjami, ich pojazdami, jak i wyposażeniem. Mieli również możliwość zwiedzania szpitala oraz podjednostki CSR gdzie @Kawaii opowiadał o wszystkich pomieszczeniach, wyposażeniu, co gdzie robimy etc. Wykonaliśmy również pokazową akcję Role Play z udziałem dwóch pojazdów. Każda frakcja zaprezentowała, czym zajmuje się na wypadku. SAPD zabezpieczyło teren, SAFD wyciągnęło poszkodowanych z pojazdu oraz sprawiło, że teren stał się bezpieczny, SARA zabrała pojazdy po całej akcji, a my jako ratownicy medyczni zajęliśmy się poszkodowanymi. Dodatkowo posiadaliśmy 3 stoiska z defibrylatorem AED, gdzie każda chętna osoba mogła zobaczyć, jak wygląda proces defibrylacji osoby z NZK — nagłym zatrzymaniem krążenia. Na sam koniec odbył się teleturniej z wiedzy medycznej dla graczy oraz członków frakcji.

K: Kto i w jakim stopniu pomagał przy organizacji?
S: W tym roku ja wziąłem na siebie organizację eventu. Moim zadaniem było poproszenie frakcji o przybycie oraz przewóz graczy. Udało mi się również dogadać z biznesami Project FM, a także Project News. Dodatkowo rozdysponowałem zadania wśród pracowników, na których wiem, że mogę liczyć bądź sami zgłosili się do pomocy. @Kawaii wyznaczył trasę przejazdu dla frakcji, a także dzięki niemu udało się stworzyć stoiska z AED. @arayy* stworzył bazę pytań na teleturniej oraz był jego prowadzącym. @Bandura. stworzył cały zamysł akcji RolePlay, a także pozyskał graczy z biznesu Posorants Group. Reszta pracowników obecnych w tamtym czasie zajęła się przewozem graczy oraz Mobilnym Punktem Poboru Krwi.

K: Czy zorganizowanie takiego eventu jest trudnym zadaniem?
S: Zawsze są obawy czy wszystko pójdzie zgodnie z planem, czy to, co zostało przygotowane, spodoba się graczom. Mam nadzieję, że udało nam się to i każdy wyszedł zadowolony.

K: Jakie korzyści wpłynęły dla graczy z tego wydarzenia?
S: Osobiście uważam, że gracze otrzymali coś, co mogło pomóc im wybić się z serwerowej rutyny. Mieli okazję nauczyć się czegoś, zwiedzić szpital, mogli dopingować swoich kolegów podczas teleturnieju. Chociaż osobiście uważam, że najważniejszą korzyścią dla graczy jest to, że dzięki nim udało się pomóc, choć troszkę choremu dziecku. Dzięki wpłatom udało nam się uzyskać cel 300 zł, które jako Zarząd SAMD wraz z Administracją RCON wpłaciliśmy na zbiórkę pieniędzy dla Amelki.

K: Czy w przyszłości planujecie tworzyć podobne akcje?
S: Oczywiście. Myślę, że na stałe zagości u nas organizacja takiego wydarzenia. My jako serwerowi ratownicy medyczni świętujemy na swój sposób Święto Ratownictwa Medycznego i staramy się przy tym pomóc, tak jak umiemy.

X7GzCDj.png

Po całej akcji rozegrał się Medyczny teleturniej dla graczy, który odbył się na serwerowym Discordzie, na specjalnym kanale. Teleturniej był przygotowany dla TOP 10 osób, które wpłaciły największą kwotę w zbiórce na Amelkę. Niestety lista nie została zapełniona do końca i należało ogłosić informacje o konkursie na globalnym czacie dla innych graczy. Równo o godzinie 20.00 rozpoczął się turniej 1 z 10. @jerry. zajmując pierwsze miejsce, zgarnął 75.000$ oraz specjalną odznakę na forum. Drugie miejsce zajął @caesarek, tym samym wygrał on 50.000$, natomiast 3 miejsce przypadło dla@emploi, przez co zgarnął on 25.000$. Po pierwszej części turnieju rozpoczęła się część dla pracowników serwerowych frakcji. Pierwsze miejsce zajął @Jakubexx z frakcji SAPD, tym samym zgarnął on 20.000$. Drugie miejsce zajął @huh z frakcji SAMD, za co wygrał 15.000$. Natomiast 3 miejsce przypadło na @xrey128 również z frakcji SAMD, zajmując to miejsce, zgarnął on 5.000$. Wszystkie pytania były tematyczne do Dnia Ratownictwa Medycznego.

tV11lIb.gif

LKZ38Vt.png

A teraz zapraszam do przeczytania wywiadu z uczestnikiem, a zarazem zwycięzcą teleturnieju @jerry.. Wywiad Przygotował Junior Reporter @Kacp3r.

K: @Kacp3r | J: @jerry.

K: Wykazałeś się największą wiedzą na temat ratownictwa. Czy pytania, które były zadawane, sprawiały ci problemy?
J: 
Moim zdaniem poziom trudności pytań był wysoki, a chłopaki naprawdę spisali się, tworząc pulę pytań. Część z nich była stosunkowo prosta, ale inne były na tyle skomplikowane, że moja wiedza mogłaby nie wystarczyć. Na szczęście podczas turnieju los był po mojej stronie i udało mi się uniknąć naprawdę trudnych pytań.

K: Skąd między innymi znałeś odpowiedzi?
J: 
Szeroki zakres mojej wiedzy zawdzięczam wykwalifikowanej grupie instruktorów z naszej frakcji San Andreas Police Department. Z tego miejsca chciałbym pozdrowić @Exterminix i @kepuszek, świetnie uczą pierwszej pomocy! Drugą cegiełką, która pozwoliła mi wygrać, jest przede wszystkim samorozwój. Miałem przyjemność brać udział w szkoleniach zarówno teoretycznych, jak i praktycznych u sierżanta Bagiety oraz Yanek43.

K: Jak uważasz? Czy pytania, które były zadawane podczas wydarzenia, mogą przydać się w realnym życiu?
J: 
Ciężko przewidzieć, kiedy zajdzie potrzeba, abyśmy udzielili komuś niezbędnej pomocy. Nie wiemy też, kiedy ta pomoc będzie potrzebna nam. Dzięki pytaniom, które się pojawiły, mogłem dowiedzieć się czegoś nowego. Oczywiście turniej był zorganizowany w taki sposób, aby poruszyć każdy segment pierwszej pomocy — zaczynając od podstaw, które każdy z nas powinien znać, a kończąc na bardziej zaawansowanej wiedzy.

K: Jak oceniasz wydarzenie zorganizowane przez frakcję SAMD w skali od 1 do 5 i dlaczego?
J: 
Wydarzenie organizowane przez frakcję SAMD oraz zarząd serwera oceniam na 5. Najważniejszym aspektem było to, że miało bardzo szczytny cel. Oczywiście każdy, kto chciał, mógł wziąć udział w tym wydarzeniu. Dzięki tej inicjatywie wspólnie zdołaliśmy uczynić coś dobrego — w tym przypadku zebrać pieniądze dla chorej Amelki.

K: Czy w realnym życiu zdarzyło Ci się udzielać pierwszej pomocy?
J: 
Temat pierwszej pomocy jest naprawdę rozległy — obejmuje podstawowe zagadnienia, takie jak zaopatrzenie rany, aż po bardziej zaawansowane, jak prowadzenie resuscytacji. Z podstawowymi umiejętnościami każdy z nas na pewno miał do czynienia, natomiast nigdy nie prowadziłem resuscytacji na żywej osobie. Mam nadzieję, że gdy zajdzie taka potrzeba, stanę na wysokości zadania i uda mi się przywrócić do życia kogoś, kto był już za rzeką Styks.

K: Co byś chciał przekazać innym, na temat pomocy w realnym świecie?
J: 
Pierwsza pomoc naprawdę nie jest trudna. Każdy z nas może nauczyć się jej podstaw, aby w przyszłości uratować czyjeś życie. Pamiętajmy, że im szybciej udzielimy pomocy, tym większa szansa na ratowanie życia. Nie bójmy się tego robić, ponieważ, jak wcześniej wspomniałem, nie wiadomo, kiedy sami będziemy potrzebować takiej pomocy. Uważam, że w każdym z nas drzemie ogromny potencjał, by stać się bohaterem w najmniej oczekiwanym momencie.

XGwBbve.png
Na sam koniec kilka słów od Administratora RCON @Volenir.

W imieniu Administracji RCON chciałbym podziękować wszystkim zaangażowanym w stworzenie tego wydarzenia. Przede wszystkim chciałbym podziękować zarządowi frakcji SAMD za przygotowanie się do tego wydarzenia i zorganizowanie potrzebnych zasobów. Podziękowania przesyłam również dla wszystkich frakcji za zaangażowanie, ale również dla Posorants Group za pokazanie swoich możliwości i przygotowanie się do akcji RP. Dziękuję również Kawaii'owi za przygotowanie skryptu defibrylatora AED, który przybliżył każdemu zainteresowanemu sposób działania urządzenia, które potrafi w życiu realnym uratować niejednej osobie życie. Dzięki takim akcjom możemy szkolić i pokazywać, jak takie narzędzia wykorzystywać w sytuacjach kryzysowych. Wielkie podziękowania również dla redaktorów oraz TikTokerów — to dzięki Wam o nas słychać. Dziękuję wszystkim tym, którzy zrealizowali wpłaty do skarbonki i przyczynili się do pobicia kolejnego rekordu — to pokazuje, jak silną jesteśmy społecznością i że potrafimy wiele, a nawet jeszcze więcej. Gratuluję każdemu, kto wziął udział w teleturnieju 1 z 10 i spróbował swoich sił. Wasza wiedza medyczna jest większa niż nie jednego człowieka i takimi wydarzeniami udowadniamy, że warto brać udział w życiu frakcyjnym i wykorzystywać szkolenia do własnego rozwoju.

XGwBbve.png

>>LInk do internetowej zbiórki dla Amelki<<

AUVKk2o.png

Zapraszam do zajrzenia w spoiler, w nim znajdują się zdjęcia z Dnia Ratownictwa Medycznego.

Spoiler

BbyzUNn.gif

AwaaOJX.gif

ebG26Rx.gif

Qw8pFUh.gif

T4z6Asj.gif

blgrdAL.gif

UigUhl0.gif

8eybfgF.png

Dla Redakcji Prasowej Project News:

RVCA0fJ.png1260811479_JuniorJournalistNOWY.png.bb2c3631e384502348fda1e1b9033c38.png

n10hIcl.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Siema! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.