Skocz do zawartości
Aby otrzymać pełny dostęp do forum zarejestruj się, a następnie zsynchronizuj swoje konto z kontem w grze.
Zaloguj się, aby obserwować  
Volenir

Pierwsze kroki na serwerze

Polecane posty

Rejestracja, wybór spawnu i panel gracza

Wchodząc po raz pierwszy na serwer pobierasz wszystkie jego składniki. O ile jesteś nowym użytkownikiem, bardzo prawdopodobne jest, że nie masz konta.
Jednak założenie konta jest bardzo proste i właściwie to nie wymaga większego objaśnienia. W panelu logowania wciskasz przycisk Rejestracja i postępujesz według zaleceń panelu. Pamiętaj, że rejestrując się, zgadzasz się z warunkami Regulaminu serwera, do którego linkuję poniżej:

Ważna uwaga: jeżeli nie widzisz ważnych elementów interfejsu logowania - uruchom MTA jako administrator i wejdź na serwer. Potrzebne będzie zrobienie tego tylko raz, później możesz uruchamiać grę normalnie.

Po zalogowaniu przejdziesz do wyboru spawnu.
Z początku będziesz miał/a do wyboru "Miasta" i "Wsie", a wśród nich wiele możliwych miejsc do spawnu.
Zalecanym wyborem dla nowych graczy będzie rozpoczęcie w San Fierro. To tam w tej chwili toczy się główna akcja i jest największa możliwość zarobku.

Wraz z kolejnymi dużymi aktualizacjami uruchomimy kolejne miasta do życia.

spawn.png

Panel Gracza
Podstawowym panelem, który przechowuje najwięcej informacji jest Panel Gracza.
Pierwszy ekran pokazuje najważniejsze informacje o Twoim koncie tj. czas grania, UID, login, pierwsze logowanie etc. Warto się z nim zapoznać, bo stanowi on fundament rozgrywki.
Włączysz go wciskając klawisz F5.

dashboard.png

Warto wspomnieć o zakładce Zabezpieczenia. Zdecydowanie zalecane jest zsynchronizowanie konta w grze z forum, by zapobiec wszelkiej kradzieży konta. Prócz tego, bez synchronizacji nie będzie możliwe np. ustawienie nowego hasła, importowanie awatara z forum i nie będą wspierane nowe funkcje, które powstaną w przyszłości.
synchronizacja.png
Uwaga: przy synchronizacji Twoja nazwa na Forum zmieni się na tą w grze. Co ważne, na forum zalogujesz się danymi z serwera.

👉 Przejdź do synchronizacji konta.

Inicjację mamy za nami, więc jeżeli tylko chcesz, możesz przejść dalej w wątku.
Życzę miłej rozgrywki! :FeelsOkayMan:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

work.png

 

Najbardziej prawdopodobnym startem, jaki obierzesz podczas pierwszych godzin na serwerze jest praca w zakładach.
Wyróżniamy 4 podstawowe formy zarobku: grzybiarz, koszenie trawy, sprzątanie ulic i magazynier.

Poziomy
Z każdym wykonanym zadaniem w pracy zdobywasz EXP, który możesz przeznaczyć na ulepszenie poziomu co przekłada się na wyższe zarobki.

Grzybiarz
Opis pracy: Zbierasz grzyby do koszyka w niewielkim lesie przy Flint County obok Los Santos. W zależności od wielkości i rodzaju zebranych grzybów, taką otrzymujesz wypłatę.

Spoiler

grzyby.png

Zdobywanie reputacji: Średnie
Zdobywanie EXP: Średnie
Zarobki: Wysokie

Koszenie trawy
Opis pracy: Kosisz trawę jeżdżąc po polu nieopodal ratusza w San Fierro. Skoszoną trawę składujesz w koszyku umieszczonym na bagażniku kosiarki.

Spoiler

kosiara.png

Zdobywanie reputacji: Średnie
Zdobywanie EXP: Średnie
Zarobki: Dynamiczne

Ceny za kilogram skoszonej trawy zmieniają się dynamicznie.

Sprzątanie ulic
Opis pracy: Drogi użytkowe San Andreas nie uchodzą za najczystsze. Codziennie drogami przemieszcza się masa ludzi, więc wymagają większej uwagi. Podczas swojej pracy jeździsz pojazdem ze szczotkami sprzątając ulice i chodniki. Ważną informacją jest to, że im dalej od aglomeracji tym drogi są bardziej zanieczyszczone. Miejsce pracy znajduje się w San Fierro w Doherty, Las Venturas w Redsands East, Los Santos obok przechowalni pojazdów.

Spoiler

sweeper.png

sweeper2.png

sweeper3.png

Zdobywanie reputacji: Średnie
Zdobywanie EXP: Wysokie
Zarobki: Dynamiczne

Ceny za kilogram zebranych zanieczyszczeń zmieniają się dynamicznie.

Magazynier
Opis pracy:
Pojazdy ciężarowe wymagają przeniesienia dostaw do głównego magazynu, by stamtąd można było rozwozić po całym San Andreas. W tej pracy pomagasz wyładowywać towar na półki magazynu. Miejsce pracy znajduje się w Tierra Robada w Bayside Marina.

Spoiler

magazynier.png

Zdobywanie reputacji: Wysokie
Zdobywanie EXP: Łatwe
Zarobki: Średnie

To tyle, jeżeli chodzi o temat pracy. W następnej odpowiedzi znajdziesz informacje o wynajmowaniu swojego pierwszego mieszkania.
Owocnego zarabiania! EZ

sweeper.png

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wynajęcie mieszkania


Stabilizując swoją sytuację finansową z pewnością będziesz chciał/a szybko dotrzeć do pracy, bądź zwyczajnie odpocząć po niej np. zapraszając znajomych na imprezę.
Dlatego może w tym pomóc wynajęcie mieszkania!
Posiadanie mieszkania otwiera również możliwość pojawienia się przy swojej posiadłości z poziomu panelu wyboru spawnu.

Wynajęcie nieruchomości
Chcąc wynająć mieszkanie musisz najpierw znaleźć takie, które będzie wolne. Wciskając klawisz "i" na klawiaturze, zostaną odkryte na mapie punkty, które oznaczają:

nieruchomosci-helper.png

Po przybyciu na miejsce wejdź w zielony punkt z domkiem i tam ukaże Ci się okienko zawierające najważniejsze dla Ciebie informacje takie jak: nazwę i cenę.

dom-kup.png

Jeżeli jesteś zainteresowany/a wynajęciem, po prostu wciskasz Enter, i już! Znacznik zmieni kolor na pomarańczowy i nikt, do czasu kiedy zrezygnujesz bądź nie opłacisz na czas kwoty najmu, nie będzie mógł go przejąć - posiadłość jest na Twój użytek. Uruchamiając klawiszem Enter panel domu, ukażą się przed Tobą informacje na temat przypisanych lokatorów (o których za chwilę) oraz możliwość przedłużenia najmu. Oczywiście w każdej chwili możesz zrezygnować i zwolnić posiadłość, jednak wszelkie nadwyżki opłat nie zostaną Ci zwrócone.

Zarządzanie lokatorami
dom-lokatorzy.png

Możesz współdzielić klucze z wybranymi przez Ciebie graczami. Wystarczy, że zaprosisz daną osobę z listy rozwijanej, gdy ta jest blisko Ciebie.
Lokator może zamykać i opłacać posiadłość, prócz tego on również będzie mógł wybrać lokalizację domu w panelu wyboru spawnu.
W każdej chwili możesz wymienić zamki i usunąć lokatora z poziomu tego panelu.

Kolejny poradnik za nami!
Hucznych imprez i wygodnych łóżek! 😉 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza licencja na pojazd
Przez całą grę podróżować będziesz różnymi środkami lokomocji. Pora za temat obrać zdobycie pierwszej licencji.

Ośrodek Szkolenia Kierowców
Budynek Ośrodka egzaminacyjnego znajduje się w San Fierro, znajdziesz go na mapie pod ikonką kierownicy: licences2.png.
osk.png

W środku znajdziesz 4 stanowiska, przy każdym z nich będzie stał Instruktor lub Instruktorka. Po podejściu do stanowiska przed Tobą ukaże się okienko z dostępnymi egzaminami na licencje: A, B, C i L (lotnicza).
Zanim zdobędziesz daną licencję, musisz pozytywnie zaliczyć 2 egzaminy: teoretyczny i praktyczny.

Jak się przygotować do egzaminu teoretycznego?
Oczywiście przed przystąpieniem należy mieć odpowiednią sumę pieniędzy przy sobie. Egzamin składa się z 10 pytań testowych z odpowiedziami A, B i C. Tylko jedna odpowiedź spośród podanych jest poprawna. Aby zdać taki egzamin, potrzebujesz zdobyć 80 punktów procentowych poprawnych odpowiedzi. Opłata za egzamin jest bezzwrotna, więc w przypadku niezaliczenia, nie przysługuje Ci zwrot.
Niżej znajdziesz potrzebne Ci do zdania zagadnienia. 

Pytania na kategorię B:

Spoiler

Co powinieneś zrobić przy zatrzymaniu przez policję?

A. Uruchomić silnik i uciekać.
B. Rozmawiać przez telefon ze znajomym.
C. Zaciągnąć ręczny, zgasić silnik, nie wychodzić z pojazdu.

Prawidłowa odpowiedź: C.


Czy kierujący ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi uprzywilejowanemu?

A. Nie
B. Tak
C. Może, lecz nie musi

Prawidłowa odpowiedź: B.


Jakiej prędkości nie należy przekraczać kierując pojazdem w terenie zabudowanym?

A. 100 km/h
B. 30 km/h
C. 80 km/h

Prawidłowa odpowiedź: C.


Jakiej prędkości nie należy przekraczać kierując pojazdem w terenie niezabudowanym?

A. 120 km/h
B. 150 km/h
C. 100 km/h

Prawidłowa odpowiedź: A.


Jakiej prędkości nie należy przekraczać kierując pojazdem na autostradzie?

A. 180 km/h
B. 150 km/h
C. Na autostradzie nie ma ograniczenia prędkości.

Prawidłowa odpowiedź: C.


Czy kierujący ma obowiązek jeździć z włączonymi światłami?

A. Nie
B. Tak
C. Tylko w nocy

Prawidłowa odpowiedź: B.


Czy kierujący ma obowiązek stosować się do znaków drogowych?

A. Nie
B. Może, lecz nie musi
C. Tak

Prawidłowa odpowiedź: C.


Czy dozwolone jest poruszanie się po drogach publicznych z Torowym zestawem części?

A. Tak
B. Nie
C. Tak, pod obowiązkiem nieprzekraczania 120 km/h

Prawidłowa odpowiedź: B.


Którą stroną jezdni dozwolone jest wyprzedzanie innego pojazdu?

A. Prawą
B. Lewą
C. Obydwoma

Prawidłowa odpowiedź: B.


Co powinieneś zrobić podczas spowodowania stłuczki?

A. Dogadać się z poszkodowanym i/lub zgłosić zdarzenie do służb
B. Podwieźć poszkodowanego do przechowalni
C. Uciec z miejsca zdarzenia

Prawidłowa odpowiedź: A.

Pytania na kategorię A:

Spoiler

Gdzie jest dozwolona jazda na jednym kole?

A. Na drogach publicznych
B. Na autostradach
C. Na drogach prywatnych

Prawidłowa odpowiedź: C.


Którą częścią pasa powinieneś się trzymać podczas jazdy?

A. Środkową
B. Zewnętrzną
C. Wewnętrzną

Prawidłowa odpowiedź: B.


Jakiej prędkości nie należy przekraczać kierując pojazdem w terenie zabudowanym?

A. 100 km/h
B. 30 km/h
C. 80 km/h

Prawidłowa odpowiedź: C.


Jakiej prędkości nie należy przekraczać kierując pojazdem w terenie niezabudowanym?

A. 120 km/h
B. 150 km/h
C. 100 km/h

Prawidłowa odpowiedź: A.


Jakiej prędkości nie należy przekraczać kierując pojazdem na autostradzie?

A. 180 km/h
B. 150 km/h
C. Na autostradzie nie ma ograniczenia prędkości.

Prawidłowa odpowiedź: C.


Co może ograniczać pole widzenia kiedy kierujesz motocyklem?

A. Niewłaściwie dobrany kombinezon
B. Źle dobrane okulary i kask
C. Źle dobrany motocykl

Prawidłowa odpowiedź: B.


Jaki odstęp, kierując motocyklem, powinieneś zachować podczas wyprzedzania poza obszarem zabudowanym?

A. Co najmniej 2 m podczas wyprzedzania rowerzysty
B. Co najmniej 2 m podczas wyprzedzania pieszego
C. Co najmniej 1 m podczas wyprzedzania innego motocykla

Prawidłowa odpowiedź: C.


Gdzie skierujesz wzrok skręcając motocyklem?

A. Na nawierzchnię tuż przed przednim kołem
B. W kierunku, w którym zamierzasz jechać
C. Na prędkościomierz

Prawidłowa odpowiedź: B.


Czy odzież motocyklisty powinna spełniać jakieś normy?

A. Nie
B. Powinna być odporna na ścieranie
C. Nie, jeżeli posiadamy odpowiednie zezwolenie

Prawidłowa odpowiedź: B.


Co musisz zrobić gdy oddalasz się od motocykla?

A. Postawić nóżkę
B. Zdjąć kask
C. Zgasić światła

Prawidłowa odpowiedź: A.


Czy dozwolone jest ''Tapowanie'' podczas jazdy skuterem?

A. Tak
B. Nie
C. Tak, ale jedynie gdy nie ma administracji online

Prawidłowa odpowiedź: A.

Pytania na kategorię C­:

Spoiler

Czy położenie środka ciężkości ładunku przewożonego pojazdem ciężarowym ma wpływ na stateczność pojazdu?

A. Tak, może zmniejszyć stateczność pojazdu.
B. Nie.
C. Tak, ale wyłącznie na ostrych zakrętach.

Prawidłowa odpowiedź: A.


Czy kierujący ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi uprzywilejowanemu?

A. Nie.
B. Tak.
C. Może, lecz nie musi

Prawidłowa odpowiedź: B.


Jakiej prędkości nie należy przekraczać kierując pojazdem ciężarowym w terenie zabudowanym?

A. 80 km/h
B. 50 km/h
C. 70 km/h

Prawidłowa odpowiedź: C.


Jakiej prędkości nie należy przekraczać kierując pojazdem ciężarowym w terenie niezabudowanym?

A. 100 km/h
B. 110 km/h
C. 120 km/h

Prawidłowa odpowiedź: A.


Jakiej prędkości nie należy przekraczać kierując pojazdem ciężarowym na autostradzie?

A. 120 km/h
B. 150 km/h
C. 130 km/h

Prawidłowa odpowiedź: C.


Jak powinieneś pokonywać zakręty pojazdem ciężarowym?

A. Pokonywać zakręt z wciśniętym pedałem sprzęgła.
B. Płynnie korygować tor jazdy uwzględniając krzywiznę zakrętu.
C. Utrzymywać maksymalne obroty silnika na całej długości zakrętu.

Prawidłowa odpowiedź: B.


Czy wolno Ci wjechać na przejazd kolejowy, jeżeli sygnał czerwony jest włączony, a półzapory nie zostały opuszczone?

A. Tylko wtedy, kiedy w odległości min. 200 metrów nie ma pociągu.
B. Nie.
C. Tak, lecz przy zachowaniu szczególnej ostrożności.

Prawidłowa odpowiedź: B.


Który czynnik ma największy wpływ na przyczepność opony pojazdem ciężarowym do podłoża?

A. Wielkość opony.
B. Moc silnika pojazdu.
C. Rodzaj i stan nawierzchni jezdni

Prawidłowa odpowiedź: C.


Czy masz prawo kierować pojazdem ciężarowym, którego szerokość wraz z ładunkiem jest większa od dopuszczalnej?

A. Nie, w żadnym przypadku.
B. Tak, ale tylko pod warunkiem uzyskania odpowiedniego zezwolenia.
C. Tak, bez dodatkowego zezwolenia, jeśli trasa przewozu na to pozwala.

Prawidłowa odpowiedź: B.


Jaki odstęp masz obowiązek zachować, wyprzedzając pojazdem ciężarowym inny samochód ciężarowy?

A. Bezpieczny.
B. Co najmniej 1 metr.
C. Co najmniej 2 metry.

Prawidłowa odpowiedź: A.

Pytania na licencję lotniczą - L:

Spoiler

Co powinieneś zrobić przed wylotem?

A. Odpalić silnik i odlecieć
B. Uzgodnić wylot z kierownikiem lotniska
C. Zgłosić wylot na ATC

Prawidłowa odpowiedź: C.


Czy dozwolone jest lądowanie poza lotniskiem/helipadem?

A. Nie
B. Tak gdy mamy na to pozwolenie
C. Tylko podczas lotu Maverickiem

Prawidłowa odpowiedź: A.


Czy dozwolone jest latanie pod mostami?

A. Nie
B. Tak
C. Tak, gdy sytuacja tego wymaga

Prawidłowa odpowiedź: A.


Z jaką minimalną wysokością powinieneś unosić się nad ziemią?

A. 250m
B. 400m
C. 100m

Prawidłowa odpowiedź: B.


Do czego służą lotki w samolocie?

A. Do zmiany prędkości
B. Do lądowania
C. Do zmiany nachylenia samolotu

Prawidłowa odpowiedź: C.


Czym jest ATC?

A. System awaryjnego lądowania
B. Radio komunikacyjne dla maszyn lotniczych
C. System autopilota

Prawidłowa odpowiedź: B.


Jak nazywa się ster znajdujący się w maszynach lotniczych?

A. Kierownica
B. Sterownik
C. Wolant

Prawidłowa odpowiedź: C.


Jaką odległość powinieneś zachować od innej maszyny lotniczej?

A. 100m
B. Bezpieczną
C. 60m

Prawidłowa odpowiedź: B.


Wyjaśnij pojęcie ATC

A. Automatyczny Transfer Ciągu
B. Air Traffic Control
C. Air Turtle Controller

Prawidłowa odpowiedź: B.


Do czego służy ILS?

A. Automatycznie naprowadza samolot na pas lądowania
B. Automatycznie wysyła powiadomienia ATC
C. Automatycznie hamuje maszynę lotniczą przy lądowaniu

Prawidłowa odpowiedź: A.

Jak się przygotować do egzaminu praktycznego?
Po wpłaceniu wymaganej kwoty przeniesiesz się na plac manewrowy, z którego zaczniesz pierwszą część egzaminu.
Twoim zadaniem będzie przejechanie przez punkty na placu, później na mieście bądź przelecenie przez punkty w powietrzu. Po przejeździe/przelocie bez uszkodzeń i w odpowiednim ograniczonym czasie przez wszystkie punkty otrzymasz swoje prawo jazdy!

Życzę przyjemnej jazdy i (nie)powodzenia na egzaminie!
Do następnego. 😉 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zakup pierwszego pojazdu

Salon pojazdów

salon.png
Po mapie rozmieszczonych jest masa salonów pojazdów zawierające pojazdy klas: niskich, średnich, terenowych, wysokich i jednośladowych.
Salon oznaczony jest na mapie ikonką samochodu: 
salon.png.

Każdy z nich zawiera unikalną ofertę pojazdów w różnych przedziałach cenowych.
Z racji, że z początku możesz nie mieć wiele pieniędzy, możesz udać się do Komisu "U Mirka"Whetstone w Angel Pine, gdzie znajduje się sprzedaż pojazdów klasy niskiej.

Spoiler

mirek.png

Giełda
Alternatywną drogą kupna pojazdu jest odkupienie od innego gracza. Do tego przeznaczona jest giełda car-exchange.png, na której gracze mogą wystawić zalegające w przechowalniach pojazdy.
Wystawiony pojazd możesz obejrzeć z każdej strony, a jeżeli jesteś zainteresowany kupnem, napisz do sprzedawcy i umów się na wymianę w budynku przeznaczonym do wymian. Musi on Cię zaprosić do wymiany i wtedy dokonacie transakcji. Oczywiście nikt wam nie zabrania się targować! Tu droga jest wolna.

wymiana-gielda.png

Jeżeli masz już swój pierwszy pojazd - niezmiernie mnie to cieszy! ❤️ 
To już jest koniec wątku tego poradnika. Mam nadzieję, że gra na serwerze będzie sprawiała Ci maksymalną przyjemność. Jeżeli masz jakieś pytania, nie bój się ich zadawać na naszym Discordzie, Chatboxie czy w grze - jesteśmy chętni do pomocy. 🙂

Witaj na ProjectRPG! :prpg:

Wątek będzie aktualizowany, gdy tylko będzie potrzeba wyjaśnienia nowych części rozgrywki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Siemka! Jako, że odwiedziłeś/aś naszą stronę jesteśmy zmuszeni poinformować Ciebie o tym jak wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe. Prosimy Ciebie o zapoznanie się z tym linkiem: Polityka prywatności. Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.